LONGREADS

Μαυρωτάς: "Ο περιορισμός στις θητείες δεν είναι μία δική μας εμμονή"

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, άνοιξε τα χαρτιά του στo Sport24.gr και μίλησε για το θέμα των επιχορηγήσεων, το μητρώο αθλητικών σωματείων, τις εκλογές στις Ομοσπονδίες, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τις εγκαταστάσεις και το ρόλο των αθλητών στην επόμενη ημέρα του αθλητισμού.

Συνήθως ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού οι περισσότεροι επικεντρώνονται στον Υφυπουργό Αθλητισμού, ωστόσο από την αθλητική του καριέρα ο Γιώργος Μαυρωτάς έχει συνηθίσει να μην κρύβεται και να βγαίνει μπροστά.

Τις τελευταίες ημέρες το όνομά του έχει έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω του “Χίλωνα”. Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο σκέφτηκε και υλοποίησε για να δημιουργηθεί μία βάση από την οποία θα προκύπτουν οι επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών ανάλογα με ορισμένα κριτήρια που υπάρχουν.

Τα ποσά που θα λάβουν οι Ομοσπονδίες ως επιχορηγήσεις για το 2020 έγιναν η αφορμή για να δεχτεί σκληρή κριτική. Εκείνος μιλώντας στο Sport24.gr απαντά στα όσα του καταλογίζουν και δηλώνει έτοιμος για να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές χρειάζονται για τη βελτίωση του προγράμματός του.

Αυτό, όμως, ήταν μόνο ένα από τα πολλά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Ο Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν με τις εγκαταστάσεις της χώρας μας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γερασμένες και αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες εργασίες, ενώ αποκάλυψε το όνειρο της θητείας του που είναι η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου στο Ζάππειο.

Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκε για το Μητρώο των αθλητικών σωματείων, τονίζοντας πως είναι κάτι το οποίο ήρθε για να προσφέρει λύσεις και όχι για να επηρεάσει τη διαδικασία των εκλογών, όπου ελπίζει να δει περισσότερους αθλητές να βγαίνουν μπροστά.

Παράλληλα, μίλησε για τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, το υγειονομικό πρωτόκολλο, τον κορονοϊό και επεσήμανε πως κάθε βήμα που θα γίνεται, θα είναι σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές. Μάλιστα, επεσήμανε πως το μεγάλο στοίχημα για την παρουσία φιλάθλων στο γήπεδο είναι η επόμενη χρονιά και όχι τα playoffs της Super League.

Ο ΓΓΑ πήρε θέση ακόμα και για την κόντρα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τους οργανωμένους του Παναθηναϊκού, αλλά και για το γηπεδικό πρόβλημα των πρασίνων. Τέλος, έκανε τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του βάζοντας και τους επόμενους στόχους για αυτήν.

Συνέντευξη στον Κώστα Χολίδη

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Κύριε Μαυρωτά θέλω να ξεκινήσουμε αυτή τη συνέντευξη με κάτι που έγινε τις προηγούμενες μέρες. Οι πρόσφατες βροχές έφεραν ξανά στο φως τα προβλήματα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις. Σίγουρα τα αντανακλαστικά της διοίκησης του Αγίου Κοσμά είναι ενθαρρυντικά, όμως δεν γίνεται να περιμένουμε πρώτα να πλημμυρίσει κάτι για να το φτιάξουμε. Έχετε προβλέψει να υπάρξει τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση μία καταγραφή όσων χρειάζονται να φτιαχτούν άμεσα στις μεγάλες εγκαταστάσεις – προπονητήρια;

"Ο Άγιος Κοσμάς είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση επειδή έχει ημερομηνία λήξης και δεν μπορείς να επενδύσεις σε αυτόν. Μπορείς απλά να κάνεις νοικοκυρέματα. Η νέα διοίκηση προσπαθεί και το έχει καταλάβει αυτό. Στη νέα διοίκηση υπάρχουν και αθλητές όπως ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Χρύσα Μπισκιτζή γνωρίζουν το άγχος του αθλητή και πόσο σημαντικό είναι να έχει ένα χώρο προπόνησης λειτουργικό.

Την επόμενη ημέρα μετά από αυτό που συνέβη αμέσως πήγαν να το φτιάξουν. Ήδη, έχει γίνει αυτοψία και την επόμενη εβδομάδα θα ανέβουν συνεργεία στις οροφές για να επιδιορθώσουν τη βλάβη. Γενικά, όμως, έχουμε γερασμένες εγκαταστάσεις δεν είναι μόνο ο Άγιος Κοσμάς που είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση

Οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει εκτεταμένη αυτοψία στα Εθνικά Στάδια που ανήκουν στην ΓΓΑ και να υπάρξει μια προτεραιοποίηση. Να διαχωριστούν τα γήπεδα ανάλογα με τις ανάγκες τους πχ σε πράσινα, κόκκινα, κίτρινα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το θέμα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων, η οποία είναι μία ιστορία στην οποία δίνονται συνέχεια παρατάσεις. Χρειάζονται βέβαια και κονδύλια, ωστόσο θεωρώ ότι όλα είναι θέμα προγραμματισμού. Πρέπει να βάλουμε εκείνες τις προτεραιότητες, ώστε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να πάει εκεί που θα πιάσει τόπο".

Βλέπουμε γενικότερα να υπάρχει μία κινητικότητα στο θέμα των εγκαταστάσεων. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε για τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού και των κλειστών της Παιανίας; Ειδικά η δεύτερη περίπτωση μοιάζει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια με το γεφύρι της Άρτας.

"Για τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού έγινε η παράδοση - παραλαβή πριν από δύο εβδομάδες, δηλαδή από τον ΟΑΕΔ που ανήκε πέρασε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν κάποιες συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και τα σωματεία της περιοχής για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσουν.

Υπάρχει κάποιο άγχος από κάποιους παράγοντες ότι θα δοθούν στους Δήμους, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τόσο στο Σχιστό, όσο και στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει σε δύο κριτήρια. Το ένα είναι η εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας και το δεύτερο είναι οι εγκαταστάσεις αυτές να έχουν μία ευρύτερη χρήση και νομίζω ότι αυτή την ισορροπία θα την πετύχουμε.

Το κλειστό της Παιανίας είναι μοιάζει όντως με το γεφύρι της Άρτας. Εκεί τα πράγματα μπήκαν σε ένα κανάλι μετά τη συνάντηση και το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον Υφυπουργό, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Από εδώ και πέρα υπάρχουν τρία στάδια. Το πρώτο αφορά τις μελέτες για όλα όσα πρέπει να φτιαχτούν, το δεύτερο είναι να γίνει η επένδυση και να ολοκληρωθούν οι εργασίες και το τρίτο αφορά τη διαχείριση και στο οποίο χρειάζεται η συνεργασία των τριών πλευρών. Αυτό είναι και το σημαντικότερο αφού η εγκατάσταση έχει λεηλατηθεί".

Αναφερθήκατε μόνος σας στην κριτική που δέχεστε για τις περιπτώσεις του Κορυδαλλού και των Θρακομακεδόνων. Τι απαντάτε σε αυτήν;

"Υπήρχε ξεκάθαρη δήλωση του κ. Αυγενάκη ότι θα υπάρξει ένα σύμφωνο συνεργασίας, ότι μπορεί να γίνεται χρήση και από τις Εθνικές ομάδες και αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Όταν παραχωρεί μία έκταση κάπου πρέπει να έχει και το ανάλογο “αντίτιμο” για τον αθλητισμό που πρεσβεύει. Μπορεί ο Δήμος να επενδύσει σε μία εγκατάσταση και να το έχει για τους δημότες του, αλλά και η ΓΓΑ θα μπορεί αν το χρησιμοποιεί για τις Εθνικές ομάδες. Αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο θα δουλέψει από εδώ και πέρα. Δηλαδή, να μπορεί να κάνει μία επένδυση σε μία αθλητική εγκατάσταση έχοντας κάποια κίνητρα και ευεργετήματα αν θέλετε από το κράτος, αλλά από την άλλη θα πρέπει και η Πολιτεία να έχει κάποια οφέλη τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι η χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων από τις Εθνικές ομάδες διαφόρων αθλημάτων".

Είστε ένας άνθρωπος του υγρού στίβου, υπάρχει κάποια πρόβλεψη - σκέψη για να αποκτήσουν επιτέλους τα αθλήματά του ένα σπίτι. Βλέπουμε αθλητές παγκοσμίου επιπέδου να μοιράζονται γραμμές με παιδιά, ενώ οι Εθνικές ομάδες πόλο μοιάζουν με… νομάδες. Μπορεί να αλλάξει αυτό;

"Ένα όνειρο θητείας είναι το Ολυμπιακό κολυμβητήριο στο Ζάππειο. Εκεί περάσαμε εμείς όλα τα χρόνια μας. Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου στις Εθνικές ομάδες ήταν εκεί, άντε και λίγο στον Άγιο Κοσμά. Θα είναι ευχής έργο να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά. Χρειάζεται μία συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΕΟΕ στην οποία και ανήκει, αλλά είναι κάτι το οποίο λείπει για την εικόνα της Αθήνας. Ήταν μία κυψέλη στο κέντρο της Αθήνας. Έρχονταν οι ξένοι όταν κάναμε προπονήσεις και έμεναν άφωνοι.

Αν θες την άποψη μου για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό κέντρο για τα αθλήματα του υγρού στίβου θα πρέπει να περιμένουμε το Ελληνικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον Άγιο Κοσμά τρεις πισίνες και ένα καταδυτήριο και αυτά θα μεταφερθούν σύμφωνα με την συμφωνία στο νέο Μητροπολιτικό πάρκο. Όταν γίνει αυτό θα μπορέσει ο υγρός στίβος να αποκτήσει ένα εξαιρετικό νέο σπίτι. Δεν είναι ανάγκη να έχει την αποκλειστική χρήση, αρκεί να μπορεί να το χρησιμοποιεί στο κομμάτι που του αναλογεί".

Πάμε και στο κομμάτι των επιχορηγήσεων. Τις τελευταίες ημέρες το όνομα σας βρίσκεται στο προσκήνιο για ένα δημιούργημα σας. Ο "Χίλων" ήρθε για να λύσει το πρόβλημα της σωστής κατανομής της ετήσιας επιχορήγησης, ωστόσο σε πρώτη φάση πολλές Ομοσπονδίες φωνάζουν για τα λεφτά που πήραν. Ποια είναι η εικόνα που έχετε και αν θεωρείτε ότι τα χρήματα αυτά είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες τους;

"Γενικά πιστεύω ότι ο “Χίλων” είναι μία καλή αρχή για να υπάρξει ένα σύστημα αξιολόγησης που θα συνδεθεί και με τις επιχορηγήσεις. Δεν οφείλεται στον “Χίλων” η μείωση των επιχορηγήσεων. Η σειρά των αποφάσεων ήταν αυτή που θα σας πω.

Τον περασμένο Νοέμβριο είπαμε ότι το ποσό των επιχορηγήσεων θα ήταν 17.700.000 ευρώ και λόγω Ολυμπιακής χρονιάς θα πάρουν οι Ομοσπονδίες ένα ποσό ακόμα, π.χ. 5 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον “Χίλων” θα έπαιρναν όλοι περισσότερα λεφτά και θα ήταν ευχαριστημένοι. Αυτά ίσχυαν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου που έγινε και η παρουσίαση του προγράμματος. Μετά προέκυψαν ο κορονοϊός και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπότε έπρεπε να γίνει αλλαγή σχεδίου. Δεν χρειαζόταν να δώσουμε έξτρα λεφτά για την προετοιμασία αφού δεν θα υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έτσι, κρατήθηκε σταθερό το αρχικό ποσό που είχαμε πει ότι θα δώσουμε, δηλαδή τα 17,7 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα χρήματα που θα πήγαιναν στην προετοιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων θα πάνε στα σωματεία.

Πάμε τώρα και στο κομμάτι των ποσοστών που αναλογούν στις Ομοσπονδίες. Όποιος το δει θα παρατηρήσει ότι είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της παρουσίασης. Δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση ούτε για τις εκλογές ούτε για να χτυπήσουμε κάποιον, ούτε οτιδήποτε. Όταν θα γίνουν οι αναμορφώσεις των προϋπολογισμών από τις Ομοσπονδίες θα δείτε ότι τα λεφτά που πήραν οι πρώτες οκτώ ήταν κατά μέρο όρο λιγότερα κατά 220.000 ευρώ και οι δαπάνες τους κατά μέσο όρο για ταξίδια των εθνικών ομάδων ήταν 420.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι περισσότεροι αγώνες έχουν αναβληθεί και νομίζω μόνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της γυμναστικής θα γίνει εντός του 2020.

Για παράδειγμα, η ΚΟΕ σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό της είχε υπολογίσει ένα ποσό που έφτανε τα 1,4 εκατομμύρια για ταξίδια των Εθνικών ομάδων και καλά έκανε. Τώρα, όμως, που έχουν αναβληθεί όλα αυτά τα ταξίδια, τα λεφτά θα τους μείνουν οπότε θεωρώ ότι μπορούν να βγάλουν άνετα τη χρονιά. Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό που είπα δεν αφορά μόνο την ΚΟΕ, είναι για όλες τις Ομοσπονδίες απλά διαφέρουν τα ποσά".

Υπάρχει το ενδεχόμενο έξτρα επιχορήγησης εάν χρειαστεί;

"Υπάρχουν πάντα οι έκτακτες επιχορηγήσεις. Ας δούμε όμως πρώτα πως θα κυλήσει η χρονιά και τις αναμορφώσεις που θα κάνουν οι Ομοσπονδίες. Επαναλαμβάνω ότι ο μεγάλος ασθενής αυτή τη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού δεν είναι οι Ομοσπονδίες, είναι τα σωματεία. Για να χρησιμοποιήσω κι έναν ιατρικό όρο τα σωματεία είναι στην εντατική και πρέπει να τα προσέξουμε. Τα σωματεία είναι τα βασικά κύτταρα του αθλητισμού και εάν νεκρώσουν θα νεκρώσει και όλη η πυραμίδα".

Δεν γίνεται να μη σας ρωτήσω για την κόντρα σας ειδικά με την ΚΟΕ. Οι μη γνωρίζοντες θα περίμεναν τουλάχιστον με την κολυμβητική Ομοσπονδία να υπάρχει μία καλύτερη σχέση λόγω και της ιστορίας σας στο πόλο.

"Με την ΚΟΕ έχουμε μία εξαιρετική σχέση. Έχω το χλώριο που κυλάει στις φλέβες μου. Με τη δήλωση που έβγαλα δεν υπερασπίστηκα τον Μαυρωτά, υπερασπίστηκα τον “Χίλων”. Υπήρξε μία γενικότερη προσπάθεια απαξίωσης του προγράμματος από κάποιους αξιοσέβαστους παράγοντες και δεν είναι τυχαίο το επίθετο.

Θέλω να υπερασπιστώ το πρόγραμμα γιατί θεωρώ ότι είναι μία καλή προίκα για την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ναι, δεν είναι τέλειο και χρειάζεται διορθώσεις και μπορεί κάποιοι να αδικήθηκαν. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της Γυμναστικής μου ανέφερε ότι δεν έχουν διεθνείς διοργανώσεις στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες και χάνουν στο κομμάτι των διακρίσεων γιατί δεν έχουν τόσα πολλά μετάλλια σε αυτά τα ηλικιακά γκρουπ που άλλες Ομοσπονδίες έχουν. Αυτή είναι μία σωστή παρατήρηση που θα την δούμε.

Γενικότερα, όμως, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν αυτά τα κριτήρια και όταν τοποθετούμε για το συγκεκριμένο θέμα υπερασπίζομαι το πρόγραμμα και όχι εμένα. Κάτι που και ο κ. Παναγόπουλος το αναγνώρισε. Ο “Χίλων” δεν είναι κάτι που μας έκοψε λεφτά και πρέπει να το πολεμήσουμε, είναι κάτι που πρέπει να το διορθώσουμε. Πρέπει να το βελτιώνουμε κάθε χρόνο για να το φέρουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα".

Επειδή έχετε ασκήσει αρκετές φορές κριτική στο παρελθόν στον Δημήτρη Διαθεσόπουλο θεωρείτε ότι οι επιθέσεις που δέχεστε είναι περισσότερο προσωπικές και αφορούν λιγότερο τα της επιχορήγησης;

"Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει κριτική στην ΚΟΕ και στον Δημήτρη Διαθεσόπουλο. Δεν έχω όμως κάτι. Θεωρώ ότι επειδή είναι πολλά χρόνια σε αυτή τη θέση και έχει προσφέρει θα πρέπει και ο ίδιος να ετοιμάσει μία διάδοχη κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι ο περιορισμός στις θητείες δεν είναι μία δική μας εμμονή. Είναι κάτι το οποίο αναφέρεται ρητά στις πρακτικές καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό. Δηλαδή, τοσυμβούλιο της Ευρώπης το λέει, το ίδιο και η ΔΟΕ. Ακόμα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το αναφέρει. Πρέπει να υπάρχει όριο θητειών. Άλλοι βάζουν μία, άλλοι δύο και άλλοι τρεις.

Είναι στοιχείο υγείας η εξέλιξη και η εναλλαγή των πραγμάτων. Αλλιώς, δημιουργούνται κατεστημένα, βαλτώνουν καταστάσεις και δεν εξελίσσονται. Αυτό είναι κάτι το οποίο και στις Ομοσπονδίες πρέπει να υπάρχει.

Για να επιστρέψω στην ερώτησή σου τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο τον εκτιμώ, με εκτιμάει και νομίζω ότι δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Όποτε έχει χρειαστεί να μιλήσουμε οι σχέσεις μας είναι σε ένα επίπεδο και πάνω. Δεν κατινιάζουμε για να το πω πιο απλά".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY


Δίχως αμφιβολία η προσπάθεια σας για μεγαλύτερη οργάνωση μέσα από το μητρώο των σωματείων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ακόμα όμως και για αυτό, υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιες ομοσπονδίες. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς για την πορεία την εγγραφής των σωματείων και τι απαντάτε στις αντιδράσεις που υπάρχουν;

"Το μητρώο των σωματείων είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης για να φτιάξουμε το μητρώο των αθλητικών φορέων. Το οποίο είναι κάτι μεγαλύτερο και θα τελείωνε τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη το μητρώο των σωματείων είναι κάτι που έγινε γρήγορα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα σωματεία. Όχι, όμως με έναν οριζόντιο τρόπο. Έτσι, θα έπαιρναν τα ίδια λεφτά σωματεία “σφραγίδες” και σύλλογοι με εγκαταστάσεις, προπονητές, ακαδημίες. Αποφασίσαμε αυτό να γίνει με έναν τρόπο κριτηρίων. Όπως έγινε η αξιολόγηση στις Ομοσπονδίες μέσα από τον “Χίλωνα”, να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τα σωματεία και να επιχορηγηθούν ανάλογα με την δραστηριότητά τους, με την ποιότητα και την δουλειά τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Μέχρι στιγμής έχουν μπει περίπου 4.500 σωματεία και θα μας δώσει μία γενικότερη εικόνα του αθλητικού χάρτη της χώρας η οποία είναι χρήσιμη γιατί αν δεν μετρήσεις κάτι δεν μπορείς να το βελτιώσεις".

Πάντως, έχετε δεχτεί κριτική και για το μητρώο σωματείων. Έχετε κατηγορηθεί πως με αυτόν τον τρόπο πάτε να ασκήσετε ασφυκτικό έλεγχο Ομοσπονδιών και Σωματείων.

"Τα σωματεία βάζουν τα στοιχεία τους για να χρηματοδοτηθούν. Δεν θα χρηματοδοτηθούν τα αρεστά σωματεία, δηλαδή ανάλογα με το τι θα μπορούσε να ψηφίσει κάποιος στις εκλογές. Τα κριτήρια θα είναι ξεκάθαρα και ενιαία για όλους. Δεν πρόκειται να δοθούν λεφτά με έναν τρόπο υποκειμενικό ανάλογα με το εάν μου είναι αρεστός ο ένας ή ο άλλος. Θα πάνε τα χρήματα ανάλογα με τα έσοδα που μπορεί να έχει ένα σωματείο σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του, τι ανάγκες έχει, πόσους αθλητές και προπονητές έχει. Ειδικά οι προπονητές είναι ένα άναρχο τοπίο και τώρα υπάρχει μία καλή αφορμή για το δούμε".

Με δεδομένο ότι το 2021 έγινε Ολυμπιακή χρονιά, θα υπάρξει κάποια σχετική πρόβλεψη στις επιχορηγήσεις της επόμενης χρονιάς;

"Το ποσό που είχε προβλεφθεί για φέτος θα υπάρχει και για του χρόνου εάν καλώς εχόντων των πραγμάτων διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες".

Το επόμενο κομμάτι της συζήτησής μας αφορά τις αλλαγές που φέρνει ο νέος αθλητικός Νόμος τόσο στο ηλικιακό όριο που πλέον θα υπάρχει, όσο και στις θητείες. Το ερχόμενο Φθινόπωρο θα έχουμε τις πρώτες εκλογές με αυτό το νομοσχέδιο, θεωρείτε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά;

"Οι Νόμοι υπάρχουν για να βάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο καθένας μπορεί να κινηθεί. Αυτή είναι και η δουλειά της Πολιτείας, να μην παρεμβαίνει, αλλά να δημιουργεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν όλοι να κινούνται. Πάντα με τους ίδιους κανόνες για όλους και χωρίς να χρειάζεται εμείς να παίρνουμε θέση.

Νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτό θα κάνει. Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι ένα αντάρτικο μπορεί να περάσει μέσα από τη δικαιοσύνη και την εφαρμογή των νόμων δεν νομίζω ότι έχουν καλούς συμβούλους και καλές προοπτικές".

Ένας από τα θετικά που μπορεί να φέρει ο νέος αθλητικός νόμος είναι η παρουσία νέων ανθρώπων στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και κυρίως ανθρώπων του αθλητισμού. Εσείς προσωπικά θέλετε να δούμε περισσότερους πρώην πρωταθλητές να θέλουν να μπουν στις Ομοσπονδίες (όχι απαραίτητα για τη θέση του προέδρου);

"Έχετε δίκιο σε αυτό. Θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του αθλητή. Πρέπει να πάρουν περισσότεροι αθλητές θέσεις ευθύνης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό είναι πανάκια. Εγώ πιστεύω στις ομάδες.

Στις Ομοσπονδίες, αλλά και γενικότερα, χρειάζονται καλές ομάδες ηγεσίας. Μέσα σε αυτές μπορεί τον πρώτο λόγο να τον έχει ένας αθλητής και να είναι εκείνος που εμφανίζεται προς τα έξω. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε Ομοσπονδίες του εξωτερικού και κυρίως στο μπάσκετ όπου έχουν προβεβλημένα ονόματα. Το ίδιο ισχύει και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου όπου είναι ο Σεμπάστιαν Κόε. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι αυτοί οι αθλητές είναι ικανοί να διοικήσουν, όμως έχουν δίπλα τους μια καλή τεχνοκρατική ομάδα.

Ένας πρώην αθλητής μπορεί να καταλάβει πιο εύκολα κάποια πράγματα γιατί τα έχει περάσει. Για αυτό λέω ότι είναι καλό να υπάρχουν περισσότεροι αθλητές στα κέντρα λήψεων αποφάσεων. Αν θέλετε να τους δώσουμε τα κίνητρα να ασχοληθούν. Οι περισσότεροι, επειδή ακριβώς βλέπουν ότι υπάρχουν στεγανά, λένε ότι δεν ασχολούνται.

Ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα με την πολιτική ήταν και αυτός. Έλεγα ότι δεν γινόταν να είμαι απέξω συνεχώς και να κάνω κριτική στους πολιτικούς. Είπα στον εαυτό μου: “Μπες. Βρέξου. δοκίμασε και εσύ. Από το να κάθεσαι στον καναπέ σου είναι σίγουρα καλύτερα”. Μετά από αυτό θα μπορώ να πω ότι ξέρετε κάτι το προσπάθησα, δεν πέτυχα, αλλά τουλάχιστον προσπάθησα να κάνω κάτι. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό το πράγμα".

Εσείς προσωπικά γιατί δεν έχετε βγει μπροστά μέχρι σήμερα για να διεκδικήσετε την διοίκηση της Ομοσπονδίας; Γιατί μπορεί εύκολα να σας πει κάποιος ότι κάνετε κριτική εκ του ασφαλούς.

"Με την ΚΟΕ ποτέ δεν σκέφτηκα να ασχοληθώ. Είχα και μία άλλη πορεία. Να μου λέγατε γιατί δεν έβαλα για πρύτανης θα το καταλάβαινα περισσότερο. Ούτε σαν προπονητής ήθελα να ασχοληθώ, ούτε σαν παράγοντας διοικητικός σε μία ομοσπονδία ή σε ένα σωματείο θα μου άρεσε να γίνω.

Και θα σου εξηγήσω γιατί. Προπονητής δεν θα μπορούσα να γίνω για έναν βασικό λόγο. Σαν παίκτης μπορούσα να πιέσω τον εαυτό μου, ένας προπονητής όμως πέρα από το να εμπνέει θα πρέπει να πιέσει και τους παίκτες του. Αυτό δεν το έχω στον χαρακτήρα μου. Το να ασχοληθώ διοικητικά με μία Ομοσπονδία δεν είχα το χρόνο να το κάνω. Προτιμούσα να γράψω ένα βιβλίο, όπως και έκανα, παρά να ασχοληθώ με αυτό".

Πάντως βλέπουμε και άλλους αθλητές να βρίσκονται σε κόντρα με τις Ομοσπονδίες τους. Για παράδειγμα στην ιστιοπλοΐα όπου ένας Ολυμπιονίκης και νυν προπονητής όπως ο Νίκος Κακλαμανάκης κάνει σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της ΕΙΟ.

"Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ένας από τους αθλητές που δεν φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Όταν έχεις ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ε δεν φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου δυνατά.

Γενικότερα, οι αθλητές πρέπει να έχουν αυτή την παρρησία και την καθαρότητα λόγου ή οποία πιστεύω, ειδικά στην περίπτωση του Νίκου, είμαι σίγουρος ότι δεν κρύβει τίποτα από πίσω. Βγάζει απλά τα συναισθήματά του προς τα έξω. Δεν θα κατηγορούσα έναν άνθρωπο που έχει παλέψει και έχει σηκώσει την ελληνική σημαία ψηλά. Τώρα είναι προπονητής και προσπαθεί να προσφέρει και από αυτή την θέση. Αν ήμουν στη θέση του και εγώ δεν θα ήθελα να μου βάζουν άλλοι εμπόδια και να με αφήσουν να προσφέρω αυτό που μπορώ. Γνωρίζοντας, πάντα, μέχρι που φτάνουν οι δυνάμεις μου".

Ένα από τα θέματα του Νίκου Κακλαμανάκη στην κόντρα του με την ΕΙΟ άπτεται και στις δικές σας αρμοδιότητες. Αναφέρομαι στο θέμα της άδειας των προπονητών.

"Οι σχολές των προπονητών της ΓΓΑ έχουν μία φιλοσοφία. Κάποιοι που δεν πήγαν στα ΤΕΦΑΑ και έχουν υπηρετήσει ένα άθλημα παρακολουθώντας κάποιες σχολές να γίνουν προπονητές αφού έχουν το τεκμήριο της εμπειρικής γνώσης. Αυτό είναι κάτι που έχει τους κανόνες του. Για παράδειγμα στο μπάσκετ λένε ότι εάν έχει παίξει κάποιος Εθνική ομάδα δεν πρέπει να πάρει το δίπλωμα της Γ' και της Β' κατηγορίας, μπορεί να πάει κατευθείαν στην Α' γιατί έχει τις παραστάσεις που είναι απαραίτητες.

Είναι ένα τοπίο το οποίο χρειάζεται βελτίωση. Ακούμε παράπονα ότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατεία, υπάρχει το θέμα των φύλλων αγώνος και εάν το σωματείο που μπορεί να έπαιζε κάποιος εάν είχε αθλητική αναγνώριση. Είναι πράγματα τα οποία με το χρόνο και καλή διάθεση μπορούν να διορθωθούν" .

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η χώρα μας γενικότερα και ο αθλητισμός ζει την εποχή του κορονοϊού. Το lockdown και η έξοδος από αυτό σίγουρα αποτέλεσε ένα μεγάλο γρίφο για εσάς και την υγειονομική υπηρεσία. Κοιτώντας τώρα προς τα πίσω υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε; Το χρονικό σημείο κάποιας απόφασης ίσως;

Γενικά η χώρα μας πήγε καλά. Ωστόσο, είμαστε ακόμα στο πρώτο ημίχρονο για να μην πω στο πρώτο οκτάλεπτο. Τώρα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Στο αθλητικό κομμάτι έχουμε πάει με μικρά και προσεκτικά βήματα.

Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι ο κόσμος του αθλητισμού έχει μία πειθαρχεία από μόνος του. Οπότε δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να περάσουν οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Είχα μία πολύ καλή συνεργασία και με τις Ομοσπονδίες, με την Super League και με την Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας η οποία έχει και τον πρώτο λόγο σε όλο αυτό το κομμάτι και βέβαια στην υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ. Θέλω να σταθώ σε αυτήν γιατί κάποιοι άνθρωποι αφιλοκερδώς προσέφεραν μπόλικο χρόνο για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Μάλιστα, πιστεύω ότι χρειάζεται να ενισχυθεί αυτή η επιτροπή ώστε να μοιραστεί και ο όγκος δουλειάς.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο που πήραμε τις αποφάσεις γιατί σε αυτό αναφέρεται και η ερώτησή σας θεωρώ πως δεν αργήσαμε. Βλέποντας τώρα τα κρούσματα να ανεβαίνουν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που είχαμε ότι πράξαμε ορθά που πηγαίναμε βήμα βήμα.

Για ποιο λόγο επέλεξε η Κυβέρνηση να αφήσει το μπαλάκι στο χέρι των Ομοσπονδιών και των Λιγκών για τη συνέχιση ή μη των πρωταθλημάτων και δεν υπήρξε μία κρατική απόφαση; Εσείς προσωπικά ήσασταν υπέρ ή κατά της συνέχισης;

"Δεν ήθελα να σταματήσει να χτυπά η καρδιά του αθλητισμού μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, αυτό συζητούσα με αθλητές του πόλο. Τους έλεγα από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γιατί να μην πάει πιο μέσα στο καλοκαίρι η χρονιά.

Βέβαια, όλα αυτά είναι σε συνάρτηση με την εικόνα του κορονοϊού στη χώρα μας. Αν δούμε ξαφνικά τριψήφιου αριθμούς κρουσμάτων τότε αμέσως θα πούμε να κάνουμε μερικά βήματα προς τα πίσω. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν ήθελα να σταματήσουν οι αγώνες.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα των Ομοσπονδιών. Είναι διαφορετικό το ρίσκο του κάθε αθλήματος. Για παράδειγμα άλλο ρίσκο έχουν τα μαχητικά ή τα ομαδικά αθλήματα που έχουν τις επαφές και άλλο πχ η σκοποβολή και το τένις που ο ένας είναι εδώ και ο άλλος στην άλλη άκρη. Αυτός ήταν και ο λόγος που είπαμε σε κάθε Ομοσπονδία να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις διοργανώσεις ή όχι πάντα στο πλαίσιο που ορίζει η Πολιτεία".

Η δημιουργία υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αθλήματα που δεν υπάρχει κάποιο παράδειγμα από το εξωτερικό σίγουρα αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Με το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή αγώνων στο βόλεϊ σε ποια φάση βρισκόμαστε; Πιστεύετε ότι όλα θα είναι έτοιμα στις 30 Ιουνίου;

"Μας έστειλε η Λίγκα το υγειονομικό πρωτόκολλο και εμείς από την πλευρά μας της στείλαμε πίσω κάποιες παρατηρήσεις μας. Πιστεύω ότι θα είναι έτοιμο. Θεωρώ ότι έτσι όπως θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα θα είναι αρκετά ασφαλές το περιβάλλον. Αν τηρηθούν τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στα πρωτόκολλα του δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ακόμα όμως κι εάν υπάρξει υπάρχουν οι μηχανισμοί να πάμε πιο πίσω, να γίνει η ιχνηλάτιση για να στεγανοποιηθεί το πρόβλημα και να μην υπάρξει διασπορά".

Αυτή τη στιγμή και με τα δεδομένα που έχετε στα χέρια σας πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι να δούμε μέσα στο 2020 αγώνες με κόσμο στις εξέδρες;

"Η Επιτροπή ήταν αρνητική για να ξεκινήσει η Super League με φιλάθλους. Είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει και να δούμε πως θα πάνε οι πρώτες αγωνιστικές. Μετά βέβαια θα μου πείτε δεν είναι δίκαιο κάποιες ομάδες να παίξουν κεκλεισμένων των θυρών και μετά να παίξουν εκτός έδρας με την αντίπαλη ομάδα να έχει κόσμο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σεβαστούμε και να το ακούσουμε. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση από την Super League.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη χρονιά. Κατά πόσο δηλαδή θα μπορέσει να ξεκινήσει η χρονιά με κόσμο στα γήπεδα για να μπορέσουν και οι ομάδες να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τα διαρκείας και ό,τι άλλο χρειαστεί".

Πέρα από την οικονομική ενίσχυση τι άλλο μπορείτε να κάνετε για τα ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό;

"Το βασικό πρόβλημα των μη διαδεδομένων αθλημάτων είναι οι εγκαταστάσεις. Αυτό θέλει έναν προγραμματισμό. Πρέπει να δούμε το θέμα των εγκαταστάσεων συνολικά. Τα περισσότερα από αυτά τα αθλήματα επιβιώνουν από το σύστημα της μοριοδότησης των μαθητών.

Τι εννοώ με αυτό. Ότι αρκετοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους και σε μη διαδεδομένα αθλήματα για να είναι κοντά στον αθλητισμό, ενώ έχουν και ένα μεγάλο κίνητρο για να αφού ξέρει ότι μπορεί να αναπληρώσει τις ώρες που χάνει μέσα από ένα 10% που μπορεί να έρθει από την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Υπάρχει δηλαδή διπλό όφελος, από την μία η ενασχόληση με τον αθλητισμό και από την άλλη το μέλλον.

Σκεφτόμαστε κάποιες βελτιώσεις του συστήματος. Να υπάρχει ένα άλλο κριτήριο, όπως είναι για παράδειγμα η διάρκεια. Για παράδειγμα να αρχίσουν τα παιδιά από την τρίτη γυμνασίου μέχρι την τρίτη λυκείου να συγκεντρώνουν κάποιους πόντους και με αυτούς να παίρνουν το 10%. Γιατί το σκεφτόμαστε αυτό;

Γιατί θέλουμε να επιβραβεύσουμε τα παιδιά που ασχολούνται πραγματικά με τον αθλητισμό. Κακά τα ψέματα υπάρχουν φαινόμενα παιδιών που απλά μπαίνουν σε μία ομάδα επειδή είναι γιοι κάποιου εφόρου για να πάρουν αυτό το 10%. Υπάρχουν «λαθρεπιβάτες», θα λέγαμε κατά κάποιον τρόπο, στο σύστημα για τους οποίους θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα τους περιορίζει. Η διάρκεια είναι ένα επαρκές κριτήριο προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε και το ενδεχόμενο ορισμένα παιδιά να επιστρατεύσουν απαγορευμένες μεθόδους για να διεκδικήσουν μία και μόνο επιτυχία που θα τους δώσει αυτό το 10%".

Αναφερθήκατε ξανά στο κομμάτι των εγκαταστάσεων. Μία από αυτές που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα είναι το ΟΑΚΑ.

"Το ΟΑΚΑ είναι η ναυαρχίδα των εγκαταστάσεων της Ελλάδας. Εκεί υπάρχει πλέον ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο οποίος είναι άνθρωπος της πράξης. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βρουν λύση. Για αυτό πρέπει σιγά σιγά να βάζουμε ένα τικ στα κουτάκια που υπάρχουν δίπλα στο κάθε ένα από τα προβλήματα για να αποκτήσει το ΟΑΚΑ τη ζωή που πρέπει για να είναι και βιώσιμο. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει πλέον να γίνονται και άλλα πράγματα, όπως συναυλίες και άλλες διοργανώσεις προκειμένου με τα χρήματα αυτά να συντηρήσεις τις εγκαταστάσεις".

Με τον ΕΣΚΑΝ και την μετατροπή του σε Εθνικό Οργανισμό σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

"Είναι μια πονεμένη ιστορία το ΕΣΚΑΝ. Είμαστε σε μία φάση τώρα που θα δημιουργηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία. Παράλληλα, βρισκόμαστε και σε διαβουλεύσεις με τον WADA για το συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή, πως θα είναι το προεδρικό διάταγμα, τι θα περιλαμβάνει. Κατά τη γνώμη μου πρέπει εκεί πέρα η Πολιτεία να επενδύσει. Έχουμε τεχνογνωσία στην Ελλάδα πάνω στα θέματα αυτά, όμως έτσι όπως ήταν το σύστημα είχαμε αφήσει την υπόθεση στο φιλότιμο και το μεράκι κάποιων ανθρώπων. Επειδή είχα ασχοληθεί από το 2004 μέχρι το 2010 τα λέω εξ ιδίας πείρας.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορα θέματα, από το πώς κάνεις τον κατάλογο των ελεγχόμενων αθλητών μέχρι την κατανομή των ελέγχων μέσα στο χρόνο. Νομίζω πως εάν δημιουργηθεί ο ΕΟΚΑΝ και του δοθούν οι πόροι που χρειάζεται το πράγμα θα δουλέψει καλά. Μέχρι τώρα, είτε για δεν υπήρχε η βούληση, είτε γιατί δεν είχαμε καταλάβει πόσο σημαντικό είναι τα πράγματα ήταν σε μία κεκτημένη ταχύτητα από το 2010-11 και μετά. Βλέπαμε το θέμα του αντιντόπινγκ σαν ένα αναγκαίο κακό, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα στοιχείο αξιοπιστίας του ελληνικού αθλητισμού".

Επιστρέφουμε στα προβλήματα που δημιούργησε ο κορονοϊός και θα πάμε σε ένα άλλο. Αυτό της μοριοδότησης των αθλητών - μαθητών. Με δεδομένο ότι πολλά πρωταθλήματα μικρών ηλικιακών κατηγοριών δεν ολοκληρώθηκαν τι σκοπεύετε να κάνετε;

"Σίγουρα φέτος δεν θα υπάρχουν οι αλλαγές που προανέφερα γιατί δεν προλαβαίνουμε. Είναι μία ιδιαίτερη χρονιά και από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να παρατείνουμε λίγο τις ημερομηνίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας . Στόχος μας είναι να υπάρξει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των ηλικιακών πρωταθλημάτων που είναι η 31η Αυγούστου.

Ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια, δεν υπάρχουν οι διεθνείς διοργανώσεις και κάποιες παιδιά που ήταν φαβορί για ένα μετάλλιο έχασαν έτσι μια μεγάλη ευκαιρία. Έτσι είναι όμως η ζωή. Ο αθλητισμός σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι τις αντιξοότητες. Πρέπει να μάθεις να ξανασηκώνεσαι όταν πέφτεις. Πιστεύω πως αυτά τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία είτε με παλιότερες επιτυχίες είτε του χρόνου να διεκδικήσουν μία θέση στο πανεπιστήμιο.

Όπως προείπα από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα για να πάνε λίγο πιο πίσω οι ημερομηνίες και να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα ηλικιακά πρωταθλήματα".

Μιλώντας με Έλληνες πρωταθλητές όλοι τους συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια για τους αθλητές. Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν το παράδειγμα των ΗΠΑ και τον κολεγίων. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ανάλογο σύστημα στη χώρα μας ή έστω κάτι ανάλογο;

"Το αμερικάνικο μοντέλο αθλητισμού βασίζεται στο κολλεγιακό, ενώ ο ευρωπαϊκός αθλητισμός βασίζεται στα σωματεία. Είναι ένα άλλο μοντέλο. Τα αμερικάνικα Πανεπιστήμια είναι απαιτητικά. Σου παρέχουν συνθήκες, σου δίνουν την ευκαιρία να σπουδάσεις και να συνεχίσεις να αθλείσαι όμως παράλληλα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά. Σε ότι αφορά τους βαθμούς και τα μαθήματα.

Νομίζω ότι εμείς εδώ πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους αθλητές να σπουδάσουν, να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους με υποτροφίες. Σε αυτό το κομμάτι έχουν δίκιο οι αθλητές. Είναι κάτι που πρέπει να δούμε με το Υπουργείο Παιδείας.

Εκείνο που δεν μου αρέσει να βλέπω είναι αθλητές που σταματούν μόλις μπουν στο Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο δεν σε περιορίζει να τελειώσεις σε τέσσερα χρόνια, οπότε έχεις ένα χρονικό κενό. Καταλαβαίνω ότι η υπάρχει η πίεση των εργαστηρίων και της εξεταστικής, ωστόσο πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί χρόνος. Θεωρώ ότι η χρονική περίοδος των Πανελληνίων είναι σαφέστατα πιο δύσκολη. Άρα, αν κάποιος μπει στο Πανεπιστήμιο μπορεί να τα συνδυάσει όλα".

Μπορεί να τα συνδυάσει κάποιος, υπάρχει όμως και το βιοποριστικό θέμα. Τα χρήματα που παίρνουν οι αθλητές των λεγόμενων μικρών αθλημάτων είναι ελάχιστα. Μάλιστα, πολλές φορές δεν τα παίρνουν. Ακούμε Ολυμπιονίκες να μας δηλώνουν πως εάν δεν είχαν βρει έναν χορηγό θα είχαν σταματήσει.

"Είναι σίγουρα ένα σημαντικό θέμα αυτό. Για παράδειγμα στην κωπηλασία βλέπουμε αρκετούς αθλητές να σταματούν μικροί γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν λόγω της κατάστασης που επικρατεί ή θέλουν να επικεντρωθούν στις σπουδές τους και να εργαστούν. Κάτι φυσικά που δεν είναι κατακριτέο. Για να μην παρεξηγηθώ απλά ανέφερα ως παράδειγμα την κωπηλασία, το ίδιο συμβαίνει και άλλα αθλήματα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θέμα παλαιότερα έβρισκε λύση από τα προνόμια ή τα κίνητρα αν θέλετε για να συνεχίσουν οι αθλητές. Αναφέρομαι στις θέσεις στα σώματα ασφαλείας. Βέβαια, υπήρχαν και αρκετές περιπτώσεις αθλητών που ακριβώς επειδή εξασφάλιζαν μία τέτοια θέση δεν έφταναν το ταβάνι τους.

Δεν πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε έναν τρόπο βρούμε έναν τέτοιο τρόπο κινήτρου των αθλητών και παράλληλα δεν πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο να κλείσουμε τις τρύπες του συστήματος. Αναφέρομαι σε περιπτώσεις αθλητών που δεν πληρώνονται, που έχουν να κάνουν με κάποιους αφερέγγυους παράγοντες και βρίσκονται σαν στημένες λεμονόκουπες σε μία γωνία.

Εκεί πρέπει να έχουμε την προσοχή μας και να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κάνει αρκετά πυκνό το δίχτυ που δεν θα περνάνε τέτοια φαινόμενα. Βέβαια, υπάρχουν τέτοια φαινόμενα ακόμα και σε πιο προβεβλημένα αθλήματα όπως είναι το ποδόσφαιρο όπου και εκεί υπάρχουν".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Αφήνουμε λίγο το αθλητικό κομμάτι και θα σας ζητήσω το σχόλιο σας για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού.

"Το γεγονός ότι ο αθλητισμός πρεσβεύει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που είδαμε τα λέει όλα. Για μένα δεν είναι καν αθλητικά φαινόμενα. Προφανώς υπάρχει κόντρα μεταξύ τους η οποία έχει καλλιεργηθεί στο παρελθόν και απλά ξέσπασε τώρα. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν καμία θέση στον αθλητισμό, όπως και όλα τα φαινόμενα βίας".

Το θέμα της βίας ωστόσο είναι μία ανοικτή πληγή για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα.

"Δυστυχώς στα ελληνικά γήπεδα και έξω από αυτά έχουμε δει πολλά περιστατικά βίας. Αρκετός κόσμος που βρίσκεται σε αυτά τα χρησιμοποιεί για να ξεσπάσει. Είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο. Δεν είναι κάτι που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον αθλητισμό. Απλώς ο αθλητισμός υφίσταται τις συνέπειες αυτών των φαινομένων.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα από πίσω που μπορεί να έχουν να κάνουν με εντελώς άσχετα με τον αθλητισμό πράγματα. Το θέμα είναι πως θα απομονώσουμε τέτοια φαινόμενα. Κάποιες φορές τα έχουμε καταφέρει κάποιες άλλες όχι.

Δεν είναι όμως μόνο η βία, είναι και ο παράνομος στοιχηματισμός για τον οποίο με την κύρωση της σύμβασης Macolin αρχίζουμε να τον βλέπουμε λίγο πιο σοβαρά. Το ίδιο αρχίζουμε να κάνουμε και με την βία. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από την αφετηρία. Τι εννοώ; Να ξεκινήσουμε από τα σχολεία και να μάθουμε στα παιδιά την αθλητική παιδεία και τις αξίες που διέπουν τον αθλητισμό. Αν το ξεκινήσουμε αυτό τώρα θα κερδίσουμε την πρώτη γενιά. Αν δεν το κάνουμε και συνεχίζουμε να το αναβάλουμε δεν βλέπω πως μπορεί να αλλάξει κάτι".

Μίας που αναφερθήκαμε εκτενώς στο θέμα των εγκαταστάσεων, αλλά και στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ποια είναι η άποψή σας για τον Βοτανικό. Είναι ένα θέμα που ναι μεν δεν σας αφορά άμεσα, ωστόσο μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις σε έναν ιστορικό σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός.

"Όντως δεν μας αφορά άμεσα, αλλά μας αφορά έμμεσα. Πολύ θα ήθελα να δω εκεί να γίνονται λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες μόνες τους δεν αρκούν για να είναι βιώσιμες. Πρέπει να το δει και ο Δήμος και όλοι σαν μία αναβάθμιση της περιοχής.

Όπου υπάρχει αθλητισμός, υπάρχει και φως. Θα σας φέρω για παράδειγμα το κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης. Πριν δημιουργηθεί το χειμώνα δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Με το που άρχισε να λειτουργεί άρχισε να αποκτά ζωή. Το ίδιο κάνει κάθε αθλητική εγκατάσταση. Μπορεί να μην αρκεί μόνο η αθλητική δραστηριότητα για να την κάνει βιώσιμη, αλλά πρέπει να είναι το βασικό της κομμάτι αυτό. Δίνει κάτι στην κοινωνία ιδιαίτερα σημαντικό, την ευκαιρία για άθληση".

Πριν από περίπου ένα χρόνο αναλάβατε αυτή τη θέση. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό ποια είναι τα πράγματα που θέλατε να έχετε κάνει και έχουν πραγματοποιηθεί και ποια είναι αυτά που θα θέλατε να κάνετε;

"Σίγουρα έγινε ο «Χίλων». Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που είχα στο μυαλό μου όταν ήρθα εδώ. Ήξερα τι ήθελα να κάνω. Μετά είναι η ψηφιοποίηση του αθλητικού χάρτη της χώρας η οποία έχει ξεκινήσει. Τώρα βλέπουμε το μητρώο των σωματείων, όταν θα έχουμε και εκείνο των φορέων θα έχουμε ένα μεγάλο όπλο στα χέρια μας για να αξιοποιήσουμε ακόμα καλύτερα και τον «Χίλωνα». Θα είναι ένας τρόπος να μετρήσουμε την αθλητική δραστηριότητα στη χώρα, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ο πίνακας της αθλητικής δραστηριότητας μιας χώρας δεν είναι ο πίνακας των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας που ασχολείται συστηματικά ή λιγότερο συστηματικά με τον αθλητισμό. Το «ζήσε αθλητικά» είναι μια ακόμα καλή πρωτοβουλία σαν ένα όχημα για να κάνεις πολλά πράγματα και θεωρώ ότι ήταν στα θετικά.

Στην αντίπερα όχθη είναι οι εγκαταστάσεις. Για μένα είναι το μεγάλο στοίχημα μας ως χώρα όχι για τον επόμενο χρόνο, αλλά για την επόμενη δεκαετία. Δεν αναφέρομαι στο πώς θα φτιάξουμε νέες εγκαταστάσεις, όσο στο πώς θα συντηρήσουμε αυτές που έχουμε. Πρέπει να υπάρξουν κριτήρια και σε αυτό το κομμάτι και μέσα από την κατηγοριοποίηση που θα προκύψει να δοθούν τα ανάλογα κονδύλια από το ταμείο επενδύσεων. Νομίζω ότι είναι το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ που θα μας απασχολήσει.

Το άλλο που τρέχουμε, αλλά τώρα θα αρχίσει να φαίνεται στην πράξη είναι η Ε.Π.ΑΘΛ.Α (Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας) η οποία είναι η απόρροια της σύμβασης Macolin. Είναι ένα αρκετά μεγάλο πρότζεκτ. Οι διεθνείς συνεργασίες που έχουν δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο τομέα με κάνουν αισιόδοξο ότι και στην Ελλάδα μπορούν να κάνουν βήματα προς τον συγκεκριμένο τομέα".

Για το τέλος θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος ή παράλειψη αν θέλετε της μέχρι τώρα θητείας σας

"Η μεγαλύτερη παράλειψη μου μέχρι τώρα είναι ότι δεν έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα για να δω τις εγκαταστάσεις. Με έχει φάει το γραφείο. Η καθημερινότητα και τα υπηρεσιακά θέματα σε καθηλώνουν και χάνεις τη μεγάλη εικόνα και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Βέβαια, είναι τόση η γραφειοκρατεία που μπορεί να σε πλακώσει. Το να βγεις από το γραφείο και να πας στα Χανιά, στην Αλεξανδρούπολη. Πρέπει ο Γ.Γ.Α να βγαίνει από το Ανδρέα Παπανδρέου 37".

Photo Credits: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ