LONGREADS

Premier League: Έλεγχος προόδου

Premier League: Έλεγχος προόδου

Ποια ομάδα είχε το ευκολότερο πρόγραμμα και ποια το δυσκολότερο; Η εύνοια της Μάντεστερ Σίτι και το κυνήγι της Λίβερπουλ. Η μεταμόρφωση της Τσέλσι, η ρέντα της Άρσεναλ και τα προβλήματα σε Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Θέμης Καίσαρης παρουσιάζει τον έλεγχο προόδου της Premier League.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι ξανά μίλια μπροστά από τους άλλους, η Λίβερπουλ είναι ξανά η ομάδα που την πλησιάζει περισσότερο. Το καλό ξεκίνημα της Τσέλσι του Σάρι, τα θέματα της Τότεναμ, η ρέντα της Άρσεναλ και η κρίση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η διακοπή του Οκτωβρίου είναι πάντα η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη ματιά στη μάχη της Premier League.

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Οι οκτώ αγώνες είναι μικρό δείγμα. Είναι αρκετό για μια πρώτη προσέγγιση, αλλά μικρό για σταθερά συμπεράσματα. Μπορούμε να συζητήσουμε πράγματα για τις ομάδες της Premier League, να δούμε πως τα πάνε σε σχέση με πέρυσι, όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό πως είναι μόνο οκτώ ματς, όχι τα 38 της προηγούμενης σεζόν.

Σε επιδόσεις οκτώ αγώνων, το πρόγραμμα παίζει τεράστιο ρόλο. Αν έχεις παίξει ντέρμπι και πόσα, σε ποια έδρα, κτλ. Πριν δούμε λοιπόν τις επιδόσεις των ομάδων, καλό θα είναι να ξέρουμε τι πρόγραμμα είχαν στο ξεκίνημα της φετινής Premier League.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Σε αυτό θα πάρουμε τη βοήθεια των ανθρώπων του InfoGoal. Εκείνοι έκατσαν κι αξιολόγησαν όλες τις οκτάδες αγώνων που θα δώσουν φέτος οι ομάδες στην Αγγλία. Έτσι λοιπόν υπολόγισαν πόσο δύσκολη ήταν για κάθε ομάδα η αρχική οκτάδα αγώνων σε σχέση με αυτές που θα ακολουθήσουν.

Το επόμενο γράφημα αξιολογεί το ξεκίνημα κάθε ομάδας με βάση αυτά που θα βρει μπροστά της. Η Μπράιτον πχ έδωσε την πιο δύσκολη οκτάδα αγώνων της σεζόν και γι'αυτό έχει το νο1. Η Τσέλσι από την άλλη έχει το 31, γιατί άφησε πίσω της το πιο εύκολο σετ αγώνων που θα κληθεί να δώσει φέτος.

Premier League: Έλεγχος προόδου

Τσέλσι και Γιουνάιτεντ είχαν πολύ εύκολο πρόγραμμα μέχρι τώρα, για Σίτι, Τότεναμ και Άρσεναλ το πράγμα ήταν βατό, αλλά η Λίβερπουλ είχε το δυσκολότερο πρόγραμμα του Top6, αφού έδωσε την 3η πιο δύσκολη οκτάδα αγώνων της σεζόν.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Ξεκινάμε από τη συνολική εικόνα όλων των ομάδων. Πάντα με βάση τα expected goals: τα xGoals παρακάμπτουν την αποτελεσματικότητα και μας παρουσιάζουν την απόδοση. Μας λένε πόσο απειλούν και απειλούνται οι ομάδες, ανεξαρτήτως του πόσα γκολ έχουν βάλει ή δεχθεί.

Βλέπουμε δηλαδή πόσο καλά τα πάνε οι ομάδες στην επίθεση (xGoals Υπέρ ανά αγώνα) και στην άμυνα (xGoals Κατά ανά αγώνα). Όσο πιο δεξιά (καλή επίθεση) και πιο χαμηλά (καλή άμυνα), τόσο πιο καλά. Οι διακεκομμένες γραμμές υποδηλώνουν τον μέσο όρο του πρωταθλήματος. Ιδού.

Premier League: Έλεγχος προόδου

Η Σίτι εκεί που την αφήσαμε πέρυσι, στην πινέζα κάτω δεξιά, με την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα. Η Λίβερπουλ κι αυτή εκεί που ήταν, η ομάδα που είναι πιο κοντά στη Σίτι. Τσέλσι και Τότεναμ ακολουθούν στην επίθεση, αλλά έχουν θέματα στην άμυνα, ειδικά η ομάδα του Ποκετίνο.

Πέμπτη καλύτερη επίθεση, με εξαιρετική άμυνα, η Μπόρνμουθ. Τέταρτη καλύτερη άμυνα, με επίθεση πάνω από τον μέσο όρο, η Γουλβς. Και οι δύο ομάδες αξίζουν και με το παραπάνω την 6η και 7η που κατέχουν αυτή τη στιγμή.

Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ προβληματίζουν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο: αμυντικά είναι χειρότερες από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής και επιθετικά είναι λίγο πάνω απ'τον μέσο όρο. Ποτέ δεν είναι καλό να είσαι κοντά στην Γουότφορντ.

Από τις υπόλοιπες ομάδες ας ξεχωρισούμε τη Φούλαμ, με μια αμυντική επίδοση τόσο άθλια που "τρυπάει το ταβάνι" και κάνει τις υπόλοιπες "κακές" ομάδες να μοιάζουν φυσιολογικές. Το να πλησιάζει τον μέσο όρο της επίθεσης δεν πρόκειται να τη σώσει αν συνεχίζει να έχει τόσο τραγική άμυνα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΕΖΟΝ

Πάμε τώρα να δούμε κάτι για πρώτη φορά. Στο επόμενο γράφημα θα δούμε τις ομάδες του Top6, να συγκρίνονται όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τον εαυτό τους. Θα δείτε μαζί στο ίδιο γράφημα τις φετινές τους επιδόσεις, αλλά κι αυτές στις δύο προηγούμενες σεζόν.

Για να έχετε έτσι μια αίσθηση του πως τα πάνε στο φετινό ξεκίνημα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι.

Ο αριθμός κάτω από το σήμα κάθε ομάδας υποδηλώνει τη σεζόν (2019, 2018, 2017) και για να θυμάστε άμεσα το πως το πήγαν βάλαμε και χρώματα. Με το κόκκινο δείχνουμε τη σεζόν που πήραν το πρωτάθλημα (Σίτι 2018 και Τσέλσι 2017), με πράσινο τη χρονιά που μπήκαν στην τετράδα και με πορτοκαλί την αποτυχημένη χρονιά, εκτός τετράδας. Οι διακεκομμένες γραμμές υποδηλώνουν τον μέσο όρο μεταξύ μόνο αυτών των έξι ομάδων.

Premier League: Έλεγχος προόδου

Η Σίτι αφήνει πίσω ακόμα και την περσινή της ομάδα, αλλά είπαμε, είχε πολύ εύκολο πρόγραμμα. Η Λίβερπουλ είναι κοντά στα περσινά της στάνταρ, με ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στην άμυνα, ενώ έχει βγάλει δύσκολο ξεκίνημα.

Στον χώρο πάνω δεξιά θα βρείτε και τις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες. Απίστευτο ή όχι, Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Τότεναμ βρίσκονται όλες στο “Κακή επίθεση/Κακή άμυνα”. Το “κακή” βέβαια δεν είναι σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, αφορά τη σύγκριση μεταξύ των κορυφαίων ομάδων.

Η Τσέλσι είναι σε καλύτερη φάση απ’όλες, έχει καλύτερη επίθεση από πέρσι και πρόπερσι, αλλά χειρότερη άμυνα. Η Τότεναμ για πρώτη φορά βρίσκεται αρκετά πάνω απ’τον μέσο όρο στην άμυνα και έχει χειροτερεύσει επιθετικά, ενώ Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ έχουν σοβαρά θέματα.

Πάμε τώρα να ρίξουμε ματιές σε κάθε ομάδα ξεχωριστά, να δούμε τι μάθαμε σ’αυτές τις οκτώ πρώτες αγωνιστικές.

ΣΙΤΙ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Η Σίτι εκμεταλλεύτηκε το εύκολο πρόγραμμα και εκτόξευσε τους περσινούς δείκτες της, που ούτως ή άλλως ήταν εκπληκτικοί. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει μόνο νίκες και για να αφήσει δύο βαθμούς με την (εξαιρετική) Γουλβς έπρεπε να φάει γκολ με το χέρι και να χάσει τα άχαστα.

Όμως, οι απίστευτες επιδόσεις σε επίθεση και άμυνα οφείλονται αρκετά στο εύκολο πρόγραμμα. Η Σίτι έχει θέματα και φάνηκε στο Champions League, όπου ηττήθηκε εντός από τη Λυών και ίδρωσε για να κάνει διπλό στη Χόφενχάιμ. Η απουσία του Ντε Μπρόινε είναι σημαντική, ενώ και ο Σανέ έχει περίεργο ξεκίνημα στη σεζόν και τώρα ενσωματώνεται.

Η Σίτι έχασε μεγάλη ευκαιρία να φύγει με διπλό από το Άνφιλντ, αλλά εκτός από το χαμένο πέναλτι του Μαχρέζ πλήρωσε και τον φόβο που της έχουν δημιουργήσει οι περσινές ήττες από τη Λίβερπουλ. Στο διάστημα που βρίσκεται στην Αγγλία ο Πεπ δεν έχει προσεγγίσει κανένα ματς τόσο συντηρητικά όσο αυτό με τη Λίβερπουλ την προηγούμενη Κυριακή.

Το καλό για τους Πολίτες είναι αυτό που είπαμε και στην προηγούμενη ματιά στην Premier League: η διαφορά τους με τους υπόλοιπους είναι τόσο μεγάλη που αντέχουν ακόμα και μικρή πτώση στη απόδοση, γκίνια, κτλ. Αυτό που δύσκολα θα αντέξουν είναι δεύτερη συνεχόμενη σεζόν με μόνο τον Φερναντίνιο στο 6.

ΤΣΕΛΣΙ: ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΕ ΣΑΡΙ

Η Τσέλσι άφησε πίσω της το πρώτο διάστημα της εποχής Sarri-ball. Για πρώτη φορά στην εποχή Αμπράμοβιτς οι Μπλε έχουν όντως έναν προπονητή που θα τους κάνει το αντίθετο αυτού που ήταν για χρόνια: μια ομάδα πρωτοβουλίας και όχι μια ομάδα αντίδρασης.

Ο Ζορζίνιο έχει πάρει την μπαγκέτα στο κέντρο, ο Αζάρ είναι πιο κοντά στο γκολ από ποτέ. Δεν είναι βέβαια όλα ρόδινα: η ψυχολογία του Μοράτα είναι στα τάρταρα, το ίδιο κι η αποτελεσματικότητά του.

Αν η Τσέλσι δεν είχε τόσο εύκολο πρόγραμμα, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να έχει 20 βαθμούς όταν είχε τέτοια αμυντικά θέματα και σχετικά μέτρια επιθετική εικόνα. Η εικόνα της είναι 100% αλλαγμένη με τον Σάρι στον πάγκο, τα πάντα γίνονται διαφορετικά στο χορτάρι, αλλά ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Λίβερπουλ είχε το δυσκολότερο πρόγραμμα του Top6 και τα πήγε εξαιρετικά, με το καλύτερο ξεκίνημα στα χρόνια της Premier League. Εξαιρετικά βάσει αποτελεσμάτων, αλλά όχι τόσο όσον αφορά την εικόνα.

Η ομάδα του Κλοπ μαθαίνει να νικάει ακόμα κι όταν δεν είναι καλή, αλλά έχει ακόμα αρκετά ζητήματα. Η τριάδα της επίθεσης είναι ντεφορμέ όσον αφορά την ευστοχία και η πίεση του Τσάμπερλεϊν λείπει πολύ από το κέντρο.

Ο Γερμανός έχει χαμηλώσει κι άλλο την πίεση, οι Κόκκινοι τρέχουν λιγότερο από ποτέ και προσπαθούν να κερδίσουν με έλεγχο, όχι με το πόδι στο γκάζι. Ο Γκόμεζ είναι εκπληκτικός δίπλα στον Φαν Ντάικ, ο Άλισον έχει φέρει ηρεμία.

Αργά ή γρήγορα ο Κεϊτά με τον Φαμπίνιο θα πρέπει να γίνουν περισσότερο ενεργοί, ειδικά τώρα που ο Μίλνερ θα λείψει για έναν μήνα. Ο Κλοπ πάντως είναι σαφές πως επιδιώκει να έχει τη Λίβερπουλ καλή και φρέσκια σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

ΤΟΤΕΝΑΜ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ

Η Τότεναμ παραδοσιακά κάνει μέτρια ξεκινήματα στη σεζόν. Φέτος μπήκε ασθμαίνοντας σ'αυτήν, με παίκτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν μετά το Μουντιάλ.

Η επίθεση δεν κλικάρει, ο Σον έλειπε, ο Ντέλε Άλι είναι εκτός και σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν αμυντικά προβλήματα. Η ομάδα του Ποκετίνο για πρώτη φορά βρίσκεται με τόσο άσχημες επιδόσεις σε επίθεση και άμυνα.

Η νίκη στο Ολντ Τράφορντ ήταν μεγάλη, αλλά και αρκετά τυχερή, κάτι που σημείωσε εμφατικά ο Αργεντινός προπονητής, και ήρθαν τα αποτελέσματα να τον δικαιώσουν. Το κλίμα γενικά δεν είναι καλό χωρίς μεταγραφές και με το φιάσκο του γηπέδου, όαση μοιάζει η άνοδος του εκρηκτικού Λούκας Μούρα.

ΑΡΣΕΝΑΛ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΥΧΕΡΗ, ΠΑΡΑ ΚΑΛΗ

Η Άρσεναλ ξεκίνησε με δύο ήττες την εποχή χωρίς Βενγκέρ: προβληματισμός, γκρίνια, ηττοπάθεια. Ακολούθησαν έξι σερί νίκες και η ψυχολογία στο Έμιρεϊτς είναι η καλύτερη εδώ και πολλά χρόνια.

Η αλήθεια όμως είναι πως η Άρσεναλ είχε μεγάλη ρέντα. Μόνο σε δύο απ'αυτές τις έξι νίκες ήταν πραγματικά ανώτερη από τον αντίπαλο. Τα υπόλοιπα τέσσερα ματς ήταν αμφίρροπες αναμετρήσεις, που κάλλιστα θα μπορούσαν να φέρουν απώλειες βαθμών στην ομάδα του Έμερι.

Οι κανονιέρηδες είχαν ρέντα εκτός από βατό πρόγραμμα: έβαλαν περισσότερα γκολ απ'όσα θα έπρεπε και έφαγαν επίσης λιγότερα. Οι υπολογισμοί λένε πως ήδη η Άρσεναλ έχει οκτώ βαθμούς περισσότερους απ'αυτούς που "'αξιζε" με βάση την εικόνα της στο χορταρι!

Όλοι χρειάζονται λίγη ρέντα, πόσο μάλλον όταν κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, αλλά η Άρσεναλ θα χρειαστεί άμεσα βελτίωση: με 1.39 xGoals Υπέρ και 1.37 xGoals Κατά δεν πρόκειται να πάει μακριά.

ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΚΡΙΣΗ

Για τη Γιουνάιτεντ και τον Μουρίνιο τα είπαμε αναλύτικά πριν από δύο εβδομάδες. Ο αγώνας με τη Νιουκάστλ ήταν οριακός και κερδήθηκε με έναν τρόπο που έδωσε ανάσα ζωής στον Πορτογάλο.

Ανάσα που δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ όσο ο ίδιος και οι τακτικές του στο χορτάρι και στο μάνατζμεντ θα παραμείνουν ίδιες. Η Γιουνάιτεντ έχει θέμα και στην επίθεση και στην άμυνα, κι αυτό δεν καμουφλάρεται από το 3-2 με τη Νιουκάστλ.

Ο αγώνας με την Τσέλσι είναι μια καλή ευκαιρία για τον Μουρίνιο να προσπαθήσει για αποτέλεσμα με τον τρόπο που αγαπάει, να κερδίσει ακόμα περισσότερο χρόνο και να ποντάρει στο γεγονός πως και οι υπόλοιποι έχουν τα θέματά τους.

ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ;

Το τελευταίο είναι και το βασικό συμπέρασμα αυτής της πρώτης ματιάς. Εκτός των Σίτι-Λίβερπουλ, οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες του Top6 δεν έχουν εικόνα που πείθει. Όμως, κάθε μία παίρνει θάρρος απ'τα προβλήματα των υπολοίπων και το γεγονός πως έχει κάνει νίκες χωρίς να είναι πραγματικά καλή. Όλοι σκέφτονται πως με μικρή βελτίωση θα πάνε πολύ καλά, ενώ η Τσέλσι σκέφτεται πως ίσως να μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Σε κάποια άλλη σεζόν θα λέγαμε πως Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ θα χρειαστούν σοβαρή βελτίωση για να μπουν στην τετράδα. Όμως, αν όλες μείνουν έτσι, τότε δύο εξ αυτών θα τα καταφέρουν, ακόμα κι αν διατηρήσουν την προβληματική τους εικόνα.

Θα ξέρουμε περισσότερα στην επόμενη ματιά.

Οι μέσοι όροι των expected goals είναι βασισμένοι στα μοντέλα του Michael Caley και του understat.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ