OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός στα σχοινιά, ο Ολυμπιακός στο δικό του μονοπάτι

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η κατηφόρα που πρέπει να αποφύγει ο Παναθηναϊκός πριν και μετά το Τελ Αβίβ και οι νέες μικρές νίκες του Ντέιβιντ Μπλατ που συνεχίζει να καλύπτει εκ των έσω τα κενά του Ολυμπιακού. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν λέει ο "Υδροχόος" του Νίκου Παπάζογλου, το τραγούδι που μάλλον "κουμπώνει" καλύτερα από κάθε άλλο στον φετινό Παναθηναϊκό . Με ρεκόρ 2-3 με τον Ρικ Πιτίνο στον πάγκο τους, οι πράσινοι ήλπιζαν πως με τον Αμερικανό Hall of Famer θα γυρίσει ο διακόπτης στα εκτός έδρας ματς για να μπουν στη διεκδίκηση μιας θέσης στην οκτάδα της κανονικής περιόδου, ωστόσο τα πράγματα δεν άλλαξαν τόσο, όσο περίμεναν οι παράγοντες του Πρωταθλητή Ελλάδας.

Τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς μακριά από το ΟΑΚΑ (σε Ολυμπιακό, Μπαρτσελόνα και Ζάλγκιρις), με το πρόγραμμα αμείλικτο και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να περιμένει τους πράσινους την επόμενη Πέμπτη σε δαιμονισμένη φόρμα. Διπλό με 93 πόντους στη Μόσχα, άσος με 99 πόντους απέναντι στη Μπαρτσελόνα και η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι στο καλύτερο φεγγάρι της, τη χειρότερη στιγμή για τον Παναθηναϊκό που καλείται να "επιβιώσει" και να μην τσουλήσει στην κατηφόρα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ -ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ- ΤΟ ΜΑΤΣ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος "γκρίνιαζε" στο ξεκίνημα της σεζόν για τις ήττες από τη Μπάγερν Μονάχου, τη Ζάλγκιρις Κάουνας και τα τρία διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα απέναντι σε Μπασκόνια, Χίμκι και Φενέρμπαχτσε, ήξερε ότι τα πράγματα είχαν δυσκολέψει υπερβολικά για την ομάδα του, ήξερε τι την περίμενε στον Β' γύρο.

Τώρα, 11 "στροφές" πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, οι πράσινοι που έχουν ρεκόρ 1-8 μακριά από το γήπεδό τους καλούνται να δώσουν έξι εκτός έδρας ματς, με τέσσερα στις επόμενες έξι αγωνιστικές (Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Δύο νίκες ίσως να μην είναι αρκετές, ενώ οι ενδιάμεσες "στάσεις" στο ΟΑΚΑ για τους αγώνες με την Αναντολού Εφές και τη Χίμκι θα είναι ξεκάθαρα τελικοί στους οποίους δεν θα υπάρχει περιθώριο γκέλας.

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Δεν είναι εύκολο να αλλάξει ο Παναθηναϊκός τσιπάκι στα τέλη Γενάρη, δεν είναι εύκολο για τον Σον Κιλπάτρικ και τον Έιντριαν Πέιν να κυριαρχήσουν, σίγουρα οι δύο Αμερικανοί θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα, ωστόσο το πρόβλημα στις εκτός έδρας αποστολές δεν περιστρέφεται γύρω από ένα πρόσωπο. Είναι ομαδικό και δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη.

Ο αγώνας της Πέμπτης (24/1 στις 21:30) στο Γιάντ Ελιάου είναι επικίνδυνος και ο coach Πιτίνο θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο στο κομμάτι της ψυχολογικής και πνευματικής ετοιμότητας και λιγότερο στη στρατηγική. Κι αν πρέπει να κοιτάξουμε και πιο μακριά, ακόμη πιο κρίσιμη θα είναι η διαχείριση της ομάδας σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, διότι τότε οι πράσινοι θα μετρούν τέσσερις ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια και τρεις σερί σε ισάριθμους εκτός έδρας αγώνες. Η κατάσταση είναι άβολη, χρόνος για δοκιμές δεν υπάρχει, ούτε για ακραίες αντιδράσεις φυσικά. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που "χτίστηκε" με λάθος τρόπο, οι αδυναμίες του δεν θα κρυφτούν από τους Κιλπάτρικ - Πέιν, στο τέλος της ημέρας όμως ουδείς έχει υπογράψει συμβόλαιο με τις επιτυχίες και μια κακή σεζόν (όπως εξελίσσεται έως τώρα) δεν μπορεί να γκρεμίσει έναν ολόκληρο οργανισμό.

Επί της ουσίας, η οκτάδα δεν έχει χαθεί για τον Παναθηναϊκό, δείχνει όμως όλο και πιο μακρινή εξαιτίας της εικόνας της ομάδας μακριά από την Ελλάδα. Ανοιχτές θέσεις είναι η έβδομη και η όγδοη, γι' αυτές παλεύουν έξι ομάδες, επτά αν βάζει κάποιος και τη Χίμκι (συνεχίζει χωρίς τους δύο κορυφαίους της παίκτες, τον Σβεντ και τον Γκιλ), με τους πράσινους να "έχουν" τη Μπάγερν σε πιθανή ισοβαθμία, όχι όμως και τη Ζάλγκιρις που τους έχει κερδίσει δύο φορές.

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Κρίσιμο, λοιπόν, το ματς στο Τελ Αβίβ (ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει με πέντε στην πρεμιέρα) και για το αποτέλεσμα και για τη διαφορά, με τη Μπασκόνια να έρχεται στα τέλη της κανονικής περιόδου στο ΟΑΚΑ πριν η ομάδα του Πιτίνο ταξιδέψει στο Μιλάνο για να αντιμετωπίσει την Αρμάνι του Μάικ Τζέιμς που λογικά θα παίζει τα ρέστα της για την οκτάδα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβει κάποιος πως στα Κανάρια Νησιά και στην Πόλη απέναντι στην Νταρουσάφακα δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη, ενώ μια έκπληξη σε Φενέρμπαχτσε ή ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα ισοδυναμεί με διπλή νίκη στο κυνήγι των playoffs. Εκεί όπου αν φτάσουν οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν με μειονέκτημα έδρας μία εκ των Φενέρμπαχτσε - Ρεάλ Μαδρίτης.

ΠΟΣΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΚΕΡΔΙΣΕΙ" Ο ΜΠΛΑΤ;

Η εικόνα του Ολυμπιακού το βράδυ της Πέμπτης (17/1) ήταν αν μη τι άλλο... ενδιαφέρουσα. Μπορεί οι Πειραιώτες να σκόραραν μόλις 71 πόντους (τρίτη χειρότερη φετινή τους επίδοση), έδειξαν όμως για ακόμα μία φορά πως είναι σύνολο που στηρίζεται στην άμυνά του και μέσα από αυτή κερδίζει αγώνες. Οι 57 πόντοι που δέχθηκε η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ ήταν ρεκόρ σεζόν, άλλα ήταν όμως τα πραγματικά κέρδη αυτής της βραδιάς. Και ήταν αρκετά.

- Ο Βασίλης Σπανούλης είχε 1/9 σουτ και πέντε λάθη σε 23:52, είχε όμως και 9 ασίστ. Και με αυτόν τον συνολικά μέτριο Σπανούλη, ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα. Τρίτο μονοψήφιο (στο κομμάτι του σκοραρίσματος) μας για τον Kill-Bill στα ματς με Παναθηναϊκό, Μπασκόνια και Χίμκι, ισάριθμες νίκες για τους ερυθρόλευκους.

- Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έπαιξε 29 λεπτά χωρίς να κάνει λάθος. Ήταν κι αυτός πολύ άστοχος (1/7 σουτ), ήταν όμως και πολύ δημιουργικός με έξι ασίστ. Η στιγμή που κρατήσαμε από τη δική του βραδιά, ήταν μια γεμάτη θυμό αντίδρασή του στην άμυνα, όταν γύρισε μόνος και δεν κατάφερε να σταματήσει τον αιφνιδιασμό της Χίμκι. Δευτερόλεπτα μετά, έδωσε άλει-ουπ πάσα στον Μιλουτίνοβ. Σε 19 αγώνες έχει 4.6 ασίστ και 1.3 λάθη ανά 26:07, αναλογία όχι απλά εντυπωσιακή, αλλά σπουδαία για πρωτοεμφανιζόμενο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

- Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ έγραψε 25 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, με μόλις 3/3 δίποντα! Είχε 7/8 βολές, 7 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ, δεν έκανε κανένα και παραμένει πρώτος ριμπάουντερ στη διοργάνωση.

- Ο Σάσα Βεζένκοβ ξεκίνησε τη σεζόν παίζοντας δεκαπεντάλεπτα, έπεσε στα τρίλεπτα, απέναντι στη Χίμκι είδε τον προπονητή του να του δίνει 16 λεπτά και έδειξε έτοιμος να βοηθήσει απέναντι σε ομάδες που δεν λέγονται "Ρεάλ Μαδρίτης" και "Φενέρμπαχτσε". Φόργουορντ που ανοίγει το γήπεδο και ώριμος πνευματικά καθώς κάνει υπομονή βλέποντας τον Μπλατ να ανεβοκατεβάζει τον Ζακ ΛεΝτέι από το πέντε στο τέσσερα και από τοτέσσερα στο πέντε.

 EUROLEAGUE / MEDIA DAY ÏËÕÌÐÉÁÊÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / MEDIA DAY ÏËÕÌÐÉÁÊÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σε αυτή τη φάση της σεζόν, μετά από τρεις μήνες διαδοχικών αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Μπλατ δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχει άπαντες τους παίκτες του ετοιμοπόλεμους. Το εξήγησε και στη συνέντευξη Τύπου πως τα ροτέισον αλλάζουν από το ένα ματς στο άλλο, το ίδιο και οι δικές του ανάγκες σε περιφέρεια και φροντ-λάιν. Σίγουρα πάντως δεν είναι λογικό το DNP του Γιάνις Τίμα, που μοιάζει με ξένο σώμα στον Ολυμπιακό και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη φιλοσοφία του προπονητή του. Ο Λετονός είναι παίκτης κλάσης, δεν είναι όμως πρωταγωνιστής και αρκετά ώριμος για να κάνει τη διαφορά στο κορυφαίο επίπεδο της EuroLeague, είναι παίκτης ρυθμού και το τελευταίο διάστημα μοιάζει με ψάρι έξω από το νερό.

Το θετικό είναι πως τα "στεγανά" στο Λιμάνι κρατούν κλειστά τα αποδυτήρια και εντός τους όσα (θετικά ή αρνητικά) συμβαίνουν σε αυτά, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να τραβά τον δικό του δρόμο και το ματς της Πέμπτης (24/1 στις 19:30) με τη Φενέρμπαχτσε να είναι ακόμη ένα εξαιρετικό τεστ για μια ομάδα που έχει κενά στο ρόστερ της, αλλα όσο περνά ο καιρός μαθαίνει να τα καλύπτει εκ των έσω σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αφήνοντας τα σενάρια ενίσχυσης στο περιθώριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ