OPINIONS

Οι Χιτ είναι μια άλλη ιστορία για τους Μπακς

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) moves to the basket against Miami Heat forward Bam Adebayo (13) during the first half of an NBA basketball game Thursday, Aug. 6, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (Kim Klement/Pool Photo via AP)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) moves to the basket against Miami Heat forward Bam Adebayo (13) during the first half of an NBA basketball game Thursday, Aug. 6, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (Kim Klement/Pool Photo via AP) AP

Πόσο θα τραβήξει η σειρά Μπακς - Χιτ; Τι ροτέισον έχει η ομάδα του Μαϊάμι και ποιος είναι ο επικίνδυνος ρολίστας της; Πως θα αντιμετωπίσει τον Αντετοκούνμπο και τι νούμερα θα γράψει ο Γιάννης; Ο Χάρης Σταύρου απαντά στα ερωτήματα εν όψει του Game 1 της ημιτελικής σειράς της Ανατολικής Περιφέρειας.

Θυμάστε το Game 1 της σειράς Μπακς - Μάτζικ και όσα ακολούθησαν με την ισοπέδωση της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ των τελευταίων δύο χρόνων στο ΝΒΑ; Λέγαμε πως το Ορλάντο είχε κερδίσει και πέρυσι το πρώτο ματς των playoffs και μάλιστα στο Τορόντο, πριν χάσει τα επόμενα τέσσερα και πάει για... ψάρεμα. Το ίδιο έγινε και φέτος λοιπόν. Το Μιλγουόκι "καθάρισε" στο ρελαντί και προκρίθηκε το βράδυ του Σαββάτου (29/8) στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας όπου περιμένουν οι Μαϊάμι Χιτ, οι οποίοι με τη σειρά τους "σκούπισαν" τους Ιντιάνα Πέισερς.

Τι πρέπει να περιμένουμε από αυτό το ματσάρισμα; Μπορεί να δούμε έξι και επτά αγώνες; Είναι η ομάδα του Έρικ Σπόλστρα όντως ο εφιάλτης για εκείνη του Μάικ Μπουντενχόλζερ; Τι θα βρει απέναντί του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει; Ποιος είναι ο επικίνδυνος ρολίστας των Χιτ; Πάμε να τα δούμε όλα ένα προς ένα, μία μέρα πριν από το πρώτο παιχνίδι που θα γίνει αύριο βράδυ, μιάμιση ώρα μετά από τα μεσάνυχτα.

ΧΙΤ, ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΡΟΤΕΙΣΟΝ 10 ΠΑΙΚΤΩΝ

Σε αντίθεση με τους Μπακς που έχουν περισσότερο βάθος στον πάγκο τους, οι Χιτ στηρίζονται σε οκτώ-εννέα παίκτες. Στη σειρά με τους Πέισερς ο Γκόραν Ντράγκιτς ήταν ο πρώτος τους σκόρερ με 22.8 πόντους (52% στο δίποντο, 41% στο τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1.3 κλεψίματα ανά 34.3 λεπτά), με τον Τζίμι Μπάτλερ να ακολουθεί με 19.8 (38% στο δίποντο, 57% στο τρίποντο, 83% στις βολές, 5.3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2.5 κλεψίματα, 1 μπλοκ ανά 33.8 λεπτά) και τον Μπαμ Αντεμπάγιο να γεμίζει ακόμη περισσότερο τη στατιστική του έχοντας 15 πόντους, 11.3 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ, ένα κλέψιμο και κάτι περισσότερο από ένα μπλοκ ανά 34.3 λεπτά.

Τάιλερ Χίρο (16.5 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ) και Ντάνκαν Ρόμπινσον (12.5 πόντοι, 44.4% στο τρίποντο, 3 ριμπάουντ) είναι οι βασικού σουτέρ, ο Τζέι Κράουντερ ο βασικός πάουερ φόργουορντ (9.8 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 1 κλέψιμο) και αυτός που θα κάνει τη βρόμικη δουλειά, ο γκαρντ Κέντρικ Ναν μόλις επέστρεψε από έναν τραυματισμό, ο Αντρέ Ιγκουοντάλα σίγουρα θα βρεθεί απέναντι στον Γιάννη, ο Κέλι Ολίνικ θα πάρει αρκετά σουτ και σε περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τα 14 λεπτά που είχε απέναντι στους Πέισερς κι ο Ντέρικ Τζόουνς θα συμπληρώνει. Αυτοί είναι οι Χιτ, δεν έχουν άλλο παίκτη, με αυτούς πορεύονται και σε αυτούς θα στηριχθούν.

Επί της ουσίας, ο Σπόλστρα έχει δύο πεντάδες. Τους Ντράγκιτς, Ρόμπινσον, Μπάτλερ, Κράουντερ, Αντεμπάγιο στην αρχική και τους Ναν, Χίρο, Ιγκουοντάλα, Τζόουνς, Ολίνικ στη δεύτερη. Υπάρχει στο ρόστερ και ο ύψους 2μ.15 Μέγερς Λέοναρντ που μπορεί να σουτάρει επίσης καλά, προς το παρόν όμως δεν υπολογίζεται και έχει συμβιβαστεί στον ρόλο του θεατή.

Απέναντι στους -δίχως τον Ντόμας Σαμπόνις- Πέισερς τα πράγματα ήταν εύκολα για το Μαϊάμι. Νίκη με 113-101 στο πρώτο ματς, νίκη με 109-100 στο δεύτερο, νίκη με 124-115 στο τρίτο και "σκούπισμα" της σειράς με το 99-87 στο Game 4. Σοβαροί, συνεπείς, ισορροπημένοι, καταπληκτικά ανταγωνιστικοί, δεν έδωσαν δικαιώματα στον Μπρόγκντον, τον Γουόρεν, τον Τέρνερ και την παρέα τους για να πιστέψουν ότι μπορούν να κλέψουν την πρόκριση και ήδη έχουν απολαύσει πολλές περισσότερες ημέρες ξεκούρασης από τους καταπονημένους και γεμάτους από έντονα συναισθήματα Μπακς.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ;

Δεν έχουν πολλά κορμιά οι Χιτ για να ρίξουν στον Γιάννη, σίγουρα όμως ο Κράουντερ, ο Αντεμπάγιο κι ο Ιγκουοντάλα θα προσπαθήσουν να τον "ενοχλήσουν" από την πρώτη στιγμή κάθε αγώνα. Ο Κράουντερ θα ξεκινάει στο μαρκάρισμά του, θα προσπαθεί με το δυνατό κορμί του να τον φρενάρει, θα εκμαιεύσει επιθετικά φάουλ, θα πάει σε trash talking, αλλά ο Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να τρομάξει από κανέναν παίκτη του Μαϊάμι.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) moves to the basket against the defense of Miami Heat forward Bam Adebayo (13), forward Jae Crowder (99) and guard Kendrick Nunn (25) during the first half of an NBA basketball game Thursday, Aug. 6, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (Kim Klement/Pool Photo via AP)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) moves to the basket against the defense of Miami Heat forward Bam Adebayo (13), forward Jae Crowder (99) and guard Kendrick Nunn (25) during the first half of an NBA basketball game Thursday, Aug. 6, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (Kim Klement/Pool Photo via AP) AP

Το σημαντικό για τον Greek Freak να διατηρήσει τον αυτοέλεγχό του, να είναι ψύχραιμος και να μην αντιδράσει σε διαιτητές και αντιπάλους όταν δεν θα πηγαίνουν τα πράγματα με το μέρος του. Οι Χιτ θα ρίξουν κορμιά μπροστά στα πόδια του, θα προσπαθήσουν να τον "χτυπήσουν" από νωρίς σε κάθε ματς για να του πάρουν δύο γρήγορα φάουλ, εκείνος όμως θα πρέπει να μην τους τα δώσει με ευκολία όπως κάνει πολύ συχνά σε αυτά τα επτά χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ. Απέναντι στους Μάτζικ, για παράδειγμα, είδε τους διαιτητές να αφήνουν το δυναμικό παιχνίδι του Ορλάντο και εκτός από τις αρκετές στιγμές γκρίνιας, έδωσε και αχρείαστα φάουλ που μπορούσε πολύ εύκολα να αποφύγει.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΜΥΝΑ

Ο βασικός σούτινγκ γκαρντ, ο Ντάνκαν Ρόμπινσον, είναι σουτέρ του 45% από το τρίποντο. Ο αναπληρωματικός, ο Τάιλερ Χίρο, είναι κι αυτός παίκτης που φλερτάρει με το 40%. H περιφερειακή άμυνα των Μπακς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σειράς, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για streaky shooters που μπορούν να βάλουν τρία και τέσσερα διαδοχικά τρίποντα αλλάζοντας το momentum μιας αναμέτρησης.

Εξίσου επικίνδυνος, αν όχι ακόμη πιο επικίνδυνος, είναι ο Γκόραν Ντράγκιτς που σκοράρει από πολλά περισσότερα σημεία του παρκέ, έχει τεράστια εμπειρία και μπορεί να εξελιχθεί σε ηγετική μορφή ανάλογη με εκείνη του Τζίμι Μπάτλερ. Ο Έρικ Μπλέντσο έχει αποδείξει πως όταν θέλει μπορεί να κάνει συγκλονιστική δουλειά στην άμυνα, όχι μόνο γιατί διαθέτει το κορμί, αλλά κι επειδή όποτε βρίσκει κίνητρο είναι καταπληκτικός σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Πρέπει να ανεβάσει στροφές απέναντι στους Χιτ, διότι ο Ντράγκιτς δεν είναι νεαρός, δεν παίζει πρώτη φορά στα playoffs και δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Οι Μπακς θα δώσουν σουτ στον Μπάτλερ που δεν είναι... μπόμπερ, την ίδια στιγμή όμως ο Σπόλστρα αναμένεται να δώσει περισσότερο χρόνο στον Ολίνικ που έπαιζε μόλις 13.8 απέναντι στους Πέισερς. Έχοντας δει την αδυναμία της ομάδας του Μιλγουόκι να περιορίσει τον Νίκολα Βούτσεβιτς (28 πόντοι από 57% στο δίποντο, 41% στο τρίποντο, 91% στις βολές, 11 ριμπάουντ και 4 ασιστ ανά 37 λεπτά σε πέντε αγώνες στη σειρά του πρώτου γύρου είχε ο Μαυροβούνιος σέντερ), ο προπονητής των Χιτ ξέρει ότι η παρουσία του Ολίνικ, η τροφοδοσία του και κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητα/αναποτελεσματικότητά του μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εξέλιξη, αλλά και στην έκβαση της σειράς.

ΟΙ ΜΠΑΚΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ONE-MAN SHOW

Στους πέντε αγώνες με τους Μάτζικ, ο Αντετοκούνμπο είχε 30.6 πόντους από 66% στο δίποντο, 39% στο τρίποντο (10/26) και 62.5% στις βολές, μαζί με 16 ριμπάουντ, έξι ασίστ και 3.8 λάθη ανά 31.8 λεπτά συμμετοχής. Το θετικό είναι ότι δεν χρειάστηκε να παίζει 35-36-37 λεπτά. Το αρνητικό είναι ότι δεν υπήρξε άλλος παίκτης από το ρόστερ των Μπακς πραγματικά καλός, με συνέχεια στο παιχνίδι του, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Ο Μίντλετον έκλεισε τη σειρά με 15 πόντους από 36% στα συνολικά σουτ, ευτυχώς όμως πρόσφερε 7.8 ριμπάουντ και 5.2 ασίστ. Ο Μπλέντσο είχε 11.6 πόντους αλλά με 28% στο τρίποντο. Ο Μάθιους έμεινε στους 8.2 πόντους με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Χιλ, Κόνατον, Κόρβερ, ΝτιΒιντσέντζο δεν ενθουσίασαν, αλλά θα είναι πολύ σημαντικοί από εδώ και στο εξής και, κυρίως, θα πρέπει να είναι οικονομικοί στα λεπτά που θα παίρνουν.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) passes the ball against Miami Heat forward Kelly Olynyk (9) and guard Kendrick Nunn (25) during the second half of an NBA basketball game Thursday, Aug. 6, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (Kim Klement/Pool Photo via AP)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) passes the ball against Miami Heat forward Kelly Olynyk (9) and guard Kendrick Nunn (25) during the second half of an NBA basketball game Thursday, Aug. 6, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (Kim Klement/Pool Photo via AP) AP

Ο Μπρουκ Λόπεζ των 13.4 πόντων από 70% στο δίποντο και 36% στο τρίποντο θα πρέπει να ανοίξει κι άλλο το γήπεδο, να τραβάει έξω από τη ρακέτα τον παίκτη του για να ανοίγουν οι χώροι για τον Αντετοκούνμπο, θα πρέπει όμως να σουτάρει ακόμη καλύτερα. Γενικώς, με απλά λόγια, οι Μπακς πρέπει να βελτιωθούν σχεδόν σε κάθε τομέα του παιχνιδιού τους για να τα καταφέρουν απέναντι στο Μαϊάμι, για να πετύχουν τον πρώτο στόχο της πρόκρισης στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας.

ΤΙ ΝΟΥΜΕΡΑ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ;

Δεν έχει σημασία αν ο Αντετοκούνμπο θα πιάσει τους 26, τους 29 ή τους 32 πόντους ανά αγώνα. Δεν έχει σημασία αν θα τελειώσει τη σειρά με 12, 14 ή 16 ριμπάουντ μέσο όρο. Τέσσερις είναι οι τομείς που ενδέχεται να κρίνουν τη σειρά: το τρίποντο, οι βολές, τα λάθη και τα φάουλ. Αν έχει ξανά 35-40% στο τρίποντο, αν μείνει δηλαδή σε αυτό το 2/5 που είχε απέναντι στους Ορλάντο Μάτζικ, θα είναι μια χαρά. Αν ανεβάσει το ποσοστό του στις βολές από το 62 στο 70% θα είναι επίσης μια χαρά. Τα 3.8 λάθη δεν είναι τεράστιο νούμερο, χρειάζεται όμως περισσότερη προσοχή απέναντι στο τείχος που θα χτίσουν οι Χιτ, ακόμη πιο κρίσιμο όμως είναι να πέσει από τα τέσσερα φάουλ που κάνει κατά μέσο όρο. Οι Μπακς τον χρειάζονται αυτή τη φορά για 36 και 38 λεπτά και όχι για 28-32, οπότε το να προστατεύσει τον εαυτό του είναι το Α και το Ω διότι ακόμη κι όταν δεν σκοράρει, κάνει τεράστια διαφορά με την άμυνα, το ριμπάουντ και τη δημιουργία του.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ "ΦΟΥΣΚΑ"

Ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να μας χαρίσει χαμόγελα που δεν έχουμε δει εδώ και αρκετές ημέρες, είναι η είσοδος των οικογενειών των παικτών στη "φούσκα" της Disney World. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε καραντίνα, πλέον όμως θα έχουν το δικαίωμα όχι μόνο να μπουν στις εγκαταστάσεις, αλλά και να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες. Ο Αντετοκούνμπο, για παράδειγμα, δεν έχει δει εδώ και αρκετές εβδομάδες τον γιο του, οπότε η επανένωσή τους σίγουρα θα τον βοηθήσει ψυχολογικά, θα του "ρουφήξει" πολλή από την πίεση και την ένταση των τελευταίων ημερών που οδήγησε στα δάκρυα πριν από το Game 5 με τους Ορλάντο Μάτζικ.

Εν κατακλείδι, θεωρώ πως οι Μπακς θα είναι "άλλη ομάδα" σε αυτή τη σειρά, σε σχέση με εκείνη που είδαμε στον πρώτο γύρο των playoffs. Σίγουρα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και ειδικά όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες έχουν αλλάξει τα δεδομένα και έχουν μετατρέψει σε αμφίρροπη διαδικασία τη φετινή postseason, όμως η ομάδα του Μιλγουόκι έχει κίνητρο, έχει τον καλύτερο παίκτη στη σειρά, θα μπει με άλλο αέρα απέναντι σε έναν αντίπαλο που γνωρίζει ότι την δυσκολεύει τα τελευταία χρόνια και θα είναι πολύ πιο συγκεντρωμένη από το " πέντε λεπτά θα παίξουμε και θα καθαρίσουμε τους Μάτζικ" που είδαμε στα προηγούμενα πέντε παιχνίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ