ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;

Πού χάθηκες κι εσύ, Βλάντιμιρ Γιανότσκο;

Πού χάθηκες κι εσύ, Βλάντιμιρ Γιανότσκο;

Η στήλη "Πού χάθηκες κι εσύ;" επιστρέφει και αναρωτιέται τι κάνει στη ζωή του ένας από τους καλύτερους ξένους που φόρεσαν -έστω για μόλις 1,5 χρόνο- την φανέλα της Ξάνθης, ο Βλάντιμιρ Γιανότσκο.

Αν κάτι πρέπει να πιστωθεί διαχρονικά στον Χρήστο Πανόπουλο, είναι ότι έχει "μάτι". Πολλοί οι σπουδαίοι ξένοι ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την φανέλα της Ξάνθης, όχι απαραιτήτως γνωστοί στο ευρύ κοινό πριν έρθουν στην χώρα μας, εντούτοις ήξεραν καντάρια μπάλα και... άπλωσαν τις αρετές τους στο χορτάρι. Ένα ακόμη προσόν του είναι ότι ξέρει και να πουλάει, γι' αυτό άλλωστε η ομάδα του είναι από τις πλέον υγιείς ΠΑΕ στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χάρτη και ας μην έχει τον κόσμο από πίσω που στηρίζει μαζικά όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Είναι και το παράπονό του, το έχει εκφράσει πολλάκις ο ιδιοκτήτης της Skoda.

Η στήλη "Πού χάθηκες κι εσύ;" επιστρέφει και ασχολείται με μια από τις περιπτώσεις εκείνες που δικαίωσαν όσο λίγες τον Χρήστο Πανόπουλο. Όταν τον Ιανουάριο του 2000 ανακοίνωσε την απόκτηση του Βλάντιμιρ Γιανότσκο από την άσημη και άγνωστη στους περισσοτέρους, Κόζιτσε, κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, ασχέτως αν στην συνέχεια πολλοί ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν με τα κατορθώματα του διεθνούς Σλοβάκου στο χορτάρι. Ήταν από τις περιπτώσεις "λαβράκια". Απ' αυτές που αγοράζεις φθηνά ή τσάμπα κάποιες φορές και εν συνεχεία μοσχοπουλάς, αφού πρώτα έχεις πάρει ό,τι περισσότερο μπορείς από τον συγκεκριμένο αθλητή.

Ο Γιανότσκο είναι αναμφίβολα από τους πιο επιτυχημένους ξένους παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της Ξάνθης, έκανε παπάδες τον 1,5 χρόνο που έπαιξε στην Ελλάδα, όμως παραήταν καλή η παρουσία του για να μείνει το ταλέντο του εκεί και να μην έρθει το βήμα παραπάνω. Αν μάλιστα είναι και τα λεφτά αρκετά, τότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Μένει η προσφορά του παίκτη, οι αναμνήσεις που άφησε και φυσικά το "πακέτο" που πήρες για να τον παραχωρήσεις. Ο Χρήστος Πανόπουλος θα έχει να υπερηφανεύεται για μια από τις καλύτερες συμφωνίες της πορείας του ως παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πού χάθηκες κι εσύ, Βλάντιμιρ Γιανότσκο;

Κούνησε... σεντόνι με την Κόζιτσε πριν την Ξάνθη

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο Γιανότσκο γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1976 στο Κόζιτσε της τότε Τσεχοσλοβακίας. Στη γενέτειρά του έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, εκεί άρχισε να κλωτσάει για πρώτη φορά το τόπι και σιγά σιγά να ανεβαίνει. Βρέθηκε στην ακαδημία της Κόζιτσε και με την δική της φανέλα έπαιξε για πρώτη φορά ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής το 1994 και ενώ δεν είχε συμπληρώσει καν το 18ο έτος της ηλικίας του. Ξεχώριζε αρκετά, φαινόταν ότι είχε "κάτι" και μπορούσε να κάνει μια αξιοπρεπέστατη καριέρα. Όπως και συνέβη δηλαδή και ένα επαρκές δείγμα το είδαμε και στην Ελλάδα. Όσοι είναι 25 ετών και πάνω και παρακολουθούν ποδόσφαιρο, έχουν αναμνήσεις από τον Σλοβάκο.

Με την συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε να κατακτήσει δυο φορές το πρωτάθλημα της χώρας του, που είναι και τα μοναδικά που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα (να πούμε πως είχαν διαχωριστεί πλέον Τσεχία και Σλοβακία). Μιλάμε για τις αγωνιστικές περιόδους 1996-97 και 1997-98. Μάλιστα, ο Γιανότσκο αξιώθηκε να παίξει και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (1997-98) κόντρα σε αντιπάλους όπως είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Γιουβέντους και η Φέγενοορντ. Ένα από τα μεγάλα του όνειρα είχε πλέον εκπληρωθεί, αγωνιζόμενος στο Champions League με το κλαμπ που ανδρώθηκε και έβαλε τις βάσεις για την συνέχιση της καριέρας του. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2000 έμεινε εκεί και τότε ήταν που η Ξάνθη εντόπισε και ξεχώρισε την περίπτωσή του, φέρνοντάς τον στην Θράκη.

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός δεν ήθελε πολύ χρόνο για να εγκλιματιστεί και να βρει τα πατήματά του. Πήρε θέση βασικού από το τέλος του Φλεβάρη και έπειτα, αποτελώντας μια από τις ηγετικές μορφές της Skoda. Με 1.75μ. ύψος και βάρος λίγο πάνω από τα 70 κιλά, ήταν αρκετά γρήγορος, με άψογη τεχνική κατάρτιση, είχε πλήρη αντίληψη του γηπέδου και έδωσε στην ομάδα του αυτό ακριβώς που χρειαζόταν. Ποιότητα στη μεσαία γραμμή, δημιουργία και αποτελούσε "πονοκέφαλο" για κάθε αντίπαλη άμυνα. Ντεμπούτο έκανε, παίζοντας στο δεύτερο ημίχρονο του εκτός έδρας 1-1 με την Παναχαϊκή (27/2), για να αποτελεί στην συνέχεια μέλος του αρχικού σχήματος. Στα 11 ματς που ακολούθησαν μέχρι το φινάλε της σεζόν, η Ξάνθη είχε τέσσερις νίκες και επτά ήττες (έχασε μεταξύ άλλων από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ), με τον Γιανότσκο να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στο νικηφόρο εντός έδρας 3-0 με τον Ηρακλή την προτελευταία αγωνιστική, όπου έπαιξε για 82 λεπτά. Οι εμφανίσεις του ήταν πολύ καλές και άπαντες περίμεναν να συνεχίσει έτσι.

Πού χάθηκες κι εσύ, Βλάντιμιρ Γιανότσκο;

Πρώτος σκόρερ της Skoda και ηγέτης της στο χορτάρι

Η δεύτερή του σεζόν ήταν απλά εκπληκτική. Σε σύνολο 23 εμφανίσεων στο πρωτάθλημα, σημείωσε επτά γκολ και βγήκε πρώτος σκόρερ της Ξάνθης στο πρωτάθλημα. Όσο για την ομάδα του, τερμάτισε στην 8η θέση του πίνακα με 38 βαθμούς. Κατά διαβολική σύμπτωση, όπως συνέβη και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, πρώτο του ματς ήταν ξανά με την Παναχαϊκή στην Πάτρα, το τελικό σκορ ήταν πάλι 1-1 και ο ίδιος έπαιξε ένα ημίχρονο. Στο επόμενο παιχνίδι αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο και σκόραρε στο 2-1 επί της Καλαμάτας, όπως και στο 1-1 με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Η Ξάνθη νίκησε 1-0 τον Άρη την επόμενη αγωνιστική, με τον Γιανότσκο να παίζει σε όλο το ματς και να έχει την ασίστ στο γκολ της ομάδας του, ενώ ο ίδιος χάρισε τη νίκη απέναντι στον ΟΦΗ στο "Γεντί Κουλέ" (13/11/2000) και στα καπάκια σκόραρε και στο 2-0 απέναντι στον Πανηλειακό (19/11). Η παρουσία του ήταν συνεχής, όμως το επόμενο γκολ ήρθε Φλεβάρη μήνα (18/2 συγκεκριμένα) σε μια μεγαλειώδη εμφάνιση με ένα τέρμα και δυο ασίστ στο 3-1 επί του Πανιωνίου. Ο Γιανότσκο ήταν ο παίκτης-κλειδί της Skoda, εκείνος που έδινε το κάτι παραπάνω.

Ένας τραυματισμός τον άφησε για κάποια ματς εκτός, επέστρεψε για 37 λεπτά στην ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 3-0 (1η Απριλίου του 2001), ενώ σκόραρε εκ νέου στη νίκη της Ξάνθης με 3-1 απέναντι στον Εθνικό Αστέρα και στην ήττα από τον Ιωνικό με το ίδιο σκορ στη Νεάπολη. Αυτό ήταν και το τελευταίο του γκολ με την φανέλα της, ενώ τέσσερα τέρματα είχε πετύχει και στο Κύπελλο, με θύματα τον Πανιώνιο, τον Κιλκισιακό και τον Ιάλυσο Ρόδου (δυο γκολ). Εκείνη την σεζόν, η πορεία της ομάδας στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση τερματίστηκε από τον μετέπειτα τροπαιούχο ΠΑΟΚ. Ο διεθνής Σλοβάκος είχε καταγράψει 33 συμμετοχές και 11 γκολ την σεζόν 2000-01 και αν προσθέσουμε το δεύτερο μισό της προηγούμενης, είχε συνολικά με την Ξάνθη 45 συμμετοχές και 12 γκολ, όμως ήταν και η εν γένει παρουσία του που δεν περνούσε απαρατήρητη.

Τον μοσχοπούλησε ο Πανόπουλος με 2.200.000 ευρώ

Η Αούστρια Βιέννης παρακολουθούσε την πορεία του Γιανότσκο και ήθελε να τον κάνει δικό της. Όπερ εγένετο το καλοκαίρι του 2001, με τον Χρήστο Πανόπουλο να κάνει ένα χρυσό deal, πουλώντας τον 25χρονο μεσοεπιθετικό έναντι 2.200.000 ευρώ (!). Έγινε, έτσι, ο πρώτος ποδοσφαιριστής που παραχώρησε η Ξάνθη απ’ ευθείας σε ομάδα του εξωτερικού. Μπορεί κάποιος να αντιληφθεί για πόσα χρήματα μιλάμε, όταν αναφερόμαστε σε μια επαρχιακή ομάδα που με ελάχιστα χρήματα τον έκανε δικό της και κατάφερε να τον δώσει με ένα τέτοιο ποσό. Προσέφερε πολλά και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το μετέπειτα βήμα στην καριέρα του. Όσο ήταν στην Ελλάδα, το όνομά του συχνά πυκνά έπαιζε στα ρεπορτάζ των μεγαλύτερων ομάδων της χώρας μας, όμως οι Αυστριακοί τον ενέταξαν στο δυναμικό τους και δεν έχασαν.

Ο Σλοβάκος ηγήθηκε του κέντρου των "βιολέτι" και είχε φανέλα βασικού. Μάλιστα, με την Αούστρια πανηγύρισε δυο πρωταθλήματα το 2003 και το 2006 και τρία Κύπελλα (2003, 2005, 2006), κάνοντας και δυο νταμπλ. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό για τον ίδιο σε ατομικό επίπεδο, ήταν πως αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του αυστριακού πρωταθλήματος το 2002 και κορυφαίος Σλοβάκος ποδοσφαιριστής έναν χρόνο μετά. Το καλοκαίρι του 2006 και αφού είχε κάνει πλέον τον "κύκλο" του στην Αούστρια (115 συμμετοχές και 25 γκολ για την αυστριακή Μπουντεσλίγκα), αποφάσισε να πάρει μετεγγραφή στην Red Bull Ζάλτσμπουργκ. Μαζί της στέφθηκε πρωταθλητής το 2007 και το 2009 και ήταν βασικό "γρανάζι" στη μηχανή της, για να ακολουθήσουν οι επίσης αυστριακές, Τρενκβάλντερ Αντμίρα και FC Λεοπόλντορφ.

Πού χάθηκες κι εσύ, Βλάντιμιρ Γιανότσκο;

Το φινάλε και η ποδοσφαιρική ακαδημία στη Σλοβακία

Μετέπειτα και αφού πλησίαζε τα 37 του χρόνια, αποφάσισε να επαναπατριστεί και συγκεκριμένα για την Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε στην Β' κατηγορία της Σλοβακίας. Εκεί μάλιστα, είχε για προπονητή του τον άλλοτε κόουτς του Πανιωνίου, του Ηρακλή και του Ολυμπιακού Βόλου, τον Γιόζεφ Μπουμπένκο. Εκεί αγωνίστηκε για 1,5 χρόνο και έφτασε ο καιρός, ώστε στα 37 του χρόνια να κρεμάσει μια και καλή τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Έκανε μια πολύ καλή πορεία πορεία, πέτυχε σχεδόν σε όλες τις ομάδες που έπαιξε, ενώ θα πρέπει να πούμε πως ήταν 56 φορές διεθνής με την εθνική της χώρας του από το 1999 μέχρι το 2006 και πέτυχε τρία τέρματα.

Ο Γιανότσκο αποφάσισε να κάνει το επόμενό του βήμα, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι μακριά από το ποδόσφαιρο. Άλλωστε, ό,τι είχε πετύχει στη ζωή του, οφειλόταν στην "στρογγυλή θεά". Χάρη σε αυτή έφτιαξε το όνομά του, έβγαλε χρήματα και έκανε μια καριέρα σημαντική. Έτσι, λοιπόν, ίδρυσε μια ποδοσφαιρική ακαδημία στη χώρα του και σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της πατρίδας του, την "sport.aktuality.sk", είπε μεταξύ άλλων πως "θέλω να βοηθήσω με την εμπειρία μου τα παιδιά ηλικίας 7-14 ετών που θα ήθελαν να κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο. Είδα πως λειτουργούν οι μεγάλες ακαδημίες στο εξωτερικό και μου άρεσε πολύ η ιδέα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο".

Από ένα διαφορετικό μετερίζι, λοιπόν, ο Σλοβάκος συνεχίζει την ενασχόλησή του με το άθλημα, θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του στους νεότερους. Ένας παίκτης που θα τον θυμούνται σίγουρα με νοσταλγία στην Ξάνθη, που άπαντες μόνο καλές μνήμες μπορούν να έχουν για τον ίδιο, όπως βέβαια και κάθε Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος που πρόλαβε να τον δει να αγωνίζεται στην χώρα μας έστω και για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Ήταν αρκετό όμως για να αφήσει τα διαπιστευτήριά του...

Πού χάθηκες κι εσύ, Βλάντιμιρ Γιανότσκο;
TAGS ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ