LONGREADS

Έτσι κατέκτησε την κορυφή η Μπαρτσελόνα

Barcelona's Lionel Messi celebrates with the trophy after winning the Champions League final soccer match against Manchester United at Wembley Stadium, London, Saturday, May 28, 2011. (AP Photo/Jon Super)
Barcelona's Lionel Messi celebrates with the trophy after winning the Champions League final soccer match against Manchester United at Wembley Stadium, London, Saturday, May 28, 2011. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

Η Μπαρτσελόνα του 2011 θριάμβευσε στη μεγάλη ψηφοφορία για την κορυφαια ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από το 1990 και μετά και ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε βήμα-βήμα πώς άφησε πίσω της 31 αντιπάλους και κάρφωσε τη σημαία στην κορυφή.

Το Champions League διαθέτει μοναδική και εκτυφλωτική λάμψη και η αιτία δεν είναι άλλη από τις ομάδες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου. Σύλλογοι που κουβαλούν τεράστια ιστορία, σύνολα για τα οποία δαπανήθηκε ένας πακτωλός χρημάτων για να φτάσουν στο σημείο να διεκδικούν τίτλους και δόξα, αλλά και ομάδες που ξεπέρασαν τα όριά τους και έκαναν limit-up για να γράψουν και αυτές το όνομά τους στο πάνθεον της ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Δεκάδες είναι οι ιστορίες τέτοιων ομάδων και οι περισσότερες θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφερθούν ακόμα και στην κινηματογραφική οθόνη και να σπάσουν τα ταμεία, γεγονός που μας ενέπνευσε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να βρούμε εκείνη που μάγεψε περισσότερο με το ποδόσφαιρό της, που κατέκτησε τις περισσότερες φίλαθλες καρδιές, που εδραιώθηκε στη συνείδηση και ριζώθηκε στο μυαλό όλων ως η "μία", η "ασυναγώνιστη", η "ακαταμάχητη".

Δεν το κάναμε φυσικά μόνοι μας καθώς το Sport24.gr αποφάσισε σε συνεργασία με το NIVEA MEN να παίξει μπάλα μαζί με τους αναγνώστες του και να τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν θέση και να απαντήσουν μια και καλή στο "αιώνιο ερώτημα" για το ποια είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη επί εποχής Champions League, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και σήμερα.

Εμείς από την μεριά μας κάναμε μια δημοσιογραφική προεργασία επιλέγοντας και παρουσιάζοντας αναλυτικά εκείνες τις 32 ομάδες που μπήκαν σε αυτή την ειδική ψηφοφορία και από εκεί και πέρα βάλαμε στο παιχνίδι το αναγνωστικό μας κοινό που με το αλάθητο ποδοσφαιρικό του κριτήριο μπήκε σε διαδικασία (αυστηρής) σύγκρισης και (δύσκολης τις περισσότερες φορές) επιλογής.

Και επειδή δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε στην ανάδειξη της καλύτερης ομάδας χωρίς να δώσουμε άρωμα Champions League στην όλη διαδικασία, ξεκινήσαμε στις 20 Δεκεμβρίου με την ψηφοφορία στη φάση των "32", όπου έγινε το πρώτο και μεγαλύτερο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με 16 ομάδες να παίρνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση και ισάριθμες να αποχαιρετούν πρόωρα το διαγωνισμό, ακόμα και αν μέσα στο γήπεδο άφησαν τη σφραγίδα τους, ακόμα και αν σήκωσαν το ιερό δισκοπότηρο.

Το αναφέραμε και παραπάνω, οι μνηστήρες για τον ακριβοθώρητο ποδοσφαιρικό θρόνο ήταν πάρα πολλοί και ο καθένας είχε να επιδείξει κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα που του έδωσε τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί για την πρωτιά, όμως μόνο ένας ήταν γραπτό να επιβιώσει και να σηκώσει την άτυπη κούπα της καθολικής αναγνώρισης και αποδοχής.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛ ΣΑΡΩΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΧΕΣ

Πάμε όμως να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στις μάχες των "32" που προσέφεραν τα πρώτα καρδιοχτύπια, με πέντε ομάδες-σύμβολα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου να έχουν την μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις του κόσμου. Η Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι (κοινός παρονομαστής) πανηγύρισε το απόλυτο, καθώς πήρε μέρος στην πρώτη φάση με τέσσερις εκπροσώπους, την ομάδα του 2006, του 2009, του 2011 και του 2015 (πρωταθλήτρια Ευρώπης όλες αυτές τις χρονιές), που απέκλεισαν αντίστοιχα την Μπάγερν του 2001, την Τότεναμ του 2019, την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια του 2004 και την Άρσεναλ του 2006.

Και οι τέσσερις μονομαχίες μετατράπηκαν σε περίπατο για τους μπλαουγκράνα όσον αφορά στον αριθμό των ψήφων, με το κοινό να επιβραβεύει με αυτό τον τρόπο μία ομάδα που όχι μόνο εκτόξευσε τη δυναμική και την υστεροφημία της μέσα σε μία δεκαετία, πηγαίνοντας από τη μία σε πέντε κατακτήσεις Champions League, αλλά που το έκανε με τρόπο πειστικό, εμφατικό, εκκωφαντικό και θεαματικό.

Σούπερ ικανοποιητική ήταν και η παρουσία για το αντίπαλο δέος της "Μπάρτσα", Ρεάλ Μαδρίτης, με την πολυνίκη του θεσμού με 13 συνολικά κατακτήσεις (η μοναδική με διψήφιο αριθμό, ακολουθεί από πολύ μακριά η Μίλαν με 7) να κλείνει θέση στη φάση των "16" με τρεις ομάδες: αυτήν την τριετίας 2016-18 που έκανε το ιστορικό θριπίτ και η οποία δεν είχε πρόβλημα να σκουπίσει την φιναλίστ του τελικού του 2004, Μονακό, αυτήν του 2002 που επιβλήθηκε της Πόρτο του 2004 που είχε τον Μουρίνιο στον πάγκο, και εκείνης του 2014 που νίκησε την Μαρσέιγ του 1993 και έφερε στην Μαδρίτη την πολυπόθητη Decima (10ο τρόπαιο).

Ο πρώτος γύρος ωστόσο δεν σφραγίστηκε μόνο από την ισπανική επέλαση αλλά είχε και έντονο αγγλικό άρωμα, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον του 1999 και του 2008 να σαρώνει στο άτυπο μπρα ντε φερ με τη φιναλίστ του τελικού του 2011, Βαλένθια, και με την φιναλίστ του 2013, Ντόρτμουντ αντίστοιχα, και την Λίβερπουλ να βγαίνει και αυτή νικήτρια από δύο μάχες: οι κόκκινοι του 2019 έριξαν στο καναβάτσο μετά από πολύ σκληρή μάχη (κρίθηκε με διαφορά 337 ψήφων) την Μίλαν του 2007, ενώ εκείνοι του 2005 ίδρωσαν λιγότερο απέναντι στην Ντόρτμουντ του 1997, με αβαντάζ τη συγκλονιστική ανατροπή που έκαναν στην Κωσταντινούπολη και η οποία είναι σημείο αναφοράς στην λαμπρή ιστορία του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ.

Η φάση των "32" είχε επίσης ιταλική φινέτσα, με την Μίλαν να παίρνει το εισιτήριο για τους "16" χάρη στην ομάδα του 2003 (επιβλήθηκε στην ψηφοφορία έναντι της Ρεάλ του 2000) και σε αυτήν του 1994 (νικήτρια απέναντι στην Μπάγερν του 2013) και να έχει παρέα την Ίντερ του 2010 (η ομάδα του τρεμπλ συνέτριψε την Ατλέτικο του 2016) και την Γιουβέντους του 1996 (νίκησε με σχετικά μικρή διαφορά την Ρεάλ του 1998), ενώ το παλζ συμπληρώθηκε από τον Άγιαξ του 1995, με τα φοβερά και τρομερά "μωρά του Φαν Χάαλ" να μην αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησής τους από την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2012, Τσέλσι.

Και κάπως έτσι, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στις 27 Δεκεμβρίου και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ψήφους αργότερα, οδηγήθηκαμε στους "16", με τα ντέρμπι να αυξάνονται, τα φαβορί να μειώνονται και την ανταπόκριση του κόσμου να παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Όπως άρμοζε άλλωστε, για τα ποδοσφαιρικά ραντεβού μεταξύ κορυφαίων ομάδων.

Τι κρατάμε από τις οκτώ μάχες στη δεύτερη και ακόμα πιο σκληρή φάση του διαγωνισμού που έκλεισε στις 3 Ιανουαρίου; Σίγουρα την ανθεκτικότητα της Μπαρτσελόνα, που κατάφερε να περάσει τρεις εκπροσώπους της στα προημιτελικά!

ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Η ομάδα του 2015 με την τριάδα των Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ νίκησε σχετικά εύκολα με ψήφους 70%-30% την Γιουβέντους του 1996 (τελευταία ομάδα της βέκια σινιόρα που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς ακολούθησαν άλλοι τέσσερις χαμένοι τελικοί Champions League για αυτήν), εκείνη του 2011 με τους Βίγια και Πέδρο να είναι παρτενέρ του Pulga στην επίθεση έκανε μια χαψιά την Μίλαν του 2003 παίρνοντας το 66% των ψήφων, ενώ αυτήν του 2009, με Ανρί και Μέσι ως συμπαραστάτες του Μέσι στη γραμμή κρούσης νίκησε άνετα το θαύμα της Λίβερπουλ του 2005 με 68%-32%.

Η Ρεάλ έμπλεξε σε... εμφύλιο, με την ομάδα της τριετίας 2014-16 που έφτασε τρεις φορές στην κορυφή της Ευρώπης (και επανέλαβε το κατόρθωμα της Μπάγερν από το 1974 μέχρι το 1976) να υπερτερεί έναντι της ομάδας του 2002 με ψήφους 54%-46%, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποδείχτηκε η αρχόντισα των ντέρμπι.

Στο πρώτο, οι διάβολοι του 1999 (πρώτη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που έκαναν τρεμπλ) έβαλαν από κάτω τη Μίλαν του 1994 (συνέτριψε με 4-0 στον τελικό του ΟΑΚΑ την Μπαρτσελόνα) και πήραν τη μάχη με 50.96%-49.04%, ενώ στο δεύτερο η ομάδα του 2008 πέταξε εκτός συνέχειας την Ρεάλ του 2014 με 56%-44%, με τον κόκκινο Ρονάλντο να νικάει τον λευκό CR7.

Θέση στα προημιτελικά έκλεισε επίσης η Λίβερπουλ του 2019, με το θαύμα στον δεύτερο ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα (4-0 στο Άνφιλντ στη ρεβάνς του 0-3 στο Καμπ Νόου) να παίζει καταλυτικό ρόλο για να συγκεντρώσει το 54% των προτιμήσεων έναντι του 46% που είχε ο απολαυστικός Άγιαξ του 1995 (κατέκτησε αήττητος το τρόπαιο).

Όσο για τη νικήτρια του όγδοου ζευγαριού, αυτή ήταν η Ίντερ του 2010 που άντεξε, στημένη πίσω από τη μπάλα, τις επιθέσεις κατά κύματα της Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο από το 2006 και εξασφάλισε την πρόκριση με το οριακό 51%-49% στις ψήφους του κόσμου.

Όπως γίνεται και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης, έτσι και στο τερέν του votethechampions.sport24.gr οι μάχες έγιναν πλέον πιο σκληρές στη φάση των "8", με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου και να έχει τρομερές ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αναντίρρητα, η μεγαλύτερη μάχη των προημιτελικών έλαβε χώρα μεταξύ της Ρεάλ των τριών σερί τίτλων και της Λίβερπουλ του Κλοπ, με την ομάδα του Ζιντάν να έχει στα ατού της μεταξύ άλλων και την επικράτησή της επί των κόκκινων το 2018 όταν έκανε το ασύλληπτο θρι-πιτ και να αναδεικνύεται μεγάλη νικήτρια με ποσοστό 52.06% έναντι 47.94% των κόκκινων.

Σε αντίθεση με το ισπανο-αγγλικό θρίλερ, η κόντρα της Μπαρτσελόνα του 2009 με την Ίντερ του 2010 βρήκε μεγάλους θριαμβευτές τους μπλαουγκράνα του Γκουαρδιόλα που κέρδισε το 63,69% των προτιμήσεων απέναντι στο 36,31% των νερατζούρι του Μουρίνιο. Βλέπετε, Special One σε αυτή την κόντρα ήταν ο Πεπ και όχι ο Ζοζέ.

Τα άλλα δύο ζευγάρια των προημιτελικών είχαν μία απίστευτη ιδιαιτερότητα αφού έφεραν αντιμέτωπες δύο ομάδες που καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους Χ2! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1999 έκανε την ανατροπή του αιώνα κόντρα στην Μπάγερν στο Καμπ Νόου, όμως υποτάχτηκε στη μαγικη και σούπερ παραγωγική Μπαρτσελόνα του 2015 που συγκέντρωσε το αυτοκρατορικό ποσοστό του 58,08%, ενώ και η έτερη μάχη βρήκε χαμογελαστούς τους Καταλανούς.

Η Μπαρτσελόνα του 2011 πανηγύρισε στο χορτάρι την κατάκτηση του Champions League νικώντας πεντακάθαρα με 3-1 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί αγγλικού εδάφους (Γουέμπλεϊ) και επιβραβεύτηκε και στη μάχη του διαδικτύου, καθώς σάρωσε την Γιουνάιτεντ του 2008 με το ασύλληπτο 74,56%. Το νέο ξεκαθάρισμα είχε ως αποτέλεσμα η μεγάλη ψηφοφορία του Sport24.gr και του NIVEA MEN να αποκτήσει απολύτως ισπανικό χρώμα, αφού οι μοναδικές ομάδες που είχαν εκπρόσωπο στους ημιτελικούς ήταν η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα. Μαδρίτη vs Βαρκελώνη για μία θέση στον ήλιο!

Σε αντίθεση όμως με την ψηφοφορία που θα έβγαζε μόνο μία νικήτρια, η κλήρωση για το ultimate NIVEA MEN KIT θα είχε πολλούς περισσότερους νικητές, με 15 τυχερούς να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα ολοκληρωμένο σετ περιποίησης NIVEA MEN Kit που περιέχει: NIVEA MEN Αφρό, Gel & Κρέμα ξυρίσματος Sensitive, After Shave Sensitive Balm, After Shave Skin & Stubble Balm, Ντους Gel Sensitive & NIVEA MEN Creme.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕΙ Η ΟΜΑΔΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΠ

Στον έναν ημιτελικό η Μπαρτσελόνα του 2015 είχε απέναντί της την Ρεάλ που όχι μόνο πήρε τη σκυτάλη από τους μπλαογκράνα όσον αφορά στην κατάκτηση των τροπαίων αλλά σήκωσε την κούπα για τρεις διαδοχικές χρονιές (απέναντι σε Ατλέτικο, Γιουβέντους και Λίβερπουλ) μετά από την επικράτηση της Μπαρτσελόνα επί της Γιουβέντους στο Βερολίνο.

Η κόντρα ήταν αδυσώπητη και αμφίρροπη και μπορεί πολλοί να περίμεναν πως η Ρεάλ των τριών συνεχόμενων Champions League, η Βασίλισσα του Ζιντάν θα έβρισκε τον τρόπο να περάσει στον τελικό της ψηφοφορίας, ακριβώς όπως τον έβρισκε και στο χορτάρι, όμως ο κόσμος προτίμησε άλλη... τριάδα.

Οι Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ (MSN) νίκησαν Μπέιλ, Μπενζεμά και Ροναλντο (BBC) και με το 54% των ψήφων πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, έκει όπου θα τους περίμενε ό,τι και αν γινόταν μία άλλη εκδοχή της "Μπάρτσα". Και αυτό γιατί στον έτερο ημιτελικό συγκρούστηκαν η ομάδα του Γκουαρδιόλα του 2009 με αυτήν του 2011, με τον Πεπ να είναι αναμφίβολα υπερήφανος και για τις δύο ομάδες που έφτιαξε αλλά το κοινό να είναι υποχρεωμένο να προκρίνει τη μία και να διαλέγει τελικά τη θριαμβεύτρια του 2011!

Μετά από τόσες συναρπαστικές μάχες λοιπόν, φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, με το αναγνωστικό κοινό να έχει στείλει στον τελικό, την Μπαρτσελόνα του 2011 και την Μπαρτσελόνα του 2015 και να αποφασίζει από τις 17 έως τις 24 Ιανουαρίου για το ποια εκ των δύο θα φορέσει το στέμμα.

Η ομάδα του 2015 έκλεισε εκείνη τη σεζόν με συνολικά 180 γκολ και διέθετε μία από τις φονικότερες επιθετικές τριπλέτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τους Μέσι-Σουάρες-Νεϊμάρ (137 γκολ και οι τρεις μαζί), όμως η Μπαρτσελόνα 2011 έχει τέτοια δυναμική που έκανε επίδειξη δύναμης συγκεντρώνοντας το 69,76% των ψήφων έναντι 30,24% της καταλανικής μηχανής του 2015.

Ο Λουίς Ενρίκε έκανε τρεμπλ εκείνη τη χρονιά και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του με τους υπερηχητικούς μπλαουγκράνα, όμως ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν επικεφαλής και μαέστρος μίας υπέροχης ορχήστρας που έπαιζε κυριαρχικό ποδόσφαιρο το 2011 και εκείνο το tiki-taka δεν έμεινε μόνο στην ιστορία της ασπρόμαυρης στρογγυλής Θεάς αλλά και στη συνείδηση του κόσμου ως κάτι το αδιανόητο, το εξωπραγματικό, το εξωγήινο.

Και το ασυνήθιστο και ταυτόχρονα θελκτικό στο μάτι δεν θα μπορούσε παρά να δικαιωθεί και στη μεγάλη ψηφοφορία του Sport24.gr και του NIVEA MEN, με την Μπαρτσελόνα του 2011 να μπορεί να το βροντοφωνάζει με καμάρι: "Εγώ είμαι η κορυφαία ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και σήμερα. Εγώ και καμία άλλη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ