OPINIONS

H AEK προκρίθηκε, αλλά μειώνονται οι ζωές

EUROPA LEAGUE / ΣΕΝ ΓΚΑΛΕΝ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΣΕΝ ΓΚΑΛΕΝ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ προκρίθηκε απέναντι στη Σεντ Γκάλεν, αλλά τα "καμπανάκια" ήχησαν δυνατά. Οι ανορθογραφίες του Καρέρα, η "απάντηση" του Τσιντώτα, ο Ανσαριφάρντ που δεν "κολλάει" με τον Ολιβέιρα, οι παίκτες-κλειδιά που βρέθηκαν σε κακή βραδιά και ο αγώνας-πρόκληση με τη Βόλφσμπουργκ. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Το σημαντικότερο για την ΑΕΚ ήταν η πρόκριση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση -μετά και τον χαμένο τελικό Κυπέλλου- θα έμπαινε σε μία διαδικασία περισυλλογής και αναζήτησης των αιτιών που έφεραν τον αποκλεισμό.

Γι' αυτό το λόγο, πολλές φορές δεν είναι κοινότοπο να λέμε πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Μπορεί οι παίκτες του Μάσιμο Καρέρα να μην έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά νίκησαν 1-0 τη Σεντ Γκάλεν και πήραν το εισιτήριο για τα playoffs, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Βόλφσμπουργκ. Ο στόχος επετεύχθη και η εμφάνιση μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, κι ο Ιταλός στις δηλώσεις του μετά το ματς.

Η "ΑΠΑΝΤΗΣΗ" ΤΟΥ ΤΣΙΝΤΩΤΑ

Οφείλουμε, ωστόσο, να σταθούμε και στα "καμπανάκια" που χτύπησαν στον χθεσινό αγώνα και ίσως αποτελούν... προάγγελο για τη συνέχεια της σεζόν. Για να έρθει, λοιπόν, η πρόκριση χρειάστηκε για τρίτο σερί παιχνίδι ο Παναγιώτης Τσιντώντας να είναι εκ των κορυφαίων της Ένωσης.

Ο 27χρονος τερματοφύλακας αμφισβητήθηκε έντονα μετά την πώληση του Βασίλη Μπάρκα στη Σέλτικ, αλλά δείχνει προς το παρόν πως μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του βασικού γκολκίπερ. Πραγματοποίησε σημαντικές επεμβάσεις, είχε γρήγορες αντιδράσεις στα τετ α τετ, ενώ ενέπνεε σιγουριά στους συμπαίκτες του.

ΟΙ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ

Ουσιαστικά, η εμφάνιση του Τσιντώτα κάλυψε και τις ανορθογραφίες του Καρέρα. Ο Ιταλός τεχνικός δεν "διάβασε" σωστά το παιχνίδι. Γνώριζε πως η Σεντ Γκάλεν είναι μία ομάδα με ταχύτητα στην επίθεση, που στηρίζεται στην πίεση ψηλά και παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να "χτυπήσει" στις αντεπιθέσεις. Πέρα από τη φάση του κερδισμένου πέναλτι, η ΑΕΚ δεν κατάφερε κατά τη διάρκεια του αγώνα να βγάλει μπαλιές στην πλάτη της άμυνας των Ελβετών.

Προτίμησε τη λογική της ανάπτυξης από πίσω, που δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και αντιμετωπίστηκε εύκολα από την ελβετική άμυνα. Πέρα από κάποιες στημένες φάσεις με πρωταγωνιστή -ξανά- τον Πέτρο Μάνταλο, η Ένωση δεν έβαλε δύσκολα στην αντίπαλό της. Αντίθετα, οι παίκτες του Πέτερ Τσάιντλερ δημιουργούσαν όμορφες συνεργασίες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου κι αν ήταν λίγο πιο ψύχραιμοι στην τελική προσπάθεια, θα μπορούσαν να είχαν κάνει ζημιά στην ελληνική ομάδα.

ΧΑΡΑΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΣΦΑΡΙΦΑΡΝΤ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ

Επίσης, αυτό που ήταν εμφανές για δεύτερο σερί παιχνίδι, μετά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναιτωλικό, ήταν πως ο Καρίμ Ανσαριφάρντ δεν μπορεί να συνυπάρξει στην ίδια ενδεκάδα με τον Ολιβέιρα. Ο Ιρανός επιθετικός έδειξε διάθεση, έδωσε μάχες με τους αμυντικούς της Σεντ Γκάλεν, αλλά δεν απείλησε την εστία των Ελβετών, αγωνιζόμενος ως δεξιός χαφ-εξτρέμ. Είχε κάποιες καλές συνεργασίες με τον Βασιλαντωνόπουλο, έβγαλε ενέργεια, αλλά ως εκεί.

Γενικότερα, η ταυτόχρονη παρουσία των Λιβάγια, Ανσαριφάρντ και Ολιβέιρα στην ενδεκάδα, ανεβάζει την ποιότητα, αλλά παράλληλα "βαραίνει" την ανάπτυξη της ΑΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως με την είσοδο Λιβάι Γκαρσία, η Ένωση ανέβηκε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και απέκτησε -μεγαλύτερη- ταχύτητα στο παιχνίδι της. Ο Γκαρσία έδειξε καλά δείγματα γραφής, πήγε στις προσωπικές μονοναχίες, φάνηκε πως διαθέτει δύναμη και είναι σίγουρα περισσότερο εξτρέμ από κάθε άλλον παίκτη της ΑΕΚ.

ΣΕ ΚΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΙΚΤΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Το πιο σοβαρό ζήτημα για την Ένωση στο χθεσινό ματς ήταν η κακή βραδιά που βρέθηκαν αρκετοί σημαντικοί παίκτες. Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι έδειξε να μην πατάει καλά από τα πρώτα λεπτά, με αποκορύφωμα τα τραγικό λάθος στο 37' που θα μπορούσε να στοιχίσει το γκολ στην ομάδα του.

Για έναν ποδοσφαιριστή της ποιότητας και των εμπειριών του Ουκρανού, ήταν κάκιστο το "διάβασμα" της φάσης και ίσως ένα δείγμα πως δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση. Άλλωστε και στον αγώνα με τον Παναιτωλικό παρουσίασε αστάθεια στις κινήσεις του.

Η εμφάνισή του, λοιπόν, επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα της απόκτησης ενός ακόμη στόπερ για την ΑΕΚ, καθώς πέρα από τον σταθερό Σβάρνα, οι υπόλοιποι στόπερ παρουσιάζουν αρκετές μεταπτώσεις στην απόδοσή τους. Ο Χνιντ έδειξε πως χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί σε ένα πιο απαιτητικό επίπεδο από εκείνο του ποδοσφαίρου της Τυνησίας, ενώ ο 18χρονος Ζίγκα Λάτσι βγάζει αρκετούς τραυματισμούς, απόρροια και της ποδοσφαιρικής "ενηλικίωσής" του.

Κακή εικόνα παρουσίασαν και οι Ινσούα και Ολιβέιρα. Μπορεί ο Πορτογάλος να "σώθηκε" από το γκολ, αλλά ήταν φανερά εκτός αγώνα, δεν τροφοδοτήθηκε κι από τους συμπαίκτες του και δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά ούτε μέσω κάποιας προσωπικής ενέργειας. Σε σύγκριση με τον Ανσαριφάρντ, ο Ολιβέιρα βρέθηκε σε χειρότερο βράδυ, αλλά ο Καρέρα προτίμησε να βγάλει τον Ιρανό. Η ιστορία τον δικαίωσε λόγω του κερδισμένου πέναλτι, αλλά η εμφάνιση του 28χρονου επιθετικού ήταν άλλο ένα "καμπανάκι".

Από την άλλη πλευρά, ο Αργεντινός μπακ, πέρα από το άτσαλο διώξιμο που απέκρουσε εντυπωσιακά ο Τσιντώτας, έβγαλε νευρικότητα στο παιχνίδι του, με αρκετές λανθασμένες αποφάσεις και απομακρύνσεις. Για την ΑΕΚ, είναι σημαντικό ο Ινσούα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αφού μπορεί να προσφέρει πολλά και στο κομμάτι της δημιουργίας, ενώ είναι πιο ολοκληρωμένο μπακ από τον Λόπες. Τέτοιες εμφανίσεις, πάντως, δημιουργούν προβληματισμό και μένει να φανεί αν θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

ΑΓΩΝΑΣ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να βελτιωθούν άμεσα, καθώς η ΑΕΚ σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα υποδεχθεί τη Βόλφσμπουργκ στο ΟΑΚΑ. Κόντρα στη Σεντ Γκάλεν, οι "κιτρινόμαυροι" είχαν τον τίτλο του φαβορί, επομένως ήταν λογικό να υπάρχει και μία έξτρα πίεση. Απέναντι στους Γερμανούς, θα είναι εκείνοι που θα έχουν το ρόλο του αουτσάιντερ και θα επιδιώξουν να πάρουν μία μεγάλη πρόκριση.

Μία πρόκριση που θα έχει σημασία τόσο σε οικονομικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο, αφού οι "κιτρινόμαυροι" πρέπει να βελτιώσουν τη θέση τους στην κατάταξη της UEFA αν θέλουν τα επόμενα χρόνια να έχουν καλύτερες κληρώσεις και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πορεία. Δεν έχει, λοιπόν, η Ένωση την άνεση να δει χαλαρά τον αγώνα με τη γερμανική ομάδα. Είναι ένας αγώνας-πρόκληση.

Η Βόλφσμπουργκ είναι μία ομάδα με ψηλά κορμιά, επομένως θα πρέπει σιγά-σιγά να μπει στην εξίσωση και ο Γεβγέν Σάκχοφ (μπήκε ως αλλαγή στο 90') ενόψει του αγώνα της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, ο Καρέρα, με τα προβλήματα που παρουσίασε η άμυνα, θα πρέπει να δει αν θα πάει σε μία λογική τριάδας στα στόπερ, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των επικίνδυνων επιθετικών της Βόλφσμπουργκ.

Μέχρι στιγμής, με εξαίρεση τον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε, έστω και με μέτρια εικόνα. Ωστόσο, οι... ζωές μειώνονται κι αν ο Καρέρα δεν παρουσιάσει άμεσα μία βελτιωμένη έκδοση, τότε τα αρνητικά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Κι η Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας τόσο νωρίς μέσα στη σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σεντ Γκάλεν - ΑΕΚ 0-1: Απόδραση από την Ελβετία και τώρα... Βόλφσμπουργκ
Βαθμολογία UEFA: Έδωσε ελπίδες η ΑΕΚ στην Ελλάδα
Ο Τσιντώτας τελείωσε τη συζήτηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ