OPINIONS

Σπανούλης, ο Hall of Famer του Ολυμπιακού

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Εντούρ ''πάτησε τον κάλο'' του Σπανούλη, ο Τουπάν έκανε χώρο στον Τίμα, ο Γουίλιαμς-Γκος πήρε ένα πρώτης τάξεως μάθημα απέναντι στην Ούνικς Καζάν κι ο Μάντζαρης ψάχνει και ψάχνεται. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Για τον Ολυμπιακό, το ματς με την Ούνικς Καζάν ήταν " άλλο ένα παιχνίδι προετοιμασίας". Για τους Ρώσους, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ο Δημήτρης Πρίφτης και οι συνεργάτες του, οι "δικοί μας" Θωμάς Νίκου - Βασίλης Σίμτσακ που στελεχώνουν το προπονητικό team, ακόμη κι ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα που έχει τον ρόλο του General Manager, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει "Ολυμπιακός", γι' αυτό και έπεισαν τους αθλητές τους να αντιμετωπίσουν την αναμέτρηση της Κυριακής στον τελικό του τουρνουά της Κρήτης σαν αγώνα που έκρινε τίτλο.

Μπορεί οι Ρώσοι να στερήθηκαν μια πολύ σημαντική τους μονάδα, καθώς ο σκληροτράχηλος guard Πιέρια Χένρι "έχασε" τον πατέρα του και αναχώρησε εσπευσμένα για τις ΗΠΑ, όμως πάλεψαν σαν αγρίμια απέναντι στους Πειραιώτες, τους έφεραν στα όριά τους, επιδόθηκαν μέχρι και σε trash talking λίγο πριν το φινάλε, πριν ο Βασίλης Σπανούλης απαιτήσει τη μπάλα, πάρει το μεγάλο σουτ, βάλει το τρίποντο και το αφιερώσει στον Μορίς Εντούρ που προσπάθησε να "μπει στο μυαλό του". Δεν είναι άπειρος ο Εντούρ, έκανε το λάθος και το πλήρωσε.

Δεν ήταν ποιοτικό το ματς στα "Δύο Αοράκια", είχε όμως άρωμα EuroLeague ενώ στο γήπεδο βρίσκονταν δύο Hall of Famers: ο Ντίνο Ράτζα που μπήκε στο Πάνθεον κι ο "Kill-Bill" που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τον ακολουθήσει σε μερικά χρόνια. Στα 36 του, απέναντι σε κάθε προγνωστικό και κάθε κανόνα της φυσικής, ο Λαρισαίος συνεχίζει να καταπίνει χιλιόμετρα στα παρκέ και να είναι ο ηγέτης μιας ομάδας που όσο κι αν σκέφτεται να... απογαλακτιστεί από εκείνον, έχει την "υποχρέωση" να στηρίζεται στις πλάτες του μέχρι να τον ακούσει να φωνάζει " φτάνει".

ΧΑΛΑΡΟΣ, ΦΡΕΣΚΟΣ, ΕΜΠΕΙΡΟΣ, ΑΠΛΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Την ώρα που ο Παναθηναϊκός στηρίζεται σε τεράστιο ποσοστό στον Νικ Καλάθη και γνωρίζει ότι από την απόδοσή του θα κριθεί εν πολλοίς η σεζόν 2018/19, στον Ολυμπιακό προσπαθούν με τον Ντέιβιντ Μπλατ στο τιμόνι να δημιουργήσουν ένα σύνολο που θα έχει κάθε βράδυ διαφορετικό πρωταγωνιστή. Στην Ισπανία ο Αξέλ Τουπάν θύμησε τον Γουίλ Κλάιμπερν . Στο ματς με την Χάποελ Ιερουσαλήμ ο Ζακ ΛεΝτέι σκόραρε 31 πόντους και έγραψε 46 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Απέναντι στην Ούνικς Καζάν ο Γιάνις Τίμα βρήκε το χέρι του. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έχει κάνει καλές εμφανίσεις με αρκετά λάθη πανω στα οποία πρεπει να δουλεψει σκληρά, οι Πρίντεζης, Βεζένκοβ, Μιλουτίνοβ, Παπανικολάου, Στρέλνιεκς είναι όλοι παίκτες που μπορούν να σκοράρουν 15 πόντους. Ναι, οι ερυθρόλευκοι έχουν ένα πολύ δυνατό roster, όμως ηγέτης τους παραμένει ο Βασίλης Σπανούλης.

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στα 36 του, ο "Kill-Bill" παραμένει εξωφρενικά ανταγωνιστικός. Το κορμί του μοιάζει πολύ νεότερο, βοηθά το μυαλό του να λειτουργεί στα κόκκινα. Δεν έπαιξε στο παιχνίδι της Παρασκευής, καθώς ο οργανισμός του είχε καταπονηθεί από ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη για λογαριασμό της EuroLeague. O Ντέιβιντ Μπλατ τον προφύλαξε στο δεύτερο μέρος του φιλικού με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έκανε το ίδιο απέναντι στη Χάποελ Ιερουσαλήμ, θα το κάνει αρκετές φορές στη διάρκεια της σεζόν στις αναμετρήσεις του πρωταθλήματος. Θα τον διαχειριστεί προσεκτικά, ώστε ο Σπανούλης να μπαίνει στα ματς που τον χρειάζεται η ομάδα του με γεμάτες μπαταρίες.

Η Ούνικς τον έπαιξε σκληρά, θα ήταν ενδιαφέρον na βλέπαμε τον Πιέρια Χένρια απέναντί του. Ο Αμερικανός που υπήρξε για αρκετές μέρες το περασμένο καλοκαίρι μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού είναι ένας κυνικός αμυντικός που θα ζόριζε τον Σπανούλη, όμως οι συγκυρίες δεν μας επέτρεψαν (εμάς και του coach Μπλατ) να δούμε αυτό το matchup. Ένα σουτ πήρε ο Λαρισαίος σε επτά λεπτά στην πρώτη περίοδο, 11 φορές εκτέλεσε σε 26:10 συμμετοχής, ξεκίνησε με 3/3 τρίποντα, αστόχησε σε επόμενα δύο, έβαλε το έκτο και πιο κρίσιμο για να "κλειδώσει" τη νίκη και να κλείσει το στόμα του Εντούρ που δεν είχε λόγο να μπει ανάμεσα στην αψιμαχία των Μιλουτίνοβ - Έτζιμ.

ΤΟ "ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΥΡΙΕ" ΤΟΥ ΤΟΥΠΑΝ ΣΤΟΝ ΤΙΜΑ

Στα δύο ματς της Ισπανίας, απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Αξέλ Τουπάν πήρε πάρα πολλά λεπτά από τη στιγμή που έλειπαν οκτώ διεθνείς. Βρήκε ρυθμό στην επίθεση, έκανε τρομερή δουλειά σχεδόν σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, στην Κρήτη όμως έμεινε χαμηλά απέναντι στην Χάποελ και την Ούνικς. Ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, καθώς ο Ντέιβιντ Μπλατ ήθελε να δώσει περισσότερο χρόνο στον Γιάνις Τίμα. Ο Γάλλος έκανε στην άκρη, ο Λετονός μπήκε στην αρχική πεντάδα του κυριακάτικου αγώνα και όπως λέγαμε και μετά την αναμέτρηση με την Χάποελ, χρειαζόταν αυτό το boost για να αισθανθεί χρήσιμος. Ο προπονητής του του το έδωσε και εκείνος σκόραρε 11 πόντους με 2/2 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 1/1 βολή σε 20 λεπτά συμμετοχής.

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ψηλός και ογκώδης για τη θέση, σουτάρει εξαιρετικά εν στάσει, εκτελεί από ψηλά και δεν ενοχλείται ακόμη κι όταν πιέζεται. Το έδειξε στο τρίποντο που πέτυχε από την κορυφή, έπιασε τη μπάλα, την ζύγισε και την έστειλε στο διχτάκι. Θα δούμε πολλά καλά ματς από τον Τουπάν και πολλά άνοστα, το ίδιο και από τον Τίμα, το ίδιο και από τον Παπανικολάου. Ο ανταγωνισμός στον φετινό Ολυμπιακό θα είναι τεράστιος και ο Μπλατ θα πρέπει να έχει ταυτόχρονα και τον ρόλο του ψυχολόγου ώστε ένα κακό παιχνίδι να μη γκρεμίζει την ψυχολογία και ένα καλό να μην την εκτοξεύει υπερβολικά. Ίσως αυτό να είναι και το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά, η αδιαφορία των παικτών για τα στατιστικά, τα λεπτά και τα σουτ τους.

ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ-ΓΚΟΣ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

Η στατιστική του έγραψε 9 πόντους από 3/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 3/4 βολές σε 21 λεπτά συμμετοχής. Ωστόσο ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δεν ήταν καλός απέναντι στην Ούνικς Καζάν και θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός που δεν βρέθηκε απέναντί του ο Πιέρια Χένρι.

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΟΣΦΠ - ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Αμερικανός guard έχει τρομερή ποιότητα επιθετικά, τελειώνει καλά τις φάσεις με drive και βελτιώνει το μακρινό του σουτ, δεν θα έχει πρόβλημα να σκοράρει 10-12-16-18 πόντους, θα πρέπει όμως να βελτιώσει το "διάβασμα" του παιχνιδιού και να γίνει καλύτερος οργανωτής διότι ο Σπανούλης δεν θα βρίσκεται πάντα στο παρκέ και ο Στρέλνιεκς θα παίρνει πολύ χρόνο στη θέση δύο. Οι άστοχες βολές του στο ματς με την Χάποελ λίγο έλειψε να στερήσουν από τον Ολυμπιακό την νίκη, οι κακές αποφάσεις του έδωσαν στην Ούνικς Καζάν ελπίδες, ενώ ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε φροντίσει από πολύ νωρίς να του στείλει το μήνυμά του. Συγκεκριμένα, μόλις 149 δευτερόλεπτα μετά το τζάμπολ, τον τράβηξε στον πάγκο μετά από ένα λάθος του. Όταν ο Γουίλιαμς-Γκος γύρισε στο ματς, ήταν πολύ πιο συγκεντρωμένος, σκόραρε, πάσαρε, έπαιξε καλές προσωπικές άμυνες, στο τέλος όμως τα έκανε μαντάρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μπαίνει στη δεύτερη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, από την άλλη, μοιάζει εντελώς συμπληρωματικός σε αυτή την ομάδα. Η τριάδα των Γουίλιαμς-Γκος - Σπανούλη - Στρέλνιεκς θα μοιράζεται τις αρμοδιότητες στον άσο, ο 'Ελληνας guard πρέπει να κερδίσει τα λεπτά του, προς το παρόν όμως δείχνει να βρίσκεται πολύ πίσω στο rotation και μπαίνει στο παρκέ απλά για να ξεκουράσει τους συμπαίκτες του. Σε 26 λεπτά απέναντι σε Χάποελ και Ούνικς σκόραρε 2 πόντους με 0/3 τρίποντα και 2/2 βολές, όλα στο πρώτο παιχνίδι, καθώς στην αναμέτρηση με τους Ρώσους χρησιμοποιήθηκε για να πιέσει σε όλο το γήπεδο, μάτσαρε με τον επίσης ακίνδυνο επιθετικά (κι ας σκόραρε τρίποντο με ταμπλό!) Πονκρασόφ και δεν πήρε ούτε μία προσπάθεια.

Αν ο Ολυμπιακός δεν πάρει έναν ακόμη κοντό, θα πρέπει να διαχειριστεί σοφά την περίπτωση του Μάντζαρη που με τη σειρά του οφείλει να βρει τρόπους για να βοηθήσει. Δεν είναι πια ταλέντο, είναι 28 ετών, έχει κερδίσει τα πάντα και έχει αποδείξει πολλάκις ότι μπορεί να κρίνει ματς. Είτε με προσωπικές άμυνες, είτε με μακρινά σουτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ