LONGREADS

Αντελίνο Βιεϊρίνια: Ο αρχηγός που θυσιάστηκε για το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ

Αντελίνο Βιεϊρίνια: Ο αρχηγός που θυσιάστηκε για το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ

Η άφιξη στον ΠΑΟΚ με παραπανίσια κιλά το 2008, ο δρόμος της καθιέρωσης. Τα χρόνια μακριά από την Τούμπα και η επιστροφή. Το περιβραχιόνιο και το "τιναφτορε". Τα καθοριστικά γκολ, η θυσία και τα δάκρυα. Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τη σχέση του Αντελίνο Βιεϊρίνια με τον ΠΑΟΚ.

Το καλοκαίρι του 2008, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια πήρε το αεροπλάνο για να πάει "στην ομάδα του μίστερ Σάντος" για να ξεφύγει από τους δανεισμούς σε μικρότερες κατηγορίες της Πορτογαλίας. Το καλοκαίρι του 2009, περίμενε ένα τηλεφώνημα από τα γραφεία της Πόρτο για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της καριέρας του, και όσο αυτό δεν ερχόταν, τόσο τηλεφωνούσε σε όποιον μπορούσε για να παραμείνει στον ΠΑΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2012 άνοιξε τα φτερά του για την Μπουντεσλίγκα, όχι με το τρόπο που ήθελε, όχι τη στιγμή που ήθελε.

Μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, του δημιουργήθηκε αίσθηση πως ο κύκλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας θα πρέπει να κλείσει στη Τούμπα. Οι λόγοι της αποχώρησής του ίσως να ήταν και εκείνοι που έθεσα και χρονικά όρια σε αυτό το "πρέπει". Στα χρόνια που βρισκόταν στο Βόλφσμπουργκ, δεν ήταν μόνο το μυαλό του στην Θεσσαλονίκη, αλλά και η καρδιά του. Η οικογένειά του.

Η παρουσία του στην ομάδα της Κάτω Σαξονιάς κράτησε 5,5 χρόνια. Αν βγάλει κανείς τον Ιανουάριο του 2012, ο Πορτογάλος έμεινε στη Γερμανία για δέκα μεταγραφικές περιόδους. Αδόκιμη μονάδα μέτρησης, θα πει κάποιος που δεν χρειάστηκε να ψαχτεί για να δει αν μπορεί να συμβεί κάτι με τον Αντρέ και τον ΠΑΟΚ σε κάθε μια από αυτές. Και το καλοκαίρι του 2017, συνέβη. Και φυσικά ήταν σήριαλ. Και φυσικά υπέγραψε 2,5 ώρες πριν το deadline της μεταγραφικής περιόδου. Και φυσικά υπήρχαν εμπόδια. Και το πρώτο διάστημα τίποτα δεν πήγαινε καλά. Τον Μάρτιο του 2017, όλα σκεπάστηκαν με μια μαύρη κουρτίνα. Και το θέμα ήταν το ποιος θα την τραβούσε να φύγει, αλλά και το τι θα έβρισκε πίσω από αυτή. Και τη τράβηξε εκείνος. Από μέσα. Και βγήκε μπροστά.

"When the going gets tough, the tough get going" λένε οι Αμερικανοί. Τα όσα έκανε ο Πορτογάλος στον τελικό κυπέλλου του 2018 και στο δεύτερο μισό της σεζόν 2018-19 είναι ο ορισμός του συγκεκριμένου ρητού. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ο Αντρέ Βιεϊρίνια έχει βάλει τη σφραγίδα του στην επιστροφή του ΠΑΟΚ στο θρόνο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μπορείς να το κάνεις εικόνα; Τον Βιεϊρίνια, σε ένα θρόνο, με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο αριστερό μπράτσο, το τρόπαιο που πρωταθλητή ακουμπισμένο στο δεξί "μπράτσο" του θρόνου. Και το δεξί του πόδι μπαταρισμένο λόγω ρήξης χιαστού και έσω πλάγιου μηνίσκου. Ναι, αυτό το τελευταίο «χαλάει» όλη την εικόνα. Είναι όμως μέρος αυτής. Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει πει πως ο ΠΑΟΚ είναι "μάχη και θυσία". Ο Αντρέ Βιεϊρίνια έχει στη πλάτη του πολλές μάχες, και άλλες τόσες θυσίες.

ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ

Στα τέλη Ιουνίου του 2008, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια δέχεται διερευνητικό τηλεφώνημα από τους ανθρώπους της Πόρτο, για να διαπιστώσουν το που βρίσκεται και το πότε θα μπορούσε να δώσει το παρών στα γραφεία της ομάδας. Ο 22χρονος Πορτογάλος ειδοποιεί πως θα βρίσκεται την επόμενη μέρα στο Πόρτο. Τα πρώτα μηνύματα που έφτασαν σε εκείνος μιλούσαν για ενδιαφέρον που έδειξε ο Φερνάντο Σάντος για εκείνον, για να τον πάρει στην Ελλάδα. Ο Βιεϊρίνια είχε συνδέσει στο μυαλό του το όνομά του Σάντος με την ΑΕΚ, και άρχισε να πιστεύει πως θα καταλήξει στην Ενωση.

ÖÉËÉÊÏ / ÈÅÑÌÁÉÊÏÓ-ÐÁÏÊ / FRIENDLY / THERMAIKOS-PAOK
ÖÉËÉÊÏ / ÈÅÑÌÁÉÊÏÓ-ÐÁÏÊ / FRIENDLY / THERMAIKOS-PAOK ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το παρολίγον μπέρδεμα αποφεύχθηκε λίγες ώρες μετά τη τηλεφωνική επικοινωνία Σάντος – Βιεϊρίνια, όταν ο τελευταίος έψαξε και έμαθε λεπτομέρειες για την οποία στην οποία θα συνέχισε για ένα χρόνο την καριέρα του, με την μορφή δανεισμού από τον Πόρτο. Η επίσημη ανακοίνωσης της απόκτησης του Βιεϊρίνια από τον ΠΑΟΚ καταγράφηκε στις 3/7/2008, με τον Πορτογάλο να μένει έκπληκτος από τους περίπου 8.000 φίλους του "Δικεφάλου του Βορρά" που βρέθηκαν στις κερκίδες της Τούμπας για την πρώτη προπόνηση. Οι ασπρόμαυροι από τη πλευρά τους είδαν ένα κοντό, γεματούλη νεαρό, με το σουλούπι του και τα κάποια παραπανίσια κιλά να δημιουργούν απορίες, ενώ παράλληλα ο χειρισμός της μπάλας άρχισε να δημιουργεί προσδοκίες.

"ΦΡΕΝΑΡΕ" ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ

Πριν καν συμπληρώσει το πρώτο του μήνα από το ντεμπούτο του με την φανέλα του ΠΑΟΚ ήρθε ο τραυματισμός του στο ντέρμπι με τον Αρη. "Δράστης" ο Βίκτορ Βιτόλο, με τον Βιεϊρίνια να δηλώνει πως "ήταν δύσκολη φάση, σκληρό μαρκάρισμα, πιστεύω ότι δεν έγινε από κακία". Αυτό βέβαια, δεν σήμαινε πως μέσα, δε του "έφταιγε" ο Ισπανός μέσος καθώς τον "φρέναρε" σχεδόν στην εκκίνηση. Ο Πορτογάλος έμεινε εκτός δράσης για τρεις μήνες.

Τρεις βασανιστικούς μήνες που το καθημερινό του άγχος είναι το αν θα προλάβει να δείξει πράγματα με την επιστροφή του, αν θα μπορέσει στο τέλος της σεζόν, να έχει "γεμίσει το μάτι" του απαιτητικού Σάντος και των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Καταλάβαινε πως ενδεχόμενη επιστροφή του στην Πορτογαλία θα σήμαινε έναν ακόμα δανεισμό στη δεύτερη κατηγορία... Ο Σάντος είχε πάρει τις αποφάσεις του, αλλά σιγά μη τον άφηνε να πιστέψει από νωρίς οτι τον θέλει και του χρόνου.

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Η σεζόν 2008-09 τελείωσε, ο ΠΑΟΚ πήρε Ευρωπαϊκό εισιτήριο, ο Βιεϊρίνια επέστρεψε στην Πορτογαλία γνωρίζοντας πως ο «Δικέφαλος του Βορρά» θέλει να τον κρατήσει. Ηξερε καλά όμως πως η Πόρτο, στις αγοραπωλησίες δεν αστειεύεται. Και όταν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αγοραπωλησίας, ο χρόνος δεν περνάει. Με τίποτα. Ο Βιεϊρίνια έψαχνε με κάθε τρόπο να ενημερώνεται για τις σκέψεις της Πόρτο και του ΠΑΟΚ. "Αν έρθει ο ΠΑΟΚ, θα μιλήσουμε..." μάθαινε από τους "Δράκους". "Θα μιλήσουμε για σένα με την Πόρτο" μάθαινε από τον "Δικέφαλο του Βορρά" και αυτό το "θα" τον έτρωγε.

Η "λύτρωση" για τον Βιεϊρίνια ήρθε όταν η Πόρτο αποφάσισε την κοστολόγισή του στις 300.000 Ευρώ. Δεν τον ενδιέφερε τόσο το ποσό, όσο ότι το βήμα που περίμενε έγινε. Ο ΠΑΟΚ τα βρήκε με τους Πορτογάλους και ο Βιεϊρίνια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ενα χρόνο μετά, δεν ήταν ούτε άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ούτε είχε παραπανίσια κιλά. Η σεζόν 2009-10 για τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε στραβά. Αποκλεισμός στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό. Το ταρακούνημα στα αποδυτήρια, γενναίο. Κάτι τέτοιες στιγμές, λένε πως ξεχωρίζουν τα παιδιά από τους άντρες. Και σε αποδυτήρια με Γκαρσία, Κοντρέρας, Τσιρίλο, Ιβιτς, Κονσεισάο, Λίνο... δεν σε "έπαιρνε" να είσαι στα "παιδιά".

Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο Βιεϊρίνια ήταν πρώτος σκόρερ των ασπρόμαυρων με 4 γκολ και 2 ασίστ. Στις 12 Δεκεμβρίου 2009, ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2013. Η Τούμπα άρχισε να τον γουστάρει. Ο ΠΑΟΚ άρχισε να παίρνει μπρος. Ο Βιεϊρίνια δεν ήταν πλέον το "παιδί από την Πορτογαλία". Ηταν μέρος της πρότασης των ΠΑΟΚτσήδων, που μετά την "εποχή της σαρδέλας" έχουν Γκαρσία, Κοντρέρας, Κονσεϊσάο, Βιεϊρίνια. Εκείνη τη σεζόν, ο ΠΑΟΚ έφτασε την 25η αγωνιστική στο -2 από τον Παναθηναϊκό, πριν την αναμέτρηση στο "Κλ. Βικελίδης" με αντίπαλο τον Αρη. Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-0 σε αναμέτρηση την οποία ο "Δικέφαλος του Βορρά" τελείωσε με εννιά παίκτες. Ακολούθησαν άλλες δυο ήττες που έβαλαν οριστικό τέλος στα όνειρα τίτλου για τον ΠΑΟΚ, με την σεζόν να τελειώνει με την πρωτιά στα πλέι οφ και τον Βιεϊρίνια τρίτο σκόρερ πίσω από τους Ιβιτς και Μουσλίμοβιτς.

Η ΜΕΤΑ ΣΑΝΤΟΣ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΕ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΚΙΔΑ

Το καλοκαίρι του 2010, ο ΠΑΟΚ έψαξε το δρόμο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον αποκλεισμό από τον Αγιαξ με δυο ισοπαλίες και συνολικό σκορ 4-4 να πικραίνει αλλά παράλληλα και να πεισμώνει τους ασπρόμαυρους. Ακολούθησε η πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε, μια ξεχωριστή σελίδα στο Ευρωπαϊκό βιβλίο της ασπρόμαυρης ιστορίας. Ο σκόρερ στο ματς της Πόλης, Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, πέρασε στο πάνθεον των "αθάνατων" για την ασπρόμαυρη κερκίδα.

Ο Βιεϊρίνια είχε δώσει τότε την ασίστ. Ηταν μια από τις συνολικά 10 που "έγραψε" εκείνη τη σεζόν, που ήταν η τελευταία του "γεμάτη" στον ΠΑΟΚ, με 47 συμμετοχές με 11 τέρματα. Με τον "Δικέφαλο του Βορρά" να φτάνει στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, ο Βιεϊρίνια είχε ήδη μπει στην «βιτρίνα» ενός οργανισμού που άρχισε να εμφανίσει οικονομικά θέματα. Ο Πορτογάλος δεν έβγαζε μόνο την ποιότητά του εντός αγωνιστικού χώρο. Ο εντός αποδυτηρίων χαρακτήρας του άρχισε να σμιλεύεται. Ηταν η πρώτη μετά Σάντος σεζόν. Και αν κάποιος σκεφτεί πως ο Βιεϊρίνια ήταν "προστατευόμενος" του συμπατριώτη του, πέφτει πολύ έξω και για τον Βιεϊρίνια, αλλά κυρίως για τον Σάντος.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ / SUPERLEAGUE / PAOK-PANTHRAKIKOS
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ / SUPERLEAGUE / PAOK-PANTHRAKIKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ίδιος ο Βιεϊρίνια έχει εξομολογηθεί πως ο Σάντος τον έβριζε όταν δεν έβλεπε από εκείνον αυτά που περίμενε. Ο Βιεϊρίνια άρχισε να γίνεται σημείο αναφοράς των ασπρόμαυρων αποδυτηρίων, που δεν ήταν και τα πλέον εύκολα. Και αυτό το κομμάτι το είχε κερδίσει με το πνεύμα νικητή που είχε στο γήπεδο. Στο τιμόνι του «Δικεφάλου του Βορρά» από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και το τέλος της σεζόν ήταν ο Μάκης Χάβος. Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός, στη πρώτη του "μεγάλη" δουλειά ως προπονητής, καθώς τη προηγούμενη σεζόν βρισκόταν στον Αγροτικό Αστέρα, είχε στα χέρια του ένα παιδί που ολοένα και "μεγάλωνε" σε ικανότητες και χαρακτήρα.

Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε αδύνατος για να συμβαδίσει αγωνιστικά με τον Βιεϊρίνια. Στο μυαλό όλων εντός ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή, η πώλησή του δεν ήταν απλά μονόδρομος αλλά και ένα στοίχημα, καθώς θα έπρεπε να γίνει στο καλύτερο δυνατό τάιμινγκ για όλους.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ "WHITE HART LANE"

Στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου κεφαλαίου της ασπρόμαυρης καριέρας του, ο Βιεϊρίνια ήταν στα καλύτερά του. Η πόρτα της εξόδου από το στάδιο της Τούμπας άνοιξε με τον Πορτογάλο να έχει προσθέσει 9 γκολ και 5 ασιστ στο βιογραφικό του. Αν υπάρχει κάτι που ακόμα τον πληγώνει, αυτό δεν είναι άλλο από την απουσία του από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Τότεναμ, στο Λονδίνο. Αν υπάρχει κάτι που πάντα μπαίνει στη συζήτηση όταν έρχεται στο τραπέζι η αναφορά του συγκεκριμένου αγώνα, και της απουσίας του, είναι πως ίσως αυτή να ήταν και μέρος μιας "θυσίας" που έπρεπε να γίνει στο βωμό της μετέπειτα καριέρας του.

Στο πρώτο μισό της σεζόν 2011-12, ο Βιεϊρίνια απουσίασε από μόλις δυο αναμετρήσεις. Αυτή με την Τότεναμ και της αμέσως επόμενης, με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Το ιατρικό δελτίο ανέφερε πως ο Βιεϊρίνια είχε υποστεί θλάση πρώτου βαθμού. Ο Πορτογάλος χρειαζόταν ειδική μεταχείριση ένα μήνα πριν από τη μεταγραφική περίοδο, στην οποία είχε δρομολογηθεί η πώλησή του. Ο ΠΑΟΚ, χωρίς τον Βιεϊρίνια, που τότε αγωνιζόταν ως αριστερό εξτρέμ, χωρίς τον βασικό του αριστερό μπακ, Λίνο, πήγε στο Λονδίνο και πήρε μια σπουδαία και ιστορική νίκη – πρόκριση με 2-1 επί των "πετεινών".

Στη μνήμη όλων, εκείνη η νίκη αποτελεί σημείο αναφορά του ΠΑΟΚ «του Γκαρσία, του Κοντρέρας, του Βιεϊρίνια» με την απουσία του, μαζί με αυτή τη Λίνο να μεγαλώνει περισσότερο την αξία της. Ο Πορτογάλος, τότε, ετοίμαζε βαλίτσες. Για που; Δεν ήταν σίγουρος. Καθόλου σίγουρος.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΙΑΣ "ΕΥΘΡΑΥΣΤΗΣ" ΕΙΚΟΝΑΣ

Η μεταγραφή του Αντρέ Βιεϊρίνια δε θα μπορούσε να είναι μια απλή υπόθεση. Απαντες γνώριζαν πως ο "Δικέφαλος του Βορρά" τον είχε βάλει στη βιτρίνα για να αντεπεξέλθει οικονομικά. Εντός συνόρων, μόνο ο Ολυμπιακός ήταν σε θέση να κάνει κίνηση. Και «ψάχτηκε» προς αυτή την κατεύθυνση. Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν πολύ προσεκτικοί στο τρόπο προσέγγισης. Γνώριζαν πολύ καλά πως για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να ασχοληθούν αρκετά με το εξωαγωνισικό κομμάτι της. Για τον Βιεϊρίνια, που ετοιμαζόταν να ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη έχοντας γνωρίσει την Βάσω Βεργίδου, μια μετακόμιση στον Πειραιά θα έκλεινε μια γα πάντα τη πόρτα της πόλης.

Wolfsburg's Kevin De Bruyne from Belgium, right, and Wolfsburg's Vieirinha from Portugal celebrate after scoring during the German soccer cup final match between Borussia Dortmund and VfL Wolfsburg in Berlin, Germany, Saturday, May 30, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)
Wolfsburg's Kevin De Bruyne from Belgium, right, and Wolfsburg's Vieirinha from Portugal celebrate after scoring during the German soccer cup final match between Borussia Dortmund and VfL Wolfsburg in Berlin, Germany, Saturday, May 30, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Η συγκεκριμένη προοπτική βγήκε σχετικά νωρίς από το τραπέζι. Ούτε ο Βιεϊρίνια ήθελε να ξεγράψει την Θεσσαλονίκη, ούτε και οι τότε επιτελείς του ήθελαν να του συμβεί κάτι παρόμοιο. Η προοπτική της Βόλφσμπουργκ είχε μπει από νωρίς στο τραπέζι και οι Γερμανοί ήταν μεθοδικοί. Στο παιχνίδι είχε μπει κάποια στιγμή και η Ντνίπρο, που τότε είχε αρκετό χρήμα να διαθέσει. Οταν ο Βιεϊρίνια έμαθε για την Ουκρανική ομάδα, άρχισε μαζί με τη σύντροφό του, να μαζεύουν πληροφορίες. Οι Ουκρανοί έμειναν για καιρό στο παιχνίδι της απόκτησής τους. Και έμεινε τόσο καιρό και με τέτοιο τρόπο, που ουσιαστικά ήταν εκείνοι που «πίεσαν» του Γερμανούς να κάνουν τη τελική κίνηση και να έρθουν τα οικονομικά "θέλω" του ΠΑΟΚ.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια αποχαιρέτησε τη Τούμπα φορώντας μπουφάν και τζιν παντελόνι, κρατώντας την ασπρόμαυρη φανέλα στο χέρι, την οποία και φιλούσε. Τέτοιες εικόνες, έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στα γήπεδα όλου του κόσμου. Είναι εικόνες που αρκετοί βιάζονται να τις τοποθετήσουν στο πάνθεον της ιστορίας. Εχει αποδειχθεί πολλάκις πως αυτές είναι εύθραυστες, θα θα πρέπει να παίρνουν τη θέση τους στην ιστορία στο φινάλε της καριέρας του κάθε ποδοσφαιριστή.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΓΙΝΕ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΕΣ

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια έφυγε ένας Πορτογάλος ακραίος που "ξεπετάχτηκε" στην Ελλάδα,και επέστρεψε έχοντας ένα κύπελλο και μια δεύτερη θέση με την Βόλφσμπουργκ στη Γερμανία, και ένα πρωτάθλημα Ευρώπης με την εθνική Πορτογαλίας. Στα 5,5 χρόνια που βρισκόταν στην Γερμανική ομάδα, οι φορές που καταγράφηκε σενάριο της επιστροφής του στον ΠΑΟΚ ήταν πολλές περισσότερες από εκείνες που έγιναν ουσιαστικές κουβέντες για την επιστροφή του. Και η αλήθεια είναι πως, στο φινάλε, ο Βιεϊρίνια επέτρεψε στον ΠΑΟΚ όταν τόσο εκείνος όσο και ο "Δικέφαλος του Βορρά" ήταν 100% έτοιμοι γι' αυτό.

Υπήρχαν στιγμές που οι "ασπρόμαυροι" προσπάθησαν στοχευμένα να πείσουν τον Βιεϊρίνια να γυρίσει Εκείνος είχε κρίνει, το 2015, πως ούτε οι συνθήκες ήταν οι καλύτερες δυνατές, ούτε η προοπτική παραμονής του στο εξωτερικό είχε μειωθεί. Ο Πορτογάλος είχε γίνει μόνιμο μέλος στις κλήσεις της εθνικής και γνώριζε πως η επιστροφή του στην Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Βιεϊρίνια αντιλαμβανόταν πολύ καλά τα δεδομένα εντός και εκτός ΠΑΟΚ. Μέσα του, ειδικά από τη στιγμή που έβλεπε πως ο ΠΑΟΚ πατάει γερά στα πόδια του οικονομικά, ήθελε να γίνει κομμάτι μιας ομάδας που θα βάλει πλώρη για τίτλους. Για το πρωτάθλημα, που ένιωθε πως του λείπει μετά τη προσπάθεια που έγινε τη σεζόν 2009-10.

Υπήρξε στιγμή που δημιουργήθηκε παρεξήγηση ανάμεσα στον Βιεϊρίνια και την οικογένεια Σαββίδη. Ολα αυτά κυρίως διαδικτυακά. Οι συζητήσεις με φιλάθλους που ζητούσαν από τον Σαββίδη να τον φέρει και από τον Βιεϊρίνια να γυρίσει, η μεταφορά λεγομένων της μιας πλευράς προς την άλλη με "σπασμένο τηλέφωνο", είχε δημιουργήσει παρεξηγήσεις που όσο εύκολα δημιουργήθηκαν, άλλο τόσο εύκολα λύθηκαν ακριβώς διότι τις δημιούργησαν τρίτοι που αλλοίωσαν τα λεγόμενα της κάθε πλευράς. Λίγο ακόμα και η επιστροφή του Βιεϊρίνια θα έμοιαζε με μύθο του Αισώπου. "Τόσες φορές που τον περιμέναμε, θα γράψουμε ότι συμφώνησε ο ΠΑΟΚ με τον Βιεϊρίνια και δε θα μας πιστεύει άνθρωπος" έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου ένας συνάδερφος στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ.

ΟΤΑΝ Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΛΕΤΙΚΟ

Τη χρονιά που Κριστιάνο Ρονάλντο και Αντρέ Βιεϊρίνια πανηγύρισαν μαζί με τον Φερνάντο Σάντος την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στα γήπεδα της Γαλλίας, ο πρώτος είχε κάνει στον δεύτερο, με συλλογικό επίπεδο, ο,τι και τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Οταν η Γιουβέντους ετοιμαζόταν για την ρεβάνς με την Ατλέτικο, ο Βιεϊρίνια έλεγε δεξιά και αριστερά πως "ο Κριστιάνο θα τους πάρει, μόνος του". Και το έλεγε διότι το είχε ζήσει το έργο.

Στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2015-16, η Βόλφσμπουργκ είχε επιβληθεί με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης, και προετοιμαζόταν για τον δεύτερο αγώνα. Στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", ο Κριστιάνο πέτυχε χατ τρικ, η Ρεάλ επιβλήθηκε με 3-0. Οταν έχει δει κάτι να γίνεται, είναι πιο εύκολο να πιστέψεις πως μπορεί να γίνει ξανά....

Η ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Το καλοκαίρι του 2017 είχε έρθει η στιγμή. Ηταν το "ή τώρα ή ποτέ". Και το ήξεραν και οι δυο πλευρές. Ο Βιεϊρίνια είχε πολλάκις δηλώσει πως δεν θα γύριζε στον ΠΑΟΚ ούτε "για τα τελευταία ένσημα" ούτε απλά για να "κρεμάσει τα παπούτσια του". Οσο έξυπνα φέρθηκα οι Γερμανοί όταν τον απέκτησαν, άλλο τόσο έξυπνα φέρθηκαν όταν ήταν να τον παραχωρήσουν. Του έψησαν το ψάρι στα χείλη και την ίδια ώρα τον άφηναν να κάνει "παιχνίδι". Ο Βιεϊρίνια είχε τραυματιστεί στις αρχές Αυγούστου. Ζήτησε και πήρε άδεια να βρεθεί στην Ελλάδα για την αποθεραπεία του. Οι Γερμανοί ήξεραν πως πηγαίνει σπίτι του, γνωρίζοντας πως στο ποδοσφαιρικό του "σπίτι" τον θέλουν πίσω.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΑΝΤΡΕΣ ΒΙΕΙΡΙΝΙΑ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΑΝΤΡΕΣ ΒΙΕΙΡΙΝΙΑ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕ ΠΑΟΚ) MOTIONTEAM

Στον ΠΑΟΚ, υπήρχαν και εκείνοι που δεν ήταν τόσο "ζεστοί" με την επιστροφή Βιεϊρίνια. Στο διάστημα της αποθεραπείας του, οι επαφές του Πορτογάλου με τον ΠΑΟΚ ήταν ελάχιστες σε σχέση με αυτές εντός ΠΑΟΚ για λογαριασμό του. Ολα έγιναν τη τελευταία μέρα, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή «σφαλιάρα» από την Εστερσουντ. Μέχρι και τη τελευταία στιγμή, οι Γερμανοί κινούνταν σε άλλους ρυθμούς από τον ΠΑΟΚ.

Τη τελευταία μέρα του Αυγούστου, στη μεταγραφή επιστροφής του Βιεϊρίνια, η Ελληνική πλευρά κινούνταν σε "Γερμανικούς" ρυθμούς. Μεθοδικά. Γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα. Οι Γερμανοί απο τη πλευρά τους ήταν πιο "Ελληνες". Πιο Θεσσαλονικείς για την ακρίβεια. "Χαλαρά..." Η δουλειά έγινε. Οχι όπως την ονειρευόταν ο Βιεϊρίνια, αλλά έγινε. Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποί του ήθελαν να ζήσουν την επιστροφή του Βιεϊρίνια με όλα όσα «κουβαλά» μια από τις λεγόμενες "μεταγραφές αεροδρομίου".

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Ο Βιεϊρίνια ήθελε να επιστρέψει και να βιώσει ένα "ζεστό" καλωσόρισμα από τους φίλους του ΠΑΟΚ. Ηθελε η επιστροφή του να είναι θεαματική. Κάτι τέτοιο, δεν έγινε... Ηθελε στην επιστροφή του να είναι αρχηγός και να φορέσει ξανά το 20. Και τα δυο, έγινα στη πορεία, όχι όταν τα ήθελε, όχι όταν τα περίμενε. Το "20" το είχε ο Ευθύμης Κουλούρης. Οσο για το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ήταν μια αρκετά μπλεγμένη ιστορία, κατάλοιπο του σύντομου περάσματος του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς από τον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου του το έδωσε, μαζί με τη θέση του αριστερού μπακ. Ο Πορτογάλος, στην αρχή, δεν ήθελε ούτε να ακούσει την προοπτική να γυρίσει στην άμυνα. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως μια από τις σκέψεις του όταν άφηνε την Βόλφσμπουργκ για τον ΠΑΟΚ ήταν και αυτή. Πως θα άφηνε τα μετόπισθεν, στα οποία καθιερώθηκε στην Γερμανική ομάδα και ήταν και η θέση που είχε και στην εθνική Πορτογαλίας, για να παίξει εκ νέου ως εξτρέμ. Το περιβραχιόνιο του αρχηγού έμοιαζε ως κίνηση "δωροδοκίας" για να "γλυκάνει" την μετακόμιση στην άμυνα.

Η αλήθεια είναι πως κάποια στιγμή, νομοτελειακά, το περιβραχιόνιο θα έφτανε στον Βιεϊρίνια. Και χωρίς αυτό, ο Πορτογάλος ήξερε πολύ καλά το πως να "φερθεί" εντός αποδυτηρίων, ειδικά στις στιγμές που καταγράφηκαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, όταν η αδυναμία του ΠΑΟΚ να νικήσει εκτός έδρας στο πρωτάθλημα, στις πρώτες έξι αγωνιστικές είχε φέρει αρκετούς τριγμούς. Ο Βιεϊρίνια έγινε και αρχηγός και αριστερό μπακ. Η' μάλλον, με τη κίνησή του να γίνει αριστερό μπακ, έγινε και αρχηγός, χωρίς να χρειαστεί το περιβραχιόνιο. Εχει αποδειχθεί πολλάκις στα ομαδικά αθλήματα πως όσο περισσότερα τα "εγώ" μπαίνουν κάτω από το σύνολο, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχει ένα εγχείρημα.

Η ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ

Στις 11 Μαρτίου 2018 έγινε η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Μετά από πολλά χρόνια, υπήρξε αναμέτρηση τίτλου στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ έφτασε σε αυτή έχοντας αφήσει μια και καλή τα σκαμπανεβάσματα που είχε στο ξεκίνημα της σεζόν. Στο 89' ο Βαρέλα σκοράρει, το γκολ αρχικά μετράει, ο διαιτητής Κομίνης αλλάζει την απόφασή του, ο Ιβάν Σαββίδης μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο ζητώντας από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να αποχωρήσουν.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Τούμπα βράζει. Ο Βιεϊρίνια μοιάζει με τη μοναδική "φωνή λογικής". Σηκώνει το χέρι προς τη πλευρά του Σαββίδη, δείχνοντας την αντίθεσή του στη προτροπή για αποχώρηση. Εκείνο το βράδυ, όταν τα φώτα της Τούμπας είχαν σβήσει και οι κερκίδες είχαν αδειάσει, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, κάνοντας τη σούμα των όσων έγιναν άρχισαν να προδικάζουν την κατάρρευση του ΠΑΟΚ. Αγωνιστική, πνευματική, ακόμα και οικονομική.

Κάποιοι άρχισαν να πλάθουν σενάρια που ήθελαν τον Ιβάν Σαββίδη να τα παρατάει και τον Αντελίνο Βιεϊρίνια να σκέφτεται να φύγει. Ο Πορτογάλος πείσμωσε. Οταν δε, είδε τον Σιμόες να πανηγυρίζει, στην απονομή του πρωταθλήματος στην ΑΕΚ, φωνάζοντας "τιναφτορε", το πήρε και προσωπικά. Στα αποδυτήρια, έπαιζε μόνο μια ατάκα. «Οι τελικοί δεν παίζονται. Κερδίζονται». Και ο Βιεϊρίνια έβαλε το λιθαράκι του στη κατάκτηση του τροπαίου. Το πρωτάθλημα είχε χαθεί. Μαζί του σκίασε και την ιστορικότητα της κατάκτησης του κυπέλλου. Μπορεί για κάποιους να έχει μικρή σημασία όμως μέχρι πέρυσι, ο ΠΑΟΚ δεν είχε ποτέ μέχρι τότε κατακτήσει τρόπαιο στο ποδόσφαιρο για δεύτερη διαδοχική σεζόν.

Ο "ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΣ" ΒΙΕΙΡΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΚΑΙ Η ΦΥΓΗ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Η φετινή σεζόν βρήκε τον ΠΑΟΚ να ξεκινά το πρωτάθλημα προτελευταίος, με το -2 που έφερε η απόφαση για την τύχη της αναμέτρησης με τη ΑΕΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ξεκινά τη σεζόν με ένα αψεγάδιαστο 8Χ3, που περιλαμβάνει νίκες επί ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Αρη και Παναθηναϊκού. Ο Αντρέ Βιεϊρίνια είναι βασικός σε όλες τις αναμετρήσεις. Στις δυο βασικές κατηγορίες στατιστικής, είναι "λευκός". Δεν έχει ούτε γκολ, ούτε ασίστ. Αγωνιστικά είναι κάτω από τα στάνταρ του, την ώρα που ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς από τη πλευρά του είναι πολύ πάνω από τα δικά του, έχοντας βάλει τη σφραγίδα του στο πρώτο μισό της σεζόν. Μέσα σε όλα, καταγράφονται και δυο τραυματισμοί, ένας στα τέλη Οκτωβρίου και ένας στα τέλη Νοεμβρίου.

Αν προσθέσει κανείς και αυτόν στις αρχές Αυγούστου, μπορεί να συνθέσει το παζλ το μέτριου ξεκινήματος του Βιεϊρίνια, που για τα δεδομένα του ήταν κάτι παραπάνω από μέτριο. Προς το κακό. Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς άνοιξε την πόρτα της εξόδου, και η κουβέντα που στήθηκε από τη πρώτη στιγμή είχε να κάνει με το αν ο ΠΑΟΚ θα αντέξει μετά τη φυγή του Σέρβου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο Πορτογάλος έμοιαζε να το έχει πάρει προσωπικά. Λες και εισέπραξε όλη αυτή τη κουβέντα ως αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Λες και ήταν κρυμμένος κάπου, άκουγε στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα το «χωρίς τον Πρίγιοβιτς ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί» και έλεγε "τιναφτορε".

ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ο φετινός δεύτερος γύρος του 33άρη αριστερού μπακ Βιεϊρίνια της σεζόν 2018-19 είναι βγαλμένος από τον πρώτο γύρο του του 25χρονου εξτρέμ Βιεϊρίνια, της σεζόν 2010-11. Τότε, είχε γράψει 5 γκολ και 5 ασίστ. Αυτή τη φορά έγραψε 5 γκολ και 3 ασιστ. Τα γκολ ήταν όλα ένα και ένα. Κάθε γκολ ερχόταν και όλο και πιο μακριά από την εστία. Ολα έξω από τη μεγάλη περιοχή. Οσο ο Βιεϊρίνια σκόραρε από μακρινή απόσταση, ο Ολυμπιακός παρέμεινε σε μακρινή απόσταση από τον ΠΑΟΚ. Στο μεταξύ τους παιχνίδι, που έγινε στη Τούμπα, ο Βιεϊρίνια μπήκε φουριόζος σκοράροντας μόλις στο τρίτο λεπτό.

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στη ταινία "ο σημαδεμένος" ο Αλ Πατσίνο έχει αφήσει το στίγμα του με την ατάκα "τα μάτια δε λένε ποτέ ψέματα". Σε όσα πλάνα και αν «συνελήφθη» ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, το μάτι του γυάλιζε. Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά στον Βιεϊρίνια που εμφανίστηκε στο Αγρίνιο. Οταν ο Παναιτωλικός προηγήθηκε, ο Βιεϊρίνια αφηνίασε. Είναι από τις φορές που μόνο αν υπήρχε μια κάμερα "καρφωμένη" επάνω του, θα μπορούσε να καταγράψει του λόγου ο αληθές. Το γκολ που πέτυχε είναι το κερασάκι στη τούρτα του τετράλεπτου ενός μανιακού, στα όρια της παρεξήγησης ποδοσφαιριστή. Εμπαινε στις φάσεις λες και ήταν η τελευταία. Ζητούσε να εκτελέσει εκείνος τα φάουλ, τα πλάγια άουτ.

Ο ΠΑΟΚ μέσα σε ελάχιστα λεπτά έκανε το 1-0, 1-2. Δεν έχασε ούτε στο Αγρίνιο, δεν άφησε ούτε τον παραμικρό σπόρο αμφισβήτησης να μπει στην υπόθεση πρωτάθλημα. Ούτε στη Τρίπολη όταν όλοι περίμεναν στον ΠΑΟΚ στη γωνία, ούτε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όταν οι "ερυθρόλευκοι" κλήθηκαν να δείξουν αν μπορούν εκείνοι να βάλουν δύσκολα στον ΠΑΟΚ και όχι να περιμένουν από τους άλλους, ούτε στο Αγρίνιο, που για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ σε αγώνα πρωταθλήματος της τρέχουσας σεζόν μετά το 40'.

ΘΥΣΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ

Ο ΠΑΟΚ έκανε σταθερά βήματα προς την κατάκτηση του τίτλου, και ο Αντρέ Βιεϊρίνια είχε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του. Τη στιγμή της απονομής. Γι' αυτό ζούσε και ανέπνεε. Γι' αυτό είχε επιστρέψει στον ΠΑΟΚ. Για το πρωτάθλημα. Στο παιχνίδι στο οποίο ο "Δικέφαλος του Βορρά" θα μπορούσε να το κατακτήσει μαθηματικά, στη Λάρισα, ο Πορτογάλος αρχικά ένιωσε ενοχλήσεις στο αριστερό πόδι, από τράβηγμα και στη συνέχεια δέχθηκε ένα χτύπημα στο δεξί.

Ο "Δικέφαλος του Βορρά" πήρε το προβάδισμα με τον ποδοσφαιριστή που παρέλαβε από τον Βιεϊρίνια το περιβραχιόνιο, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό, καθώς η Λάρισα ισοφάρισε. Μετά το τέλος του αγώνα, βλέποντας τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να βγαίνουν από τα αποδυτήρια, η κουβέντα ήταν στραμμένη αποκλειστικά στον Αντρέ. "Μακάρι να βγούμε ψεύτες ρε φίλε, αλλά μάλλον είναι χιαστός....". Αυτό ακουγόταν. Ο Πάμπλο Γκαρσία είχε πει πως ο ΠΑΟΚ είναι "μάχη και θυσία". Δεν χρειαζόταν να το επιβεβαιώσει με αυτό το τρόπο ο Αντρέ. Ο οποιοσδήποτε, όχι μόνο ο Αντρέ. Λες και έπρεπε να γίνει μια θυσία στη μάχη της κατάκτησης της κορυφής.

Αν υπάρχει κάτι στο μυαλό του Βιεϊρίνια, του ανθρώπου που στο ίδιο ποτήρι πίνει το νέκταρ του πρωταθλήματος και το κώνειο τους σοβαρού τραυματισμού, είναι η επόμενη μέρα. Η επιστροφή. Και το η μεγάλη πρόκληση είναι το να το κάνει με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Να το ζήσει και αυτό με τον ΠΑΟΚ, αν και μέσα του, θα θέλει να το κάνει έχοντας ο ίδιος αγωνιστεί στα προκριματικά. Να το νιώθει ακόμα περισσότερο δικό του. Τέτοιοι χαρακτήρες είναι οι αρχηγοί. Εγωιστές. Και το δέσιμο του εγωισμού τους με το υπόλοιπο σύνολο είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

Τέτοιος εγωιστής είναι και ο Βιεϊρίνια. Εγωιστής που δέχθηκε να παίξει αριστερό μπακ. Που θα ήθελε αλλά δεν απαίτησε το αγαπημένο του νούμερο. Που σε ένα ματς που δεν του πήγαινε, και ήταν στο πρόθυρα του να ζητήσει αλλαγή, δεν το ήθελε διότι ήταν ματς που θα μπορούσε να δώσει το τίτλο. Οταν έφυγε, το 2012, είχε δηλώσει πως δε θα γυρίσει μόνο σε ηλικία που θα μπορεί να προσφέρει. Το έκανε. Οταν γύρισε, το 2017, είπε πως ο μοναδικός του στόχος είναι να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ. Το κατέκτησε. Οταν τραυματίστηκε, είπε πως θα γυρίσει πιο δυνατός. Λίγο πριν τα 34α του. Μπορείς να το αμφισβητήσεις;

Διαβάστε ακόμα
Το πούλμαν της χαράς του πρωταθλητή ΠΑΟΚ
Εννέα είχαν την... τεχνογνωσία
Η απονομή στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ: Η στιγμή που ο Βιεϊρίνια σήκωσε την κούπα
Μάτος σε Λουτσέσκου: "Σε αγαπώ περισσότερο από εμένα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ