OPINIONS

Ολυμπιακός σε χρονιά μικρού ροτέισον

GOMELSKY CUP 2019 / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÊÓ ÊÁÆÁÍ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
GOMELSKY CUP 2019 / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÊÓ ÊÁÆÁÍ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η πρόβα τζενεράλε του Ολυμπιακού, το μικρό ροτέισον του Ντέιβιντ Μπλατ κι ο περιφερειακός που έχουν ανάγκη οι ερυθρόλευκοι για να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί στη EuroLeague. Γραφει ο Χάρης Σταύρου.

Δέκα μέρες πριν από την πρεμιέρα της σεζόν 2019/20, ο Ολυμπιακός θα έχει την Τετάρτη (25/9) την ευκαιρία να δει τι πραγματικά μπορεί να κάνει σε αυτή τη φάση της περιόδου απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν έχει πλέον ούτε τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ούτε τον Νάντο ντε Κολό στη διάθεσή του, όμως οι Μοσχοβίτες συνεχίζουν με την δική τους φιλοσοφία, με ένα σύστημα πολύ συγκεκριμένο και με στόχο να παραμείνουν στην elite της Ευρώπης, στο γκρουπ των 4-5 ομάδων δηλαδή που θα παλέψουν για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της άνοιξης με φόντο το Final Four της Κολωνίας.

Η εικόνα των ερυθρόλευκων στο ματς της Τρίτης (24/9) με την Ούνικς Καζάν δεν ενθουσίασε, αλλά δεν απογοήτευσε κιόλας. Κακό πρώτο δεκάλεπτο, ποιοτικότερο δεύτερο, με περισσότερη ενέργεια στην άμυνα τρίτο, αλλά και προβληματικό τέταρτο από τη στιγμή που το +13 (48-61) χάθηκε μέσα σε λίγα λεπτά και παραλίγο μαζί του να χαθεί και η νίκη. Το αντιαθλητικό του Κουζμίνσκας και το ανόητο φάουλ του Μιλουτίνοβ στον ΜακΚόλουμ (είχε να δώσει ο Ολυμπιακός, όμως ο Σέρβος καθυστέρησε) βοήθησαν τους Ρώσους να μειώσουν στον πόντο μέσα σε 5", πριν ο σέντερ του Μπλατ πάρει την τελευταία φάση πάνω του και με γκολ-φάουλ καθαρίσει τον αγώνα.

Ο Ολυμπιακός δεν "καιγόταν" για τη νίκη ως αποτέλεσμα, ήθελε όμως να επικρατήσει της Ούνικς Καζάν για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και όχι απέναντι στον Προμηθέα που όλοι ήξεραν ότι δεν θα έχει τύχη απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης. Αυτό το ματς της Τετάρτης (25/9 στις 19:00) θα αντιμετωπιστεί ως επίσημο από τους Πειραιώτες, καθώς το Σαββατοκύριακο η ομάδα δεν θα έχει αγώνα για να βάλει τις τελευταίες πινελιές πριν από το παιχνίδι της επόμενης Παρασκευής (4/10 στις 21:45) με τη Βιλερμπάν στη Γαλλία.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, ΡΥΘΜΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ;

" Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, θα ζήσουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Θα έχουμε κάποια πλεονεκτήματα από αυτή την κατάσταση και θα αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε μειονεκτήματα προκύψουν. Αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε, είναι τόσο απλό" δήλωσε ο Μπλατ για το ένα ματς που θα έχει η ομάδα του κάθε εβδομάδα, μια συνθήκη που στα δικά του ματια μοιάζει ενδιαφέρουσα καθως δεν θα υπάρχει μεγάλη καταπόνηση για τους αθλητές του, αλλά στα δικά μας αρκετά επικίνδυνη καθώς οι Πειραιώτες θα υστερούν σε αγωνιστικό ρυθμό από τους διαδοχικούς αγώνες σε EuroLeague και Basket League.

Το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι μια πολυτέλεια γι' αυτόν τον Ολυμπιακό, που στην πρόβα τζενεράλε πριν από την έναρξη της σεζόν δεν θα έχει τον παίκτη που επέλεξε για τη θέση του βασικού πόιντ γκαρντ. Ο τραυματισμός του Γουέιντ Μπόλντγουϊν είναι ένα σοβαρό ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, καθώς οι Τσέρι - Κόνιαρης είναι συμπληρωματικοί και μοναδικός έμπειρος οργανωτής σε αυτό το ρόστερ είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο στον τελικό του Γκομέλσκι Καπ, αλλά και πως θα διαχειριστεί τα λεπτά ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Απέναντι στην Ούνικς είδαμε τον Μιλουτίνοβ και τον Πρίντεζη να παίρνουν από 27 λεπτά, τον Παπανικολάου και τον Πάντερ να μένουν για 26 ο κάθε ένας στο παρκέ, ο Σπανούλης 25, ο Τσέρι 20, ο Ρουμπιτ 17 κι ο Πολ 13. Με οκτώ παίκτες έβγαλε ουσιαστικά το ματς ο Ολυμπιακός, καθώς ο Κουζμίνσκας (9'), ο Κόνιαρης (8') κι ο Χαπ (3') δεν πήραν σημαντικες ευκαιρίες.

Είχαμε πει και παλαιότερα ότι το ένα ματς την εβδομάδα θα βοηθήσει τους σημαντικούς παίκτες αυτής της ομάδας να έχουν σταθερά γύρω στα 30 λεπτά, είναι μάλλον δεδομένο ότι ένας υγιής Μιλουτίνοβ θα μένει στο παρκέ ακόμη περισσότερο (γι' αυτό και δεν αποκτήθηκε πραγματικα καλός backup σέντερ), είναι επίσης δεδομένο ότι οι Πειραιώτες χρειάζονται έναν ακόμη ποιοτικό περιφερειακό είτε αυτός είναι ο υγιής Μπόλντγουϊν, είτε κάποιος άλλος που θα ισορροπεί σε άμυνα κι επίθεση, σε οργάνωση και σκορ, κυρίως όμως στην περιφερειακή άμυνα διότι σε επίπεδο οκτάδας EuroLeague αυτή η γραμμή γκαρντ δεν μπορεί να επιβιώσει.

Πολλά συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν από το ματς με την Ούνικς Καζάν, σίγουρα όμως η πρόβα τζενεράλε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα εχει πολύ... ψωμί καθώς για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τον Ολυμπιακό σε συνθήκες επίσημου αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ