LONGREADS

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: Αυτό θα είναι το νέο City Ground

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: Αυτό θα είναι το νέο City Ground

Η Φόρεστ ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα έργα για την ανακατασκευή του City Ground, της ιστορικής έδρας που θα την καταστήσει ως τη μεγαλύτερη σε χωρητικότητα στα East Midlands. Το Sport24.gr ταξίδεψε στο Νότιγχαμ, μίλησε με τον αρχιτέκτονα και σας παρουσιάζει τις μακέτες.

Η πενταετής θητεία του Φαουάζ Αλ Χασάουι στη Νότιγχαμ Φόρεστ από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2017 ήταν ταραχώδης. Ο επιχειρηματίας από το Κουβέιτ βρισκόταν διαρκώς σε διαμάχη με τους οπαδούς των "Ρεντς". Ένας από τους κύριους λόγους, η πρόθεσή του να φύγει η ομάδα από την ιστορική της έδρα, το City Ground, και να χτίσει αλλού νέο γήπεδο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΓΧΑΜ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ

Ο Χασάουι αποχώρησε από τη Φόρεστ τον Μάιο του 2017 και η σκέψη του δεν υλοποιήθηκε ποτέ, προς ανακούφιση των υποστηρικτών. Τον Φεβρουάριο του 2019, μάλιστα, άκουσαν μια είδηση που τους ενθουσίασε. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοίνωσε την απόφαση να ανακατασκευαστεί το City Ground, να αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου σε 38.000 θέσεις (+8.000), στέλνοντας το μήνυμα: "Αυτό είναι το σπίτι μας και θα παραμείνει εδώ για πάντα. Το City Ground έχει εμβληματική ιστορία και αναμνήσεις για τους υποστηρικτές μας κι αυτές οι κληρονομιές ήταν θεμελιώδεις για την απόφασή μας να παραμείνουμε στις όχθες του ποταμού Τρεντ και να μην μετεγκατασταθούμε σε μία άλλη τοποθεσία. Αυτή η επένδυση αφορά τον σύλλογό μας και την πόλη του Νότιγχαμ και είμαστε όλοι δεσμευμένοι για να παραδώσουμε ένα μέρος που όλου θα είμαστε περήφανοι για το "The New City Ground", το σπίτι που θα έχουμε για πάντα".

ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 120.000.000€ Η ΔΑΠΑΝΗ

Από τότε, οι οπαδοί της Νότιγχαμ Φόρεστ ζουν και αναπνέουν για την ολοκλήρωση των έργων, τα οποία όπως κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ομάδας, Ντέιβιντ Κουκ, θα κοστίσουν πάνω από 128.000.000€. Το SPORT 24 ταξίδεψε στο Νότιγχαμ, μίλησε με τον Τομ Κάρτλετζ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας αρχιτεκτονικής Benoy, που έχει αναλάβει την περαίωση των έργων.

" Πέρασε πολύς καιρός από τότε που έβαλε χρήματα διοίκηση της Νότιγχαμ Φόρεστ για το γήπεδο. Για την ακρίβεια, πέρασαν 25 χρόνια. Ήταν πολύ ευχάριστη η είδηση ότι η διοίκηση του κ. Μαρινάκη αποφάσισε να επενδύσει στην ανακατασκευή του City Ground. Στην Αγγλία για να πάρουν το δρόμο τους τέτοιου είδους έργα, χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος. Κάναμε πολλές επαφές και συναντήσεις με τους βασικούς ενδιαφερόμενους και ελπίζουμε ότι τα πλάνα που αποκαλύψαμε πριν από μερικούς μήνες θα τεθούν σε εφαρμογή και θα εγκριθούν από τις τοπικές αρχές. Αν όλα πάνε καλά, τον Μάιο του 2020 θα ξεκινήσουμε τα έργα. Πρώτα από όλα, θα κατεδαφίσουμε την κεντρική θύρα, εκεί που βρίσκονται τα επίσημα. Αυτό θα ξεκινήσει σε 12 μήνες από τώρα και στόχος είναι μέσα σε 1 - 1,5 χρόνο να έχουν τελειώσει τα πάντα, ώστε να μην αποτελέσουν τα έργα εμπόδιο στους παίκτες και στους οπαδούς της ομάδας" ανέφερε ο Κάρτλετζ, οπαδός της Φόρεστ και αρχιτέκτονας του "Ferrari World" στο Άμπου Ντάμπι.

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: Αυτό θα είναι το νέο City Ground

Το ιστορικό City Ground λοιπόν, παραμένει στην υπέροχη τοποθεσία, δίπλα στον ποταμό Trent. Η εξέδρα Peter Taylor θα γκρεμιστεί ολοσχερώς και θα χτιστεί νέα, ενώ στις υπόλοιπες τρεις (Trentside area, Brian Clough and Bridgford Stands) θα γίνει μερική ανακατασκευή. Τα έργα αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 1000 θέσεις εργασίας, η χωρητικότητα των 38.000 θέσεων θα καταστήσουν την έδρα της Νότιγχαμ Φόρεστ ως τη μεγαλύτερη στα East Midlands, ενώ θα έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην ευρύτερη περιοχή του Νότιγχαμ και του Γουέστ Μπρίτζφορντ. Αυτό την ίδια ώρα που το γήπεδο της Ντέρμπι (Pride Park Stadium) χωράει 33.597 θέσεις, ενώ αυτό της Λέστερ (King Power Stadium) χωράει 32,273 θέσεις.

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: Αυτό θα είναι το νέο City Ground

Ο Κάρτλετζ ανέφερε: " Το κόστος για την ολοκληρωτική κατασκευή της κεντρικής θύρας είναι πολύ μεγάλο. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, ωστόσο, και η ανοίξει η νέα κεντρική θύρα, θα αυξηθούν τα έσοδα από τις νέες παροχές και εγκαταστάσεις. Εκτός από την ανακατασκευή του γηπέδου, έχουμε ως στόχο να βελτιώσουμε και τις ιατρικές εγκαταστάσεις και τα αποδυτηρία, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στο να έρχονται στη Νότιγχαμ Φόρεστ και πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές". Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Φόρεστ είχε δηλώσει ότι το γήπεδο του Ολυμπιακού θα αποτελέσει έμπνευση για την ανακατασκευή του "City Ground": " Οι εγκαταστάσεις του είναι ποιότητας Champions League. Είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε στο κλαμπ ανθρώπους που έζησαν την κατασκευή εκείνων των εγκαταστάσεων, που ενεπλάκησαν στην ανάπτυξή τους. Έτσι, μπορέσαμε να λάβουμε αυτές τις πληροφορίες για το τι μπορούμε να κάνουμε με τις εγκαταστάσεις που αφορούν τους παίκτες, τους οπαδούς και τα ΜΜΕ". Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί, την οποία μας παραχώρησε η Νότιγχαμ, τα αποδυτήρια είναι ίδια με αυτά του φαληρικού γηπέδου.

Πώς είναι η συνεργασία της κατασκευάστριας εταιρείας με τους Έλληνες που δουλεύουν και διοικούν τη Νότιγχαμ Φόρεστ; Πότε της αποκάλυψε η νέα διοίκηση της Φόρεστ τα σχέδιά της για την ανακατασκευή; Ο Τομ Κάρτλετζ μας λέει: "Είναι φανταστική η συνεργασία που έχουμε. Ο πατέρας μου κι εγώ έχουμε πολυετή συνεργασία με τη Φόρεστ και από το ξεκίνημα η συνεργασία μας με τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Κομινάκη ήταν πολύ θετική. Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στο κλαμπ, αλλά και στο Νότιγχαμ. Η συζήτηση ξεκίνησε αρκετά νωρίς, πριν από δύο χρόνια. Μελετήσαμε, βάλαμε κάτω τα πράγματα και πέρασαν εννέα με 12 μήνες για να ενημερώσουμε επισήμως τις προθέσεις μας. Θεωρώ ότι για να γίνουν όλα αυτά που έχουμε θέσει ως στόχο, θα κρατήσουν για μια διετία. Θέλουμε να έχει χτιστεί η νέα κεντρική θύρα μέσα σε ένα χρόνο. Μπορεί η τοποθέτηση των καθισμάτων για παράδειγμα να μην αποτελέσει μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά εγκαταστάσεις όπως το μπαρ, η VIP Lounge θα κρατήσουν περισσότερο. Αναπόφευκτα τα έργα θα αποτελέσουν ένα μικρό εμπόδιο στους θεατές, όσο θα ανακατασκευάζεται το City Ground, αλλά θα κάνουμε αυτό που είναι απaραίτητο για να περάσει όσο λιγότερο ανώδυνα γίνεται αυτή η περίοδος. Ως πόλη η Νότιγχαμ δεν είχε σημαντικές επενδύσεις τελευταία. Το τέλος της δικής μας επένδυσης θα σημάνει το μεγαλύτερο γήπεδο στα East Midlands, ένα γήπεδο για το οποίο οι οπαδοί μας και συνολικά οι κάτοικοι του Νότιγχαμ θα πρέπει να είναι υπερήφανοι".

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: Αυτό θα είναι το νέο City Ground

Δεν είναι λοιπόν μόνο η ανακατασκευή των κερκίδων και η αλλαγή στις εγκαταστάσεις των αποδυτηρίων. Θα υπάρχουν νέες ευρύχωρες αίθουσες για τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, βελτιωμένες εγκαταστάσεις για οπαδούς με προβλήματα αναπηρίας και σημαντική αύξηση των χώρων με αναπηρικές καρέκλες. Επίσης, νέο μουσείο, νέο κατάστημα προϊόντων για το κλαμπ, αλλά και χώρους φιλοξενίας. "Το συναρπαστικό όλης αυτής της σκέψης που θα υλοποιηθεί, είναι πως θα υπάρξει ενισχυμένη οικονομία γύρω από το γήπεδο του ποδοσφαίρου, που θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, τόσο την ημέρα των αγώνων, αλλά και τις υπόλοιπες της εβδομάδας" δήλωσε ο αρχιτέκτονας.

Η Φόρεστ παίζει στο City Ground από το 1898 και η τελευταία φορά που επενδύθηκαν χρήματα για το γήπεδο ήταν πριν από 25 χρόνια. Ο Κουκ εξήγησε ότι η αύξηση της χωρητικότητας θα εκπληρώσει την αυξημένη ζήτηση που έτσι κι αλλιώς υπάρχει τελευταία: " Και αύξηση των εσόδων θα υπάρξει, και περισσότερα εισιτήρια θα πουλήσουμε, ενώ θα ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση που ήδη υπάρχει. Ελπίζουμε ότι η Premier League θα είναι η κατηγορία που θα συμμετάσχουμε στο άμεσο μέλλον. Σκοπός μας είναι να υπάρχει καλύτερη οπτική στον αγωνιστικό χώρο από κάθε σημείο στις κερκίδες. Οι εγκαταστάσεις θα είναι επιπέδου Premier League και αυτό θα βοηθήσει τους παίκτες μας να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό".

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: Αυτό θα είναι το νέο City Ground

Για να γίνουν πράξη τα σχέδια της ανακατασκευής, χρειάστηκε να υπάρξει συνεργασία με όλους τους εκπροσώπους τόσο των δήμων, όσο και των συμβουλίων του δήμου Rushcliffe, τους οποίους είχε ευχαριστήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν γνωστοποίησε τα σχέδιά του. Κατά την παραμονή μας στο Νότιγχαμ, στην κουβέντα που είχαμε με οπαδούς σε pub δίπλα στο City Ground, τα έργα στο γήπεδο αποτελούσαν μόνιμο θέμα συζήτησης. Ο Γιάννης Βρέντζος, CEO της Φόρεστ, εξέφρασε την πεποίθηση πως όταν ολοκληρωθούν τα έργα, το γήπεδο θα εξακολουθήσει να είναι sold out σε κάθε παιχνίδι. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, κατά την οποία η Φόρεστ κατέλαβε την 9η θέση, το γήπεδό της είχε πληρότητα 92.4%. Αυτή τη στιγμή η χωρητικότητα του City Ground είναι 30,445 θέσεις και ο μέσος όρος προσέλευσης σε κάθε αγώνα ήταν 28,144, πίσω μόνο από Άστον Βίλα (36,027 θεατές σε γήπεδο 42,790 θέσεων) και Λιντς (34,033 θεατές σε γήπεδο 37,890 θέσεις). Αυτό δείχνει τη μεγάλη αγάπη που έχουν οι υποστηρικτές των "Ρεντς" για την ομάδα τους, η οποία έχει υπό την κατοχή της δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, το 1979 και το 1980.

Το πρώτο γήπεδο της Φόρεστ ήταν το Forest Recreation Ground, από το οποίο προήλθε και η ονομασία του συλλόγου. Το 1898 μετακόμισε στο City Ground, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Meadow Lane, το γήπεδο της συμπολίτισσας Νοτς Κάουντι. Η παλιότερη κερκίδα, η κεντρική που θα γκρεμιστεί για να κατασκευαστεί από το μηδέν, έχει χωρητικότητα 10.000 θέσεων. Η νεότερη κερκίδα, η Trent End, χτίστηκε το 1994 και χωράει 7.500 θεατές. Οι θεατές των αντιπάλων ομάδων συνήθως φιλοξενούνται στην εξέδρα Bridgford End, που χωρά από 5.150 ως 7.720 άτομα ανάλογα με την επικινδυνότητα του αγώνα.

Η μεγαλύτερη κερκίδα ονομαζόταν Executive Stand αλλά μετονομάστηκε σε Brian Clough Stand, προς τιμήν του μάνατζερ που έβγαλε τη Νότιγχαμ Φόρεστ από την αφάνεια. Η χωρητικότητά της είναι 10.000 θεατών. Μαζί με τη γωνιακή κερκίδα "Capital One Corner» η συνολική χωρητικότητα του σταδίου είναι 30.445. Στις 7 Μαΐου 2007 το City Ground φιλοξένησε τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας Γυναικών μεταξύ της Άρσεναλ και της Τσάρλτον Αθλέτικ. Ήταν η πρώτη φορά που ο τελικός διεξήχθη εκτός Λονδίνου και στον αγώνα σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων σε γυναικείο ποδοσφαιρικό αγώνα με 24.000 θεατές. Στο Euro 1996 είχαν δοθεί τρία παιχνίδια στην έδρα της Φόρεστ, τα Τουρκία - Κροατία 0-1, Πορτογαλία - Τουρκία 1-0 και Κροατία - Πορτογαλία 0-3.

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: Αυτό θα είναι το νέο City Ground

Στο City Ground μπορεί να θαυμάσει κανείς τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, αυτά για τα οποία καμαρώνει η Νότιγχαμ Φόρεστ και τα οποία την έχουν καταστήσει μία από τις πιο σημαντικές ομάδες της Ευρώπης. Η νέα διοίκηση των "Ρεντς" εκτιμά και υποστηρίζει πως η ανακατασκευή του γηπέδου θα αποτελέσει εφαλτήριο και θα "σπρώξει" την ομάδα στην επάνοδο στην Premier League για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια. Και αυτή η επιτυχία, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα έχει ελληνική υπογραφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: "Ο Μαρινάκης έφερε πίσω τη χαρά μας"

Μάρτιν Ο' Νιλ: "Με τη Φόρεστ στο Champions League"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ