OPINIONS

Τώρα είναι έτοιμη η ΑΕΚ

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης θυμάται τι είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια σε μια αντίστοιχη κατάσταση και καταλήγει πως φέτος η ΑΕΚ είναι έτοιμη για να σηκώσει το πρωτάθλημα.

Στην ΑΕΚ το είχαν στην άκρη του μυαλού τους εδώ και πολύ καιρό, πως θα μπορούσαν να πάνε πρώτοι στην Τούμπα. Κάποιοι μάλιστα, το έλεγαν ακόμα και ανοικτά. «Θα μας υποδεχθείτε ως πρωταθλητές» ήταν το μήνυμα που είχε στείλει ο Βράνιες στον Πρίγιοβιτς και δεν ήταν καθόλου πείραγμα. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, περισσότερο οι παίκτες της ΑΕΚ πόνταραν σε στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη. Αυτό είχαν στο μυαλό τους. Ακριβώς δηλαδή, όπως και έγινε το πράγμα.

Όμως σε μια ΑΕΚ προηγούμενων ετών, σε μια ΑΕΚ που λυγίζει στο βάρος και μόνο της ιδέας πως θα γίνει φαβορί για το πρωτάθλημα, ξέρετε τι θα συνέβαινε αν το ματς με τον Πανιώνιο ακολουθούσε αυτό της Τρίπολης; Εύκολη η απάντηση. Γκέλα θα ήταν. Θα θυμίσω μόνο κάτι. Τελευταία φορά που η ΑΕΚ είχε βρεθεί να κυνηγά πολύ δυνατά το πρωτάθλημα, ήταν πριν από δέκα χρόνια. Με την ομαδάρα με Ριβάλντο, Λύμπε, Ζήκο, Παπασταθόπουλο και Δέλλα. Εκείνη τη σεζόν, περίπου τέτοια εποχή, υπήρχε μια αγωνιστική που έμοιαζε πολύ σαν αυτής της Κυριακής.

Ο Ολυμπιακός νωρίς είχε χάσει από την Καλαμαριά στο Καυταντζόγλειο. Και ακολουθούσε λίγες ώρες μετά, το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο. Αν η Ένωση κέρδιζε εκείνο το ματς, θα έπαιρνε τέτοια διαφορά ασφαλείας, που καμία υπόθεση Βάλνερ, δεν θα μπορούσε να της στερήσει εκείνον τον τίτλο. Όμως η ΑΕΚ έχασε με 3-2 από τον Πανιώνιο. Βεβαίως υπήρχαν δυο πέναλτι μαρς που δεν είχαν δοθεί, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα. Το αποτέλεσμα είναι, πως εκείνη η ΑΕΚ είχε λυγίσει και ψυχολογικά. Και ας είχε παικταράδες έμπειρους. Και ας έδειχνε να είναι, η πιο έτοιμη για τίτλο ΑΕΚ, την τελευταία 20ετία. Εκείνη η ομάδα λύγισε.

Κάτι που δεν έκανε η τωρινή ΑΕΚ. Αυτή η ομάδα που έχει ποδοσφαιριστές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ξαναβρεθεί σε θέση να διεκδικούν το πρωτάθλημα. Που έχει παίκτες που πιέστηκαν και αγχώθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την ήττα του ΠΑΟΚ και που κουβάλαγαν και μια τεράστια κούραση και ταλαιπωρία, από τα συνεχόμενα ματς ανά τρεις μέρες, που παίζουν εδώ και έναν μήνα. Αυτή η ΑΕΚ μπορεί να έβγαλε στο δεύτερο ημίχρονο και άγχος και κόπωση, ακόμα και φόβο όπως σωστά το εντόπισε ο Χιμένεθ. Αλλά αυτή την φορά, δεν λύγισε. Αυτή την φορά, απέδειξε πως είναι έτοιμη για να πάρει το φετινό πρωτάθλημα. Αυτό για το οποίο, έτσι όπως είναι πλέον η βαθμολογία, είναι το απόλυτο φαβορί στις έξι αγωνιστικές που απομένουν.

ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΛΥΓΙΣΕΙ

Βεβαίως η πραγματικότητα είναι, πως στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού με τον Πανιώνιο η ΑΕΚ διαχειρίστηκε αψεγάδιαστα και τον ενθουσιασμό και την πίεση από το μαντάτο της Τρίπολης και του άγχους για το γκολ και τη νίκη. Ένα από τα καλύτερα πρώτα ημίχρονα στη φετινή έκανε. Με 12 τελικές στην αντίπαλη εστία και με τις εννέα να βρίσκουν στόχο, είναι κρίμα που η ΑΕΚ έβαλε μόνο ένα γκολ. Και το ακόμα μεγαλύτερο κρίμα, θα ήταν να λύγιζε στο δεύτερο ημίχρονο, μετά από μια τέτοια εμφάνιση στο πρώτο.

Άλλωστε θυμίζω και πάλι, πως σ’ αυτό το περιβόητο ματς με τον Πανιώνιο πριν από δέκα χρόνια, η ΑΕΚ είχε μπει από την αρχή παγωμένη, αγχωμένη, πιεσμένη. Και γι αυτό και είχε βρεθεί να χάνει με 0-2. Τώρα μπήκε ζεστή, τσαμπουκαλεμένη και φουριόζα, για να το καθαρίσει το ματς νωρίς. Αν μάλιστα δεν ήταν σε εξαιρετική μέρα ο Κότνικ, το σκορ θα ήταν τουλάχιστον2-0 από το ημίχρονο. Και δεν θα υπήρχε καν αυτό κτυποκάρδι στο δεύτερο ημίχρονο.

Η ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Φυσικά και όλα τα λεφτά στο ματς είναι ο Λιβάγια. Παρόλο που η παρουσία του Κονέ ξανά στην ενδεκάδα, έχει καταλυτική επίδραση στο νοικοκύρεμα της μεσαίας γραμμής. Και δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός, πως από την στιγμή που ο Κονέ βρήκε τον ρυθμό του στις αρχές του Γενάρη, ο Χιμένεθ δεν τον έβγαζε ούτε για αστείο από την ενδεκάδα. Εξάλλου από τότε που βγήκε τραυματίας, η ΑΕΚ έκανε δυο ισοπαλίες στην Ευρώπη, μια στο πρωτάθλημα και μια ήττα στο κύπελλο. Και τώρα που ο Κονέ ξαναγύρισε, η ΑΕΚ ξαναγύρισε και στις νίκες.

Όμως το πρόσωπο του αγώνα προφανώς είναι ο Λιβάγια, διότι κάνει τα πάντα στην επίθεση. Και βάζει και το γκολ της νίκης. Όπως το έβαλε και με τον ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο, όταν έφερε πάλι την ΑΕΚ στην κορυφή. Και εκείνο που πιστώνεται ο Χιμένεθ, είναι προνοητικότητα στο θέμα του Λιβάγια. Μέσα στην εβδομάδα, ο Ισπανός τεχνικός κλήθηκε να δηλώσει την τιμωρία του Κροάτη σε δυο ματς, λόγω καρτών. Επέλεξε ο Χιμένεθ τα ματς με Παναθηναϊκό και Πλατανιά και όχι με Πλατανιά και Πανιώνιο. Παρόλο που ο Λιβάγια είχε ακόμα και ενοχλήσεις και ενδεχομένως να μην ήταν καν έτοιμος να παίξει. Ο Χιμένεθ ρίσκαρε, διότι ήθελε πολύ τον Κροάτη στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Και έγινε, ότι έγινε.

ΠΡΩΤΗ, ΑΝΕΤΗ, ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ

Τώρα η ΑΕΚ είναι πρώτη ήδη. Αν ο ΠΑΟΚ τιμωρηθεί για όσα έγιναν στην Τούμπα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, με την ποινή που προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η ΑΕΚ θα είναι πρώτη και με απόσταση μεγαλύτερη της μιας ήττας. Αυτό σημαίνει πως θα έχει αποκτήσει ακόμα και άνεση βαθμολογική.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως για τον Χιμένεθ, είναι πως πλέον η ΑΕΚ μπορεί να ξεκουραστεί και να φρεσκαριστεί. Με τον Πανιώνιο έκλεισε ο κύκλος με τα συνεχόμενα παιχνίδια ανά τρεις μέρες. Τώρα πλέον, δεν υπάρχει κανένα μεσοβδόμαδο ματς, μέχρι και το τέλος της σεζόν. Ακόμα και η ρεβάνς κυπέλλου με την Λάρισα, είναι σε εβδομάδα που δεν έχει προηγηθεί παιχνίδι πρωταθλήματος.

Επομένως για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΑΕΚ θα μπορεί και να πάρει ανάσες αλλά και να δουλέψει κανονικά στις προπονήσεις στα Σπάτα. Διότι όταν υπάρχουν ματς ανά τρεις μέρες, γίνεται μόνο αποθεραπεία και αποφόρτιση και όχι προετοιμασία για το επόμενο παιχνίδι. Με λίγα λόγια η ΑΕΚ πλέον θα είναι άνετη βαθμολογικά, ξεκούραστη και φρέσκια αγωνιστικά. Όλα υπέρ της δηλαδή. Και όλα αυτά, χάρη στον χαρακτήρα που έδειξε σ’ αυτό το ματς με τον Πανιώνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ