LONGREADS

Ο Βασίλης Αναστόπουλος προπονητής στην Deceuninck Quickstep!

Ο Βασίλης Αναστόπουλος προπονητής στην Deceuninck Quickstep!

Ο Βασίλης Αναστόπουλος προσελήφθη στη θέση του προπονητή από την Deceuninck Quickstep, μια από τις κορυφαίες επαγγελματικές ποδηλατικές ομάδες στον κόσμο! Διαβάστε στο Sport24.gr τι μας δήλωσε σχετικά.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο Βασίλης Αναστόπουλος, μετά από μια απόλυτα πετυχημένη πενταετή παρουσία στη SEG, θα συνεχίσει την καριέρα του σε μια από τις κορυφαίες επαγγελματικές ομάδες στον κόσμο. Η Deceuninck Quickstep ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγο τη συμφωνία της με τον Έλληνα προπονητή, διάρκειας ενός χρόνου με οψιόν για περαιτέρω ανανέωση! Οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, με το ενδιαφέρον της βελγικής ομάδας να καταλήγει σε συγκεκριμένη πρόταση και τις υπογραφές να πέφτουν, βάζοντας τέλος σε ένα παρασκηνιακό σίριαλ, το οποίο διήρκεσε πάνω από δυο μήνες, αφού ο Αναστόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο των μισών σχεδόν ομάδων του World Tour!

Και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή, αν αναλογιστούμε ότι ομάδες όπως η Cofidis, η EF, η Sunweb, η Dimension Data και η Israel Academy, είτε βολιδοσκόπησαν τον Έλληνα Performance Manager της SEG, είτε προχώρησαν περισσότερο, καταθέτοντας επίσημες προτάσεις. Αυτό και μόνο το γεγονός, αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση για την εκπληκτική δουλειά που έχει κάνει ο Βασίλης στην SEG Racing Academy, μια ομάδα U23, την οποία επί μια πενταετία ανεβάζει συνεχώς επίπεδα, φτάνοντάς την σε δυσθεώρητα ύψη συνεχόμενων επιτυχιών, με ένα παλμαρέ νικών που θα το ζήλευαν ακόμα και επαγγελματικές ομάδες του World Tour.

Ο Βασίλης Αναστόπουλος προπονητής στην Deceuninck Quickstep!

Η επίσημη ανακοίνωση της Deceuninck Quickstep στο σάιτ της ομάδας για την πρόσληψη του Βασίλη Αναστόπουλου.

Όμως, για να πάρετε μια ιδέα για το τί σημαίνει Deceuninck Quickstep στον κόσμο της επαγγελματικής ποδηλασίας, αρκεί να πούμε ότι πρόκειται για τη "βασίλισσα" του πελοτόν σε ό,τι αφορά σε αριθμούς στατιστικής. Στις τελευταίες επτά σεζόν, από το 2013 μέχρι και φέτος, η βελγική ομάδα είναι συνεχώς πρώτη σε νίκες, πρώτη σε παρουσίες στο βάθρο αγώνων και πρώτη σε παρουσίες μέσα στο top 10. Εκείνο που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο, είναι η συνεχόμενη ανοδική πορεία σε αυτά τα νούμερα. Το 2012, η Omega Pharma Quick step (όπως ονομαζόταν τότε), ολοκλήρωσε τη χρονιά δεύτερη σε νίκες (50), πίσω μόνο από την παντοδύναμη Sky των Γουίγκινς και Φρουμ.

Το 2013 οι "Βέλγοι" έφτασαν τις 55 νίκες, το 2014 τις 61, το 2015 τις 54, το 2016 επίσης 54, το 2017 τις 57, το 2018 τις 75 και φέτος, λίγο πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, έχουν ήδη φτάσει τις 69! Η Deceuninck Quickstep ειδικεύεται στις κλασικές, τους μονοήμερους γενικότερα και από εκεί και μετά, διαθέτει ένα τόσο ισχυρό ρόστερ, ώστε διεκδικεί και παίρνει νίκες σε κάθε μεγάλο ή μικρό γύρο, ενώ οι αθλητές της προσφέρουν συνεχώς θέαμα, αφού είναι γνωστό ότι αυτή η ομάδα έχει μέσα στο DNA της, τις επιθέσεις από οπουδήποτε, τα ξεκολλήματα, τις "βεντάλιες", τις σύνθετες στρατηγικές και γενικότερα όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον τηλεθεατή να απολαμβάνει την ποδηλασία.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Βασίλης Αναστόπουλος προπονητής στην Deceuninck Quickstep!

Η μεγαλύτερη νίκη στην αγωνιστική καριέρα του Βασίλη Αναστόπουλου, στο βασιλικό ετάπ του Γύρου Ρόδου το 2002. Ο Βασίλης με τη φανέλα του πρωταθλητή Ελλάδας δεξιά πανηγυρίζει, αριστερά ο δεύτερος Kurt Asle Arvesen και πίσω δεξιά, με την κίτρινη φανέλα του πρωτοπόρου της γενικής, ο Fabian Cancellara.

Επιστρέφοντας τώρα στον Αναστόπουλο, ας δούμε μέσα σε λίγες προτάσεις την πορεία του στην ποδηλασία. Πρώτα ως αθλητής, ξεκίνησε από την κατηγορία των παμπαίδων στον σύλλογο της γενέτειράς του, Μεγαλόπολης, "Τα Λύκαια". Σε ηλικία 17 ετών γράφτηκε στον ΠΟ Πατρών, κλήθηκε στην Εθνική ομάδα και το 2001 πήγε στην Αυστρία, όπου αγωνίστηκε με την Volksbank, όντας ο πρώτος Έλληνας επαγγελματίας ποδηλάτης. Το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα και τον ΠΟ Πατρών και το 2009 πέρασε στην SP Tableware, όπου ολοκλήρωσε την αγωνιστική του καριέρα. Οι διακρίσεις του ήταν αμέτρητες, οι κυριότερες υπήρξαν η νίκη στο βασιλικό ετάπ του Γύρου Ρόδου το 2002, μπροστά από τους Κουρτ Άσλε Άρβεσεν και Φαμπιάν Καντσελάρα, καθώς και η γενική στον Γύρο Ελλάδας του 2003 (ο μοναδικός Έλληνας που τον έχει κερδίσει).

Ο Αναστόπουλος ανακηρύχθηκε 18 φορές πρωταθλητής Ελλάδας, έξι στον δρόμο και δώδεκα στην πίστα, ενώ το 2003 έγινε Βαλκανιονίκης στον δρόμο αντοχής, κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή του Κελεσίδη και δεν επαναλήφθηκε έκτοτε. Το 2010 ανέλαβε ομοσπονδιακός προπονητής (κυρίως στους έφηβους) και πήρε το πτυχίο από την Ανώτατη Σχολή Προπονητών της UCI στην Ελβετία. Στη συνέχεια ανέλαβε προπονητής του ΠΟ Πατρών και το 2012 πέρασε στην SP Tableware, στην οποία αργότερα έγινε Team Manager. Την ίδια χρονιά οδήγησε τον Περικλή Ηλία στον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στον Μαραθώνιο Ορεινής Ποδηλασίας και από το 2013 άρχισε να προπονεί ξένους επαγγελματίες αθλητές στο Λουτράκι (Γιόχαν Βανσούμερεν, Τόμας Ντέκερ, Σεμπάστιαν Λάνγκεβελντ). Ακολούθησε η δημιουργία της SEG (2014), στην οποία ο Βασίλης ξεκίνησε ως Performance Coach και κατόπιν έγινε Performance Manager.

Ο Βασίλης Αναστόπουλος προπονητής στην Deceuninck Quickstep!

Οι αθλητές της SEG που την τελευταία πενταετία πήγαν σε ομάδες World Tour.

Σε αυτά τα πέντε χρόνια που βρίσκεται στη SEG, ο Αναστόπουλος προπόνησε 50 διαφορετικούς αθλητές, οι οποίοι πήραν μέρος σε 200 αγώνες της UCI (1.100.000 συνολικά χιλόμετρα!). Τα αποτελέσματα, όπως γράψαμε και στον πρόλογο, ήταν εντυπωσιακά. Οι αθλητές του κέρδισαν 47 UCI νίκες, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν τρεις ευρωπαϊκοί τίτλοι U23. Το ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι ότι 21 αθλητές του πήραν μεταγραφή σε ομάδες World Tour, κάνοντας ήδη καριέρα στο ανώτατο επίπεδο της επαγγελματικής ποδηλασίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του Φάμπιο Γιάκομπσεν, που νίκησε σε δυο ετάπ του φετινού Γύρου Ισπανίας με τη φανέλα της Deceuninck Quickstep, κάτι που σημαίνει ότι οι δυο τους θα ξαναβρεθούν στην ίδια ομάδα. Μια πιο αναλυτική παρουσίαση της πορείας του Βασίλη στο άθλημα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ, στη μεγάλη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2017 στο Sport24.gr .

Πριν περάσουμε στη συνομιλία που είχαμε με τον ίδιο, σχετικά με τον καινούργιο του προορισμό, ας δούμε πρώτα πώς τον αποχαιρέτησαν η SEG και ο Έλκο Μπέρκχαουτ, εκ των ιδιοκτητών της ομάδας: " Όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη δική μας ακαδημία πίσω στο 2014, ο Βασίλης ήταν ο πρώτος με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή. Μαζί συζητήσαμε για το πώς θα δημιουργούσαμε τις καλύτερες βάσεις για την ανάπτυξη αθλητών U23, ώστε να τους προετοιμάσουμε για το επόμενο βήμα της καριέρας τους. Του δώσαμε πλήρη ελευθερία για να κάνει τον δικό του ιδανικό και αποδοτικό σχεδιασμό.

Ο Βασίλης Αναστόπουλος προπονητής στην Deceuninck Quickstep!

Ο Βασίλης Αναστόπουλος και ο Eelco Berkhout (αδερφός του Μάρταϊν και συνιδιοκτήτης της SEG Racing Academy) με τον δήμαρχο Λουτρακίου Γιώργο Γκιώνη (κέντρο) και το ποδήλατο που του δώρισε η ομάδα για τις μετακινήσεις του, στο Club Hotel Loutraki (χώρο διαμονής της SEG στις προετοιμασίες) τον Φεβρουάριο του 2017.

Από το καλοκαίρι του 2014 και μετά, ο Βασίλης έδωσε όλο του τον εαυτό ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τους αθλητές της Ακαδημίας, χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε φτάσει στο επίπεδο που βρισκόμαστε τώρα. Δημιούργησε ένα δυνατό προπονητικό τιμ, με το οποίο μοιράστηκε όλες του τις γνώσεις. Είμαστε κάτι παραπάνω από υπερήφανοι που μετά από πέντε χρόνια, έχει την ευκαιρία να μετακινηθεί στην Deceuninck Quickstep. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Βασίλης όλον αυτόν τον καιρό στην SEG, θα είναι το σημείο εκκίνησης για εμάς στο μέλλον. Εκ μέρους της Ακαδημίας, θέλουμε να ευχηθούμε στον Αναστόπουλο τα καλύτερα στο επόμενο βήμα του και τον ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερε την προηγούμενη πενταετία στην ομάδα μας".

Πάμε όμως τώρα στον "πρωταγωνιστή" της μεγάλης είδησης τόσο για τον ίδιο όσο και για την ελληνική ποδηλασία, τον Βασίλη Αναστόπουλο, με τον οποίο μιλήσαμε για την καινούργια πρόκληση της καριέρας του.

Sport24: Πότε έθεσες για πρώτη φορά ως στόχο-φιλοδοξία σου να εργαστείς κάποια στιγμή σε ομάδα του κορυφαίου επιπέδου στον κόσμο?

Β. Αναστόπουλος: Νομίζω ότι κάθε προπονητής που δουλεύει σε κάποια ποδηλατική ομάδα, έχει σαν στόχο του κάποια στιγμή να προπονήσει ομάδα του κορυφαίου επιπέδου. Η δική μου φιλοδοξία ξεκίνησε πριν από περίπου δυο χρόνια, όταν έβλεπα ότι αθλητές που είχα στη SEG, εκτός από τις σημαντικές νίκες που πετύχαιναν, πήγαιναν στη συνέχεια σε μεγάλες επαγγελματικές ομάδες και είχαν μια πολύ καλή πορεία. Άλλωστε είχα ξεκινήσει νωρίς στην καριέρα μου να προπονώ επαγγελματίες αθλητές όπως ο Βανσούμερεν, ο Ντέκερ και ο Λάνγκεβελντ και έβλεπα ότι η φιλοσοφία μου και οι μέθοδοι που εφάρμοζα, δεν διέφεραν σε κάτι από τις μεγάλες ομάδες του World Tour.

Ο Βασίλης Αναστόπουλος προπονητής στην Deceuninck Quickstep!

Από τη χειμερινή προετοιμασία της SEG τον περασμένο Φεβρουάριο στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου.

Sport24: Η Deceuninck σε "τρομάζει" ως προοπτική ή θεωρείς ότι πλέον, μετά την πενταετία στη SEG, είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις στις υψηλές απαιτήσεις?

Β. Αναστόπουλος: Όχι, σε καμία περίπτωση δε με τρομάζει η προοπτική της Deceuninck, γιατί πιστεύω ότι η πενταετία στη SEG ήταν ένα μεγάλο φροντιστήριο για μένα, μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία. Ξεκίνησα με μια ομάδα από το μηδέν και την φτάσαμε με τη βοήθεια των συνεργατών μου, να είναι αν όχι η καλύτερη, σίγουρα μια από τις κορυφαίες αναπτυξιακές (development) ομάδες στον κόσμο. Φυσικά γνωρίζω ότι η Deceuninck έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις, πρόκειται για το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, στην πραγματικότητα είναι ένας πολύ μεγάλος αθλητικός οργανισμός, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρω να ανταπεξέλθω σε αυτή την πολύ σημαντική πρόκληση.

Sport24: Το καλοκαίρι που μας πέρασε, βρέθηκες στο στόχαστρο σχεδόν των μισών ομάδων του World Tour. Είναι αυτό μια δικαίωση της καταπληκτικής δουλειάς που έκανες στη SEG?

Β. Αναστόπουλος: Η αλήθεια είναι ότι είχα επαφές και προτάσεις από έξι ομάδες του World Tour. Και οπωσδήποτε αυτό ήταν η δικαίωση για τη δουλειά που έκανα στη SEG όλα αυτά τα χρόνια. Κάτι που δείχνει ότι αν σε αυτό το επίπεδο εργαστείς σκληρά και φέρεις αποτελέσματα, δεν πρόκειται να περάσεις απαρατήρητος. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρχιπροπονητής της Deceuninck με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε αυτή τη θέση από τον Αύγουστο, λέει πάρα πολλά για μένα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις άλλες ομάδες που ενδιαφέρθηκαν να με εντάξουν στο δυναμικό τους. Νομίζω ότι χωρίς τη SEG, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει και όλες αυτές οι προτάσεις που ήρθαν, ήταν η επιβράβευση της προσπάθειάς μου.

Sport24: Θα δουλέψεις μαζί με μερικούς από τους κορυφαίους ποδηλάτες στον κόσμο. Αλαφιλίπ, Ζιλμπέρ, Έβενπουλ, Στίμπαρ κλπ. Αποτελεί αυτό μια επιπλέον πρόκληση για σένα?

Β. Αναστόπουλος: Ναι, το γεγονός ότι θα δουλέψω με μερικούς από τους κορυφαίους ποδηλάτες στον κόσμο, είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα. Σε λίγες μέρες θα ξέρω και το γκρουπ των αθλητών που θα αναλάβω, μετά την πρώτη συνάντηση που θα έχουμε με όλη την ομάδα, όπου με τους υπόλοιπους προπονητές θα γίνει η σχετική ανάθεση και θα τεθούν και οι στόχοι για κάθε έναν αθλητή για την επόμενη σεζόν.

Ο Βασίλης Αναστόπουλος προπονητής στην Deceuninck Quickstep!

Ο Βασίλης Αναστόπουλος με τους αθλητές της SEG στην προετοιμασία για το Girobio (Γύρος Ιταλίας U23) την περασμένη άνοιξη στην Τρίπολη.

Sport24: Ποιοι είναι οι στόχοι σου σε αυτή την πρώτη σεζόν στην ομάδα?

Β. Αναστόπουλος: Πρώτος στόχος είναι να εκπληρώσω τους στόχους που θα θέσει η Deceuninck. Ξεκινάω με μια καινούργια ομάδα, με καινούργιο οργανόγραμμα, με καινούργιους συνεργάτες, οπότε θα πρέπει στην αρχή να μάθω πώς δουλεύει ο σχεδιασμός, να ξεκινήσω να παράγω έργο και στη συνέχεια να προσπαθήσω να πετύχω στα καθήκοντα που θα μου αναθέσουν.

Sport24: Δουλειά, σοβαρότητα, αφοσίωση. Ένα τρίπτυχο που σε ακολουθεί από τα χρόνια που αγωνιζόσουν ακόμα ως επαγγελματίας ποδηλάτης. Πόσο δύσκολη ήταν η διαδρομή από τη Μεγαλόπολη μέχρι την Deceuninck?

Β. Αναστόπουλος: Η διαδρομή από τη Μεγαλόπολη στην Deceuninck είχε τα πάνω της και τα κάτω της, πολλές καλές αλλά και κάποιες κακές στιγμές. Η προπονητική μου διαδρομή - για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο - που ξεκίνησε από την ελληνική εθνική ομάδα, συνεχίστηκε στον ΠΟ Πατρών, τον Κρόνο και την SP Tableware και αμέσως μετά πέρασε στο εξωτερικό και τη SEG, ήταν σταθερά ανοδική. Το γεγονός ότι μπαίνω στην κορυφαία ομάδα του κόσμου, είναι παράλληλα και η κορύφωση σε αυτή την μέχρι σήμερα πορεία μου. Κάθε μια από τις ομάδες που πέρασα, μου έδωσε και κάτι, αυτό είναι βέβαιο. Δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα, αλλά κάθε εμπειρία που αποκόμισα από κάθε "σταθμό" της καριέρας μου, ήταν πολύτιμη και καθοριστική στο να γίνω ο προπονητής που είμαι τώρα και να αποτελώ πλέον μέλος του τιμ μιας τόσο μεγάλης ομάδας. Ξεχωριστή όμως είναι η SEG σε όλη αυτή την διαδρομή. Αν το 2014 δεν μου είχε γίνει η πρόταση από τους ιδιοκτήτες της ομάδας να μπω επικεφαλής στο νέο project που ετοίμαζαν τότε, δεν θα είχα κάνει αυτό το τόσο μεγάλο άλμα. Οπότε, προπονητικά, χρωστάω αυτή τη μεταγραφή στη SEG και στην πενταετία μου εκεί, κυρίως δε στα δυο τελευταία χρόνια, που φτάσαμε στην κορυφή των development ομάδων, με αποτέλεσμα αυτή η επιτυχία να κεντρίσει το ενδιαφέρον του World Tour και τελικά της Deceuninck.

* Photo credits: Πέτρος Γκότσης, mbike.gr, eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ