OPINIONS

Γιάννης Αντετοκούνμπο, το αγέλαστο παιδί

ΤΟΥΡΝΟΥΑ AEGEAN 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ AEGEAN 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Άρωμα Ολυμπιακών Αγώνων 1992 μύρισε το βράδυ της Παρασκευής στην Κρήτη, με τους Ούγγρους να ζητούν φωτογραφία από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που παραδίδει μαθήματα επαγγελματισμού στον δρόμο προς την Κίνα. Γράφει ο Χάρης Σταύρου, με ένα ιδιαίτερο υστερόγραφο.

Πέρασαν τρία χρόνια από το προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο, πέρασαν τρία χρόνια για να ξαναδούμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τη γαλανόλευκη φανέλα. Η εικόνα του Greek Freak στην πεντάδα της Εθνικής, το βράδυ της Παρασκευής (9/8) στο Ηράκλειο Κρήτης, ήταν μάλλον... σουρεαλιστική.

Ο MVP του ΝΒΑ, στα Δύο Αοράκια, απέναντι στην Ουγγαρία , στο πρώτο "επίσημο" φιλικό με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Όλα τα βλέμματα καρφωμένα πάνω του, όπως έγραψε ο Χάρης Γιαννόπουλος στο Twitter νεαροί πίσω του ρωτούσαν " ποιος είναι αυτός με το 19", Ούγγροι παίκτες ζητούσαν μια αναμνηστική φωτογραφία , στιγμές βγαλμένες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 όταν οι αντίπαλοι των Αμερικανών παρακαλούσαν τον Μάικλ Τζόρνταν και τους συμπαίκτες του για ένα αυτόγραφο. Όμορφα συναισθήματα και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Μόλις 27 αγώνες έχει παίξει ο Αντετοκούνμπο με τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας, δέκα με την Εθνική Νέων Ανδρών στο EuroBasket U20 του 2013 (8 πόντοι, 7.6 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ ανά αγώνα, πέμπτος σκόρερ πίσω από τους Παπαπέτρου, Λαρεντζάκη, Μποχωρίδη, Αγραβάνη στα γήπεδα της Εσθονίας) και άλλους 17 με την Εθνική Ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην Ισπανία (6.3 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 0.3 ασίστ ανά αγώνα), στο EuroBasket του 2014 (9.8 πόντοι, 6.9 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, έκτος σκόρερ πίσω από τους Σπανούλη, Μπουρούση, Πρίντεζη, Κουφό και Καλάθη) και στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 2016 στο Τορίνο (15.3 πόντοι, 5.7 ριμπάουντ, 2 ασίστ).

ΤΟΥΡΝΟΥΑ AEGEAN 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ AEGEAN 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μικρό το δείγμα.

Ελάχιστο για τον κόσμο που διψάει για το νέο του ίνδαλμα.

Η απουσία του Γιάννη από το EuroBasket του 2017 πλήγωσε πολλούς, οδήγησε σε ακραία συναισθήματα και άσχημες αντιδράσεις, άφησε σημάδια, δημιούργησε έριδες που δεν έχουν ξεχαστεί. Αυτές τις έριδες τις σκούπισε ο χρόνος και τις τοποθέτησε κάτω από ένα χαλί, βρίσκονται όμως ακόμη εκεί και πρέπει με κάποιον τρόπο να σβήσουν μια για πάντα. Μακάρι να σβήσουν φέτος με μια καλή πορεία που θα οδηγήσει σε ένα μετάλλιο.

Η Εθνική πρέπει ξεκάθαρα να έχει στόχο ένα μετάλλιο στα γήπεδα της Κίνας. Σε κάθε διοργάνωση μπαίνει με όνειρα για κάτι μεγάλο, πριν από κάθε διοργάνωση τα μέλη της προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους, αυτή τη φορά όμως δεν μπορεί το συγκεκριμένο ρόστερ να κοιτάζει κάτι λιγότερο από μια πορεία μέχρι την τετράδα. Τον MVP του ΝΒΑ έχει η Ελλάδα, τους Καλάθη - Σλούκα που βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας τους στην elite της Ευρώπης και συνθέτουν ένα σπουδαίο δίδυμο στα γκαρντ με τρομερή χημεία, δημιουργία και σκοράρισμα, τους Παπανικολάου - Παπαπέτρου, τους μπαρουτοκαπνισμένους Πρίντεζη - Μπουρούση, τον φιλόδοξο Παπαγιάννη που μπορεί να καταπιεί ψηλούς σαν τον Γιόνας Βαλαντσιούνας και πίσω τους ένα group με καλούς ρολίστες.

Ναι, λοιπόν, το μετάλλιο πρέπει να είναι ο στόχος και τίποτα λιγότερο. Την οκτάδα θέλει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 κάποιοι παίκτες, "θα αντάλλαζα το βραβείο του MVP με το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο" δήλωσε ο Greek Freak που δεν είναι πλέον ο ταλαντούχος σταρ των προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το σημαντικότερο όνομα αυτής της διοργάνωσης.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ AEGEAN 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ AEGEAN 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από τη στιγμή που ενσωματώθηκε στην προετοιμασία, ο Γιάννης έχει γυρίσει τον διακόπτη όπως έκανε και στη διάρκεια των playoffs του ΝΒΑ. Τέρμα τα social media, τέρμα τα γέλια, τέρμα η πλάκα και ο χαβαλές. Σοβαρός και πολύ συγκεντρωμένος, δουλεύει σκληρά και δίνει το παράδειγμα χωρίς να μιλάει πολύ, αφήνει τους μεγαλύτερους να το κάνουν μαζί με το προπονητικό team. Ακούει, ακούει, ακούει και κρατάει το κεφάλι χαμηλά.

Οι άνθρωποι των Μπακς βρίσκονται μαζί του από τις αρχές Ιουλίου. Το απόλυτο αφεντικό της ομάδας ενδυνάμωσης, Σούκι Χόμπσον, έμεινε στην Αθήνα μία εβδομάδα , ο συνεργάτης του Μάικ Μπουντενχόλζερ και υπεύθυνος βελτίωσης σουτ, Μπεν Σάλιβαν, έμεινε στην πρωτεύουσα και συνέχισε στο Ηράκλειο Κρήτης , υπάρχουν κι άλλοι που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ή θα ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα, κάποιοι θα βρεθούν και στην Κίνα.

Ο Αντετοκούνμπο αισθάνεται ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες του, θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και με την Εθνική και με τους Μιλγουόκι Μπακς που έχουν επενδύσει σε εκείνον και θα επενδύσουν πολλά περισσότερα τους αμέσως επόμενους μήνες, το βλέπει κανείς στο πρόσωπό του ότι το μυαλό του βρίσκεται... αλλού. Στα 24 χρόνια του, λίγους μήνες πριν γιορτάσει τα 25α γενέθλιά του, ο Greek Freak ωρίμασε νωρίτερα από άλλους αθλητές του δικού του επιπέδου, συνεχίζει όμως να ακούει, να μαθαίνει και να δουλεύει σαν να μην υπάρχει αύριο.

Το σημαντικότερο όλων; Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα από εκείνον. Απολαύστε τις επόμενες πέντε εβδομάδες, θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες και μακάρι να αποκτήσουν και ιστορικό χαρακτήρα.

Υ.Γ.: Όταν ο Γιάννης γύρισε πριν από μερικές εβδομάδες στο Μιλγουόκι και οι Μπακς του ετοίμασαν μια όμορφη γιορτή έξω από το Fiserv Forum για να τον τιμήσουν για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν 2018/19, εκτυλίχθηκαν δύο στιγμές που δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον τρόπο σκέψης του. Ζήτησε από τους χιλιάδες οπαδούς του να μην τον αποκαλούν MVP μέχρι να ξαναπάρει το βραβείο το 2020 και μόλις κατέβηκε από τη σκηνή αγκάλιασε τα αδέλφια του, τον Θανάση και τον Κώστα, για να τους πει επί λέξη: " Ε, μαλάκες, συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά". Τη δεύτερη στιγμή δεν θα τη δείτε πουθενά, έγινε όμως ακριβώς όπως σας την περιγράφουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ