OPINIONS

Νο χαφ και φορ, no party

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΙΕΤΖ ΛΕΓΚΝΙΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΙΕΤΖ ΛΕΓΚΝΙΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης γράφει μετά το πρώτο φιλικό της ΑΕΚ, για το βραχυκύκλωμα που προκαλεί στην δουλειά του Ουζουνίδη, η καθυστέρηση στην απόκτηση του φορ και του χαφ.

Δεν θα τα βάψει μαύρα ο Ουζουνίδης, επειδή έχασε από τη Μίετζ. Παρόλο που κανείς προπονητής δεν γουστάρει την ήττα. Και κυρίως διότι ακόμα και αν δεν το έχει με τα γούρια και τις προλήψεις, ακόμα και αν ήταν φιλικό το παιχνίδι, σίγουρα ο Μαρίνος θα προτιμούσε να είχε κάνει νίκη στο πρώτο του ματς στον πάγκο της ΑΕΚ. Παρόλα αυτά, δεν έγινε επί της ουσίας και καμία ζημιά. Σχεδόν ήξερε ο Ουζουνίδης τι θα έβλεπε και τι δεν θα έβλεπε από τους παίκτες του σ’ αυτό το φιλικό.

Είναι τόσο έμπειρος προπονητής ο Μαρίνος, που ξέρει καλά πόσος χρόνος χρειάζεται για να μπουν στο μυαλό και στα πόδια των ποδοσφαιριστών, αυτά που λέει και δείχνει στις προπονήσεις. Και σίγουρα οι πέντε μέρες στο Κίελτσε, δεν είναι αρκετός χρόνος. Συγκεκριμένα πράγματα ήθελε να δει ο Ουζουνίδης απ’ αυτό το φιλικό. Κάποια μάλιστα, τα είδε κιόλας. Όπως το γεγονός πως το πρέσινγκ έχει αρχίσει να μπαίνει στο μυαλό των παικτών ως βασικό στοιχείο του παιχνιδιού τους. Και ας είναι νωρίς ακόμα να ακολουθήσουν και τα πόδια. Ή όπως την προσήλωση στις σωστές θέσεις στις στατικές φάσεις. Και ας είναι νωρίς ακόμα για να υπάρξει εκτός από προσήλωση και αποτελεσματικότητα.

Για όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει χρόνος για να δουλευτούν. Κάτι που θα ίσχυε έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν η ΑΕΚ δεν έχανε στο φιλικό. Γι αυτό και επί της διαδικασίας αφομοίωσης όλων όσων θέλει να περάσει ο Ουζουνίδης, ζήτημα ανησυχίας δεν τίθεται. Εκεί που ζορίζει το πράγμα, είναι στο βραχυκύκλωμα που προκαλούν στην πρόοδο της δουλειάς που γίνεται στο Κίελτσε, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του φορ και του χαφ. Και για τον εξτρέμ βιάζεται ο Μαρίνος. Αλλά εκείνο που καίει, είναι ο φορ και ο χαφ. Κάτι που φάνηκε και στο πρώτο φιλικό.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως από το κτίσιμο της νέας ΑΕΚ, λείπουν δυο βασικότατα υλικά όπως είναι ο χαφ (που θα έρθει για βασικός) και ο φορ (που επίσης θα έρθει για βασικός). Είναι το ντόμινο δυσλειτουργιών, που φέρνουν στην ομάδα, αυτές οι απουσίες. Δείτε τι έγινε στο φιλικό με τη Μίετζ. Ο Ουζουνίδης υποχρεώθηκε να δοκιμάσει τον Λιβάγια σε ρόλο σέντερ φορ. Έχει μια λογική αυτό, καθώς ο Κροάτης πριν έρθει στην ΑΕΚ, είχε παίξει σ’ αυτή τη θέση. Ωστόσο ανάλογο πείραμα είχε κάνει και ο Χιμένεθ πέρυσι, πάλι στο Κίελτσε, πάλι στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, πάλι στα φιλικά. Και δεν τράβαγε. Όπως φάνηκε πως δεν τραβάει και τώρα. Δεν του έβγαινε το παιχνίδι του Λιβάγια ως φορ. Και όχι μόνο δεν μπορούσε να βοηθήσει ο ίδιος ο Κροάτης, αλλά δεν υπήρχε καν η ευκαιρία να φανεί αν ο Κλωναρίδης μπορεί τελικά να ξαναβρεί τον εαυτό του ως δεύτερος φορ. Είναι αδύνατον να τεσταριστεί ο δεύτερος φορ, όταν ο πρώτος είναι εκτός παιχνιδιού.

Η διαφορά φάνηκε στο δεύτερο ημίχρονο του φιλικού, όταν μπήκε ο Γιακουμάκης. Το ένιωσαν οι Πολωνοί, πως η ΑΕΚ έπαιζε με φορ. Και έγιναν και φάσεις. Έβγαλε φάσεις ο Γιακουμάκης. Μάλιστα, για να ξέρουμε και τι λέμε, ο Μαρίνος το πιστεύει πολύ το κοπέλι από την Κρήτη. Και επειδή όταν ο Ουζουνίδης πιστεύει πολύ σ’ έναν Έλληνα παίκτη, έχει τον τρόπο να το αποτυπώνει και μέσα στο γήπεδο, δεν θα είναι έκπληξη στην πορεία να μπει και να μην βγαίνει από την ενδεκάδα ο Γιακουμάκης. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η ΑΕΚ δεν καίγεται για την μεταγραφή φορ, η οποία όταν γίνει, μεταξύ άλλων, θα τακτοποιήσει τα πράγματα και με τις θέσεις των υπολοίπων στην γραμμή κρούσης. Και θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και ένας παίκτης της κλάσης του Λιβάγια και όχι να βολοδέρνει σε πειράματα.

Πάμε και στον χαφ. Ο Σιμόες και ο Γαλανόπουλος έπαιξαν στο φιλικό σε δυο διαφορετικές ενδεκάδες. Και αυτό έγινε διότι στην ομάδα του Ουζουνίδη, θα έχουν και δυο τον ίδιο ρόλο. Αυτόν που κάποτε λέγαμε εξάρι. Επιτέλους θα γίνει αυτό με τον Γαλανόπουλο, διότι είχε φανεί όλα τα προηγούμενα χρόνια πως με τα προσόντα που έχει μπορεί να εξελιχθεί σε ένα καλούτσικο οκτάρι αλλά σε σούπερ εξάρι. Και ο Ουζουνίδης το διάβασε αυτό από την πρώτη μέρα. Επομένως Σιμόες και Γαλανόπουλος είναι τα εξάρια. Οι παρτενέρ τους όμως; Τα οκτάρια; Μόνο ο Μοράν υπάρχει, διότι με τον Γιαννούτσο μιλάμε ακόμα για πείραμα. Είναι ένα παιδί που έπαιζε πάντα στόπερ και ακραίο μπακ. Στο φιλικό έδειξε πως έχει το ταλέντο, αλλά είναι ακόμα ποδοσφαιρικά και τακτικά αναλφάβητος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης του χαφ.

Μένει μόνο ο Μοράν. Ο Ουζουνίδης είπε πως θα του δώσει ευκαιρία και θα το τηρήσει. Το κάνει. Και η πραγματικότητα είναι πως ο Ισπανός δείχνει να έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Φάνηκε στο φιλικό με τη Μίετζ. Όσα έκανε στο ματς με τους Πολωνούς σε 45 λεπτά, δεν τα έκανε ένα ολόκληρο εξάμηνο πέρυσι. Σουτ του Μοράν που να απέκρουσε ο τερματοφύλακας, δεν θυμάμαι άλλο από τον Γενάρη μέχρι τώρα. Μόνο αυτό στο φιλικό. Ακόμα όμως και αν ο Ισπανός βρει επιτέλους τον εαυτό του, μόνο μέχρι μια καλή εναλλακτική λύση για τα χαφ μπορεί να γίνει. Όχι ο βασικός που θέλει να βασιστεί ο Ουζουνίδης. Η ΑΕΚ θέλει επειγόντως ένα εξαροοκτάρι. Έναν ποιοτικό χαφ. Διότι όσο και αν δουλέψει ο Μαρίνος στην τακτική, όσους αυτοματισμούς και να βάλει στα πόδια των παικτών, αν δεν υπάρξει ο χαφ που θα δίνει τον ρυθμό, προκοπή δεν γίνεται. Επομένως η προσθήκη σ’ αυτή την θέση καίει και τσουρουφλάει. Όπως και του φορ.

Όσο για τις θέσεις των εξτρέμ, προφανώς και εκεί ο Ουζουνίδης περιμένει να έρθουν οι ενισχύσεις. Αλλά όσο υπάρχει ο Μπακασέτας, όσο ανεβαίνει ο Αλμπάνης, όσο χρειάζεται να ανοίγεται ο Μάνταλος στα άκρα για να χωρά στο αρχικό σχήμα, η καθυστέρηση της μεταγραφής ακραίου επιθετικού, δεν επηρεάζει συνολικά την λειτουργία της ομάδας και την δουλειά στο κτίσιμο. Αφήστε που προφανώς και ισχύει και αυτό που λέει ο Μαρίνος, περί του δύσκολου μεταγραφικού καλοκαιριού, λόγω μουντιάλ το οποίο συνολικά πιέζει την αγορά. Επομένως για τον εξτρέμ, ας χαθούν και επτά μέρες ακόμα, που λέει ο λόγος. Για τον χαφ και τον φορ, δεν μπορούν να χαθούν ούτε επτά ώρες.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ