LONGREADS

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Μία συνέντευξη με τον Φινλανδό οδηγό της Mercedes ενόψει της νέας σεζόν της Formula 1. Μιλά για τον Lewis Hamilton, το ice hockey και τα δικά του αγαπημένα ρολόγια.

Είναι λίγο δύσκολο να τον συνηθίσεις με σακάκι. Αν και οι δικοί του άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά ότι του αρέσει να διαλέγει τα ρούχα που υπηρετούν το στιλ του προσεκτικά, η μόνη εικόνα που είχα εγώ μέχρι εκείνο το μεσημέρι Τρίτης στη Γενεύη ήταν η ίδια που έχουν οι περισσότεροι φαν της F1 τα τελευταία 2 χρόνια. Ένας χαμογελαστού ξανθού τύπου ντυμένου με τη λευκή στολή της Mercedes και με τις μικρές σημαίες της πατρίδας του στο κράνος.

Με υποδέχτηκε με ένα τεράστιο και πολύ ζεστό χαμόγελο. Από εκείνα που τον έχεις συνηθίσει να “φοράει” όταν ανεβαίνει στο βάθρο. Δεν ήταν φυσικά με τη στολή. Φορούσε ένα μπλε σακάκι και γαλάζιο πουκάμισο από μέσα. Στον αριστερό του καρπό ξεχώριζε το εμβληματικό IWC Pilot's Watch Top Gun. Η συνάντησή μας εξάλλου πράγματοποιήθηκε χάρη στην IWC μιας και βρισκόμασταν και οι δύο στη Γενεύη για να δούμε από κοντά τα νέα Pilot's watches που θα κυκλοφορήσει η IWC στην αγορά το 2019. Η IWC είναι ένας από τους πιστούς χορηγούς της ομάδας της Mercedes κι όπως θα καταλάβεις και παρακάτω στην συνέντευξη, κάποιος οδηγός είναι πολύ ενθουσιασμένος για την συνεργασία αυτή.

Αλλά ας πούμε πρώτα μερικά λόγια για τον πιλότο.

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Ο Valtteri Bottas προετοιμάζεται για την τρίτη του σεζόν στην Mercedes και έκτη συνολικά στην F1. Το 2017 έκλεισε εντυπωσιακά για εκείνον με 3 νίκες, 4 pole positions, 13 podiums και 305 βαθμούς που τον έφεραν στην τρίτη θέση της κατάταξης. Το 2018 δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακό, αν και προσέφερε τα μέγιστα ώστε η Mercedes να εξασφαλίσει για άλλη μια χρονιά το πρωτάθλημα. Εκείνος περιμένει περισσότερα από τον εαυτό του. Γι' αυτό και δεν κρατιέται για την αρχή της νέας σεζόν τον Μάρτιο με το Grand Prix της Αυστραλίας.

Ο Toto Wolff έπλεξε το εγκώμιο για εσένα, τις επιδόσεις, το πνεύμα σου, για την συνεισφορά σου στην ομάδα. Πες μου λίγα λόγια για την αγωνιστική σου οικογένεια.

Κατ' αρχάς να πω ότι είναι μια σπουδαία αγωνιστική οικογένεια. Είναι μία τεράστια ομάδα όσον αφορά το μέγεθος, το πόσους ανθρώπους έχουμε στην ομάδα κι όμως καταφέρνουν να είναι ενωμένοι, σαν αληθινή οικογένεια. Όταν πρωτοπήγα στην Mercedes από την Williams, στην οποία το περιβάλλον ήταν πολύ οικογενειακό, εντυπωσιάστηκα. Όταν άρχισα να γνωρίζω την ομάδα, συνειδητοποίησα ότι είναι ενωμένοι, σαν οικογένεια. Έχω μόνο καλά λόγια να πω για την ομάδα και απ' ό,τι φαίνεται κάνουμε τα πράγματα σωστά, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Είμαι περήφανο μέλος της ομάδας αυτής.

Ποιους τομείς πρέπει να βελτιώσεις στους αγώνες σου ώστε να επιτύχεις ακόμα περισσότερα την ερχόμενη σεζόν;

Ειλικρινά πιστεύω ότι πάντα υπάρχει κάτι να βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Για εμένα όμως, από την στιγμή που ο Lewis είναι πραγματικά σε φόρμα τον τελευταίο καιρό, πρέπει να αρχίσω να τον κερδίζω, αν θέλω να κερδίσω αγώνες ή να παλέψω για το πρωτάθλημα. Όλα ξεκινούν στις κατατακτήριες δοκιμές. Αν καταταγείς καλά, μπορεί ο αγώνας να πάει καλά. Αν καταταγείς μία ή δύο θέσεις πιο πίσω, τότε είναι πιο δύσκολο. Η ομάδα πρέπει να παίρνει το μάξιμουμ των πόντων σε κάθε αγώνα.

Οπότε πρέπει να βοηθάς και τον Lewis κάποιες φορές.

Ναι, είναι φυσιολογικό. Αν όμως είμαι μπροστά στις κατατακτήριες, τότε είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Δεν είναι ποτέ εύκολο να νικήσεις τον Lewis. Το έχω καταφέρει κάποιες φορές και ξέρω ότι μπορώ να το κάνω

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Ο Lewis μοιάζει πραγματικά να είναι σε τοπ φόρμα, αποδίδοντας καλύτερα από ποτέ, ενώ έχει εδραιωθεί και στην ομάδα μετά από έξι χρόνια στο brackley. Πώς είναι να τον ανταγωνίζεσαι;

Είναι προφανώς δύσκολο να τον ανταγωνιστείς, είναι ένας από τους καλύτερους οδηγούς F1 όλων των εποχών. Ακόμα απολαμβάνει να τρέχει και τα πηγαίνει εξαιρετικά. Κάθε χρόνο βελτιώνεται. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε όλοι. Δεν είναι ποτέ εύκολο να τον νικήσεις αλλά αυτό είναι που με κινητοποιεί. Το έχω καταφέρει κάποιες φορές και ξέρω ότι μπροώ να το κάνω. Αλλά πρέπει να είμαι σε θέση να διατηρήσω αυτό το υψηλό επίπεδο για να τον ανταγωνιστώ σε κάθε αγώνα. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δουλεύω πολύ σκληρά από το τέλος της περασμένης σεζόν με όλη την ομάδα, το επιτελείο και τον εαυτό μου.

Είναι κάποια διαδρομή που θα ήθελες περισσότερο να κερδίσεις αυτή τη χρονιά;

Για μένα θα ήταν το Μονακό. Ζω εκεί εδώ και πέντε χρόνια. Ξέρω την πόλη, τους δρόμους, κάθε κτίριο στη διαδρομή. Έχω πολλούς φίλους που βλέπουν τον αγώνα από τα κτίρια. Ξέρω ακόμα και τα εστιατόρια κατά μήκος της διαδρομής. Οπότε θα ήταν σαν να κερδίζω έναν αγώνα εντός έδρας.

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Συναντιόμαστε χάρη στην IWC, είναι η δεύτερη χρονιά σου στο Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιΐας αν δεν κάνω λάθος. Υπάρχει περηφάνια στο να είσαι μέλος της οικογένειας της IWC;

Μεγάλη υπερηφάνεια. Είχα αναμιχθεί – πριν γίνω μέλος της Mercedes – με κάποια άλλα brand ρολογιών. Είμαι φαν των ρολογιών από 14 ετών, συλλέγω κάποια ρολόγια. Οπότε όταν μπήκα στην ομάδα και έμαθα για την συνεργασία, ήμουν πραγματικά χαρούμενος. Η IWC είναι ένα τρομερό brand με μεγάλο εύρος από πανέμορφα ρολόγια.

Πολλοί θέλουν να έχουν ένα καλό ρολόι στο χέρι τους σαν προέκταση του στιλ τους. Ενώ άλλοι χρειάζονται το ρολόι στην καθημέρινότητά τους. Άλλοι πάλι δηλώνουν απλά συνεπαρμένοι από την πολυπλοκότητα των μηχανισμών. Τι σε κάνει εσένα να φοράς ένα τέτοιο ρολόι;

Το πρώτο πράγμα που θα σου πω είναι ότι χρειάζομαι να φοράω ρολόι. Νιώθω γυμνός όταν δεν φοράω ρολόι. Είναι μια συνήθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτούν πλέον τα κινητά τους για να δουν τι ώρα είναι. Εγώ κοιτάω το ρολόι μου. Και φυσικά μου αρέσει το στιλ του, ο τρόπος που συνδυάζω το ρολόι μου με εκείνα που φοράω. Ειδικά σε κάποιες περιστάσεις που θες να δείχνεις στα καλύτερά σου, τότε διαλέγεις το σωστό ρολόι για την περίσταση. Για εμένα πάντως είναι και θέμα εκτίμησης. Με ενδιαφέρει εδώ και πολλά χρόνια η μηχανική των ρολογιών και θέλω να βλέπω τι καινούριο βγαίνει κάθε χρονιά, ποιες είναι οι εξελίξεις στον κόσμο της ωρολογοποιΐας.

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Αριστερά: Ο Valtteri Bottas δίπλα στον CEO της IWC, Christoph Grainger Herr. Ποζάρουν μπροστά από το εμβληματικό αεροπλάνο Silver Spitfire. Δεξιά: Στο gala της IWC.

Σου αρέσει να ντύνεσαι καλά; Πώς θα περιέγραφες το στιλ σου;

Ναι, ντύνομαι καλά. Μου αρέσει πολύ. Όχι στο σπίτι φυσικά αλλά αν βγούμε για ένα δείπνο μου αρέσει να επιλέξω προσεκτικά τα ρούχα μου. Για την ακρίβεια εγώ και η γυναίκα μου εμπλεκόμαστε σε μία επιχείρηση μόδας, είμαστε εκ των ιδιοκτητών ενός καταστήματος στο Ελσίνκι που πουλά ρούχα υψηλής ραπτικής. Πάντα είναι ωραίο να ντύνεσαι καλά για μια περίσταση.

Νιώθεις καμιά φορά υποχρεωμένος να ντυθείς καλά επειδή θα σε αναγνωρίσουν;

Όχι ιδιαίτερα. Όταν είμαι με την ομάδα, πρέπει να φοράω συγκεκριμένα ρούχα και συγκεκριμένα παπούτσια. Εκτός αγώνων ντύνομαι αναλόγως την περίσταση. Δεν είναι εύκολο να περιγράψω το στιλ μου αλλά θα έλεγα ότι είναι αρκετά χαλαρό, όχι πολύ έντονο σε χρώματο, θα έλεγα σχετικά κλασικό.

Ποια οικογένεια ρολογιών της IWC ταιριάζει στο στιλ σου καλύτερα;

Συνήθως τα ρολόγια Pilot, έχω μερικά αυτής της οικογένειας και όπως βλέπεις στο χέρι μου, φοράω το Top Gun.

Νιώθω γυμνός όταν δεν φοράω ρολόι

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Έχεις δει τη φετινή συλλογή;

Ναι! Λάτρεψα την σειρά Spitfire και ειδικά το Timezoner, το ρολοί που είναι αφιερωμένο στο πρότζεκτ “The Longest Flight”.

Αν ήθελε η IWC να δημιουργήσει ένα ρολόι ειδικά για εσένα, πώς θα έμοιαζε; Θα ήταν Ingenieur ή Pilot; Θα ήταν σε χρυσό ή ανοξείδωτο ατσάλι; Με λουράκι ή μπρασελέ; Θα είχε μήπως τουρμπιγιόν;

Θα ήταν μια πραγματικά ωραία συζήτηση, να προσπαθήσουμε να αποφασίσουμε πώς θα έμοιαζε αυτό το ρολόι. Συνήθως φοράω ρολόγια με δερμάτινο λουράκι αλλά μου αρέσει και το υφασμάτινο. Δεν προτιμώ συνήθως τις χρυσές κάσες και σχετικά με τους μηχανισμούς, μου αρέσει πολύ ο χρονογράφος. Ενώ το αγαπημένο μου χρώμα είναι το μπλε. Οπότε μάλλον θα πήγαινα προς έναν χρονογράφο με ένδειξη ημερομηνίας, σε μπλε καντράν και ατσάλινη κάσα; Σίγουρα πάντως χρονογράφο γιατί ο χρόνος είναι τα πάντα στη ζωή μου. Και την ένδειξη ημερομηνίας γιατί μου αρέσει να τη βλέπω στο ρολόι μου. Αυτό πάντως που θα ζήλευα από το φετινό Timezoner, είναι το ότι μπορείς να προσαρμόσεις την ώρα στο ταξίδι σου. Ταξιδεύω πολύ οπότε κι αυτός ο μηχανισμός θα ήταν μια τρομερά χρήσιμη προσθήκη σε αυτό το ρολόι.

Μια χαρά, τώρα οι άνθρωποι της IWC έχουν μια ιδέα για το πώς πρέπει να μοιάζει αυτό το ρολόι. Είπες ότι ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Είσαι στην ώρα σου πάντα στη ζωή σου;

Θα έλεγα ναι. Νομίζω οι περισσότεροι Φινλανδοί είμαστε είτε στην ώρα μας κάπου ή νωρίτερα. Έτσι έχουμε μεγαλώσει.

Το να ζεις τη ζωή σε έντονους ρυθμούς, σημαίνει ότι χρειάζεσαι και ένα καταφύγιο για να χαλαρώνεις. Ποιο είναι το δικό σου και τι σου αρέσει να κάνεις εκεί για να χαλαρώνεις με φίλους ή την οικογένειά σου;

Το δικό μου καταφύγιο είναι το σπίτι που έχω πάνω σε μια λίμνη στη Φινλανδία. Είναι στην πόλη που γεννήθηκα, εκεί που ξεκίνησα την καριέρα μου στο Go Karting. Είναι στη λίμνη, είναι πολύ ήσυχα εκεί και πηγαίνουμε με τους φίλους μας για να κάνουμε σπορ το καλοκαίρι. Ακόμα και το χειμώνα όμως μπορούμε να κάνουμε μια τρύπα στον πάγο της λίμνης και να βουτήξουμε μετά από μια σάουνα. Αυτό είναι το μέρος στο οποίο χαλαρώνω. Με τους έντονους ρυθμούς του Μονακό και της δουλειάς, μου αρέσει να επισκέπτομαι πού και πού την Φινλανδία, είναι τόσο διαφορετικές αυτές οι δύο χώρες.

Είμαι πιλότος αλλά δεν είμαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Για αυτό δουλεύω σκληρά, αυτός είναι ο ένας μεγάλος στόχος για τον οποίο ξυπνάω κάθε πρωί

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Έχεις πολλούς φαν, πολλούς πιτσιρικάδες που σε βλέπουν σαν πρότυπο. Τι θα συμβούλευες ένα παιδί το οποίο θα ήθελε να επιδιώξει μία καριέρα οδηγού στον μηχανοκίνητο; Υποθέτω έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα από όταν ξεκινούσες εσύ.

Σίγουρα έχουν αλλάξει, ο καιρός προχωρά. Ήταν πιο απλό κάποτε να φτάσεις στη F1, είχαμε λιγότερες κατηγορίες. Αλλά υπάρχει κάτι που παραμένει ίδιο. Αν πιστεύεις σε αυτό, αν δίνει ό,τι έχεις και δεν έχεις, αν δεν φοβάσαι να κάνεις μεγάλα όνειρα, όλα είναι πιθανά στη ζωή. Το έχουμε δει αυτό πολλές φορές. Προέρχομαι από μια μικρή πόλη της Φινλανδίας, από μία κανονική οικογένεια κι όμως έφτασα στη F1. Το πίστευα, επένδυσα όλο μου το χρόνο και όλη μου τη δύναμη σε αυτό το άθλημα και τα κατάφερα. Εξακολουθώ να κυνηγώ αλλά και να ζω το όνειρό μου. Κάνε μεγάλα όνειρα και μην τα παρατάς ποτέ.

Αυτό είναι που σε κρατά στη Formula 1; Αυτό είναι το κίνητρό σου; Ότι κάνεις μεγάλα όνειρα;

Όταν ήμουν 6 χρονών είπα σε όλους ότι θα γίνω πιλότος της F1 και Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1. Είμαι πιλότος αλλά δεν είμαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Για αυτό δουλεύω σκληρά, αυτός είναι ο ένας μεγάλος στόχος για τον οποίο ξυπνάω κάθε πρωί.

Έχουμε δει πολλούς Φινλανδούς οδηγούς να διεκδικούν και να κερδίζουν τίτλους. Εσένα, τον Keke Rosberg, τον Mika Hakkinen, τον Kimi Raikkonen. Γιατί η Φινλανδία γεννά τόσο καλούς οδηγούς αγώνων;

Το ένα είναι ότι η Φινλανδία είναι μια χώρα που αγαπά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Go Karting, rally, οτιδήποτε έχει να κάνει με μηχανή είναι πολύ δημοφιλές. Όταν είσαι μικρός είναι σχεδόν αναμενόμενο να κάνει Go Karting. Αλλά αυτό δεν τα εξηγεί σίγουρα όλα γιατί αν συγκρίνουμε εμάς με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα καταλάβεις ότι στη χώρα μου δεν μπορούμε να προπονηθούμε παρά μόνο το καλοκαίρι. Την ώρα που οι υπόλοιποι στην Νότια Ευρώπη μπορούν να προπονούνται όλο το χρόνο. Ίσως έχει να κάνει με την νοοτροπία μας απέναντι στο άθλημα. Συνηθίζουμε να είμαστε πολύ ψύχραιμοι στην πίεση.

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Πριν κλείσουμε ήθελα να σε ρωτήσω για το ποδόσφαιρο, γιατί περιέργως δεν έχω δει να σε συνδέουν με κάποια ομάδα. Παρακολουθείς ποδόσφαιρο;

Για να είμαι ειλικρινής καθόλου. Βλέπω ice hockey και αθλήματα στίβου περισσότερο. Είμαι φαν όλων των σπορ αλλά όχι ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου. Αν έπρεπε να πω ότι υποστηρίζω μια ομάδα αυτή θα ήταν η ομάδα χόκει του Μοντρεάλ.

Εσύ παίζεις καθόλου;

Για την ακρίβεια έπαιξα χθες σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα ice hockey στην Φινλανδία και έβαλα κι ένα γκολ. Δεν ξέρω αν γνωρίζεις τον Teemu Selanne, έναν διάσημο Φινλανδό παίκτη του ice hockey. Παίξαμε μαζί χθες. Οπότε ναι, για εμένα είναι το χόκει και όχι το ποδόσφαιρο.

~

Αργότερα την ίδια ημέρα τον είδα και στο μεγάλο party της IWC για τον εορτασμό της νέας συλλογής ρολογιών. Πίσω του δέσποζε ένα ασημένιο αεροπλάνο από το μακρινό 1943, το οποίο ανέφερε και στην συνέντευξή μας. Το “Silver Spitfire”, επανδρωμένο με δύο πολύπειρους πιλότους και με την πολύτιμη στήριξη της IWC θα κάνει το ερχόμενο φθινόπωρο ένα ταξίδι σε όλη την υφήλιο κάνοντας δεκάδες στάσεις στην πορεία του. Το μεγαλόπνοο αυτό project που ονομάζεται “The Longest Flight” ήταν και η έμπνευση για την σειρά ρολογιών Spitfire που παρουσίασε φέτος η IWC στη Γενεύη. Συνολικά τα νέα ρολόγια για την οικογένεια Pilot είναι 13.

Πέντε από αυτά ανήκουν στην συλλογή Spitfire, με το Pilot's Watch Timezoner Spitfire Edition “The Longest Flight” να ξεχωρίζει χάρη στον πατενταρισμένο μηχανισμό Timezoner που σου επιτρέπει να ρυθμίζεις την ώρα ανάλογα το μέρος του κόσμου στο οποίο βρίσκεσαι με μία απλή κίνηση. Δίπλα του στέκεται ισάξια το Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Spitfire αλλά και τα υπόλοιπα ρολόγια Spitfire που πήραν την έμπνευσή τους από το θρυλικό Mark 11.

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Μεγαλώνει και η συλλογή «Le Petit Prince» με δύο ρολόγια αλλά και μια ειδική έκδοση του «Antoine de Saint Exupéry» από τη συλλογή Pilot. Το Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition "Le Petit Prince" είναι το πρώτο ρολόι pilot που διαθέτει constant-force tourbillon. Για πρώτη φορά η ελβετική ωρολογοποιία χρησιμοποιεί στην κάσα σκληρό χρυσό, μια πολύ σκληρότερη και με μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά έκδοση του κόκκινου χρυσού. Στο Pilot’s Watch Perpetual Calendar Chronograph Edition “Le Petit Prince”, IWC συνδυάζει για πρώτη φορά perpetual calendar με χρονογράφο.

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Τέλος, κυκλοφορεί μια νέα σειρά ρολογιών Top Gun, από τη συλλογή Pilot. Το Pilot’s Watch Double Chronograph TOP GUN Ceratanium αποτελεί το πρώτο ρολόι pilot με κάσα από Ceratanium®. Το υλικό αυτό που έχει κατασκευαστεί από την IWC είναι ελαφρύ σαν το τιτάνιο και ταυτόχρονα σκληρό και ανθεκτικό στις εκδορές όπως το κεραμικό. Η IWC επίσης θα παρουσιάσει την πρώτη της κάσα φτιαγμένη από κεραμικό με το χρώμα της άμμου, το υπέροχο Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition "Mojave Desert".

Ο Valtteri Bottas ξυπνάει κάθε πρωί για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1

Μπορείς να δεις όλη την νέα συλλογή Pilot ρολογιών από την IWC στο επίσημο site του brand. Σε συμβουλεύουμε να ακολουθήσεις και το ελληνικότατο account του brand στο Instagram για να μαθαίνεις όλα τα νέα της IWC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ