OPINIONS

Ο δύσκολος δρόμος του Πασκουάλ και η λέξη-κλειδί στον Παναθηναϊκό

Ο δύσκολος δρόμος του Πασκουάλ και η λέξη-κλειδί στον Παναθηναϊκό

Ο Λοτζέσκι τραυματίστηκε κι ο Πασκουάλ επέλεξε να περπατήσει στο δύσκολο δρόμο, την ώρα που μία λέξη μπορεί να κάνει τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό στη φετινή EuroLeague. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Το timing ήταν ονειρικό για τον Παναθηναϊκό . Επιστροφή στο σπίτι μετά από εκτός έδρας ήττα, απέναντι σε μικρομεσαία ομάδα της EuroLeague, με "αυτοκτονία" στο φινάλε. Αντίπαλος η πρωτάρα της διοργάνωσης Γκραν Κανάρια, που τη δουλειά της την έκανε το βράδυ της Τρίτης με τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα, ταξίδεψε από τον Ατλαντικό στην Αθήνα χωρίς άγχος και δεν μπορούσε να απειλήσει. Η τρίτη αγωνιστική ήταν για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ η αγωνιστική της... λύτρωσης, καθώς στο παρκέ του ΟΑΚΑ επιτεύχθηκαν τα περισσότερα από τα ζητούμενα που μάλλον είχε στον πίνακά του ο Καταλανός πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης.

Ας προσπαθήσουμε να μπούμε (pre-game) στο μυαλό του Πασκουάλ:

* Να βρει ρυθμό στην επίθεση ο ΝτεΣόν Τόμας

* Να πάρει μερικά λεπτά ο Γιώργος Παπαγιάννης

* Να ανεβάσουν ταχύτητα οι Γκιστ - Λάσμε

* Να πάρει ένα εικοσάλεπτο με μπάλες στην επίθεση ο Νίκος Παππάς

* Να παίξει πολύ ο Ιωάννης Παπαπέτρου μετά τα πέντε φάουλ στο Μόναχο

* Να ξεκουραστεί ο Νικ Καλάθης

* Να λειτουργήσει σωστά και με συνέπεια ως backup άσος ο Λούκας Λεκαβίτσιους

* Να μπει με συνεργασίες η μπάλα στη ρακέτα

Μετά το τέλος του αγώνα και το χορταστικό 102-87 , ο προπονητής του Παναθηναϊκού μπορεί να πει ότι έμεινε ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές από την εικόνα της ομάδας του, είχε όμως και αρκετά παράπονα κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το τέταρτο δεκάλεπτο στο οποίο δέχθηκαν 32 (!) πόντους από τους Ισπανούς.

Ο Τόμας είχε ένα εκπληκτικό τρίλεπτο στο οποίο σκόραρε δέκα πόντους, κυνήγησε τα επιθετικά ριμπάουντ, πήγε κοντά στο καλάθι, εκμεταλλεύθηκε τα μις-ματς και απέφυγε τις τραβηγμένες προσπάθειες. Ο Παπαγιάννης έκανε το ντεμπούτο του, αν και έδειξε ανέτοιμος. Ο Παππάς σκόραρε αρκετά, ο Παπαπέτρου ήταν απολαυστικός και στο τέλος της βραδιάς είχε γράψει ρεκόρ καριέρας στην αξιολόγηση (25) διαλύοντας την προηγούμενη καλύτερη επίδοσή του (18), ο Καλάθης έπαιξε μόλις 18:30, ουσιαστικά στην πρώτη και την τρίτη περίοδο, στην οποία έδωσε έξι ασίστ. Ο Λεκαβίτσιους έκανε τρομερή δουλειά στο σκοράρισμα, λέγαμε ότι δεν είναι καλός δημιουργός , αλλά μπορεί να προσφέρει σημαντικές λύσεις στην επίθεση και απέναντι στη Γκραν Κανάρια το έκανε και με το παραπάνω. Είχε μερικές στιγμές... αμηχανίας, αλλά λίγες.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΟΤΖΕΣΚΙ ΚΑΙ Η "ΔΥΣΚΟΛΗ" ΑΠΟΦΑΣΗ

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο νέος τραυματισμός του Ματ Λοτζέσκι που θα μείνει για μερικά παιχνίδια εκτός δράσης, οδήγησε σε δύο συμπεράσματα: πρώτον πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλον σουτέρ τριών πόντων στο ρόστερ του και δεύτερον πως ο Τσάβι Πασκουάλ θα αντιμετωπίσει αυτό το αγωνιστικό πρόβλημα κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα. Απέναντι στη Γκραν Κανάρια οι πράσινοι έκαναν ρεκόρ στην ιστορία τους στη διοργάνωση με 37 εύστοχα και δεύτερο ρεκόρ με 58 εκτελεσμένα δίποντα, καθώς η επιθυμία του προπονητή τους ήταν δεδομένη. Ήθελε να δει συνεργασίες, ήθελε να δει προσπάθεια (άλλωστε πολλές φορές το τρίποντο είναι η... εύκολη λύση στο σύγχρονο μπάσκετ), ήθελε να μάθουν οι παίκτες του να λειτουργούν χωρίς να υπάρχει κλασικός σουτέρ στο παρκέ.

Σημείωση: Λεκαβίτσιους, Λάνγκφορντ, Παππάς, Παπαπέτρου, Τόμας, Μήτογλου είναι παίκτες που μπορούν να βάλουν μακρινά σουτ, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση κλασικοί σουτέρ σαν τον Λοτζέσκι. Και πίσω από τον "Λότζο" δεν υπάρχει άλλος τέτοιος εκτελεστής στο ρόστερ.

Το γεγονός ότι ο Πασκουάλ και οι συνεργάτες του προτίμησαν έναν παίκτη σαν τον Λάνγκφορντ από έναν παίκτη στο στυλ του Κόπονεν για παράδειγμα, δεν μπορεί να κριθεί σε καμία περίπτωση σε αυτή τη φάση της σεζόν. Είναι όμως ένα σημαντικό θέμα το τρίποντο, το οποίο πρέπει να βελτιώσει ο Παναθηναϊκός που μετά από τρεις αγώνες έχει 14/52 και ποσοστό που μετά βίας αγγίζει το 27%.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ EUROLEAGUE, ΟΥΔΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΣ - ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΣ - ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Γκραν Κανάρια ήταν η ιδανική αντίπαλος μετά από την ήττα στο Μόναχο. Ο Πασκουάλ έπρεπε να βάλει όλους τους παίκτες του στην εξίσωση, το κατάφερε σε σημαντικό βαθμό, περιμένει την αγωνιστική ανάκαμψη των Γκιστ (1.7 ριμπάουντ ανά 21 λεπτά) - Λάσμε (2.7 ριμπάουντ ανά 18 λεπτά) και η χθεσινή ήταν η ευκαιρία να στείλει μήνυμα πως όλοι είναι χρήσιμοι και κάτι περισσότερο.

Απαραίτητοι.

Αυτή είναι η λέξη που πρέπει να έχει κάθε παίκτης του Παναθηναϊκού στο μυαλό του. Από τον Καλάθη μέχρι τον Μήτογλου κι από τον Λάνγκφορντ μέχρι τον Βουγιούκα, πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, να αισθάνονται σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα και να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά στους ρόλους τους είτε παίξουν πέντε, είτε 25 λεπτά. Ο Λεκαβίτσιους ήταν πολύ καλός στα εννέα λεπτά που έπαιξε στο Μόναχο, όμως ο Πασκουάλ δεν του έδωσε χρόνο στο δεύτερο μέρος. Απέναντι στη Γκραν Κανάρια ο Λιθουανός έμεινε 23 λεπτά στο παρκέ (από τον Μάρτιο είχε να παίξει τόσο) και έδειξε καλά στοιχεία. Αν αποκτήσει συνέπεια στο παιχνίδι του, γίνει έστω και λίγο πιο δημιουργικός, αποφύγει το εύκολο λάθος και πιέζει στην άμυνα, τότε θα "επιβιώσει" υπό τις οδηγίες ενός προπονητή που τον πιστεύει μεν, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να τον μετατρέψει σε σημαντική μονάδα της ομάδας του.

Ο Λεκαβίτσιους είναι ένα παράδειγμα και τίποτα περισσότερο. Το ίδιο ισχύει με τον ΝτεΣόν Τόμας που είναι το backup τεσσάρι, το ίδιο συμβαίνει και με τον Παππά που είναι ο αναπληρωματικός του Λάνγκφορντ. Η σεζόν είναι μεγάλη, είναι η τρίτη με τη σύγχρονη μορφή της EuroLeague, άπαντες γνωρίζουν τα ζητήματα που προκύπτουν στη διάρκεια μιας τόσο μεγάλης, τόσο απαιτητικής και τόσο επίμονης περιόδου, στο χέρι τους είναι να θεωρούνται σημαντικοί και γιατί όχι και απαραίτητοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ