OPINIONS

Ζητείται ελπίς

SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ που δεν λύνει τα προβλήματά της, ο Παναθηναϊκός που συνειδητοποίησε πόσο βαρύ θα είναι φέτος το δεύτερο καρπούζι και η ψαλίδα που έκλεισε χάρη στις ελκυστικές ομάδες που δημιούργησαν Προμηθέας και Περιστέρι. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Ας μη γελιόμαστε, το κατά τα άλλα συναρπαστικό WATT+Volt Super Cup που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο κλειστό Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας θεσμός που προέκυψε εξ' ανάγκης. Με την πανδημία να μην υποχωρεί και τα ταξίδια στο εξωτερικό να περιορίζονται στο μέτρο του δυνατού, ένα τουρνουά με τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της περσινής σεζόν ήταν μια καλή ιδέα για να μπουν οι ευρωπαίοι της χώρας σε ρυθμούς επίσημων αγώνων εν όψει 2020/21.

Και ναι, αυτή η ιδέα κρίνεται επιτυχημένη. Ήταν διασκεδαστικές οι αναμετρήσεις Προμηθέα - ΑΕΚ και Περιστερίου - Παναθηναϊκού κι ας μην είδαμε μπάσκετ, τακτική, ετοιμότητα υψηλού επιπέδου. Αυτά είναι στοιχεία που θα έρθουν με τον χρόνο, μέσα από αυτή τη διαδικασία που όπως είπε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου πρέπει να περνάει κάθε "κανονική" ομάδα. Βέβαια για να είναι στο 100% επιτυχημένη η ιδέα αυτού του θεσμού, θα πρέπει να υπάρξει και η καθιέρωσή του όταν -με το καλό για το σύνολο του ελληνικού μπάσκετ- γυρίσει στη μεγάλη κατηγορία κι ο Ολυμπιακός.

Μακρινό σενάριο αυτό, στα φρέσκα κουλούρια θα σταθούμε. Σε αυτά τα φρέσκα κουλούρια που το ένα μοσχοβολάει αλλά είναι ξερό, ενώ το άλλο δείχνει αφράτο, μα δεν έχει ψηθεί και ίσως και να μη μπορεί να ψηθεί σε σβηστό φούρνο. Σε απλά ελληνικά, το πρώτο κουλούρι είναι η ΑΕΚ και το δεύτερο ο Παναθηναϊκός, οι δύο δηλαδή που απογοήτευσαν την Τετάρτη (23/9). Όχι γιατί ηττήθηκαν, ούτε γιατί δεν έπαιξαν με συνέπεια και ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση, αλλά γιατί επιβεβαίωσαν αυτά που γράφονται και λέγονται εδώ και καιρό για εκείνους.

ΤΡΥΠΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ, VOL.2

Από τις 28 Ιουλίου γράφαμε ότι " στην ΑΕΚ έχουν ένα όνειρο τρελό αλλά και τρύπες που πρέπει να κλείσουν ". Όταν σε μια περιφέρεια με τους Ζήση, Γκίκα, Ράις, Κατσίβελη, Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι ο πιο συνεπής αμυντικός είναι ο -above average σε αυτόν τον τομέα- αρχηγός, τότε όσες αλχημείες κι αν γίνουν, η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Σαντ-Ρος δεν υπάρχει και δεν μπορεί και να βρεθεί όμοιός του, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ήταν ενοχλημένος από την αμυντική συγκέντρωση και την προσπάθεια συγκεκριμένων παικτών του, ρεαλιστικά όμως, ποιος παίκτης σαν τον Ίαν Μίλερ ή οποιονδήποτε τέτοιου στυλ γκαρντ θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα πει " ΩΧ, απόψε θα με αντιμετωπίσει η περιφερειακή άμυνα της ΑΕΚ"; Κανείς.

SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Υπάρχουν αρκετά bullets από το χθεσινό ματς που σηκώνουν συζήτηση. Το -21 του Κιθ Λάνγκφορντ στα 23 λεπτά που αγωνίστηκε, το -10 του Λίνου Χρυσικόπουλου σε 15 λεπτά, το -18 του Ντάριον Άτκινς που έχει δικαιολογία πως βρίσκεται λίγες μέρες στην Ελλάδα. Το -11 του Ράις και το +15 (!) του Κωστή Γόντικα σε 5:45, με εξίσου εντυπωσιακό το -16 του Τζεχάιβ Φλόιντ του Προμηθέα σε 6:19. Όλα λάθος τα έκανε ο Αμερικανός, στα πιο εφιαλτικά έξι λεπτά της ζωής του. Υπάρχουν τα πέντε φάουλ που συμπλήρωσε η ΑΕΚ σε πέντε λεπτά στην πρώτη και τη δεύτερη περίοδο, υπάρχει και η κακή διαχείρισή τους στο δεύτερο, υπάρχει το ποστάρισμα του Ταϊρίς Ράις που δεν μπορεί να καλυφθεί με το υπάρχον ρόστερ απέναντι σε ομάδες με καλούς σουτέρ, σε αυτή τη φάση της σεζόν όμως ο θεατής κοιτάζει πρώτα τα βασικά σε αντίθεση με τους προπονητές που και 1000 πράγματα περισσότερα βλέπουν και με ορίζοντα την άνοιξη.

Έχει η ΑΕΚ αρκετό ταλέντο για να διεκδικήσει τους 4+1 τίτλους της σεζόν. Έχει.

Έχει η ΑΕΚ παίκτες για να "χτυπήσει" τον Παναθηναϊκό, που παραμένει φαβορί; Εχει.

Έχει η ΑΕΚ ισορροπία, παίκτες που "κουμπώνουν" ο ένας με τον άλλο, παίκτες που δίνουν κάτι διαφορετικό ο ένας από τον άλλο σε περιφέρεια και ρακέτα; Μάλλον όχι.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στάθηκε στην κακή νοοτροπία των παικτών του, εξήγησε πως το μυαλό όλων βρίσκεται στο Final Eight και παραδέχθηκε πως δεν είναι σύμφωνος με το... hype για το τρόπαιο καθώς " η ομάδα φτιάχθηκε για όλη τη χρονιά, η ζωή δεν τελειώνει αν πάρουμε ή αν χάσουμε το τρόπαιο". Παρόλα αυτά, το ρόστερ μοιάζει διαμορφωμένο για μια σειρά αγώνων και όχι για έναν μαραθώνιο. Δεν είναι ρόστερ που σε πείθει ότι θα κερδίσει αντιπάλους του δικού του διαμετρήματος στη μέτρια ή την κακή βραδιά του κι αυτό ξεχωρίζει μια καλή από μια μεγάλη ομάδα.

Ο Προμηθέας είχε 16/26 τρίποντα κι αν κάποιος πει ότι " δεν θα ξαναβάλει 16/26", πιθανότατα θα κάνει λάθος. 10/13 είχαν οι Μίλερ - Γιαννόπουλος και θα έρθουν κι άλλα βράδια που θα βάλουν 10/13. Το σημαντικό για την ΑΕΚ είναι να ξεκαθαρίσει αν θα βρει τρόπο να φρενάρει τέτοιους παίκτες ή αν θα ποντάρει σε μια κακή βραδιά τους σε στη διεκδίκηση νικών με υψηλά σκορ. Ακόμη και η κατάκτηση του BCL δεν θα μπορεί να "σβήσει" τα δεδομένα ζητήματα των κιτρινόμαυρων, όμως η ιστορία γράφεται με τους τίτλους, οπότε μακάρι να βάλουν ακόμη ένα τρόπαιο στην τροπαιοθήκη τους και ας αναζητήσουν μετά τον δικό τους " Μιχάλη Λούντζη", τον νεαρό στον οποίο θα επενδύσουν το μέλλον τους (ο Νίκος Ρογκαβόπουλος δεν έπαιξε δευτερόλεπτο).

SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Προς το παρόν το σημαντικό είναι οι χειριστές της μπάλας και εκείνοι που την έχουν ανάγκη σε διαδοχικές επιθέσεις να μη μετατραπούν σε ball hogs και να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι πέντε σέντερ (Σλότερ, Μορέιρα, Άτκινς, Γόντικας, Μαυροειδής) να προσφέρουν και στην άμυνα και στην επίθεση. Αυτό θα γίνει όταν οι Σλότερ - Μορέιρα θα είναι και οι δύο υγιείς. Αν, όμως, ένας από τους δύο λείπει, η κατάσταση στη μία πλευρά του γηπέδου θα είναι απελπιστική.

ΤΑ ΔΥΟ ΒΑΡΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

Εντελώς διαφορετική η κατάσταση του Παναθηναϊκού και τα δεδομένα προβλήματά του από εκείνα της ΑΕΚ. Ομάδα με επτά γκαρντ και κανέναν πραγματικό πλέι μέικερ-στρατηγό. Ομάδα με τον Πιερ Τζάκσον στον ρόλο του πενταδάτου και με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη εκτός δωδεκάδας. Η δυσκολία του Αμερικανού να προσαρμοστεί γίνεται όλο και πιο έντονη, εδώ δεν μιλάμε για χρόνο προσαρμογής και μια ομαλή διαδικασία, αλλά για έναν κοντό που δείχνει να μην έχει τη σπίθα μέσα του, να μην πιέζει τον εαυτό του, ίσως απλώς να μη μπορεί να σηκώσει το βάρος και την πίεση και να μην του "βγαίνει". Ο Γιώργος Βόβορας είχε λίγα χρήματα, αυτόν επέλεξε, το σημαντικό πλέον είναι η σελίδα να γυρίσει νωρίς και να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Θεωρούσα ότι ο Παναθηναϊκός -με αυτό το ρόστερ- δεν θα διεκδικήσει κάτι περισσότερο από τη 12η-13η θέση στη EuroLeague 2020/21. Μετά από τα τρία φιλικά της Λιθουανίας, τον αγώνα με την ΑΕΚ και το χθεσινό ματς με το Περιστέρι νομίζω πως μια 13η θέση μοιάζει με αισιόδοξο σενάριο. Και ξέρετε γιατί; Διότι αυτός ο Παναθηναϊκός (που προφανώς με δύο "βαρβάτες" προσθήκες στον άσο και το πέντε θα είναι άλλη ομάδα) δεν θα έχει πια τα ματς της Α1 για προπονήσεις και ξεκούραση. Δεν θα μπορεί να κερδίσει με 20 την ΑΕΚ, το Περιστέρι, τον Προμηθέα, θα πρέπει να παλεύει για να τους λυγίσει, εκτός αν αποφασίσει να διαχειριστεί τους βασικούς του, να μην ενδιαφερθεί για νίκες και κοιτάξει να είναι έτοιμος αποκλειστικά στα playoffs. Πιθανό. Σίγουρα όμως το δυναμικό που έχει να διαχειριστεί ο Βόβορας δεν είναι ικανό για υπερβάσεις, οκτάδες στην Ευρώπη και αήττητες πορείες στη Basket League.

SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Κατανοώ τον προβληματισμό των φίλων του Παναθηναϊκού, δεν καταλαβαίνω τη γκρίνια, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα και με αυτή τη νέα πραγματικότητα θα πορευθούν οι πράσινοι. Έχουν κάποια καλά projects, ο Μάρκους Φόστερ, για παράδειγμα, είναι ένας πάρα πολύ ενδιαφέρων γκαρντ που δείχνει ικανός να παίξει με την ίδια συνέπεια και στις δύο πλευρές του παρκέ, αλλά ξέρουν ότι θα έρθουν δύσκολες νύχτες στη EuroLeague.

Ο Νέμανια Νέντοβιτς είναι ξεκάθαρα ο πιο ποιοτικός παίκτης αυτού του ρόστερ, όμως θα είναι εύκολη η αντιμετώπισή του όταν στην ίδια πεντάδα θα υπάρχουν ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, παίκτες που δεν μπορούν να θεωρηθούν σπεσιαλίστες στο τρίποντο. Το Περιστέρι τα έδωσε αυτά τα σουτ στους δύο φόργουορντ κι εκείνοι είχαν 2/14 πίσω από τη γραμμή των 6μ.75. Δεν θα έχουν κάθε βράδυ 2/14, τέτοιες επιδόσεις όμως θα λειτουργήσουν αρνητικά στην ψυχολογία τους και κάποιες φορές τα ελεύθερα σουτ θα μοιάζουν με σουτ πίσω από το κέντρο.

Δεν μπορώ να θυμηθώ ομάδα χωρίς κλασικό άσο που να πέτυχε, βέβαια ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πραγματικά στο ξεκίνημά του. Θα βελτιωθεί, θα παίξει καλύτερο μπάσκετ, θα δείξει κάτι, σίγουρα πάντως ο πήχης έχει χαμηλώσει πολύ. Ο Βόβορας δήλωσε ότι δεν έχει κάνει προπονήσεις με πλήρη σύνθεση, σαφώς και είναι ο πρώτος που πρέπει να συνιστά ψυχραιμία. Το σημαντικό είναι να ξέρεις ποιος είσαι, που πηγαίνεις και να μην κοροϊδεύεις. Δεν το κάνουν αυτό στον Παναθηναϊκό, δεν "φουσκώνουν" μυαλά, λένε συνεχώς ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη και χρειάζονται στήριξη γιατί ούτε ο Παπαγιάννης θα γίνει Ολάζουον, ούτε ο Τζάκσον θα γίνει Λίλαρντ.

Η ΨΑΛΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΣΕ

Εξαιρετικά τα πρώτα δείγματα του Προμηθέα και του Περιστερίου, που θα παλέψουν απόψε στις 21:00 μεταξύ τους για τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Δύο ομάδες με όραμα και με πλάνο, δύο ομάδες που πήραν την ψαλίδα και την έκλεισαν χωρίς να ψάξουν δικαιολογίες. Είδαν ευκαιρία και την άρπαξαν. Οι Πατρινοί θα στηριχθούν στους Γιαννόπουλο - Αγραβάνη, ποντάρουν πολλά στους καταπληκτικούς Γκάρετ - Μίλερ, ο Αγκμπελέσε κι ο Φλόιντ θα βρουν τα πατήματά τους γιατί είναι παίκτες που μπορούν να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλο, Χριστοδούλου και Τζέιμς θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο και ο Μιχάλης Λούντζης μπορεί να εξελιχθεί στο απόλυτο βαρόμετρο, στον game changer αρκεί να είναι λίγο πιο τυχερός απ' όσο ήταν μέχρι πρότινος.

SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPER CUP 2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιατράς αποφάσισε να μπει στη σεζόν 2020/21 με ένα ροτέισον δέκα παικτών και πράγματι η ομάδα του δείχνει ικανή να κάνει άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός. Είναι λογικό να υπάρχει ενθουσιασμός από τους 98 πόντους στην ΑΕΚ και την πρόκριση στο ματς του τροπαίου, η συνολική εικόνα του Προμηθέα όμως ήταν τουλάχιστον ελκυστική. Παιδιά με κίνητρο, με ατόφιο μπασκετικό ταλέντο, με φιλοδοξία.

Εξίσου ελκυστικό ήταν και το Περιστέρι, που νωρίς στη σεζόν έδειξε μια καταπληκτική ισορροπία. Ο Αμπντούλ Γκάντι, για παράδειγμα, έψαχνε τη δημιουργία, ο Τέραν Πέτεγουεϊ την εκτέλεση. Παρένθεση: ο Πέτεγουεϊ είναι EuroLeague material, ο Ντέιβιντ Μπλατ τον ήθελε στον Ολυμπιακό, όμως ο χαρακτήρας του δεν του έχει επιτρέψει να δοκιμάσει σε αυτό το επίπεδο. Ο Στίβεν Γκρέι είναι σταθερή αξία, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος δεν "καίγεται" να πάρει σουτ και είναι ο glue-guy της ομάδας, ο Μάρβιν Τζόουνς "πετάει" και θα τρελάνει τα στεφάνια με τα άλει-ουπ και τα φόλοου, ο Αθηναίου, ο Καράμπελας, ο Σαλούστρος κι ο Σκορδίλης ξέρουν τους ρόλους τους.

Είναι ερωτηματικό το πως θα "κουμπώσει" σε αυτό το ρόστερ ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να τροφοδοτείται. Δεν έπαιξε στο χθεσινό ματς εξαιτίας ενός τραυματισμού, δεν υπάρχει συζήτηση για την ποιότητά του, μένει να δούμε πόσο καλό ή πόσο κακό fit θα είναι σε αυτό που έχει χτίσει ο Νίκος Παπανικολόπουλος. Συνολικά, πάντως, το Περιστέρι εκπέμπει ενθουσιασμό και στην καλή βραδιά του θα ξανακερδίσει τον Παναθηναϊκό, άλλωστε τον κερδίζει εδώ και τρία χρόνια με πολύ σημαντικότερη διαφορά προϋπολογισμών.

Καλή σεζόν σε όλους. Ζητείται ελπίς, γενικότερα και ειδικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ