OPINIONS

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Έξι σπριντ στην ανηφόρα

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Έξι σπριντ στην ανηφόρα

Η έκτη διαβολοβδομάδα της EuroLeague δεν μας έκανε πιο σοφούς. Ο Παναθηνακός συνέχισε να χάνει έδαφος, ο Ολυμπιακός πήρε το ματς που έπρεπε και η επόμενη τριάδα αγώνων θα κρίνει τη χρονιά και των δύο. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Στην μακράν δυσκολότερη EuroLeague της σύγχρονης ιστορίας, στο πρωτάθλημα που δεν έχει σάκο του μποξ και εύκολα (στη θεωρία) παιχνίδια, οι διαβολοβδομάδες είναι μια πραγματικά ιδιαίτερη διαδικασία ακραίων συναισθημάτων και αντιδράσεων. Το εχουμε ζήσει στο παρελθόν, το ζήσαμε και φέτος, με τον Παναθηναϊκό μεγάλο χαμένο αυτής της έκτης διπλής εβδομάδας της σεζόν.

" Αυτό που θέλω είναι να δίνετε το 100%, έχουμε μπροστά μας τρεις αγώνες με Ολυμπιακό, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρ, περιμένω να τους κερδίσετε και τους τρεις, αλλά απαιτώ να ματώσετε τη φανέλα" ήταν ο λόγος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προς τους παίκτες της ομάδας του στις 27/2 και οκτώ μέρες μετά επέστρεψε στο ΟΑΚΑ ακυρώνοντας το ρεπό που έδωσε ο Ρικ Πιτίνο μετά από την πιο βαριά ήττα στην ιστορία της ομάδας στη EuroLeague . Ήταν ένα "τρελό" τριήμερο για τους πράσινους με το ντέρμπι του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας που τους "ρούφηξε" υπερβολικά πολλή ενέργεια, ήταν ένα τριήμερο που άφησε πληγές και πρόσθεσε ακόμη περισσότερη πίεση στον δρόμο για την οκτάδα και τα playoffs που έχει γίνει πλέον ένας αρκετά ζόρικος στόχος.

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έξι ήττες στα τελευταία ματς, είναι ένας τραγικός απολογισμός για τους πράσινους που λύγισαν στη Βαλένθια, στο Βελιγράδι, στη Μαδρίτη, στο Φάληρο και στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Όλοι χάνουν απ' όλους στη φετινή διοργάνωση, όταν όμως "κάθεσαι" στο 13-8 και στο 14-10 και ξαφνικά πηγαίνεις στο 14-14 πριν ταξιδέψεις στην Κωνσταντινούπολη για το ντέρμπι με τη Φενέρμπαχτσε που καίγεται για νίκες, τότε η ψυχολογία σου διαλύεται. Αυτό συμβαίνει με τον Παναθηναϊκό, που μοιάζει εγκλωβισμένος, τρομαγμένος, άδειος από ενεργεια και όλα αυτά έχοντας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μπροστά του.

Στην Φενέρμπαχτσε 13/3

Στην Άλμπα Βερολίνου 19/3

Με τη Χίμκι 25/3

Στην Αναντολού Εφές 27/3

Με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ 3/4

Στη Μπασκόνια 10/4

Ο Γιώργος Οικονόμου ασχολήθηκε με το βασανιστήριο των πράσινων , ο Αλέξανδρος Τρίγκας έγραψε για τη μπάλα που δεν λέει ψέματα , την ίδια ώρα που ο Ρικ Πιτίνο έλεγε από τη μία ότι οι φωνές δεν βοηθούν και από την άλλη ότι θέλει να αλλάξει επτά πράγματα στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του. Ο Αμερικανός είπε ότι οι δικαιολογίες δείχνουν αδυναμία, αλλά χρησιμοποίησε αρκετές στη διάρκειας μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον, είναι ένα: μπορεί αυτός ο Παναθηναϊκός που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες να χωρέσει στην οκτάδα και αν το καταφέρει, μπορεί να κοιτάξει στα μάτια ομάδες όπως η Αναντολού Εφές, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα σε σειρά αγώνων που εννιά στις δέκα περνάει ο καλύτερος; Αυτή τη στιγμή η απάντηση μοιάζει προφανής, όμως τα πραγματικά προβλήματα δείχνουν να είναι άλλα. Η μικρή προσέλευση στο προχθεσινό ματς, οι αποδοκιμασίες, οι δεδομένες αγωνιστικές αδυναμίες που ούτε βελτιώθηκαν, ούτε καλύφθηκαν με προσθήκες, αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα και όχι μια πρόκριση που θα οδηγήσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στον αποκλεισμό από έναν ανώτερο αντίπαλο.

Ατάκες όπως το " φέτος δεν είμαι χαρούμενος" ηχούν άσχημα στα αυτιά των φίλων του Παναθηναϊκού. Στα αυτιά ενός ουδέτερου, απλά οδηγούν σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Ο Πιτίνο αναφέρεται ξανά και ξανά στις κακές επιδόσεις της ομάδας του στο ριμπάουντ, στο μπλοκ-αουτ, στην εκτέλεση, στην περιφερειακή άμυνα, στο τρανζίσιον, ακόμη όμως δεν έχει εξηγήσει γιατί δεν ζήτησε ενίσχυση του ρόστερ ή αν ζήτησε, γιατί απορρίφθηκε το αίτημά του. Ματς με το ματς, εβδομάδα με την εβδομάδα οι πράσινοι χάνουν λίγη από την λάμψη τους, τώρα που θα έπρεπε να μπαίνουν στην τελική ευθεία της χρονιάς με στόχο να προετοιμαστούν για τα playoffs.

ΟΣΟ ΖΕΙ ΚΙ ΟΣΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΘΑ ΕΛΠΙΖΕΙ

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, συνεχίζει αυτή τη σεζόν χωρίς άγχος. Υπήρε το "πρέπει" στο ντέρμπι του ΣΕΦ, αυτό ήταν το ματς που είχε κυκλώσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και όχι φυσικά το εκτός έδρας παιχνίδι με την πρωτοπόρο Αναντολού Εφές του Σέιν Λάρκιν, αυτού του υπερπαίκτη που έβαλε 40 πόντους με δέκα τρίποντα (!!!) και ανέβασε την ομάδα του στο 24-4. Σε εκείνους που θεωρούν ότι οι Τούρκοι θα είναι... τρωτοί στα playoffs, θα απαντήσει ο Εργκίν Αταμάν όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν, πάντως, η Εφές είναι και η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και εκείνη που παίζει το πιο ισορροπημένο μπάσκετ, με ρόλους, με πειθαρχία, με περιφερειακό και inside παιχνίδι, με βάθος στον πάγκο, σκληράδα, ύψος και με τον Ντάνστον να γυρίζει από τον τραυματισμό του.

Για τον Ολυμπιακό το σημαντικό είναι να μείνει στο παιχνίδι της πρόκρισης μέχρι το τέλος, όπως σωστά έγραψε ο Σπύρος Καβαλιεράτος μετά από το ντέρμπι του ΣΕΦ . Είναι προφανές ότι ο Μπαρτζώκας έχει πείσει τους πάντες πως κρίνονται εν όψει της επόμενης περιόδου, είναι όμως επίσης προφανές ποιοι δεν έχουν θέση στον Ολυμπιακό της σεζόν 2020/21. Στο παιχνίδι με την Αναντολού Εφές οι Πειραιώτες είχαν ένα πολύ κακό πρώτο εικοσάλεπτο και ένα εξαιρετικό δεύτερο (40-38 το σκορ), το οποίο σίγουρα τους βοήθησε ψυχολογικά εν όψει της αναμέτρησης με την Αρμάνι Μιλάνο.

Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για τους ερυθρόλευκους. Κεκλεισμένων των θυρών αγώνας στο Mediolanum Forum, εντός έδρας ματς με τον Ερυθρό Αστέρα και κάπως έτσι το 14-16 γίνεται αρκετά πιθανό, ενώ δεν αποκλείεται σε δύο εβδομάδες να έχουν πιάσει και τον Παναθηναϊκό που έχει back-to-back εκτός έδρας παιχνίδια με Φενέρμπαχτσε και Άλμπα Βερολίνου.

Τρεις μέρες μετά από το κρεσέντο του Σακίλ ΜακΚίσικ στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και το βροντερό "ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ" του Αμερικανού που αρπάζει την ευκαιρία για να αποδείξει ότι "έχει" το επίπεδο της EuroLeague, τη σκυτάλη πήρε στην Κωνσταντινούπολη ο Ντουάιτ Μπάικς που με 11 πόντους από πέντε σουτ και οκτώ ασίστ σε 26 λεπτά έδειξε ότι μπορεί να βρει έναν συμπληρωματικό δεύτερο ως δευτερο-τρίτος πόιντ γκαρντ στη διοργάνωση. Ίσως και στον Ολυμπιακό, γιατί όχι, άλλωστε ο Μπαρτζώκας είχε ενδιαφερθεί για εκείνον και το καλοκαίρι του 2014. Ο Οκτάβιους Έλις των 8 πόντων και των 6 ριμπάουντ κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω και γενικά υπάρχει ένας ενθουσιασμός, μια ανυπομονησία για την επόμενη χρονιά.

Η φετινή δεν έχει τελειώσει πάντως και όσο ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο κόλπο της οκτάδας, τόσο επικίνδυνος θα είναι ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει άλλες υποχρεώσεις, είναι ξεκούραστος και περιμένει και την επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Στην Αρμανι Μιλάνο 12/3

Με τη Ρεάλ Μαδρίτης 20/3

Με τον Ερυθρό Αστέρα 24/3

Στη Χίμκι 27/3

Στη Φενέρμπαχτσε 2/4

Με τη Μπαρτσελόνα 9/4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ