OPINIONS

Σε μπελάδες ο Παναθηναϊκός, όνειρα τετράδας ο Ολυμπιακός

EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός που κάνει βήματα προς τα πίσω, ο ηγέτης του που "κλάταρε", ο Τσάβι Πασκουάλ που δεν ξέρει τι άλλο να δοκιμάσει κι ο Ντέιβιντ Μπλατ που κερδίζει αγώνες, παίκτες και χρόνο. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Με το 1/3 της κανονικής περιόδου να έχει ήδη περάσει στην ιστορία, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τη σεζόν 2018/19 για το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους, για τις αδυναμίες τους και για το πρόγραμμα που "γυρίζει" -προς το καλύτερο για τους ερυθρόλευκους, προς το χειρότερο για τους πράσινους.

Οι μεν Πειραιώτες κέρδισαν ματς, κέρδισαν παίκτες, κέρδισαν χρόνο γενικότερα, "χτίζουν" κάτι που φαίνεται πως θα πάρει αρκετούς μήνες μέχρι να αποκτήσει μια ξεκάθαρη ταυτότητα αλλά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ελκυστικό και πολύ ιντριγκαδόρικο, οι δε Πρωταθλητές Ελλάδας έχουν φτάσει σε ένα αγωνιστικό τέλμα, έχουν ξύσει το ταβάνι των δυνατοτήτων τους, έχουν συμβιβαστεί με μια πολύ άσχημη κατάσταση στους εκτός έδρας αγώνες και πρέπει να κάνουν υπέρβαση στα επόμενα πέντε παιχνίδια (τα τέσσερα στο ΟΑΚΑ) πριν το εκπληκτικά δύσκολο διάστημα από τις 4/1 έως τις 15/3. Όλα αυτά, την ώρα που οι φήμες περί ενίσχυσης οργιάζουν.

Και μάλλον δεν είναι απλά φήμες...

4/5 ΕΝΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΑ 8/11 ΕΚΤΟΣ ΣΕ ΔΥΟΜΙΣΗ ΜΗΝΕΣ

Ο Τσάβι Πασκουάλ είδε τους παίκτες του να χάνουν ακόμη ένα εκτός έδρας ματς , το οποίο έμοιαζε με πρώτης τάξης ευκαιρία να γίνει η αρχή μιας νέας κατάστασης μακριά από το ΟΑΚΑ. Η Χίμκι δεν είχε στη σύνθεσή της τον τραυματία Αλεξέι Σβεντ των 25.3 πόντων, των τεσσάρων εύστοχων τριπόντων και των 7.4 ασίστ ανά αγώνα, όμως πήρε με σχετική άνεση τη νίκη ή τουλάχιστον δεν απειλήθηκε υπερβολικά από τους αντιπάλους της στη Μιτίστσι Αρένα της Μόσχας. Άντονι Γκιλ και Τζόρνταν Μίκι εξέθεσαν για ακόμα μία φορά την βαριά φροντ-λάιν των πρασίνων που τώρα θα αντιμετωπίσουν εντός έδρας τη Φενέρμπαχτσε, την Νταρουσάφακα, την Αρμάνι Μιλάνο και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με ενδιάμεσο σταθμό τη Μαδρίτη. Τέσσερις αγώνες στο ΟΑΚΑ, οι τρεις απέναντι σε ομάδες που στοχεύουν όχι μόνο την οκτάδα, αλλά και την τετράδα και την κορυφή.

EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Κι επειδή ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει τι ακολουθεί αυτό το group των πέντε αγώνων, ο Παναθηναϊκός πρέπει να στοχεύει σε τουλάχιστον τρεις νίκες πριν την 4η Ιανουαρίου. Από εκείνο το βράδυ μέχρι τη νύχτα της 15ης Μαρτίου οι Πρωταθλητές Ελλάδας θα δώσουν 11 ματς στη EuroLeague, τρία στο ΟΑΚΑ, ένα στο ΣΕΦ και επτά εκτός Ελλάδας (Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις Κάουνας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει μέχρι τότε, ουδείς μπορεί όμως να ποντάρει υπέρ του Παναθηναϊκού που έχει χάσει στο Μόναχο, τη Βιτόρια, τη Μόσχα, έχει ηττηθεί καθαρά από την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη και δεν πείθει ότι έχει το ταλέντο, το βάθος και την φρεσκάδα για μεγάλα διπλά.

Ο ΚΑΛΑΘΗΣ ΠΟΥ ΚΛΑΤΑΡΕ ΚΑΙ ΤΑ DNP ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΜΑΤΙ

Τα ερωτήματα που προέκυψαν από την αναμέτρηση με τη Χίμκι, είναι πολλά.

Και δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που μετά από εκτός έδρας ήττα προέκυψαν τόσα ζητήματα προς συζήτηση για τον Παναθηναϊκό και το ρόστερ του.

Γιατί ο Κιθ Λάνγκφορντ έπαιξε 37 λεπτά και πως θα κρατηθεί ζεστός όταν η ομάδα χάνει στις καυτές βραδιές του;

Γιατί με τον Ιωάννη Παπαπέτρου εκτός δωδεκάδας ο Ντεσόν Τόμας πήρε μόλις 13 λεπτά, ενώ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο κι ο Ντίνος Μήτογλου δεν χρησιμοποιήθηκαν;

Τι συμβαίνει με τον Νικ Καλάθη που στα τελευταία τρία παιχνίδια έχει 9 πόντους με 3/14 δίποντα, 1/12 τρίποντα, 0/2 βολές, 10 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 3 κλεψίματα, 12 λάθη, επτά φάουλ και μόλις δύο μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 87 λεπτά συμμετοχής;

Πόσο πιθανό είναι το δίδυμο Γκιστ (ήταν σπουδαίος στη Μόσχα) - Λάσμε να αποκτήσει σταθερότητα σε αυτή την προχωρημένη μπασκετικά ηλικία και πόσο πιθανό είναι να βοηθήσει ο εκτός κλίματος Γιώργος Παπαγιάννης που "χώρεσε" στη δωδεκάδα εξαιτίας του τραυματισμού του Παπαπέτρου;

Κυρίως όμως, τι μπορεί να κάνει ο Τσάβι Πασκουάλ για να γυρίσει τον διακόπτη;

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΑΚΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Παναθηναϊκός έχει εκλάμψεις στο ΟΑΚΑ, μία κερδίζει χάρη στην επίθεση και μία μέσω της άμυνάς του, εκτός έδρας όμως δείχνει συμβιβασμένος με τα αρνητικά αποτελέσματα. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν σενάρια ενίσχυσης του ρόστερ τις προηγούμενες μέρες - είχαμε εξηγήσει πως οι πράσινοι χρειάζονται παίκτη σε blog με τον τίτλο " αλλάζουν ή βουλιάζουν" στις 17/11 -και πλέον, μετά την ήττα από τη Χίμκι, φαίνεται πως οι πράσινοι θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μια μεταγραφή που θα φρεσκάρει το ρόστερ, αλλά μπορεί να διαταράξει ακόμη περισσότερο τις ήδη λεπτές ισορροπίες. Κι αυτή η κίνηση, αν γίνει, θα έρθει σε αντίθεση με τις προ ημερών δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που είχε πιέσει με τον τρόπο του τον Πασκουάλ για να πάρει περισσότερα από το υλικό που έχει στη διάθεσή του.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Γενικώς, η κατάσταση στον Παναθηναϊκό δεν είναι ευχάριστη, αν μάλιστα δεν είχαν επιτευχθεί οι δύο νίκες στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα. Εκείνα τα αποτελέσματα δεν έκρυψαν τις αδυναμίες των πρασίνων, ούτε έβαλαν τα προβλήματά τους σε δημιουργία, οργάνωση και παιχνίδι στη ρακέτα κάτω από το χαλάκι. Πρόσφεραν μια κάποια ηρεμία, ωστόσο η πίεση είναι πλέον τεράστια, η συνέχεια στη EuroLeague ακόμη πιο δύσκολη και η ομάδα χρειάζεται ένα "ηλεκτροσόκ" για να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Προς το παρόν, ο Τσάβι Πασκουάλ και οι συνεργάτες του αδυνατούν να βρουν τι φταίει για τα τρομερά σκαμπανεβάσματα και το ρεκόρ του Παναθηναϊκού είναι στο 5-5 αντί να είναι στο 8-2 ή το 7-3. Κι όσο δεν προκύπτουν λύσεις στα προβλήματα, τόσο το πλασάρισμα στην οκτάδα θα μοιάζει με στόχο στην ομίχλη. Διότι το ΟΑΚΑ μόνο του, δεν μπορεί να κρατήσει την ομάδα όρθια.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Περίπου 23 χιλιόμετρα νοτιότερα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πιο φωτεινά, το περιβάλλον πιο ευχάριστο, η ψυχολογία και η πνευματική ισορροπία σε εκ διαμέτρου αντίθεση πορεία από εκείνη στις τάξεις του Παναθηναϊκού. Μετά τις τέσσερις ήττες στους πέντε αγώνες με Αρμάνι Μιλάνο, Μακάμπι Τελ Αβίβ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε, οι Πειραιώτες μετρούν τρεις σερί νίκες απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπουντούτσνοστ. Σημαντικότερο είναι πως έχουν θετικό ρεκόρ έχοντας βγάλει ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι έχουν "κερδίσει" παίκτες και περιμένουν τον γκαρντ που θα δυναμώσει την περιφερειακή τους γραμμή.

" Δεν τα βάφω μαύρα στις ήττες, δεν θα ενθουσιαστώ στις νίκες, η χρονιά είναι μεγάλη κι εμείς βρισκόμαστε στη διαδικαδία χτισίματος μιας καλής ομάδας" δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο Ντέιβιντ Μπλατ και αυτή είναι η ατάκα που θέλει να "φυτέψει" στο μυαλό των παικτών, των παραγόντων του Ολυμπιακού και του κόσμου της ομάδας.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπλατ μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή των Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος - Ζακ ΛεΝτέι ( έκανε ρεκόρ συλλόγου στο ματς με τη Μπουντούτσνοστ και ξεσκόνισε την αραχνιασμένη επίδοση του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας από τον Νοέμβριο του 2007 ), σίγουρα θα προσπαθήσει πολύ για να "χωρέσει" τον Γιάνις Τίμα στο σύνολο, σίγουρα θα δοκιμάσει σχήματα με τρεις φόργουορντ στην ίδια πεντάδα, σίγουρα θα αλλάξει πράγματα με την επιστροφή του Αξέλ Τουπάν και την διαφαινόμενη προσθήκη του αθλητή που... έρχεται (και πιθανότατα θα είναι ο all-around Μπράντον Πολ).

Το σίγουρο είναι πως ακόμη κι αυτό το αμήχανα χτισμένο ρόστερ των λίγων γκαρντ, των πολλών φόργουορντ και του ενός σέντερ είναι πολύ ευέλικτο, συνδυάζει εμπειρία με φιλοδοξία, πείσμα με κίνητρο για διάκριση.

Ο Γουίλιαμς-Γκος έχει στη ρούκι σεζόν του 9.4 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ και μόλις 1.3 λάθη ανά 26 λεπτά συμμετοχής, ο Ζακ ΛεΝτέι έχει 10.4 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 0.7 λάθη ανά 17 λεπτά και όσο περνάει ο καιρός, όσο προσαρμόζεται στις απαιτήσεις αυτού του επιπέδου, τόσο πιο ποιοτικός φαίνεται, τόσο περισσότερο βοηθά την ομάδα του. Σίγουρα το δείγμα του απέναντι στη Μπουντούτσνοστ δεν είναι το ενδεικτικό, αυτό που μπορεί να βγάζει σε κάθε αγώνα στο παρκέ, σίγουρα όμως δεν είναι και τυχαίο το γεγονός ότι έβαλε 28 πόντους με 11 σουτ.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΚΑΔΑ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΔΑΣ

Στη δεύτερη δεκάδα αγώνων της σεζόν, ο Ολυμπιακός θα παίξει κατά σειρά με τις Ζάλγκιρις Κάουνας (εκτός), Αναντολού Εφές (εντός), Μπαρτσελόνα (εκτός), Γκραν Κανάρια (εντός), Νταρουσάφακα (εκτός), Παναθηναϊκό (εντός), Μπασκόνια (εντός), Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός), Χίμκι (εντός) και Φενέρμπαχτσε (εκτός). Ένα ρεκόρ 6-4 θα είναι καλό, ένα 7-3 θα είναι επίδοση που θα τον βάζει σε θέση να διεκδικήσει τετράδα και πλεονέκτημα στα playoffs, ένα 8-2 μοιάζει πολύ δύσκολο, καθώς θα πρέπει να μη χάσει στο γήπεδό του και να πάρει δύο νίκες σε Κάουνας, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη (Φενέρμπαχτσε).

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Θα είναι πολύ σημαντικό για τον Ντέιβιντ Μπλατ να κερδίσει ο Ολυμπιακός τα παιχνίδια στο γήπεδό του, θα είναι όμως ακόμη σημαντικότερο να κάνουν κι άλλα βήματα προς τα εμπρός οι Γουίλιαμς-Γκος - ΛεΝτέι, να βρει ρυθμό ο Στρέλνιεκς, να συνεχίσει να λειτουργεί θετικά ο Βαγγέλης Μάντζαρης ως τέταρτος γκαρντ, να μένουν κάτω από τα 25 τα λεπτά των Σπανούλη - Πρίντεζη - Μιλουτίνοβ και να μην υπάρξουν νέοι σοβαροί τραυματισμοί. Με την επιστροφή του Αξέλ Τουπάν θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη διαχείριση των Παπανικολάου - Τίμα και οι Βεζένκοβ - Μπόγρης - Αγραβάνης θα προσφέρουν στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Προς το παρόν, οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους μια σπουδαία πρόκληση. Ο αγώνας της Πέμπτης με τη Ζάλγκιρις στο Κάουνας θα είναι ένα εξαιρετικό τεστ για να φανούν τα επίπεδα συγκέντρωσης και σκληράδας τους, ουδείς έχει ξεχάσει τα περσινά ματς των playoffs στη Ζαλγκίριο Αρένα, ο Παούλιους Γιανκούνας φαίνεται πως θα γυρίσει από τον τραυματισμό του και ο κόσμος θα είναι ξανά εκεί για να σπρώξει την παρεα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους προς τη νίκη.

Μόνο που ο φετινός Ολυμπιακός δεν είναι προβλέψιμος και οι Λιθουανοί το γνωρίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ