LONGREADS

Νίκος Μιχελής: Ο 19χρονος Έλληνας της Μίλαν που κοιτάζει τ' άστρα

Νίκος Μιχελής: Ο 19χρονος Έλληνας της Μίλαν που κοιτάζει τ' άστρα

Ο Νίκος Μιχελής εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του στην Κ19 της Μίλαν και το Sport24.gr συζήτησε μαζί του για την εμπειρία του στους Ροσονέρι, το μέλλον του στην Εθνική ομάδα, αλλά και για τη ζωή του στην Ιταλία.

Ο τίτλος του αφιερώματος παραπέμπει στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" που περιγράφει τους κόπους ενός παιδιού που παρά τις αντιξοότητες κάνει τα πάντα για να μάθει γράμματα. Τι κοινό μπορεί να έχει ένα τέτοιο βιβλίο με την πορεία ενός νεαρού ποδοσφαιριστή; Το κοινό λοιπόν είναι η προσπάθεια, η αφοσίωση και η δουλειά, ώστε να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα. Ο 19χρονος Νίκος Μιχελής είναι κοντά στο όνειρο, μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη, αλλά βρίσκεται στον σωστό δρόμο και θα τα καταφέρει.

Πώς είμαστε τόσο σίγουροι γι’ αυτό; Γνωρίσαμε τον Νίκο Μιχελή και αντιληφθήκαμε ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια για την επιτυχία. Από την πρώτη μας επαφή καταλάβαμε ότι πρόκειται για ένα συνεσταλμένο παιδί. Είναι μόλις 19 ετών, κάνει προπόνηση λίγα μέτρα από αστέρες, όπως ο Ιμπραΐμοβιτς και ο Ντοναρούμα, πατάει στο ιστορικό Μιλανέλο, το προπονητικό κέντρο που έχουν προπονηθεί θρύλοι των Ροσονέρι, όμως παραμένει ταπεινός, προσγειωμένος με πλήρη συγκέντρωση για τη δουλειά του και θέληση για συνεχή βελτίωση.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι ασυνήθιστα, ειδικά για έναν αθλητή που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει πετύχει τόσα πολλά. Ξαφνικά από τη Νέα Σμύρνη, βρέθηκε στα τμήματα υποδομής του Αστέρα Τρίπολης και από εκεί έκανε το μεγάλο βήμα για την Ιταλία και τη Μίλαν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Νίκος Μιχελής: Ο 19χρονος Έλληνας της Μίλαν που κοιτάζει τ' άστρα

Το πρώτο, λοιπόν, ταξίδι έγινε στην Τρίπολη. Οι άνθρωποι της Αρκαδίας είχαν παρακολουθήσει το ακατέργαστο ταλέντο του Μιχελή στην προεθνική ομάδα της ΕΠΣΑΝΑ και το εκμεταλλεύτηκαν άμεσα: "Έπαιζα μία χρονιά πριν πάω στον Αστέρα, στην Προ-Εθνική ομάδα στην ΕΠΣΑΝΑ μέσω της Ακαδημίας του Κωστέα Γείτονα. Έπαιζα εκεί κάποιους αγώνες, με είδανε και από εκεί πήγα στον Αστέρα".

Με τη φανέλα του Αστέρα δεν πρόλαβε ποτέ να αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο, όμως εντυπωσίαζε με την Κ19. Έξι συμμετοχές σημείωσε στο πρωτάθλημα της Super League τη σεζόν 2017/2018, ενώ το 2018/2019 πήρε ακόμη περισσότερο χρόνο στα πόδια του σκοράροντας μάλιστα και ένα γκολ. Το ταλέντο του δεν άργησε να πάρει γρήγορα διεθνή προβολή.

Συνέντευξη στον Κώστα Αυγουστάκη

Άγχος η πρώτη μου αντίδραση

Η Μίλαν είχε συνεργαστεί με την ομάδα της Αρκαδίας, λόγω της μεταγραφής του Αντόνιο Ντοναρούμα, του μεγάλου αδερφού του Τζανλουίτζι, το καλοκαίρι του 2017. Εκ τότε οι ροσονέρι έστειλαν σκάουτς, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον Μιχελή. Ο ίδιος δεν γνώριζε την παρουσία των ανθρώπων των Ροσονέρι: "Δεν ήξερα σε κανένα παιχνίδι, ότι με έβλεπαν. Νομίζω ήταν καλύτερα, γιατί αν το ήξερα θα είχα αγχωθεί κιόλας. Όταν έμαθα για τους σκάουτ της Μίλαν, η πρώτη μου αντίδραση ήταν το άγχος. Μετά ικανοποίηση και χαρά".

Το ταλέντο, όσο και τα φυσικά χαρακτηριστικά του Μιχελή εντυπωσίασαν την Μίλαν, η οποία του έκλεισε εισιτήρια για Ιταλία το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο, η οριστική μετακίνηση δεν έγινε τότε, αλλά ένα εξάμηνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2019, καθώς η ιδιοκτησιακή αλλαγή των Ροσονέρι έβαλε ένα μικρό φρένο στις εξελίξεις: "Μέσα από την εταιρεία Sports Connection έμαθα ότι η Μίλαν με θέλει. Με είχαν δει, όπως είπα, χωρίς να το ξέρω. Στη συνέχεια πήγα και έκανα δοκιμαστικά εκεί. Δεν έτυχε να πάρω τη μεταγραφή εκείνο το καλοκαίρι, αλλά μετά από έξι μήνες".

Όσο για τα συναισθήματα ενός μικρού παιδιού, όταν κάνει τα πρώτα του βήματα σε έναν τόσο ιστορικό χώρο του ποδοσφαίρου, μας περιγράφει καλύτερα ο ίδιος: "Στα δοκιμαστικά είχα πάει πρώτα στο Βισμάρα, όχι στο Μιλανέλο, το άλλο προπονητικό που έχει η ομάδα. Όταν πάτησα εκεί, το πρώτο συναίσθημα ήταν το άγχος έξω από το γήπεδο, όταν μπήκα μέσα σε αυτό, λύθηκε. Οι άνθρωποι της Μίλαν με προσέγγισαν ωραία, όπως και όλα τα παιδιά. Πέρασα όμορφα".

Οι Ιταλοί έχουν παράδοση στην παραγωγή και την εκπαίδευση αμυντικών, αφού αποτελεί το DNA του ποδοσφαίρου τους. Ο Νίκος Μιχελής, ο οποίος αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός, αλλά και ως αμυντικός μέσος, διαθέτει φυσικά στοιχεία, τα οποία συνδυάζουν χαρακτηριστικά του σύγχρονου ποδοσφαίρου με αυτά του παραδοσιακού ιταλικού. Με λίγα λόγια παρά το ύψος του (1.92) είναι αριστεροπόδαρος με καλή τεχνική.

Νίκος Μιχελής: Ο 19χρονος Έλληνας της Μίλαν που κοιτάζει τ' άστρα

Καλύτερα όμως μπορεί να μας περιγράψει τον εαυτό του ο ίδιος: "Νομίζω ότι αυτό που είδε η Μίλαν σε μένα είναι το ύψος μου για τη θέση μου. Το γεγονός ότι έχω αριστερό πόδι και ότι είμαι καλός με την μπάλα. Μπορώ να κάνω παιχνίδι από πίσω. Παίζω και κεντρικός αμυντικός και αμυντικό χαφ, δεν έχω πρόβλημα να παίζω και στις δύο θέσεις. Συνήθιζα να παίζω όλα τα χρόνια μου κέντρο. Όσο ψήλωνα γύριζα προς τα πίσω, έπαιζα και στόπερ. Μέσα από την Αστέρα ήρθε αυτό κυρίως, εκεί έπαιξα για πρώτη φορά κεντρικός αμυντικός και καθιερώθηκα εκεί. Μου αρέσουν και οι δύο θέσεις".

Το Μιλανέλο αποτελεί ένα μεγάλο σχολείο, το οποίο μπορεί να κάνει έναν καλό ποδοσφαιριστή ακόμη καλύτερο. Επομένως για τον Νίκο η εμπειρία αυτή τού έχει μεταδώσει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του, τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να αποκτήσει στην Ελλάδα: "Σίγουρα το πρώτο πράγμα που έχω μάθει στη Μίλαν είναι η θέση. Είναι λες και έπαιζα άλλη θέση, εντελώς καινούργια. Τακτική, προσήλωση, όλα αυτά, είναι πολύ δύσκολα στην αρχή. Αλλά όταν τα μάθεις είναι πολύ χρήσιμα, είτε παίξεις στην Ιταλία, είτε σε κάποια άλλη χώρα. Μου έμαθαν να δουλεύω πολύ και μου δίδαξαν την αφοσίωση".

Ο τρόπος δουλειάς στην Ιταλία είναι διαφορετικός. Ο νεαρός παίκτης των Ροσονέρι υπογραμμίζει την οργάνωση που υπάρχει στην γειτονική χώρα, η οποία αποτελεί την ειδοποιό διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα σε σχέση με τη χώρα μας.

"Οι εγκαταστάσεις στην Ιταλία είναι καλύτερες, αλλά και σε θέματα οργάνωσης. Κυρίως για τους αμυντικούς είναι καλύτερα στην Ιταλία, γιατί εκεί ξεκίνησε η άμυνα. Γενικά είναι πιο οργανωμένα, σε προσεγγίζουν πιο καλά. Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, γιατί είναι πιο μεγάλες οι ομάδες ιστορικά". Ακόμη και η αναπτυξιακή λίγκα της Ιταλίας, η Primavera είναι ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα: "Είναι διαφορετικό από την Ελλάδα, είναι δυνατό πιο σκληρό. Δεν έπαιζα τα πρώτα πέντε ματς, μετά μπήκα σε ένα ημίχρονο, αλλά στη συνέχεια έπαιζα σε όλα. Είναι ωραία στην Primavera. Είναι δυνατά, με τακτική κυρίως στην άμυνα".

Ο Νίκος βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι πλέον τού ρίχνει ματιές και η ανδρική ομάδα. Μάλιστα, αρκετές είναι οι φορές που ο προπονητής της Μίλαν τόν έχει φωνάξει προκειμένου να προπονηθεί με τους μεγάλους. Έτσι, λοιπόν, ο Μιχελής έχει βρεθεί πλάι σε ποδοσφαιριστές όμως ο Ίμπρα και ο Τσαλχάνογλου, αλλά και σε ένα επίπεδο πολύ ανώτερο απ' ότι μπορεί να συναντήσει σε Primavera και τα πρωταθλήματα υποδομής της Super League.

"Έχω κάνει προπονήσεις με την μεγάλη ομάδα. Τότε ήταν ο Τσαλχάνογλου, ο Πιάτεκ, ο Ιμπραΐμοβιτς. Καμία σχέση με την Κ19. Πολύ μεγαλύτερη η δύναμη, πολύ περισσότερος ο ρυθμός, ήταν δύσκολα να πω την αλήθεια. Αισθάνθηκα ωραία. Σίγουρα λίγο άγχος τις πρώτες φορές, αλλά στη συνέχεια ωραία. Μίλαγα με όλους, έχω γνωρίσει τον Ιμπραΐμοβιτς. Τους χαιρετάμε και μας χαιρετούν, αλλά δεν έχουμε πει κάτι παραπάνω. Είναι πολύ ωραίο όμως ακόμη και αυτό".

Στόχος μου είναι να παίξω στην Εθνική Ελλάδας

Τα πρώτα βήματα για τον 19χρονο Έλληνα αμυντικό στην Εθνική Ελλάδας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αφού συμμετέχει στις μικρές ομάδες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος καταγράφοντας συμμετοχές σε Κ18 και Κ19. Με τέτοια πορεία και τέτοια εικόνα η κλήση του στην ανδρική ομάδα, ο οποίος είναι και στόχος του Μιχελή, δεν θα αργήσει.

"Σίγουρα στόχος, όπως για τον καθένα, είναι να παίξω στην ανδρική ομάδα της Εθνικής Ελλάδας. Είναι μεγάλη τιμή να παίζεις στην Εθνική. Για έναν αθλητή είναι πιο σημαντικό να παίζει στη χώρα του, από το να παίζει σε μία ομάδα, γιατί είναι πιο σημαντική η διάκριση. Εκπροσωπείς μία ολόκληρη χώρα και όχι μόνο μία ομάδα. Όταν παίζεις με το εθνόσημο νιώθεις υπερηφάνεια και τιμή, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα. Στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί το ποδόσφαιρο, δεν μπορούσε να παράγει μόνο αμυντικούς. Σίγουρα θα έβγαζε και μέσους και επιθετικούς. Αυτό είναι το καλό θεωρώ. Στόχος μου απλά να βελτιώνομαι και να παίξω στην πρώτη ομάδα".

Τα χαρακτηριστικά του Νίκου Μιχελή ταιριάζουν απόλυτα με τα νέα "θέλω" της Εθνικής Ελλάδας, υπό την ηγεσία του Τζον Φαν'τ Σιπ, αφού η καλή του τεχνική του επιτρέπει να κάνει παιχνίδι από τα πίσω. Δηλαδή ταιριάζει απόλυτα στο ολλανδικό στιλ που θέλει να περάσει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ο Ομοσπονδιακός προπονητής. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει και ο ίδιος ο Νίκος, στα τμήματα υποδομής γίνεται δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

"Δεν έχω μιλήσει καθόλου με τον Φαν’τ Σιπ. Σίγουρα έχει περάσει αυτό που θέλει και στις μικρότερες ηλικίες, στην Κ19, στην Κ17 και στην Κ15. Προσπαθούμε να παίξουμε από κάτω, με παιχνίδι από τα πίσω οργανωμένα, χωρίς πολλά διωξίματα. Μας έχει περάσει αυτό το στιλ το ολλανδικό που έχει και ο ίδιος".

Ο 19χρονος παίκτης της Μίλαν μπορεί να βρίσκεται εκτός Ελλάδας, όμως παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και βλέπει βελτίωση του ελληνικού πρωταθλήματος σε σχέση με τα υπόλοιπα χρόνια: "Το πρωτάθλημα μας πάει καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Γενικά πιστεύω ότι θέλει ακόμη δρόμο για να φτάσει τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εξελίσσεται πολύ καλά. Το παρακολουθώ φέτος".

Νίκος Μιχελής: Ο 19χρονος Έλληνας της Μίλαν που κοιτάζει τ' άστρα

Ο Νίκος Μιχελής είναι ένα παιδί το οποίο δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και σχεδιάζει από τώρα το μέλλον του. Μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμη καλά καλά την επαγγελματική του καριέρα, αλλά ξέρει ότι όταν κρεμάσει τα παπούτσια του θα ασχοληθεί με την προπονητική. Έτσι, λοιπόν θα δώσει φέτος Πανελλήνιες εξετάσεις, ώστε να περάσει σε κάποια σχολή ΤΕΦΑΑ, με την οποία θα ασχοληθεί αργότερα για να πραγματοποιήσει ένα ακόμη όνειρο του.

"Στόχος μου στις Πανελλήνιες είναι να περάσω ΤΕΦΑΑ, γιατί μετά το τέλος της καριέρας μου θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική. Κάθομαι και διαβάζω πολύ τώρα, γιατί δεν ήταν να δώσω Πανελλήνιες. Επειδή θα μείνω τώρα το καλοκαίρι Ελλάδα, αποφάσισα με την οικογένειά μου να δώσω Πανελλήνιες, για να περάσω σε κάποιο ΤΕΦΑΑ, ώστε να ασχοληθώ με αυτό τα επόμενα χρόνια, όχι τώρα λόγω του ποδοσφαίρου. Μου αρέσει πολύ η προπονητική. Από πάντα ήμουν μέσα στο ποδόσφαιρο και θέλω να παραμείνω εκεί".

Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι να συνδυάσεις ποδόσφαιρο και διάβασμα είναι κάτι δύσκολο. Ωστόσο με πρόγραμμα όλα είναι δυνατά δηλώνει ο Νίκος: "Είναι δύσκολα να συνδυάζεις ποδόσφαιρο με προπονήσεις, αλλά αν υπάρχει ένα πλάνο όλα γίνονται. Αν είσαι οργανωμένος μπορείς να τα πετύχεις δεν είναι κάτι απίθανο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα κιόλας που τα κατάφεραν".

Πάντα μου λείπει η Ελλάδα

Δεν γινόταν βέβαια να μην συζητήσουμε και για τη ζωή στο Μιλάνο. Ο Νίκος Μιχελής περιέγραψε μία δύσκολη προσαρμογή εξαιτίας διαφορετικού τρόπου ζωής, όμως στη συνέχεια τα καλύτερα ήρθαν, όπως και φυσικά οι βόλτες στην όμορφη πόλη της Ιταλίας: "Ο πρώτος καιρός στην Ιταλία ήταν δύσκολος αναφορικά με την προσαρμογή, γιατί έφυγα από μία επαρχιακή πόλη για να πάω να ζήσω στο Μιλάνο. Ήταν δύσκολα στην αρχή, μένω στους ξενώνες της ομάδας. Είναι πολύ οργανωμένα τα πράγματα, τώρα είναι ωραία που έχω προσαρμοστεί τελείως. Είναι όμορφα να μένεις εκεί. Πάμε βόλτα στο κέντρο του Μιλάνου, στο Ντουόμο με συμπαίκτες μου, αλλά και φίλους".

Ωστόσο, όσο όμορφο και να είναι το Μιλάνο, η Ελλάδα συνεχίζει να λείπει στον Νίκο και ανυπομονεί συνεχώς να την ξαναδεί: "Μου έλειπε η Ελλάδα, πάντα μου λείπει. Είναι διαφορετικά να ζεις στην Ιταλία από την Ελλάδα. Αφού είχα συνηθίσει εδώ, ήταν δύσκολο. Κάθε φορά ανυπομονώ να ξαναέρθω". Για το ενδεχόμενο όμως οριστικής επιστροφής του στην πατρίδα ο 19χρονος αμυντικός δεν έχει κάνει σκέψεις: "Δεν έχω σκεφτεί ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει ξεκινήσει άλλωστε η καριέρα μου επαγγελματικά. Δεν θα έλεγα όχι, ούτε ναι, ό,τι προκύψει".

Ο Νίκος Μιχελής βρισκόταν στο Μιλάνο, το οποίο επλήγη από την κορονοϊό. Όμως πρόλαβε να γυρίσει από την Ιταλία, για να μπει σε καραντίνα στην Ελλάδα. Βέβαια, ενώ η χώρα βρισκόταν σε lockdown ο ίδιος δεν σταμάτησε να δουλεύει: "Πρόλαβα να γυρίσω αρχές Μαρτίου, έκατσα καραντίνα με τον πατέρα μου δύο εβδομάδες. Μετά άρχισα αμέσως προπονήσεις. Ήταν δύσκολα στην αρχή, αλλά μετά συνήθισα, όπως ο περισσότερος κόσμος. Καραντίνα είχα κάτσει αυστηρά δύο εβδομάδες, μήπως είχα κάποιο σύμπτωμα. Στη συνέχεια προπονήσεις μέχρι και τώρα. Μιλούσα με κάποιους φίλους από την Ιταλία συμπαίκτες μου. Ήταν και αυτοί δύσκολα, μιλούσα με κάποιους άλλους φίλους από το εξωτερικό, όπως τη Γαλλία. Όλοι έζησαν τις ίδιες καταστάσεις".

Η συζήτησή μας με τον Νίκο Μιχελή έκλεισε με ακόμη μία ματιά στο μέλλον και για τους στόχους που έχει θέσει στην καριέρα του. Η ωριμότητά του φάνηκε ακόμη μία φορά στην απάντησή του, καθώς πρωταρχικός σκοπός του δεν είναι άλλος από τη δουλειά και την βελτίωση για να κάνει τα όνειρα του πράξη.

"Από ομάδα δεν ξέρω που θα είμαι, ο κυριότερος στόχος είναι να βελτιώνομαι συνέχεια, να δουλεύω πολύ, να μην σταματάω ποτέ, να φτάσω σε ένα τέλειο επίπεδο, αν γίνεται. Αυτός είναι ο κύριος στόχος. Όνειρο μου όπως κάθε ποδοσφαιριστή είναι να παίξω στην πρώτη ομάδα της Μίλαν. Θέλω να βελτιώνομαι όσο μπορώ, να χαίρομαι να παίζω ποδόσφαιρο".

Photo Credits: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ