LONGREADS

Οι δέκα πιο συγκλονιστικές στιγμές της δεκαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Οι δέκα πιο συγκλονιστικές στιγμές της δεκαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα, κάνει φλας μπακ και θυμίζει τις δέκα πιο συγκλονιστικές στιγμές της δεκαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλες είναι πολύ θετικές, άλλες όχι τόσο, η κάθε μια όμως έχει τη δική της ιστορία και τη δική της ξεχωριστή σημασία.

Το 2019 μας αποχαιρέτησε και το Sport24.gr κάνει τη δική του αποτίμηση στα γεγονότα που σημάδεψαν την δεκαετία που μας πέρασε. Κάνοντας το σχετικό... ξεσκαρτάρισμα στα συμβάντα που μας απασχόλησαν έντονα από το 2010 και έπειτα, επιλέξαμε δέκα συγκλονιστικές στιγμές στο ελληνικό ποδόσφαιρο με χρονολογική σειρά.

Όσο μπορούμε, θα μείνουμε σε όσα έγιναν πάνω στο χορτάρι και αφορούν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές που είναι οι ποδοσφαιριστές. Όταν μιλάμε για στιγμές, εννοούμε γεγονότα που εκείνη τη στιγμή έγραψαν ιστορία και έχουν τεράστια σημασία. Προφανώς και ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του επιλογές και να έχει το δικό του Top-10.

Επιμέλεια: Νίκος Συριώδης

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στις 25 Φεβρουαρίου 2010 γράφτηκε μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναϊκού. Την τελευταία δεκαετία, θα έλεγε κάποιος ότι είναι η τελευταία σπουδαία ευρωπαϊκή επιτυχία του τριφυλλιού. Τότε που ακόμα ήταν Panathinaikos εκτός συνόρων και έφτανε σε θριάμβους που για τον ίδιο ήταν... ψωμοτύρι. Στο απόγειο της πολυμετοχικότητας, λοιπόν, με την ομάδα να έχει οικονομική ευμάρεια, σπουδαία ρόστερ που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του νταμπλ (το τελευταίο της ομάδας), κατάφερε να πανηγυρίσει μια ανεπανάληπτη πρόκριση μέσα στο Ολίμπικο απέναντι στη Ρόμα. Από τότε ο Παναθηναϊκός αγνοεί τις σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη.

Roma - 25/02/2010 - Stadio Olimpico - Uefa Europa League 2009/2010 - Ritorno dei sedicesimi di finale -  AS Roma vs Panathinaikos - nella foto: 
ph. Corradetti
Roma - 25/02/2010 - Stadio Olimpico - Uefa Europa League 2009/2010 - Ritorno dei sedicesimi di finale - AS Roma vs Panathinaikos - nella foto: ph. Corradetti FABRIZIO CORRADDETTI

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της τεράστιας πρόκρισης του Παναθηναϊκού σε ιταλικό έδαφος ήταν ο Σωτήρης Νίνης. Στο 40' ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι κι έδωσε την ευκαιρία στον Σισέ να ισοφαρίσει, τρία λεπτά αργότερα πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ με σουτ έξω από την περιοχή και στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με ασίστ έβγαλε τετ α τετ τον Γάλλο, που νίκησε για δεύτερη φορά τον Ντόνι. Η ήττα αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας για τους "Ρωμαίους" μετά από 14 συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στους "16" του Europa League, όπου στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Σταντάρ Λιέγης. Εντός των συνόρων πάντως, κατάφερε να σηκώσει πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι φίλοι του Άρη έχουν να υπερηφανεύονται ότι πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη εκστρατεία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στις 24 Απριλίου 2010, περίπου 30.000 φίλαθλοι των κίτρινων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από πολλά μέρη του εξωτερικού βρέθηκαν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ για τον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Η ήττα με 1-0 και το χαμένο τρόπαιο δεν μειώνει στο ελάχιστο τις εικόνες που αντικρίσαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι δέκα πιο συγκλονιστικές στιγμές της δεκαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μια κίτρινη λαοθάλασσα, παλμός εκπληκτικός, μια εκδρομή που έγραψε ιστορία. Ποτέ ξανά δεν υπήρξε τέτοια μετακίνηση οπαδών, έστω και αν δεν σφραγίστηκε με ένα τρόπαιο. Οι εικόνες από το κομμάτι που φιλοξενήθηκαν οι φίλοι του Άρη, ήταν μοναδικές. Δεν είναι και το πιο σύνηθες να μετακινούνται 30.000 οπαδοί σε μια πόλη αρκετές ώρες μακριά. Ήταν τέτοια η δίψα όμως του κόσμου για ένα τρόπαιο, που έκαναν κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο.

ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΠΟΥΓΑΪΔΗ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

Η 14η Απριλίου 2013 είναι μια από τις πιο μαύρες, στενάχωρες και συνάμα διδακτικές βραδιές στην ιστορία της ΑΕΚ. Εκείνο το ματς απέναντι στον Πανθρακικό στο ΟΑΚΑ έβαλε οριστική "ταφόπλακα" στις όποιες ελπίδες να σωθεί η παρτίδα και να μην γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης του υποβιβασμού. Η Ένωση ηττήθηκε 0-1 από την ομάδα της Θράκης με αυτογκόλ του Μπουγαΐδη και έπεσε κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα όσα ακολούθησαν του γκολ με το... ντου των μαινόμενων οπαδών έβαλε τη σφραγίδα του υποβιβασμού. Μια εβδομάδα μετά στο Περιστέρι μπήκαν οι οριστικοί τίτλοι τέλους, αλλά το φινάλε ήταν προδιαγεγραμμένο. Ο Δικέφαλος έπεσε κατηγορία και αυτό ήταν, είναι και θα είναι κηλίδα στην ιστορία του. Δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό μέγεθος, αλλά για μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας που δεν κατάφερε να μείνει στη Super League. Ποιος ξεχνάει και την περιβόητη φωτογραφία με τον φίλο της ΑΕΚ να έχει μείνει μόνος του στην κερκίδα και να κλαίει.

Οι δέκα πιο συγκλονιστικές στιγμές της δεκαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι φιλοξενούμενοι δεν πρόλαβαν καν να πανηγυρίσουν το 0-1, αφού σχεδόν αμέσως μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί της Ένωσης, ενώ οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων αποχώρησαν τρέχοντας προς τα αποδυτήρια. Στη συνέχεια, οι οπαδοί άρχισαν να αλωνίζουν στον τερέν, κατευθύνθηκαν στα επίσημα και πήραν μέρος σε συμπλοκές με τους αστυνομικούς. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και έξω από το ΟΑΚΑ, με την κατάσταση να γίνεται αποπνικτική λόγω της ρίψης δακρυγόνων. Έντονες συζητήσεις ακολούθησαν για περίπου μια ώρα προκειμένου το παιχνίδι να ξεκινήσει και πάλι και να αποφευχθεί η βαριά τιμωρία της Ένωσης. Ωστόσο, περίπου μια ώρα αποφασίστηκε η οριστική διακοπή του αγώνα. Στην αποχώρηση των των παικτών προς τη φυσούνα σημειώθηκαν και τραυματισμοί παικτών τόσο του Πανθρακικού, όσο και της ΑΕΚ.

ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Όσο και αν το επίτευγμα του Euro 2004 δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και της Εθνικής μας ομάδας, το γκολ του Γιώργου Σαμαρά απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού θα μείνει για πάντα αξέχαστο. Ήταν αυτό που έστειλε τη γαλανόλευκη του Φερνάντο Σάντος για πρώτη φορά στους "16" ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ποτέ ξανά στο παρελθόν, η Εθνική μας δεν είχε περάσει φάση όμιλο Μουντιάλ και συνάμα ήταν και η πρώτη της νίκη στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη.

ÔÏ 2-1 ÓÔÏ 90+
ÔÏ 2-1 ÓÔÏ 90+ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το σκορ ήταν 1-1 μέχρι εκείνη την στιγμή. Ο Σάμαρης άνοιξε το σκορ στο 42' και ο Μπονί ισοφάρισε στο 74'. Η Εθνική μας είχε και τρία δοκάρια, αλλά... νίκησε και την ατυχία, συνεχίζοντας το υπέροχο "ταξίδι" της. Η δικαίωση ήρθε στις καθυστερήσεις, με τον Κάρλος Βέρα να δίνει πέναλτι σε ανατροπή του Σαμαρά, ο ίδιος ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 2-1, που σε συνδυασμό με το 4-1 της Κολομβίας απέναντι στην Ιαπωνία, χάρισε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι Έλληνες βγήκαν και πάλι στους δρόμους, βίωναν ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και ανείπωτης υπερηφάνειας.

Η ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ... ΨΑΡΑΔΕΣ

Στις 14 Νοεμβρίου 2014, μόλις λίγους μήνες μετά την πορεία στα γήπεδα της Βραζιλίας στο Μουντιάλ, η Ελλάδα γνώρισε μια από τις πιο ντροπιαστικές ήττες της ιστορίας της. Τα Νησιά Φερόε ήρθαν στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και έφυγαν με νίκη 0-1 (το γκολ στο 61' ο Έντμουντσον), σοκάροντας τους πάντες. Ήταν η αρχή του τέλους για τον Κλάούντιο Ρανιέρι και το σκιάχτρο της γαλανόλευκης που δεχόταν το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Ο"πάτος του βαρελιού" δεν είχε τελειωμό σε εκείνα τα προκριματικά για το Euro 2016.

Οι δέκα πιο συγκλονιστικές στιγμές της δεκαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μια Εθνική βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες κάθε Έλληνα φιλάθλου, έχασε από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, μένοντας στην τελευταία θέση του ομίλου της. Έμοιαζε (και ήταν) απίστευτο για μια ομάδα που όλοι θαυμάζαμε για τα κατορθώματά της και κατάντησε να χάνει και από... ψαράδες. Οι διεθνείς μας γιουχαΐστηκαν, ενώ οι παίκτες των Φερόε δέχτηκαν ιπποτικό χειροκρότημα για τον άθλο τους. Στον δεύτερο γύρο, η Ελλάδα έχασε ξανά, με 2-1 αυτή τη φορά στο Τορσχάβν. Ναι, χάσαμε δυο φορές από τα Νησιά Φερόε και θα θέλαμε πολύ να το ξεχάσουμε.

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΣΕΡΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ήταν 7 Μαΐου του 2017, όταν ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο πηδάλιό του, καθώς κατέκτησε το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημά του και 44ο συνολικά. Η βραδιά της ερυθρόλευκης φιέστας είχε εορταστικό χαρακτήρα για όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού, καθώς εμφανίστηκαν με τα τρόπαια και οι άλλες ομάδες του συλλόγου που κατέκτησαν τίτλους, όπως το γυναικείο τμήμα του μπάσκετ και του βόλεϊ, αυτό της υδατοσφαίρισης, η ομάδα του πινγκ πονγκ, η ομάδα του κλειστού στίβου, αλλά και η ποδοσφαιρική ομάδα Κ20, που στέφθηκε πρωταθλήτρια για 3η συνεχόμενη χρονιά και σε μια συμβολική κίνηση που ένωσε το παρελθόν με το μέλλον της ομάδας, παρέλαβε το τρόπαιο από τα χέρια του μεγάλου θρύλου του παρελθόντος, Γιώργου Δαρίβα, βασικό στέλεχος εκείνης της ομάδας που κατέκτησε τα σερί πρωταθλήματα της δεκαετία του '50. Τα δικά τους μηνύματα, που προβλήθηκαν στα μάτριξ, έστειλαν προηγούμενοι προπονητές του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα οι Βαλβέρδε, Ζαρντίμ, Μίτσελ, Περέιρα και Σίλβα.

Οι δέκα πιο συγκλονιστικές στιγμές της δεκαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο

"Η Ελλάδα γιορτάζει για τον Θρύλο της. Ο Πειραιάς γιορτάζει για το καμάρι του, που έφτασε τα 44 πρωταθλήματα όταν όλες οι άλλες ομάδες μαζί μετρούν 37! Οι Έλληνες γιορτάζουν το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού. Ένα ρεκόρ μυθικό, μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει και άλλοι δεν μπορούν ούτε καν να ονειρευτούν. Με τα έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός ονομάστηκε ΘΡΥΛΟΣ, στη συνέχεια πήρε 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα, ρεκόρ που έμοιαζε ότι θα μείνει ακατάρριπτο στους αιώνες. Όμως απόψε γιορτάζουμε ξανά έναν παγκόσμιο ποδοσφαιρικό άθλο. Επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα κόντρα σε όλους και σε όλα. Με ψυχή, πίστη, πάθος, ενέργεια, ακατάπαυστη δουλειά, ο Ολυμπιακός γιορτάζει το 44ο πρωτάθλημα, το 7ο συνεχόμενο. Γιορτάζουμε τη μόνιμη παρουσία του Ολυμπιακού στο κλειστό κλαμπ των 25 καλύτερων της Ευρώπης", ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΤΟ ΑΚΥΡΩΘΕΝ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΙΧΑΖΕΙ

Στις 11 Μαρτίου 2018 σημειώθηκε το πιο διάσημο γκολ της τελευταίας δεκαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο μέχρι σήμερα διχάζει και για το οποίο δεν πρόκειται να καταλήξουμε αν σωστά ακυρώθηκε ή αν θα έπρεπε να μετρήσει. Ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στο ντέρμπι τίτλου την ΑΕΚ και ενώ ανήμερα εκείνουτου αγώνα έγινε γνωστό ότι είχαν επιστραφεί στον Δικέφαλο του Βορρά οι τρεις πόντοι που του είχαν αφαιρεθεί από το ματς με τον Ολυμπιακό για το ρολό ταμειακής μηχανής που χτύπησε στο στόμα τον Όσκαρ Γκαρθία και δεν θα ίσχυε η τιμωρία για κεκλεισμένων των θυρών. Έτσι, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Ένωση σε μια κατάμεστη Τούμπα, όπου με νίκη θα είχε τον πρώτο λόγο για τον τίτλο. Το 0-0 παρέμενε μέχρι το 90ο λεπτό του αγώνα, όταν ο Βαρέλα σηκώθηκε για κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξια και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μπάρκα. Το γκολ έπειτα από συνεννόηση του διαιτητή Κομίνη με τον βοηθό του δεν μέτρησε ποτέ, διότι θεωρήθηκε ότι ο Μαουρίσιο που όντως ήταν εκτεθειμένος, επηρέαζε τη φάση, αφού έκανε κίνηση για να αποφύγει τη μπάλα.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Το τι ακολούθησε μετά, δεν περιγράφεται. Ο αφιονισμένος Ιβάν Σαββίδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και είχε ξεχάσει να αφαιρέσει το όπλο του, το οποίο είχε στη θήκη του, ο Λούμπος Μίχελ έκανε επίθεση στον διαιτητή και επικράτησε ένα πανδαιμόνιο. Ο Βιεϊρίνια προσπαθούσε να απομακρύνει τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας του, ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων και τελικά το παιχνίδι διεκόπη οριστικά, με την τύχη του αγώνα να κρίνεται στις δικαστικές αίθουσες και την ΑΕΚ να είναι η νικήτρια της υπόθεσης, παίρνοντας στο φινάλε της σεζόν το πρωτάθλημα, το οποίο ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν έχουν αποδεχτεί ότι το έχασαν. Ο Σαββίδης τιμωρήθηκε με τρία χρόνια αποκλεισμό από τα γήπεδα και ο Δικέφαλος του Βορρά ξεκίνησε το επόμενο πρωτάθλημα με -2 βαθμούς και τιμωρία της έδρας του. Ίσως η πιο διάσημη ποδοσφαιρική φάση στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

ΤΟ "ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ" ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΗΡΕ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ

Όταν το 2013 η ΑΕΚ υποβιβάστηκε, πέφτοντας μάλιστα στη Γ' Εθνική, ώστε να "καθαρίσει" και από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των χρεών της, άπαντες ονειρεύονταν την επιστροφή. Τα επόμενα δυο χρόνια θα ήταν πολύ δύσκολα, αλλά με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να εγγυάται το παρόν και το μέλλον της ομάδας, όλοι έκαναν υπομονή και στάθηκαν δίπλα στην Ένωση στον δύσκολο δρόμο που θα είχε να διαβεί. Είναι πολύ μεγάλο το μέγεθος της ΑΕΚ για να γυρίζει το κάθε χωριό της χώρας και να παίζει κόντρα σε αντιπάλους που ούτε μπορούσε να φανταστεί. Το "ερχόμαστε..." αποτέλεσε το μήνυμα που ένωσε όλους τους Ενωσίτες και με αυτό πορεύτηκε η ομάδα, μέχρι την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια. Και αν το Κύπελλο του 2016 αποτέλεσε ένα πρώτο μήνυμα στους αντιπάλους της, το πρωτάθλημα του 2018 μετέτρεψε το "ερχόμαστε" σε "ήρθαμε".

SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πράγματι, η ΑΕΚ επέστρεψε για τα καλά και μόλις στη δεύτερη σεζόν μετά την επάνοδό της στη Super League, στέφθηκε πρωταθλήτρια για 12η φορά και πρώτη μετά το 1994. Ήταν πολλά τα 24 χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα και αυτό βάφτηκε κιτρινόμαυρο. Το γήπεδο άρχιζε ήδη να φτιάχνεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένας τίτλος ήταν το καλύτερο γιατρικό για όσα πέρασε η Ένωση. Την ημέρα της φιέστας στη Ριζούπολη στήθηκε ένα απίστευτο πάρτι που ξεκίνησε από νωρίς. Ο αρχηγός, Πέτρος Μάνταλος, σήκωσε την Κούπα και εν συνεχεία οι δρόμοι της Νέας Φιλαδέλφειας γέμισαν από χιλιάδες τρελαμένους φίλους της ΑΕΚ, που πανηγύριζαν με την ψυχή τους την επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ

Η σεζόν 2018-19 ήταν μυθική για τον ΠΑΟΚ, ανεπανάληπτη, μοναδική, πέρα από τη φαντασία και του πιο πιστού και αισιόδοξου οπαδού του. Ο Δικέφαλος κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του και πρώτο έπειτα από 34 χρόνια, ενώ η εκπληκτική χρονιά σφραγίστηκε και με το Κύπελλο Ελλάδας. Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την περσινή αγωνιστική περίοδο με νταμπλ, ενώ το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως πήρε το πρωτάθλημα αήττητος, με το σερί του να συνεχίζεται. Με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στο τιμόνι, είχε μόλις τέσσερις ισοπαλίες σε 30 παιχνίδια στη Super League, με τον τίτλο να καταλήγει δίκαια σε ασπρόμαυρα χέρια. Ό,τι δεν κατάφερε η ομάδα ένα χρόνο πριν, το πέτυχε με... καθυστέρηση ενός έτους.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στον τελευταίο αγώνα με τον Λεβαδειακό στην Τούμπα, στήθηκε πραγματικό πάρτι. Το τελικό 6-0 ήταν το λιγότερο, αφού ο αντίπαλος ήταν ήδη υποβιβασμένος και σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τον ΠΑΟΚ. Ο σοβαρά τραυματίας, Αντελίνο Βιεϊρίνια, πέρασε τιμής ένεκεν στο ματς προς το τέλος, ώστε να αποθεωθεί από το κοινό του Δικεφάλου για την εκπληκτική χρονιά που έκανε. Ήξερε ότι είχε να ανέβει έναν Γολγοθά τους μήνες που θα ακολουθούσαν, αλλά δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το πάρτι τίτλου. Όσο για την φιέστα, ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή, καλαίσθητη και έκλεψε τις εντυπώσεις. Ήταν ανάλογη του επιτεύγματος του ΠΑΟΚ, ο οποίος έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του.

Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ VAR ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Η 24η Αυγούστου αποτέλεσε ιστορική ημερομηνία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το VAR έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στη Super League 1. Συγκεκριμένα, στο πρώτο ματς του πρωταθλήματος ανάμεσα στη Λαμία και τον Παναθηναϊκό, έγινε χρήση του νέου συστήματος, με τον διαιτητή της αναμέτρησης, Εμμανουήλ Σκουλά, να καταλογίζει πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού.

SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κολοβός έκανε σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Βασίλη Πλιάτσικα και ο διαιτητής συμβουλεύτηκε το VAR για να δει αν υπάρχει πέναλτι. Μετά τον έλεγχο της φάσης, ο κ. Σκουλάς αποφάσισε να δώσει το πέναλτι, με την απόφαση να είναι σωστή. Το πέναλτι εκτελέστηκε και ο Μακέντα σκόραρε. Να σημειωθεί πάντως ότι το VAR χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον θεσμό του Κυπέλλου και συγκεκριμένα στον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ (1-0).

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ