NEW ARTICLES

Η κατάθλιψη της "αποδόμησης" και η φωνή του Αγιούμπ

Η κατάθλιψη της "αποδόμησης" και η φωνή του Αγιούμπ

Ο Κώστας Γουλής καταγράφει όσα γέννησε η εικόνα του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, το παράσημο που θα κουβαλήσει πάνω της στα επόμενα χρόνια, αυτή η βερσιόν του Τριφυλλιού που κλείνει τον κύκλο της και στέκεται στην πρώτη "μεταγραφή" που έκαναν ήδη οι Πράσινοι για την επόμενη σεζόν.

Καλύτερος απ’ την ΑΕΚ σε όλες τις λεπτομέρειες και στη συνολική "οικονομία" του ματς. Πολύ καλύτερος απ’ ότι θα τον περίμενε κι ο τελευταίος φίλος του, ενώ έχουν προηγηθεί, όσα έχουν προηγηθεί τις τελευταίες 10 μέρες. Μα πάνω απ’ όλα "αρσενικός". Όπως είναι όλοι όσοι απαρτίζουν το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία. Σε σημείο που η δύναμη της εικόνας, να προκαλεί νέο γύρο κατάθλιψης (από τις τόσες που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια) στους φίλους του Τριφυλλιού, οι οποίοι αναρωτιούνται ακόμη πιο έντονα από το βράδυ της Κυριακής (07/06): "Γιατί ρε φίλε απόδομείται (κι) αυτή η ομάδα;". Αλλά απάντηση δεν έρχεται από κανέναν κι από πουθενά.

Βάλτε τα κάτω... Από το βράδυ της Πέμπτης (29/05) και την επιστολή "διαζυγίου" του Γιάννη Αλαφούζου προς τον Γιώργο Δώνη, στον οργανισμό που λέγεται ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός, έχει γίνει του... Κουτρούλη ο γάμος.

- Γνωστοποιείται ένα 24ωρο μετά, η επιστολή ως είδηση.

- Κάποιοι τη διαρρέουν ολόκληρη προς τον Τύπο.

- Ακολουθεί νέος εκρηκτικός γύρος στις σχέσεις μεγαλομετόχου-προπονητή, που για ένα 24ωρο (και μία εβδομάδα πριν την έναρξη των πλέι-οφ) οδηγεί τον Δώνη στο... όριο της άμεσης απομάκρυνσης.

-Μεσολαβούν υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΕ και το... μαζεύουν όλο αυτό, για να βγει το υπόλοιπο της χρονιάς με ομαλότητα και να χωρίσουν οι δύο πλευρές, χωρίς καυγάδες και κρέμασμα στα... μανταλάκια.

- Ο τεχνικός διευθυντής κλείνει άλλον προπονητή, το βιογραφικό του οποίου «μουδιάζει» τους πάντες και τα πάντα (μπορεί ο Πογιάτος να αποδειχθεί νέος... Πεπ -καλά να ‘ναι ο άνθρωπος- αλλά δεν παύει επί του παρόντος στα 46 του, να έχει παρουσία μόνο σε επίπεδο Ακαδημιών).

- Οι παίκτες διαφωνούν με τη διοίκηση, μετά μεταξύ τους και μετά, ξανά με τη διοίκηση για το ύψος των περικοπών στις εφετινές απολαβές τους.

- Οι μισοί ποδοσφαιριστές της ενδεκάδας και το 40% του ρόστερ είτε είναι με το ένα πόδι μακριά απ’ την... εξώπορτα, είτε βρίσκονται στον "αέρα".

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΔΩΝΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Κι όμως αυτή η ομάδα, που μπήκε στη διαδικασία των playoffs δίχως το 10% των κινήτρων που έχουν όλοι οι υπόλοιποι (δεν θα παίξει ούτε του χρόνου στην Ευρώπη κ.ο.κ.), όχι μόνο δεν παρουσίασε εικόνα διάλυσης -όπως ενδεχομένως να ήθελαν ορισμένοι για να γίνει ακόμη πιο εύπεπτη και ευκολοπαρουσίαστη η αποδόμησή της- αλλά μπήκε στο γήπεδο και κατέθεσε ποδόσφαιρο. Κι όλα όσα χαρακτηρίζουν την προσπάθειά της και τη δουλειά που έχει κάνει την τελευταία διετία. Με τα καλά της και τα άσχημά της, με την εξέλιξή και την ποιοτική αναβάθμιση της πλειοψηφίας των μονάδων της, αλλά και με τα λάθη της.

Και στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με την ΑΕΚ, η συγκεκριμένη βερσιόν του Παναθηναϊκού ήταν πολύ πιο πειστική, πολύ πιο ομάδα από τους κιτρινόμαυρους, δείχνοντας πως δικαιούταν πολύ περισσότερα από το... βολικό Χ.

Παράδοξο ποδοσφαιρικά; Τρελό; Μπορεί... Αλλά αυτός είναι ο Παναθηναϊκός της τελευταίας διετίας, μέχρι την τελευταία μέρα που θα κλείσει αυτός ο κύκλος, θα έχει τη σφραγίδα του Δώνη και του επιτελείου του. Μία ομάδα, που στα πολύ ζόρικα, εκεί όπου όλοι τη θεωρούν ξεγραμμένη και τελειωμένη, θα έχει πάντα τον τρόπο να απαντάει σε υπεροπτικές συμπεριφορές. Ακόμη και σε διαιτησίες που δεν θα της δώσουν ούτε τον πυρετό τους (μην ξαναλέμε για το πόσο "φτωχό συγγενή" θεωρούν οι ρέφερι και τα κέντρα εξουσίας αυτό τον Παναθηναϊκό...).

ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥΣ

Μα αυτό εντέλει, είναι ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο όλων μέχρι την τελευταία μέρα -αλλά και το "παράσημο"- αυτής της ομάδας. Κι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έρχονται στο μυαλό των φίλων του Τριφυλλιού μετά από χρόνια, όταν οι ποδοσφαιροκουβέντες τους, θα γυρνούν στις ημέρες "του Παναθηναϊκού του Γιώργου Δώνη". Τοfeelingτης απάντησης των ξεγραμμένων. Αυτών ντε, που κάποιοι έξυπνοι τους έδιναν μέχρι και φαβορί για υποβιβασμό το καλοκαίρι του 2018, όταν ξεκινούσε η προετοιμασία. Και μετά, όταν θα έρχονται στις συζητήσεις οι αναμνήσεις της διετίας 2018-20, κάπου εκεί στο βάθος, θα ξεπροβάλει ξανά από μακριά η κατάθλιψη, στη σκέψη αυτής της τόσο εύκολης αποδόμησης.

Ο ΑΓΙΟΥΜΠ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Κανονικά το κείμενο, θα έπρεπε να τελειώσει εδώ... Αλλά θα ήταν άδικο, να μην αναφερθεί η πιο δυνατή παρουσία του Παναθηναϊκού στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι με την ΑΕΚ. Πιο πολύ κι από τον εξαιρετικό Μακέντα, τον "κυματοθραύστη" Σένκεφελντ και τον κυριαρχικό για 60 λεπτά Κουρμπέλη. Ο λόγος για τον Γιασίν Αγιούμπ.

Ο Μαροκινός χαφ άφησε πίσω του την περιπέτεια με τη θρόμβωση του περασμένου Φεβρουαρίου, δούλεψε σαν σκυλί στις 5 τελευταίες εβδομάδες στην προπόνηση, "στέγνωσε" από τα περιττά κιλά κι έδειξε στα 60 λεπτά που αγωνίστηκε, πως μπορεί να εξελιχθεί σε μία απ’ τις πιο σοβαρές επενδύσεις που έκανε Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια. Μολονότι δεν έχει ακόμη τέμπο και φαίνεται επηρεασμένος από την αποχή του, παίζοντας ένα κλικ πιο χαμηλά σε στροφές σε σχέση με τους υπόλοιπους, η ποιότητά του φωνάζει από μακριά. Κι επί της ουσίας αποτελεί ήδη την πρώτη "μεταγραφή" της επόμενης σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ