OPINIONS

Η Σέλτικ είναι ΤΣΣΚΑ

Celtic's Odsonne Edouard celebrates scoring his side's first goal of the game during the Champions League second qualifying round, first leg soccer match between Celtic and Rosenborg, at Celtic Park, Glasgow, Scotland, Wednesday, July 25, 2016. (Jeff Holmes/PA via AP)
Celtic's Odsonne Edouard celebrates scoring his side's first goal of the game during the Champions League second qualifying round, first leg soccer match between Celtic and Rosenborg, at Celtic Park, Glasgow, Scotland, Wednesday, July 25, 2016. (Jeff Holmes/PA via AP) JEFF HOLMES/PA VIA AP

Ο Κώστας Τσίλης "βλέπει" Σέλτικ στον δρόμο της ΑΕΚ για τους ομίλους του Champions League, σκιαγραφεί τους Σκωτσέζους και γράφει για όσα πρέπει να (μην) κάνει η Ένωση για να προκριθεί.

Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη που θα ασχοληθώ με κάτι που είναι υπεραδιάφορο και απειροελάχιστο σε σχέση μ’ όλα όσα συνέβησαν γύρω μας τις τελευταίες μέρες. Τουλάχιστον ας ξεσφίξει λίγο η μπάλα τον κόμπο στον λαιμό από την θλίψη και ας αποσυμπιέσει την βαλβίδα από την οργή. Για πάμε και βλέπουμε...

Από την αρχή που έγινε η κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό του Τσου – Λου, φαινόταν πως η ΑΕΚ θα έπρεπε να ετοιμάζει βαλίτσες για Γλασκώβη. Τώρα, μετά το πρώτο ματς της Σέλτικ με την Ρόζενμποργκ (3-1 από 0-1), θα πρέπει να αρχίσει να τσεκάρει και τις πτήσεις και να βγάζει και τα εισιτήρια.

Δεν βλέπω πως μπορεί να αλλάξει κάτι. Φυσικά και στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Αλλά αυτή η Σέλτικ, δεν μπορεί να μείνει έξω απ’ αυτή τη Ρόζενμποργκ. Το πιο πιθανό μάλιστα είναι, να κερδίσουν οι Σκωτσέζοι και στην ρεβάνς μέσα στη Νορβηγία.

ΟΜΑΔΑ CHAMPIONS LEAGUE

Η πραγματικότητα είναι πως η Σέλτικ είναι μια ομάδα επιπέδου ομίλων Champions League. Και ως προς την ποιότητα του ρόστερ της, αλλά και ως προς το βάρος της φανέλας της. Διότι μετράνε και τα δυο. Άλλωστε την ανατροπή από το γρήγορο (και αστείο) γκολ που δέχθηκε στο πρώτο παιχνίδι με την Ρόζενμποργκ, η Σέλτικ την έκανε και με την ποιότητά της αλλά και με την φανέλα της.

Όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, χωρίς κανέναν πανικό ούτε στο γήπεδο, ούτε στις εξέδρες, έβαλε τους Νορβηγούς στην μέγγενη και άρχισε να τους σφίγγει. Από θαύμα πήγαν μόνο με την ισοπαλία στα αποδυτήρια, από θαύμα δεν έφαγαν παραπάνω από τρια γκολ.

Σύμφωνα με τους Σκωτσέζους, από την ενδεκάδα που έπαιξε απέναντι στη Ρόζενμποργκ, έλειπαν πέντε βασικοί. Μπορεί να είναι και έτσι, μπορεί να είναι και υπερβολή. Πάντως και αυτοί οι έντεκα που έπαιξαν και «δεμένοι» είναι ως σύνολο και εξαιρετικά ποιοτικοί ως μονάδες. Ειδικά αυτός ο Εντουάρντ, αξίζει τα δέκα εκατομμύρια που «έσκασε» η Σέλτικ στην Παρί για να μετατρέψει τον δανεισμό σε ελεύθερη μεταγραφή. Και δεν ήταν μόνον αυτός.

Η αλήθεια είναι πως η Σέλτικ, μοιάζει πολύ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την οποία πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, είχε βρει η ΑΕΚ στον δρόμο της. Δεν εννοώ στην αγωνιστική φιλοσοφία και το στιλ παιχνιδιού. Οι Σκωτσέζοι όπως και οι Ρώσοι έχουν ένα ακριβό και ποιοτικό ρόστερ.

Οι Σκωτσέζοι όπως και οι Ρώσοι έχουν εμπειρία από Τσου – Λου. Οι Σκωτσέζοι όπως και οι Ρώσοι έχουν έδρα ζόρικη για κάθε ομάδα. Ίσως μάλιστα και η Σέλτικ έχει ακόμα πιο ζόρικη έδρα απ’ αυτή της ΤΣΣΚΑ. Ακόμα και το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου βαθμού ετοιμότητας από την ΑΕΚ έχουν οι Σκωτσέζοι, όπως το είχαν και πέρυσι οι Ρώσοι.

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ

Από την στιγμή λοιπόν που η ΑΕΚ θα βρει ξανά στον δρόμο της έναν αντίπαλο σαν την ΤΣΣΚΑ, η συνταγή για να προκριθεί, είναι να μην κάνει τα ίδια λάθη που πέρυσι έκανε απέναντι στους Ρώσους. Το πρώτο και σημαντικότερο και κυριότερο, είναι να μην την φοβηθεί την Σέλτικ. Διότι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ΑΕΚ πέρυσι την φοβήθηκε την ΤΣΣΚΑ. Την φοβήθηκε από την πρώτη στιγμή που έγινε η κλήρωση.

Θυμίζω πως ο Χιμένεθ στις πρώτες του δηλώσεις είχε παραδεχθεί πως δεν ήθελε για αντίπαλο τους Ρώσους. Αυτό δημοσίως. Διότι… ιδιωτικώς, μέσα στο ξενοδοχείο της ομάδας στο Κίελτσε, οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για ακόμα πιο ακραίες αντιδράσεις απελπισίας του Ισπανού τεχνικού, όταν είδε από την κληρωτίδα να βγαίνει το όνομα της ΤΣΣΚΑ. Αυτό όλο πέρασε στην προετοιμασία, πέρασε στις επιλογές που έκανε ο Χιμένεθ για το πρώτο ματς με τους Ρώσους στο ΟΑΚΑ, πέρασε στην όλη αγωνιστική προσέγγιση του παιχνιδιού. Με την πρόκριση να χάνεται ήδη από το πρώτο ματς στην Αθήνα.

Τώρα ο Ουζουνίδης πολύ πριν γίνει η κλήρωση, δεν άφηνε κανέναν μέσα στην ομάδα να προσεύχεται για συγκεκριμένο αντίπαλο. «Όλοι είναι ίδιοι και δύσκολοι» έλεγε και έκοβε τις κουβέντες, προφανώς για να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί κλίμα για βατούς αντιπάλους και για αγγούρια. Ενώ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κλήρωση με Σέλτικ ή Ρόζενμποργκ, ο Ουζουνίδης είπε πως «είναι δεδομένο πως θα πρέπει να είσαι σε θέση να αποκλείσεις δύσκολους αντιπάλους για να προχωρήσεις στην Ευρώπη». Αυτή είναι και η πραγματικότητα. Αν η ΑΕΚ θέλει να βρεθεί στους ομίλους του Τσου – Λου, θα πρέπει να μπορέσει να κοντράρει και να νικήσει ομάδες επιπέδου Τσου – Λου. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή τη νοοτροπία ο Ουζουνίδης την έχει περάσει στους παίκτες του. Και διαφορετικά λόγια αλλά το ίδιο νόημα, τους έχει στείλει μήνυμα σαν αυτό του γίγα Σάντος. Όποιος φοβάται, παίρνει σκύλο.

Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Προφανώς και δεν αρκεί στην ΑΕΚ να μην φοβηθεί την Σέλτικ, προκειμένου να την αποκλείσει. Είναι το πρώτο, είναι το βασικό, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Όπως η ετοιμότητα. Ο αντίπαλος θα έχει δώσει δυο ματς ευρωπαϊκά και ένα για το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ θα έχει παίξει μόνο τέσσερα φιλικά. Επίσης θα έχει περάσει μόλις 40 μέρες δουλειάς με το νέο της προπονητή. Έχει την σημασία του αυτό.

Ο Ουζουνίδης φτιάχνει την δική του ΑΕΚ, που (θέλει να) είναι διαφορετική από την περσινή. Θα έχει προλάβει να το δουλέψει αυτό, μόλις έναν μήνα και κάτι, μέχρι να χρειαστεί να το τεστάρει για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό ματς στις 8 Αυγούστου. Προφανώς και η ΑΕΚ δεν γίνεται να είναι απολύτως έτοιμη. Πρέπει όμως να είναι ανταγωνιστική.

Όσον αφορά δε τις μεταγραφές, όσο και αν υπήρξε φέτος καθυστέρηση, επί της ουσίας έχει προκύψει πλεονέκτημα σε σχέση με την περσινή μάχη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Στο πρώτο ματς με τους Ρώσους πέρυσι, από τις επτά μεταγραφές που είχαν γίνει, στην βασική ενδεκάδα βρέθηκε μόνο μια.

Ο Λιβάγια. Και ας είχαν προλάβει και οι επτά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Κίελτσε. Τώρα, απέναντι στην Σέλτικ (ή την Ροζενμποργκ), ενδέχεται να παίξουν στη βασική ενδεκάδα τρεις ή ακόμα και τέσσερις από τις μεταγραφές. Κάτι που θα παίξει τον ρόλο του, έστω και αν η βάση θα είναι και πάλι οι παλιοσειρές.

Photo Credits: Jeff Holmes/PA via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ