OPINIONS

Χάνοντας τα αποδυτήρια από το πρώτο λεπτό

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΝΤΑΝΙ ΠΟΓΙΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΝΤΑΝΙ ΠΟΓΙΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής προσπαθεί να βρει λογική στην απόφαση των Ρόκα-Πογιάτος να κόψουν τον Κολοβέτσιο απ’ το πράσινο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Η "ωμή" προσέγγιση και η εκ των υστέρων... ενημέρωση του Λαρισαίου στόπερ, το ρίσκο κι αυτά που ίσως πρέπει να ξαναζυγίσει ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής.

Έχει πολλές αναγνώσεις, ποδοσφαιρικές και μη, η απόφαση του Τσάβι Ρόκα και του Ντάνι Πογιάτος, να «κόψουν» από το ρόστερ της επόμενης σεζόν (και) τον Δημήτρη Κολοβέτσιο. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Άλλος μπορεί να θεωρεί ότι ο Λαρισαίος είναι καλός, άλλος ότι είναι μέτριος κι άλλος ότι είναι κακός στόπερ κι όχι του επιπέδου του Παναθηναϊκού. Εξαρτάται βεβαίως για ποιον Παναθηναϊκό μιλάμε, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

Στο δικό μου, φτωχό και ταπεινό μυαλό η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη ΑΣΕΒΕΙΑ. Κι όχι μόνο για τα κριτήρια της απόφασης των Ρόκα-Πογιάτος (η οποία σαφώς και προήλθε με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό), αλλά κυρίως για τον τρόπο και την προσέγγιση του όλου θέματος από τη μεριά της ηγεσίας του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Είναι πολύ "ωμό", είναι απαράδεκτο, πριν από μόλις δέκα μέρες να λες -ως τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού- προς την πλευρά του παίκτη "...βρείτε ομάδα" για τον Κολοβό και "προχωράμε και βλέπουμε" για τον Κολοβέτσιο κι ο τελευταίος να μαθαίνει ότι κόπηκε από τον πίνακα ανακοινώσεων όταν είδε το μεσημέρι της Πέμπτης (6/8) πως ήταν στο γκρουπ των εργομετρικών που απαρτίζουν οι κομμένοι.

Και το ίδιο απόγευμα να επικοινωνεί ο Ρόκα με τον παίκτη και να του λέει κιόλας "...δεν ήθελα να το μάθεις από αλλού, ξέρεις είναι απόφαση του προπονητή, γιατί ήθελε να έχει στο ρόστερ έναν στόπερ με άλλα χαρακτηριστικά". Εντάξει, μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας τώρα...

Και πέραν της έως τώρα τριετούς παρουσίας του Κολοβέτσιο στους πράσινους, μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη του Παναθηναϊκού σε όλη τη διαδικασία των playoffs, με μοναδική εξαίρεση τον αγώνα με την ΑΕΚ και την εντός έδρας ήττα με 3-1, όπου όλη η ομάδα ήταν σε κάκιστη βραδιά. Εάν αυτό και μόνο το ματς ή το 4-0 από τον Άρη στο "Κλ. Βικελίδης" (όπου όλος ο Παναθηναϊκός αλλού... πατούσε κι αλλού βρισκόταν) αποτελούν το απόλυτο κριτήριο επιλογής του σενιόρ Πογιάτος (σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Ρόκα), οκέι σηκώνω το χέρι ψηλά και ομολογώ: "Είμαι... μυρωδιάς!".

ΠΩΣ... ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ;

Εννοείται πως ο Κολοβέτσιος δεν είναι, ούτε θα γίνει ποτέ, Νέστα, Καναβάρο ή Φαν Ντάικ, αλλά μέχρι την αποδόμησή του και το «μας περισσεύεις» υπάρχει, διάολε, μεγάλη απόσταση! Και ειλικρινά, ξανά μανά με το φτωχό και ταπεινό μυαλό μου, αδυνατώ να καταλάβω το γιατί ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ μπορεί και την επόμενη περίοδο να έχει πέντε κεντρικούς αμυντικούς στο ρόστερ του, όπως είχε και την εφετινή σεζόν. Ο Νούνες έφυγε, ο Βέλεθ ήρθε. Κατανοητό, πήρε την απόφαση το κλαμπ να αποκτήσει τον Ισπανό τον περασμένο Γενάρη για να αναβαθμίσει το ποιοτικό εύρος και το «βάθος» της αμυντικής γραμμής. Και καλά έκανε...

Πώς όμως περισσεύει ξάφνου ο Κολοβέτσιος, μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος; Όταν πριν λίγες εβδομάδες στα playoffs ο Παναθηναϊκός είχε ξεμείνει στα 4-5 τελευταία ματς, με μοναδικούς διαθέσιμους κεντρικούς αμυντικούς τον Λαρισαίο και τον Σένκεφελντ κι άπαντες έκαναν το σταυρό τους σε κάθε ματς μην βγάλουν κανέναν τραυματισμό κι αναγκάζονταν μετά να βγάλουν δελτίο στον... Καλιτζάκη, για να βγουν τα playoffs.

Πώςπερισσεύει ο Κολοβέτσιος, όταν αυτή τη στιγμή το ρόστερ έχει ένα γκρουπ με κεντρικούς αμυντικούς, που ο καθείς έχει τα (μικρά ή μεγάλα) θεματάκια του;

Ο Σένκεφελντ δεν το συζητάμε ότι είναι σούπερ κι ένας από τους καλύτερους στόπερ που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τα ελληνικά γήπεδα, αλλά πρέπει να ακολουθεί διαρκώς ένα πολύ προσεκτικό πρόγραμμα συντήρησης λόγω των γονάτων του. Και υπάρχουν εβδομάδες που κάνει μόλις τρεις κανονικές προπονήσεις την εβδομάδα προκειμένου να μην επιβαρύνεται.

Ο Βέλεθ είναι πραγματικά εξαιρετικός και ναι, θα δώσει πολύ μεγάλη δύναμη στα μετόπισθεν, αλλά στη διετία του στον Άρη έδειξε εκτός των άλλων, πως είναι σχετικά επιρρεπής στους μυϊκούς τραυματισμούς, βγάζοντας συνολικά τέσσερις θλάσεις. Τη μία εξ’ αυτών στα εφετινά playoffs και γι’ αυτό θα είναι οριακά έτοιμος στην επανέναρξη της προετοιμασίας.

Ο Πούγγουρας προέρχεται από καταπληκτική σεζόν, αλλά κι από πεντάμηνη αποχή και μικροεπέμβαση στους κοιλιακούς και θα χρειαστεί ένα διάστημα μέχρι να μπει στο 100%.

Ο Μαυρομμάτης επιστρέφει το παιδί από έναν δανεισμό στη Σοντερίσκε, που δεν τον ωφέλησε και ιδιαίτερα έχει κι αυτός συχνά-πυκνά θέματα με τη μέση του.

Η "ΛΟΓΙΚΗ" ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Τόσο μεγάλη "ασφάλεια" αισθάνονται ο Ρόκα με τον Πογιάτος για όλη τη σεζόν, που έκριναν πως τους περισσεύει ο Κολοβέτσιος; Εκτός εάν είναι (και) οικονομικό το θέμα και στον Παναθηναϊκό κρίνουν πως πρέπει να πάρουν το συγκεκριμένο ρίσκο, για να γλιτώσουν τα 250 χιλιάρικα του συμβολαίου του 29χρονου αμυντικού. Αυτό, θαρρώ πως σημαίνει ότι δεν θα δούμε κάποια στιγμή τον Παναθηναϊκό να κινείται τις επόμενες εβδομάδες για να πάρει και... στόπερ. Έτσι; Γιατί εκεί θα μιλάμε πλέον για ανέκδοτο.

Και προσοχή, για να μην «παρεξηγηθώ» ή να μην το εκληφθεί "διαφορετικά" αυτό που γράφω, το "θέμα" στην προκειμένη περίπτωση ΔΕΝ είναι ο Σένκεφελντ, ο Πούγγουρας, ο Βέλεθ ή ο Μαυρομμάτης. Καλά να είναι όλοι τους, να είναι γεροί και ταύροι, να μην χάσουν ούτε μέρα προπόνησης και να συνθέσουν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Ποιος φίλος του Παναθηναϊκού δεν θα το ήθελε αυτό;

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση, είναι η «λογική» της απόφασης. Και κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο αυτή "επικοινωνήθηκε" προς τον παίκτη. Διότι για να ξέρουμε και τι λέμε, όλο αυτό με τον Κολοβέτσιο ήταν (ακόμα ένα) ισχυρό «σοκ» και για τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού.

Και πέραν της όποιας αγωνιστικής αξίας (καλής, κακής, μέτριας, ο καθείς διαλέγει και παίρνει) του Λαρισαίου, η ενδο-αποδυτηριακή παρουσία του και η επιρροή του σε όλη την ομάδα είναι πάρα πολύ σημαντική.

Η ΣΧΕΣΗ ΡΟΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Χάρις στον Κολοβέτσιο και τον Κουρμπέλη (και τον Ουζουνίδη) δεν διαλύθηκε το... σύμπαν τη σεζόν 2017/18, όταν η απληρωσιά είχε ανατινάξει τα πάντα και οι παίκτες βαρούσαν τη μία αποχή πίσω απ’ την άλλη.

Χάρις στον Κολοβέτσιο που... τραβάει αυτιά με τον τρόπο του και τον σεβασμό που εμπνέει, παραμένουν «προσγειωμένοι» όλοι οι πιτσιρικάδες στα αποδυτήρια.

Χάρις (και) στον Κολοβέτσιο, διατηρήθηκε πολλές φορές η ενότητα στους τέσσερις τοίχους των αποδυτηρίων, διότι ήταν πάντα η «φωνή της λογικής» σε κάθε κρίση. Κι αυτό σενιόρ Ρόκα και σενιόρ Πογιάτος, που φάγατε τα νιάτα σας μέσα σε αποδυτήρια ομάδων, πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα το σέβονται και θα λαμβάνουν υπόψην τους...

Λίγο πριν ξεκινήσει κι επίσημα η σεζόν 2020/21, ίσως θα έπρεπε ο Τσάβι Ρόκα να «ξαναζυγίζει» ένα-δυο πράγματα: Πρώτον θα πρέπει λίγο να αναθεωρήσει τη σχέση του με τα αποδυτήρια και το πώς θα έρθει πιο κοντά στους παίκτες. Διότι αυτή τη στιγμή για ένα μεγάλο μέρος των παικτών είναι "...ο τύπος που έφαγε τον Δώνη" και με κινήσεις σαν κι αυτές με τον Κολοβέτσιο, κινδυνεύει να «χάσει» τα αποδυτήρια απ’ το... πρώτο λεπτό της χρονιάς. Συμπαρασύροντας μαζί του και τον Πογιάτος, διότι αυτός ήταν που τον επέλεξε στο κάτω-κάτω της γραφής.

Δεύτερον, θα πρέπει να καταλάβει ότι ο οργανισμός του Παναθηναϊκού δεύτερη version λογικής Στραματσόνι δεν την... αντέχει. Την έφαγε στα... οπίσθια για τα καλά την περίοδο 2016/17, την πλήρωσε κι ακόμα την πληρώνει. Αλλά δεύτεηρ φορά δεν τη σηκώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ