OPINIONS

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Ώρα να δικαιωθεί η ποιότητα της Ένωσης

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι και αναλύει τον βασικό λόγο που η ΑΕΚ θέλει (και πρέπει) να κερδίσει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με μια πινελιά από το αγωνιστικό πλάνο.

Δεν υπάρχει ματς ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που να μην είναι ντέρμπι. Ότι ρόστερ και σ' όποια κατάσταση και αν βρίσκονται οι δυο ομάδες. Αυτό δεν είναι κάποιο από τα πολλά κλισέ που κυκλοφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά η πραγματικότητα.

Ο Ουζουνίδης το διαπίστωσε στην πράξη, πέρυσι τέτοια εποχή. Προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν, η κατηφόρα λόγω των διοικητικών προβλημάτων και της "απληρωσιάς" είχε ήδη ξεκινήσει, όμως την ΑΕΚ που κατέκτησε στη συνέχεια το πρωτάθλημα, την υποχρέωσε να γλιτώσει τον βαθμό στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Επίσης, στην χειρότερη σεζόν της ιστορίας της ΑΕΚ, εκείνη του υποβιβασμού, με ρόστερ από το οποίο οι μισοί παίκτες στη συνέχεια άλλαξαν επάγγελμα, είχε ζορίσει πολύ τον Παναθηναϊκό και μάλιστα ως φιλοξενούμενη στο ΟΑΚΑ, μέχρι τελικά να χάσει 1-0.

Με λίγα λόγια, ένα ματς με τον Παναθηναϊκό, ανεξαρτήτως συνθηκών και δεδομένων, είναι ντέρμπι. Αυτή είναι η προσέγγιση που έχει κάνει η ΑΕΚ στο ματς. Και θα πάει στο ΟΑΚΑ προετοιμασμένη να διαχειριστεί συνθήκες ενός ντέρμπι. Ενώ ακριβώς επειδή έχει αυτόν τον χαρακτήρα το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, η φετινή ΑΕΚ του Ουζουνίδη, έχει έναν λόγο παραπάνω να θέλει και να πρέπει να το κερδίσει. Μην πάει το μυαλό σας σε καμία προσωπική υπόθεση ή κόντρα του Μαρίνου με την πρώην ομάδα του. Δεν υπάρχει αυτό. Άλλωστε δεν έχει τίποτα να αποδείξει σε κανέναν. Το ζήτημα είναι πως αυτή ΑΕΚ που έχει κτίσει ο Ουζουνίδης, που και βάσει αριθμών και βάσει εικόνας στο γήπεδο, είναι καλύτερη από την (πρωταθληματική) περυσινή, ήρθε η ώρα να πάρει μια νίκη σ' ένα ντέρμπι. Κάτι που θα αποτελέσει την δικαίωση της ποιότητας που διαθέτει ως ομάδα.

Η ΑΕΚ μέχρι τώρα στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές, έχει κάνει έξι νίκες, χωρίς να έχει δεχθεί ούτε γκολ. Τις περισσότερες με ευκολία και όμορφη μπάλα. Ο λόγος που βρίσκεται έξι βαθμούς πίσω από την κορυφή, εκτός από το -3 που έφαγε στο κεφάλι με συνοπτικές διαδικασίες, είναι πως από τα δυο ματς με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, πήρε μόλις έναν βαθμό. Με την εικόνα ωστόσο που έδειξε και στα δυο παιχνίδια, δικαιούταν κάτι παραπάνω. Ειδικά στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Είχε δυο δοκάρια, έκανε όσες τελικές προσπάθειες δεν είχε κάνει σ’ όλες μαζί τις τελευταίες επισκέψεις της στην Τούμπα την τελευταία τριετία και ήταν καλύτερη από τον αντίπαλο της στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού. Αλλά τελικά έφυγε με άδεια χέρια. Ενώ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πήγε χωρίς Πόνσε, χωρίς Μάνταλο και ουσιαστικά χωρίς Μπογέ και κυριάρχησε για ένα ημίχρονο. Πήρε τελικά έναν βαθμό, θα μπορούσε και να είχε χάσει το ματς, αλλά θα εύκολα θα μπορούσε και να είχε κερδίσει.

Η πραγματικότητα πάντως είναι πως η ΑΕΚ, τόσο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όσο και σ' αυτό με τον ΠΑΟΚ, είχε τέτοια αγωνιστική εικόνα, που την αδικεί η συγκομιδή του ενός βαθμού. Ή για να το θέσω διαφορετικά. Με την ποιότητα που βγάζει ως ομάδα φέτος η ΑΕΚ του Ουζουνίδη, ακόμα και όταν έχει απουσίες, δεν είναι ποδοσφαιρικά λογικό να μην έχει κερδίσει ακόμα ντέρμπι. Και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω και να θέλει και να πρέπει ναι πάρει τη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Είναι ένα παιχνίδι που η ΑΕΚ ψάχνει την δικαίωση της φετινής της ποιότητας και της εξαιρετικής ποδοσφαιρικής δουλειάς που κάνει ο Ουζουνίδης. Ειδικά μάλιστα από την στιγμή, που θα είναι μόλις το δεύτερο φετινό ματς και φυσικά το πρώτο ντέρμπι, που θα υπάρχει μια σχετική πληρότητα. Πάλι υπάρχει η απώλεια ενός παίκτη - κλειδί και μέχρι την προηγούμενη αγωνιστική πρώτου σκόρερ, όπως είναι ο Μπακασέτας. Αλλά τουλάχιστον ο Ουζουνίδης θα έχει μαζί του όλους τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που αποδεδειγμένα μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ειδικά σ’ ένα τέτοιο ματς.

Προφανώς και αυτά τα δεδομένα βάζουν παραπάνω πίεση στην ΑΕΚ για να πάρει αποτέλεσμα. Συν το δεδομένο πως οποιαδήποτε βαθμολογική απώλεια, μπορεί να στείλει την Ένωση εννέα βαθμούς μακριά από την κορυφή. Δηλαδή ουσιαστικά εκτός μάχης τίτλου. Επομένως η ΑΕΚ δεν πάει στο ΟΑΚΑ μόνο με περισσότερη ποιότητα, αλλά και με πολύ μεγαλύτερη πίεση για να πάρει το αποτέλεσμα. Όμως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ήταν και πέρυσι στο ρόστερ. Και με την διεκδίκηση και τελικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έμαθαν και να ζουν και να διαχειρίζονται την πίεση, ενώ και το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό του Ουζουνίδη, είναι η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό στην διαχείριση πιεστικών καταστάσεων.

Και κάτι τελευταίο ως προς την ενδεκάδα. Είναι σούπερ για τον Μαρίνο που έχει πλέον πολλές επιλογές για την επιθετική γραμμή. Αλλά είναι και ζόρι για να πάρει αποφάσεις. Δεν μπορούν να μπουν όλοι στην βασική ενδεκάδα. Και από την μια μεριά δεν μπορεί εύκολα ο Ουζουνίδης να αφήσει παίκτες της ποιότητας του Μπογέ ή του Μάνταλου στον πάγκο. Από την άλλη όμως, θέλει να έχει στην ενδεκάδα τον Γκάλο και τα κτυπήματα του στα στημένα. Μην ξεχνάτε πως πλέον η ΑΕΚ παίρνει γκολ από τις στατικές φάσεις και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην δουλειά που κάνει ο Ουζουνίδης στις προπονήσεις, αλλά και στις εκτελέσεις του Βραζιλιάνου. Επομένως δεν θα μου κάνει έκπληξη αν ο Γκάλο ξεκινήσει βασικός και ο Μπογέ έρθει στο ματς από τον πάγκο. Πάντως, ακόμη κι αν ο Αργεντινός συμπεριληφθεί στην αρχική ενδεκάδα, θα παίξει ως δεξιός εξτρέμ και όχι στην αριστερή πτέρυγα όπως εναντίον του 'Αρη, διότι εκεί επιστρέφει ο κάπτεν Μάνταλος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ