OPINIONS

Το τέλος εποχής του Παναθηναϊκού και το χτίσιμο της επόμενης μέρας

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η έβδομη σερί σεζόν χωρίς Final Four είναι γεγονός κι ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεκινήσει άμεσα τον σχεδιασμό του για την επόμενη χρονιά, αφού πρώτα ορίσει τον πραγματικό του στόχο. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Βράδυ Μεγάλης Τρίτης, βράδυ 23ης Απριλίου και για έβδομη σερί χρονιά η ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε νωρίς. Τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες απέναντι στην -πρωταθλήτρια Ευρώπης- Ρεάλ Μαδρίτης γνώρισαν οι πράσινοι, που την υπέρβασή τους την έκαναν με τη συμμετοχή τους στα playoffs σε μια πολύ "γεμάτη", πολύ έντονη, πολύ ακραία σεζόν. Πλέον, ο Ρικ Πιτίνο και οι συνεργάτες του θα πάρουν μερικές ανάσες και στη συνέχεια θα σταθούν ξανά στα πόδια τους για την τελική ευθεία της ελληνικής λίγκας, ωστόσο η πραγματικότητα λέει πως οι παράγοντες της ομάδας καλούνται να πάρουν άμεσα σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της.

Ουδείς λέει όχι σε ακόμα ένα πρωτάθλημα. Είναι όμως αυτός ο στόχος που πρέπει να έχει κάθε χρόνο μια ομάδα αυτού του επιπέδου, μια ομάδα χορτασμένη από εγχώριους τίτλους; Θα είναι η διοίκηση του Παναθηναϊκού ευχαριστημένη με το πρωτάθλημα ενώ θα βλέπει ξανά το Final Four από την τηλεόραση; Ρητορικά τα ερωτήματα...

Από το πρωί της 24ης Απριλίου οι πράσινοι θα πρέπει να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και παρά το γεγονός ότι σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί, ο στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή στα Final Four. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πιθανό το Final Four του 2020 να διεξαχθεί στην Αθήνα, στο ΟΑΚΑ, στο σπίτι του Παναθηναϊκού. Υπάρχει καλύτερο timing για να γίνει υπερπροσπάθεια για την επιστροφή στην elite, με μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία;

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αν οι πράσινοι συνεχίζουν να στοχεύουν στον πρωταθλητισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Πρέπει να κάνουν ριζική ανανέωση στο υπάρχον υλικό και να ξεκαθαρίσουν άμεσα το θέμα του προπονητή.

Επισήμως αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους στην Basket League 2018/19, ανεπισήμως όμως οι διεργασίες τους πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα κιόλας.

ΕΝΑ ΡΟΣΤΕΡ ΓΕΜΑΤΟ ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ

Στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης φάνηκαν όλα τα αγωνιστικά προβλήματα, όλα τα λάθη που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, όλες οι αδυναμίες σε περιφέρεια και ρακέτα. Ο Νικ Καλάθης που έκανε μια αρκετά καλή σεζόν κλάταρε στο πιο κρίσιμο σημείο και στα 30 του χρόνια πρέπει να υποστηριχθεί με καλούς περιφερειακούς σουτέρ. Ο Κιθ Λάνγκφορντ είχε μια θετική χρονιά, ωστόσο νικήθηκε από τον χρόνο και δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε συμπληρωματικό ρόλο, ο Λούκας Λεκαβίτσιους θα αποχαιρετήσει, ο Νίκος Παππάς θα επιστρέψει από δεύτερο σοβαρό τραυματισμό, ο Ματ Λοτζέσκι και ο Σον Κιλπάτρικ θα πρέπει να αναζητήσουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους μακριά από το ΟΑΚΑ. Η περιφερειακή γραμμή θα πρέπει να φρεσκαριστεί, να χτιστεί σχεδόν από την αρχή.

Στη φροντ λάιν η κατάσταση μοιάζει επίσης ξεκάθαρη. Όταν ο σπουδαίος επαγγελματίας Ίαν Βουγιούκας είναι ο κορυφαίος ψηλός σε σειρά αγώνων με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τότε γίνεται αμέσως αντιληπτή η ανικανότητα των υπόλοιπων που βρίσκονται γύρω/δίπλα του. Ο Γιώργος Παπαγιάννης έκανε κάποια βήματα προς τα εμπρός υπό τις οδηγίες του δασκάλου Ρικ Πιτίνο, ο Τζέιμς Γκιστ δεν μπορεί πλέον να σταθεί σε αυτό το επίπεδο, ο φιλότιμος Ντεσόν Τόμας ξεπέρασε τον εαυτό του όμως δεν μπορεί να κυριαρχήσει ως πάουερ φόργουορντ κι ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί upgrade και στις δύο θέσεις καθώς ο Ντίνος Μήτογλου χρειάζεται πολλή δουλειά για να αποκτήσει συνέπεια στο παιχνίδι του και να κοιτάξει στα μάτια τους κορυφαίους ψηλούς της EuroLeague.

Στη θέση του σμολ φόργουορντ, οι πράσινοι έχουν τον παίκτη στον οποίο μπορούν να στηριχθούν για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκανε θετική σεζόν, στην πρώτη του χρονιά με τα πράσινα, έχει όμως κι αυτός αρκετό δρόμο να διανύσει για να θεωρηθεί κορυφαίου επιπέδου τριάρι. Είναι όμως καλός αθλητής, είναι ένας πολύ έμπειρος 25χρονος και πρέπει να στηριχθεί. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ίσως κυνηγήσει το όνειρο του, ενώ οι εντελώς συμπληρωματικοί Σακελλαρίου - Καλαϊτζάκης δεν μπορούν να έχουν θέση στο ρόστερ της νέας σεζόν.

ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να διεκδικήσει με πραγματικά καλές πιθανότητες την επιστροφή του στα Final Four; Ποιοτικές προσθήκες. Καλούς σουτέρ στις θέσεις 1-2-3, έναν πρωτοκλασάτο πάουερ φόργουορντ και έναν επίσης πρωτοκλασάτο σέντερ. Χρειάζεται παίκτες σαν τους Νέιτ Γουόλτερς, Κάιλ Κούριτς, Ντέρικ Γουίλιαμς, Ζοφρέ Λοβέρν.

Εντελώς τυχαία τα παραδείγματα, αναφέρουμε τέσσερις καλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο, να βοηθήσουν τον Καλάθη να κυριαρχήσει και την ομάδα τους να κοιτάξει ψηλότερα από μια απλή συμμετοχή στην οκτάδα και τα playoffs της διοργάνωσης. Η αγορά είναι τεράστια, επιλογές πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, πρώτα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα του προπονητή, το πλάνο και οι ανάγκες του.

Κυρίως όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ο στόχος της σεζόν 2019/20.

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Λέγαμε στην αρχη της σεζόν πως ομάδες όπως η Αναντολού Εφές (Λάρκιν, Μπομπουά, Μπαλμπάι, Μίτσιτς, Σιμόν, Άντερσον), η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ντε Κολό, Ροντρίγκεθ, Κουλάγκιν, Χάκετ, Χίγκινς), η Φενέρμπαχτσε (Σλούκας, Ντίξον, Γκριν, Μαχμούτογλου, Γκούντοριτς, Γκιουλέρ) είχαν πέντε και έξι γκαρντ ικανά να βοηθήσουν, την ώρα που η Ζάλγκιρις (Βέστερμαν, Γουόλτερς, Γουόκαπ, Γκριγκόνις, Γουόλτον) γέμιζε με ποιοτικούς και σχεδόν ισάξιους άσους.

Τι είχε ο Παναθηναϊκός; Έναν συγκλονιστικό Νικ Καλάθη και μόνο μετριότητες γύρω του. Τι είχε ο Ολυμπιακός; Έναν 36χρονο Σπανούλη, έναν αναιμικό Στρέλνιεκς, έναν άγουρο Γουίλιαμς-Γκος και έναν συμπληρωματικό Μάντζαρη. Το αποτέλεσμα; Δύο αποτυχημένες σεζόν.

Στη σύγχρονη EuroLeague δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό αν δεν έχεις τουλάχιστον μια γραμμή γεμάτη υπερφορτωμένη. Είτε αυτή είναι τα γκαρντ, είτε αυτή είναι η φροντ λάιν. Ο Παναθηναϊκός (το ίδιο και ο Ολυμπιακός) χτίστηκαν με λάθος τρόπο το καλοκαίρι του 2018 και η Ρεάλ Μαδρίτης τα ανέδειξε στη σειρά των playoffs.

Ο backup άσος της, ο Φακούντο Καμπάτσο, έδειξε ότι κάθε contender οφείλει να έχει έναν τέτοιο παίκτη στο ρόστερ της, έναν παίκτη που δεν θα έχει πρόβλημα να παίζει 15-18-20 λεπτά, αλλά θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να παίξει +30 και +35 λεπτά ως starter. Ο Αργεντινός έδωσε σεμινάριο playmaking, αποφάσεων, εκτελέσεων, δημιουργιών, άμυνας, ισορροπίας στις δύο πλευρές του παρκέ, συγκέντρωσης, ήταν ο βασικός λόγος της εύκολης πρόκρισης της Ρεάλ στο έβδομο Final Four της τα τελευταία εννέα χρόνια. Η περσινή σεζόν, ο περσινός τραυματισμός του Σέρχιο Γιουλ ήταν η δική του εκτόξευση και φέτος όλα έμοιαζαν απλά εν τη απουσία του Ισπανού σούπερσταρ.

Μπορείτε να φανταστείτε τον Παναθηναϊκό χωρίς τον Καλάθη; Την ίδια ώρα που ο Καμπάτσο έκανε θραύση στα γκαρντ, οι Μαδριλένοι έβγαζαν τον Ταβάρες και έβαζαν τον Αγιόν, είχαν επίσης τους συμπληρωματικούς Ρέγιες και Κούζμιτς για παν ενδεχόμενο. Ο Παναθηναϊκός; Έδωσε 19, 17 και 25 λεπτά στον Βουγιούκα στα τρία ματς της σειράς γιατί ο Γκιστ κι ο Παπαγιάννης δεν μπορούαν να βοηθήσουν, ο Λάσμε κι ο Πέιν είχαν προ πολλού αποχωρήσει.

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρικ Πιτίνο συνεχίζει να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του, είναι αινιγματικός σε κάθε δήλωσή του, ψάχνει την αγορά των ΗΠΑ και κυρίως την αγορά του ΝΒΑ για να γυρίσει στην πατρίδα του, προσπαθεί να εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες εργασίες στην Αθήνα σε περίπτωση που η μοναδική του πρόταση το ερχόμενο καλοκαίρι είναι αυτή του Παναθηναϊκού , ο χρόνος όμως περνάει και -επιμένουμε- όσο σημαντικό κι αν είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, ο στόχος των πρασίνων πρέπει να είναι η επιστροφή στην ελίτ της Ευρώπης, σε αυτό το group των ομάδων (Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας) που δεν μπορούν να κοιτάξουν αυτή τη στιγμή στα μάτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ