OPINIONS

Με τον ΟΦΗ #mexritelous

SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το διαφορετικό -για τα ελληνικά δεδομένα- project του ΟΦΗ πρέπει να πετύχει και να γίνει success story. Κι αυτό για να συμβεί θα πρέπει να έρθει η επιβράβευση με την είσοδο στα playoffs. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Η μάχη των playoffs κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Πέντε ομάδες έχουν "κλειδώσει" την παρουσία τους στο μίνι πρωτάθλημα, αλλά η έκτη και τελευταία θέση παραμένει ανοιχτή και θα κριθεί την προσεχή Κυριακή (01/03) με τέσσερις ομάδες να ερίζουν για το "golden pass".

Συγκεκριμένα, οι ΟΦΗ, Αστέρας, Ατρόμητος και Ξάνθη θα παλέψουν για το τελευταίο εισιτήριο, με τις πιθανότητες να είναι ξεκάθαρα υπέρ των Κρητικών, οι οποίοι υποδέχονται την αδιάφορη Λαμία στο Γεντί Κουλέ. Κι η αλήθεια είναι πως, αν μία εκ των τεσσάρων ομάδων, αξίζει περισσότερο να βρίσκεται στην εξάδα αυτή είναι ο ΟΦΗ.

Ο στόχος στην αρχή της σεζόν δεν ήταν τα playoffs, αλλά ένα καλό πλασάρισμα στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα. Ωστόσο η πολύ καλή εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του Γιώργου Σίμου στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος, άλλαξε τα σχέδια των διοικούντων την ομάδα και αναπροσάρμοσε τους στόχους τους.

Η ΠΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δίκαιη εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς πως το project που παρουσιάζει ο ΟΦΗ είναι το πιο ποδοσφαιρικό που έχουμε δει στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μία ομάδα γεμάτη με ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση του σύγχρονου ποδοσφαίρου και στηρίζονται στην ουσία και όχι σε παρασκηνιακά παιχνίδια.

Ο ΟΦΗ του Γιώργου και του Γιάννη Σαμαρά, του Νίκου Νιόπλια, του Σάββα Κωφίδη και πολλών άλλων αφανών ηρώων πρέπει να πετύχει. Όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους, αλλά κι ως μία επιβράβευση για τη διαφορετικότητα που προσφέρει σε ένα έντονα τοξικό περιβάλλον.

Με το τμήμα σκάουτινγκ να παίζει σημαντικό ρόλο, αφού "ανακάλυψε" παίκτες όπως ο Μιγκέλ Μεγιάδο, ο Λισάντρο Σεμέντο και ο Ζοάο Φιγκεϊρέδο, ενώ την ίδια ώρα δόθηκαν "δεύτερες ευκαιρίες" σε ποδοσφαιριστές που είχαν χάσει για λίγο το δρόμο τους, όπως οι Κοσμάς Τσιλιανίδης, Νίκος Κοροβέσης και Δημήτρης Μάνος. Μάλιστα, ήδη γίνεται συζήτηση για εκείνους, με την κρητική ομάδα να εξαργυρώνει και οικονομικά την εμπιστοσύνη που τους έδειξε σε μία κρίσιμη καμπή της καριέρας τους.

SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ούτως ή άλλως, ο ΟΦΗ είναι μία ομάδα που δεν δίστασε το περασμένο καλοκαίρι να δώσει τα ηνία σε έναν προπονητή που είχε δουλέψει μόνο σε επίπεδο ακαδημιών, επειδή πολύ απλά θεωρούσε πως πληροί τα κριτήρια που είχαν θέσει οι άνθρωποι της ομάδας για τη νέα τάξη πραγμάτων. Ο Γιάννης Σαμαράς, στη συνέντευξη που είχε δώσει στο Capitano.gr, είχε εξηγήσει τους λόγους πίσω από το συγκεκριμένη απόφαση.

"Ταίριαζε στο ύφος μας και αποφασίσαμε να ανοίξουμε την πόρτα σε έναν νέο άνθρωπο. Εγώ ήμουν σίγουρος για τον Γιώργο γιατί τον ξέρω ως άνθρωπο και ως προπονητή. Ήμασταν μαζί πολλά χρόνια. Αν αυτή την επιλογή την έκανα στην Ευρώπη θα ήταν κάτι νορμάλ, ενώ τώρα το συζητάμε. Παίζει τεράστιο ρόλο η γνώση. Ο Γιώργος ήρθε και 'κούμπωσε', δεν χρειάστηκε προσαρμογή. Είναι αυτό που πρεσβεύουμε", ήταν η ατάκα του Σαμαρά για τον νεαρό τεχνικό του ΟΦΗ. Η ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο, με γνώσεις και φιλοδοξίες, δεν είναι κάτι σύνηθες στην Ελλάδα.

Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Οι ομάδες προτιμούν τους παρωχημένους προπονητές, που έχουν κάνει τον κύκλο τους και έχουν πιάσει ταβάνι, μόνο και μόνο επειδή φοβούνται το καινούργιο, το διαφορετικό, το άγνωστο. Άγνωστο, βέβαια, για εκείνους, αφού πολλοί νεαροί τεχνικοί έχουν δουλέψει σκληρά, έχουν διαβάσει πολύ, έχουν αποκτήσει τα αντίστοιχα διπλώματα και απλά περιμένουν την ευκαιρία τους. Βγάλτε έξω το Big-4 και δείτε ποιους προπονητές επιλέγουν οι υπόλοιπες ομάδες.

Αντίθετα, στον ΟΦΗ ούτε φοβήθηκαν, ούτε δίστασαν, ούτε έκαναν δεύτερες σκέψεις. Ήταν σίγουροι για την επιλογή τους και δικαιώθηκαν άμεσα. Προφανώς, κατά τη διάρκεια της σεζόν, υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της κρητικής ομάδας. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό όταν μιλάμε για ένα πρότζεκτ που "χτίζεται" από το μηδέν και έχει ορίζοντα πενταετίας. Άλλωστε, μέσα από τις αποτυχίες, έρχονται οι επιτυχίες.

Παρ' όλα αυτά, σε κανένα σημείο της σεζόν δεν υπήρξε αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Σίμου. Ούτε καν υπόνοια αλλαγής προπονητή. Πράγματα σπάνιο και σίγουρα όχι ελληνικό. Κι αυτό πιστώνεται σε απόλυτο βαθμό στους ανθρώπους που "τρέχουν" το σύλλογο. Το μέλλον φαντάζει ευοίωνο και καθαρά ποδοσφαιρικό. Αλλά, ο θεός του ποδοσφαίρου, πρέπει να τους ανταμείψει με τη συμμετοχή στα playoffs. Ένα μικρό βήμα για το ποδόσφαιρο, ένα τεράστιο για το πρότζεκτ του ΟΦΗ.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΟΦΗ: Χωρίς δύο με Λαμία
Σίμος: "Έχουμε ευκαιρία να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας"
ΟΦΗ: Με τρεις χαφ στον "τελικό" της εξάδας
ΟΦΗ: The project
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ