OPINIONS

Όχι άλλο Βράνιες

Ο Όγκνιεν Βράνιες διαμαρτύρεται με τη φανέλα της ΑΕΚ
Ο Όγκνιεν Βράνιες διαμαρτύρεται με τη φανέλα της ΑΕΚ EUROKINISSI

Το όνομα του Όγκνιεν Βράνιες επανέρχεται στα ρεπορτάζ της ΑΕΚ και ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για την "άρνηση" της Ένωσης να απεμπλακεί από έναν προβληματικό χαρακτήρα που κάνει διαρκώς τα ίδια λάθη όσα συγχωροχάρτια κι αν του δόθηκαν.

Ας αρχίσουμε με μία παραδοχή. Ο Όγκνιεν Βράνιες προφανώς και είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Αν δεν είχε τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα είναι δεδομένο πως θα αγωνιζόταν σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα και σε μία καλή ομάδα. Διαθέτει εξαιρετικά προσόντα , έχει ταχύτητα, αντίληψη και είναι καλός με την μπάλα στα πόδια. Στοιχεία που σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσεύρετα, ειδικά για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Είναι βέβαιο, λοιπόν, πως έχει αδικήσει τον εαυτό του με τη συμπεριφορά εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Θεωρητικά, το κεφάλαιο "Βράνιες-ΑΕΚ" έληξε τον περασμένο Ιούνιο, μετά από νέο πειθαρχικό παράπτωμα. Και λέμε θεωρητικά διότι πολύ απλά τις τελευταίες ημέρες το όνομά του (ξανα)παίζει έντονα στα "κιτρινόμαυρα" ρεπορτάζ. Κι η πραγματικότητα είναι πως προφανώς και οι συνάδελφοι δεν το έβγαλαν από την κοιλιά τους το θέμα. Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΣΤΟΠΕΡ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ;

Όντως, υπάρχει θέληση για νέα συνεργασία. Μπορεί γι' ακόμα μία φορά ο Βράνιες να αποχώρησε με επεισοδιακό τρόπο από την Ένωση, αλλά όπως όλα δείχνουν θα του δοθεί κι άλλο συγχωροχάρτι. Και το ερώτημα είναι ένα: στα πόσα συγχωροχάρτια "καίγεται" και γιατί η ΑΕΚ έχει κολλήσει με την περίπτωσή του; Δεν υπάρχουν άλλοι στόπερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο; Κι αλήθεια, αξίζει να ρισκάρει άλλη μία φορά με τον Βόσνιο στα αποδυτήρια, μόνο και μόνο επειδή είναι ένας καλός παίκτης;

Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να σκεφτούν οι διοικούντες την ΑΕΚ πριν αποφασίσουν να συνεργαστούν για τρίτη φορά με τον 30χρονο αμυντικό. Ναι, ο Μάσιμο Καρέρα κατάφερε να βρει τα κουμπιά του, τον ανέβασε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά γι' ακόμα μία φορά, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της σεζόν, εκεί που η ΑΕΚ έδινε μάχη για τη δεύτερη θέση στα playoffs, ο Βράνιες πήγε δίχως άδεια στη Βοσνία για να δει την κόρη του και στη συνέχεια αποφάσισε να μην επιστρέψει απ' την στιγμή που ΑΕΚ και Άντερλεχτ δεν είχαν συμφωνήσει για επέκταση του συμβολαίου του.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βόσνιος γίνεται πρωταγωνιστής για τους λάθους λόγους.

Παρακάτω μόνο μερικά παραδείγματα της κακής συμπεριφοράς του:

  • Τον Νοέμβριο του 2017, στην πρωταθλητική σεζόν της ΑΕΚ, ο Βράνιες έχει θερμό επεισόδιο με τον προπονητή της ομάδας, Μανόλο Χιμένεθ μετά από ένα φιλικό με την Τσουκαρίτσκι.
  • Περίπου δύο μήνες αργότερα, στα μέσα Ιανουαρίου του 2018, ο Βράνιες δεν πήγε στην προπόνηση της ΑΕΚ, πιέζοντας να δοθεί με μεταγραφή στην Άντερλεχτ. Ύστερα από παρέμβαση του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο Βόσνιος παρέμεινε στην ομάδα, κατέκτησε το πρωτάθλημα και τελικά πουλήθηκε στη βελγική ομάδα το καλοκαίρι.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της πρωταθληματικής σεζόν, ο Βόσνιος προκαλούσε μέσω των social media τους παίκτες κυρίως του Ολυμπιακού. Είναι χαρακτηριστικά τα stories με πρωταγωνιστή τον Σεμπά. Ουσιαστικά, με τις προσβολές προς τους αντιπάλους του, κέρδισε μεγαλύτερη συμπάθεια στους οπαδικούς κύκλους.
  • Τον Οκτώβριο του 2019, πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης", ο Βράνιες διοργάνωσε πάρτι για τα γενέθλιά του, φωνάζοντας μαζί με άλλους παρευρισκομένους υβριστικά συνθήματα κατά του Ολυμπιακού. Τελικά, ο Ολυμπιακός επικράτησε εύκολα και η ΑΕΚ βγήκε εκτεθειμένη κι απ' αυτή την ιστορία.
  • Μέχρι και με τον Μιχάλη Μπακάκη, έναν από τους πιο ήρεμους Έλληνες ποδοσφαιριστές, δημιουργήθηκε θέμα σε μία προπόνηση της ομάδας, με τους δύο παίκτες να έχουν έντονη λογομαχία.
  • Τελευταίο επεισόδιο, ο τσαμπουκάς με τον συμπαίκτη του(!) Ντανιέλε Βέρντε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για την 1η αγωνιστική των playoffs. Οι δύο παίκτες έπιασαν ο ένας τον άλλον από το λαιμό, ύστερα από ένα σχόλιο του Βόσνιου στον Ιταλό, με τη διαμάχη να λήγει με την παρέμβαση του Καρέρα. Εικόνες που έγιναν αντικείμενο σχολιασμού και συζήτησης, με τον Βόσνιο και πάλι αρνητικό πρωταγωνιστή.

ΤΟ "ΟΠΑΔΙΛΙΚΙ" ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ

Κι υπάρχουν άλλα τόσα που δεν γνωρίζουμε ή ξεχνάμε. Και δεν αναφερόμαστε προφανώς στο ροζ σκάνδαλο με την Σέρβα τραγουδίστρια, Γέλενα Καρλέουσα γιατί πρώτον συνέβη όταν ήταν παίκτης της Άντερλεχτ και δεύτερον δεν έχει κανένα ποδοσφαιρικό/αγωνιστικό υποβαθρο.

Είναι εμφανές, λοιπόν, πως η ΑΕΚ έχει δείξει τεράστια ανοχή στα τερτίπια του Βράνιες. Σε σημείο να απορείς, αφού ναι μεν η Ένωση λειτουργεί σε υψηλά πρότυπα σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει στον Βράνιες να δηλώνει... Μεσίας. Βέβαια, κι ο Βόσνιος πούλησε έξυπνα την καλή σχέση που δημιούργησε με τους οπαδούς της Ένωσης.

Το πάθος μέσα στο γήπεδα, τα μηνύματα λατρείας για την ΑΕΚ στα social media, τα μπλουζάκια "Original 21" αποτέλεσαν έναν ωραίο τρόπο για να αποφύγει την κριτική για την εξωαγωνιστική συμπεριφορά του. Δεν θεωρώ πως δεν αγάπησε την ΑΕΚ ή δεν δέθηκε με την ομάδα. Όχι, όμως, σε σημείο να μην μπορεί μακρία της. Το απέδειξε, άλλωστε, η ιστορία, πως μπροστά στα χρήματα, οι αγάπες πηγαίνουν περίπατο.

Ο Βράνιες θα έπρεπε να είχε "καεί" ήδη για την Ένωση. Όσο μένει ζωντανό το θέμα, τόσο κακό κάνει στην ομάδα σε βάθος χρόνου. Για τους ανθρώπους της ΑΕΚ, η απάντηση σε κάθε ερώτηση, θα έπρεπε να είναι " Τσιγκρίνσκι". Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και σπάνια προσωπικότητα, που έχει αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο, δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα και κοσμεί τα ελληνικά γήπεδα. Κανένας Βράνιες.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ