LONGREADS

Τάσος Θέος: "Η τόλμη του Μπέντο και ο υπέροχος Βαλβέρδε"

Τάσος Θέος: "Η τόλμη του Μπέντο και ο υπέροχος Βαλβέρδε"

Η συμβολή του στην ανάδειξη του Ρέτσου, οι λόγοι που πρέπει να στηριχθεί ο Μαρτίνς, το παράδειγμα του Παναθηναϊκού για τις low budget ομάδες, η τόλμη του Μπέντο και ο υπέροχος Βαλβέρδε. Μετά από πέντε χρόνια και τρεις τίτλους στην Ακαδημία του Ολυμπιακού, ο Τάσος Θέος αποκαλύπτεται στο Sport24.gr.

Η αλλαγή σκυτάλης στην διοίκηση του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2010, έφερε και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στον σύλλογο. Βασικό μέλημα των ερυθρολεύκων ήταν η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων υποδομής και ο διακόπτης γύρισε για τα καλά τον Μάιο του 2012 με την πρόσληψη του Μπερντ Στορκ.

Ο Γερμανός τεχνικός έφερε σημαντικές διαφοροποιήσεις στη δομή της Ακαδημίας, ωστόσο ήταν απαραίτητο να βρεθούν και οι ανάλογοι συνεργάτες που θα τον βοηθήσουν στο νέο αυτό εγχείρημα. Ένας από αυτούς συναντάται στο πρόσωπο του Τάσου Θέου.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Super League Κ-17 με τον Άρη και η εν γένει δουλειά του στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης ήταν το μετέπειτα διαβατήριο του για να περάσει την πύλη του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη. Όταν Θέος και Άρης δεν βρήκαν τη φόρμουλα ανανέωσης της συνεργασίας τους, ο Ολυμπιακός δεν το σκέφτηκε και πολύ για να βάλει τον Έλληνα τεχνικό στο προπονητικό επιτελείο των Ακαδημιών του.

Και ουδείς το μετάνιωσε. Υπό τις οδηγίες του Τάσου Θέου οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα Super League Κ-15 και δύο στην Κ-17, όμως το σημαντικότερο είναι πως και μέσα από τη δική του δουλειά αναπτύχθηκαν ταλέντα όπως οι Ρέτσος, Ανδρούτσος, Νικολάου, Μανθάτης, Καμπετσής, Σκαφίδας, Ξενιτίδης.

Μετά από μια πενταετία απόλυτα επιτυχημένης συνεργασίας, οι δρόμοι του Ολυμπιακού με τον Έλληνα τεχνικό χώρισαν το περασμένο καλοκαίρι. Ο Τάσος Θέος παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr και δεν μίλησε μόνο για την παρουσία στα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών, ωστόσο μοιραία η κουβέντα ξεκίνησε από την εποχή που ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Στορκ στην Ακαδημία.

"Ο Μπερντ Στορκ είχε την τεχνογνωσία. Έβαλε κομμάτια από τη γερμανική φιλοσοφία στον τομέα της ενδυνάμωσης, της πειθαρχίας, τα πάντρεψε με το ελληνικό ταμπεραμέντο και το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας, δίνοντας ένα σωστό αποτέλεσμα. Ο Ρέτσος, ο Ανδρούτσος, ο Νικολάου, ο Μανθάτης, ο Καμπετσής, ήταν από τα παιδιά που δούλεψαν πάνω στον καινούριο τρόπο λειτουργίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα παιδιά βγήκαν μέσα από το πρόγραμμα που εφάρμοσε ο Μπερντ Στορκ. Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό είχα τους γεννημένους το 1999. Τον Καμπετσή, τον Σκαφίδα, τον Ξενιτίδη και στην Κ-17 ήταν οι 98άρηδες, ο Ρέτσος, ο Μανθάτης, που τους είχα την προηγούμενη χρονιά στην Κ-16. Έχω δουλέψει με αυτά τα παιδιά, με άλλους μια σεζόν, με άλλους περισσότερο".

Το χάρισμα του ταλέντου σε έναν ποδοσφαιριστή είναι δεδομένο. Είναι όμως και αρκετό για έναν νεαρό σε ηλικία παίκτη προκειμένου να σταθεί σε επαγγελματικό επίπεδο; Ο Τάσος Θέος μας εξήγησε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν άλλοι παράγοντες εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

"Το λέω συνέχεια στα παιδιά. Η σωστή νοοτροπία παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και είναι αλήθεια ότι προσαρμοζόμαστε στα ευρωπαϊκά πρότυπα τα τελευταία χρόνια. Ο Μπερντ Στορκ έβαλε τις βάσεις για τη σωστή νοοτροπία και την σκληρή δουλειά. Να νιώθουν τα παιδιά ότι είναι αθλητές και πρέπει να ξεχωρίζουν. Από τον τρόπο που θα συμπεριφέρονται έξω από το γήπεδο, τις διατροφικές τους συνήθειες, τον τρόπο που θα επιλέγουν να ξεκουραστούν.

Πράγματα που παίζουν ρόλο για το αν θα καταφέρουν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Στην Ελλάδα εύκολα απογοητευόμαστε, εύκολα ενθουσιαζόμαστε και κάπου εκεί το χάνουμε. Δεν έχουμε ισορροπία. Αυτό σιγά σιγά έχει αρχίσει να αλλάζει. Σίγουρα παίζει ένα ρόλο το περιβάλλον των παιδιών στην εξέλιξη τους.

Αλλά το θέμα είναι η συμπεριφορά τους σε όλα τα κομμάτια που αφορούν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πρόκληση να γίνουν επαγγελματίες. Και όταν το καταφέρουν οφείλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά στο γήπεδο για να σταθούν και να έχουν διάρκεια".

,  .  30  2018



: Sport24.gr /
, . 30 2018 : Sport24.gr / SPORT24.GR /

Από μικρή ηλικία οι αθλητές καλούνται να λειτουργήσουν σε μια καθημερινότητα πολύ διαφορετική από αυτή του μέσου εφήβου. Αποχωρίζονται σε μεγάλο βαθμό την οικογενειακή προστασία, η ψυχολογία τους έχει διακυμάνσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες συνθήκες και παράλληλα να συνεχίσουν την σχολική τους μάθηση. Κάπου εδώ ο ρόλος ενός αθλητικού ψυχολόγου κρίνεται απαραίτητος για τα παιδιά.

"Η βοήθεια που παρέχει η παρουσία αθλητικού ψυχολόγου είναι πολύτιμη σε αυτές τις ηλικίες. Η καθημερινότητα δεν είναι εύκολη για τα παιδιά. Από το σχολείο να μπουν στην προπόνηση και σε αγωνιστικά τμήματα που υπάρχει ανταγωνισμός. Μετά το τέλος του προγράμματος να επιστρέψουν στο διάβασμα ή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Έχουμε παιδιά που έρχονται από την επαρχία, αποχωρίζονται την οικογενειακή τους θαλπωρή, τις καθημερινές τους συνήθειες στο σπίτι.

Επομένως είναι ένα ερώτημα το πώς θα ανταποκριθούν σε νέες συνθήκες, καινούρια δεδομένα. Και αυτό είναι δύσκολο όταν είσαι 14 - 15 χρονών. Όταν για παράδειγμα σε αυτή την ηλικία φεύγεις από την Αλεξανδρούπολη και έρχεσαι στην Αθήνα, παθαίνεις ένα πολιτισμικό σοκ. Όταν μπαίνεις στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και βλέπεις όλες αυτές τις παροχές, πρέπει να μάθεις και να τις διαχειρίζεσαι. Στον Ολυμπιακό είναι ευτύχημα ότι έχεις όλα τα εφόδια και την τεχνογνωσία για να σταθείς και να βάλεις τις σωστές βάσεις.

Και η παρουσία του αθλητικού ψυχολόγου είναι ένας εξόχως σημαντικός παράγοντας, αφού καθοδηγεί επιστημονικά τα παιδιά στον τρόπο που θα αντιμετωπίζουν αυτή την καθημερινότητα. Είναι σημαντικό και για εμάς τους προπονητές, στο πως θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας και κυρίως τα παιδιά σε μια τρυφερή ηλικία, που χρειάζονται μεγάλη προσοχή για την εξέλιξη τους.

Μην ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με παιδιά, με εύθραυστη ψυχολογία. Είχα πέρσι έναν παίκτη που είχε έρθει από τον Κρήτη, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και ζήτησε να αποχωρήσει. Δεν είναι εύκολο".

Αν περάσει στο μυαλό σου ότι πολύ εύκολα θα βρεθείς εκεί που ονειρεύεσαι, αυτομάτως αποκτάς ημερομηνία λήξης

Σε μια εποχή άκρατου επαγγελματισμού, οι προπονητές και οι ομάδες συναντούν δύο παραμέτρους που συχνά δεν έχουν θετική επιρροή στην εξέλιξη ενός ταλέντου. Το πρότυπο του πατέρα που θέλει να ανακατεύεται σε όλα και οι μάνατζερ που βλέπουν πολλά μελλοντικά μηδενικά σε ευρώ στο πρόσωπο ενός νεαρού ποδοσφαιριστή. Συνταγή που μπορεί γρήγορα να σε οδηγήσει σε... ημερομηνία λήξης, σύμφωνα με τον Τάσο Θέο.

"Είναι μια μεγάλη συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε. Το σημαντικότερο είναι πως οι ίδιοι οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να πατάνε τα πόδια τους στη γη, να πιστεύουν στον εαυτό τους, να στέκονται στα προσόντα που έχουν και παράλληλα να χτίζουν τη δική τους προσωπικότητα.

Γιατί κανένας μάνατζερ ή άλλοι παράγοντες δεν μπορούν να σε οδηγήσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Μόνο η σκληρή δουλειά, η σωστή κατεύθυνση από την ομάδα και η προσπάθεια για εξέλιξη καθημερινά. Ό,τι ταλέντο και να έχεις, αν δεν δουλέψεις και περάσει στο μυαλό σου ότι πολύ εύκολα θα βρεθείς εκεί που ονειρεύεσαι, αυτομάτως αποκτάς σύντομη ημερομηνία λήξης".

Στην Ελλάδα συχνά γίνεται η κουβέντα για τους παίκτες της Ακαδημίας, ωστόσο δύσκολα οι ομάδες τους εμπιστεύονται πραγματικά. Ειδικά αν μιλάμε για συλλόγους με τεράστια πίεση όπως ο Ολυμπιακός. Εκτός από τον προπονητή που θα βρεθεί για να το τολμήσει, θα πρέπει και οι ίδιοι να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι να αρπάξουν τις ευκαιρίες. Που τις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν είναι πολλές.

"Πρώτα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον Πάουλο Μπέντο. Γιατί σε μια δύσκολη συγκυρία που αντιμετώπιζε τότε ο Ολυμπιακός δεν δίστασε να δώσει την ευκαιρία και ενεργό ρόλο στον Ρέτσο, τον Νικολάου, τον Ανδρούτσο, τον Μανθάτη. Εμείς σίγουρα χαιρόμαστε όταν βλέπουμε παιδιά τα οποία έχουμε δουλέψει στα τμήματα υποδομής, να κάνουν το μεγάλο βήμα στην πρώτη ομάδα. Ο Πάουλο Μπέντο ήταν ο πρώτος που τόλμησε να τους ρίξει στα βαθιά.

Ανταποκρίθηκαν όλοι, ο Ρέτσος το εκμεταλλεύτηκε περισσότερο και έκανε το βήμα για την Bundesliga. Όπως και ο Καμπετσής, που ήταν για 12 χρόνια στην Ακαδημία και μπορεί να μην έπαιξε στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό ότι επιλέχθηκε για την ομάδα Νέων της Ντόρτμουντ.

Ο Ρέτσος έχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα εντός κι εκτός γηπέδου, από μικρός είχε επαγγελματική ευσυνειδησία, σωστή συμπεριφορά, σεβασμό για τους προπονητές, τους συμπαίκτες του, τους αντιπάλους. Συν φυσικά το ταλέντο του. Όλο αυτό το πακέτο τον βοήθησε να ανταποκριθεί πλήρως όταν πήρε τις ευκαιρίες, είχε την αντίληψη να αντεπεξέρχεται αποτελεσματικά στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπιζε στον αγωνιστικό χώρο.

Αγωνιζόμενος σε διαφορετικές θέσεις. Όλες οι βάσεις που έβαλε βήμα βήμα στην Ακαδημία, βγήκαν σε μια ομάδα με μεγάλη πίεση όπως ο Ολυμπιακός και αυτό ήταν το διαβατήριο του για τη Γερμανία".

Τάσος Θέος: "Η τόλμη του Μπέντο και ο υπέροχος Βαλβέρδε"

Το ποδόσφαιρο αλλάζει διαρκώς και βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι προπονητές ψάχνουν τους πολυθεσίτες, προκειμένου να διαμορφώνουν ευέλικτα ρόστερ των 25 παικτών. Πόσο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός παιδιού της Ακαδημίας να κερδίσει μια θέση στην πρώτη ομάδα, η ικανότητα να αγωνίζεται σε παραπάνω από μια θέσεις στο γήπεδο;

"Στις μικρές ηλικίες διακρίνουμε γρήγορα το πόσο καλά ανταποκρίνεται σε μια θέση ένας παίκτης και στη συνέχεια τον δοκιμάζουμε σε άλλες, δίνοντας του ένα εφόδιο για το μέλλον, ειδικά φτάνοντας στην πρώτη ομάδα να μπορεί να ανταποκριθεί σε περισσότερους από έναν ρόλους στο γήπεδο.

Πολλές φορές ένας πολυθεσίτης παίκτης λύνει τα χέρια του προπονητή, ενώ δίνει μεγαλύτερες προοπτικές και στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Τον κάνει απαραίτητο σε ένα ρόστερ, του προσφέρει τη δυνατότητα να πάρει περισσότερες ευκαιρίες".

Τι γίνεται όμως με τον κόσμο; Οι απαιτήσεις είναι πάντα στον... Θεό, οι μεταγραφές σε πρώτο πλάνο. Η πίεση των αποτελεσμάτων αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Πόσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας παραγωγής παικτών από την Ακαδημία; Ο Τάσος Θέος επιμένει πως είναι θέμα φιλοσοφίας του προπονητή αλλά και του τρόπου που επιθυμεί ένας σύλλογος εκμεταλλευθεί τα τμήματα υποδομής.

"Μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός έχει μάθει να έχει τον ρόλο του πρωταθλητή και οι δυσκολίες στην Ευρώπη είναι υψηλές. Είναι ένας σύλλογος που έχει αυξημένες απαιτήσεις γενικότερα, αλλά και σε επίπεδο οπαδών. Γι' αυτό είπα και πριν ότι οι παίκτες που έρχονται από την Ακαδημία πρέπει να έχουν τις σωστές βάσεις γιατί είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις.

Λίγοι θα καταφέρουν να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα και θα έχουν ρόλο. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι. Είναι και στη φιλοσοφία του προπονητή. Ο Πάουλο Μπέντο πήρε τέσσερα παιδιά και τόλμησε να αφήνει στον πάγκο μεγάλους παίκτες όπως οι Ντομίνγκες και Καμπιάσο για να τους δώσει την ευκαιρία.

Ωστόσο η παρουσία και μόνο των δύο Αργεντίνων στο ρόστερ ήταν πολύ σημαντική, καθώς οι μικρότεροι είχαν την ευκαιρία να διδάσκονται από σπουδαίους παίκτες με τρομερές παραστάσεις στο ποδόσφαιρο. Μάθαιναν καθημερινά τα μυστικά του αθλήματος. Θα επιμείνω πάντως στη φιλοσοφία του προπονητή.

Ο Πάουλο Μπέντο ήρθε από μια σχολή όπως η πορτογαλική, που γρήγορα εντάσσουν παίκτες από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Είχε μάθει να δουλεύει με αυτόν τρόπο, βρήκε στον Ολυμπιακό παιδιά με ταλέντο και τα αξιοποίησε. Μετά έχει να κάνει με τον σύλλογο. Το πώς θέλει να εκμεταλλευθεί τα τμήματα υποδομής. Χρόνια τώρα ο Ολυμπιακός με την τεχνογνωσία αποκτά ταλέντα από όλη την Ελλάδα και βγάζει καλούς παίκτες.

Δεν είναι μόνο όσα παιδιά έχουμε αναφέρει. Είναι και άλλοι, που έπαιξαν λίγο και μετά αναζήτησαν την τύχη τους αλλού, όπως οι Λυκογιάννης, Λεάντρο, Βασιλόγιαννης, Ρουγκάλας, Σιώπης και πολλοί ακόμη. Ο Ολυμπιακός έβγαλε παιδιά από την Ακαδημία που στέκονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, είτε και σε ομάδες του εξωτερικού.

Το θέμα αξιοποίησης των ταλέντων είναι σε συνάρτηση με την φιλοσοφία του συλλόγου και αυτή του προπονητή. Πιστεύω ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού παρά το γεγονός ότι έχει αυξημένες απαιτήσεις, ευχαριστιέται όταν βλέπει παιδιά από την Ακαδημία να ανταποκρίνονται στην πρώτη ομάδα".

Πιο εύκολα θα παίξει κάποιος στον Ολυμπιακό στην άμυνα, παρά ως εξτρέμ ή επιθετικός

Ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα, έχει να κάνει με τον "διαχωρισμό" ευκαιριών που μπορεί να πάρουν οι αμυντικοί σε σχέση με τους επιθετικούς. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι πρώτοι βρίσκουν ευκολότερα τον δρόμο για την ενδεκάδα. Και αυτή είναι η εξήγηση:

"Σαν χώρα έχουμε μια τάση στην... άμυνα. Μας ταιριάζει, είναι στη φιλοσοφία μας γενικότερα. Πιστεύω λοιπόν ότι ένας παίκτης από τα τμήματα υποδομής που αγωνίζεται στην επίθεση δεν θα πάρει τις ανάλογες ευκαιρίες με κάποιον που παίζει στην άμυνα.

Πιο εύκολα θα παίξει κάποιος στον Ολυμπιακό ή σε οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική ομάδα, ως πλάγιος μπακ, στόπερ ή και αμυντικός μέσος παρά ως εξτρέμ ή επιθετικός. Το βλέπουμε και σε ποσοστά, ότι όλες οι ομάδες θα κάνουν μεταγραφές μεσοεπιθετικών και φορ από την ξένη αγορά. Άρα μειώνονται οι ευκαιρίες σε αυτές τις θέσεις για τους γηγενείς. Οι αμυντικοί βρίσκουν πιο εύκολα θέση στην ενδεκάδα".

Η εκγύμναση των παικτών στα τμήματα υποδομής δεν μπορεί να είναι στο ίδιο μοτίβο με αυτούς στην πρώτη ομάδα. Και αυτό διότι μιλάμε για ηλικίες που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ανάπτυξης, επομένως η αντιμετώπιση τους γίνεται υπό διαφορετικό πρίσμα και με στόχο την προστασία του μυϊκού συστήματος. Η ενδυνάμωση διαφέρει ανάλογα το ηλικιακό γκρουπ και χρήζει συνολικής αξιολόγησης από το τεχνικό επιτελείο.

"Ειδικά στο ηλικιακό γκρουπ των 15χρονων απαιτείται συγκεκριμένη εκγύμναση για την ενδυνάμωση και μεγάλη προσοχή στα όργανα, αφού το μυϊκό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη.

Περισσότερο χρησιμοποιείται το βάρος του σώματος και ασκήσεις σταθερότητας, χωρίς επιβάρυνση που μπορεί να διαταράξει τη φυσική ανάπτυξη του παιδιού.

Μέχρι και τα 17 ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης, το οποίο αξιολογεί όλο το επιτελείο. Από τον τεχνικό διευθυντή, τους γυμναστές μέχρι και τους προπονητές".

,  .  30  2018



: Sport24.gr /
, . 30 2018 : Sport24.gr / SPORT24.GR /

Τα τμήματα υποδομής πρέπει να δουλεύουν αποκλειστικά στα πρότυπα και το σύστημα της πρώτης ομάδας; Ή είναι ωφέλιμο να διδάσκονται παράλληλα και διαφορετικά πράγματα; Οι απόψεις διίστανται πάνω σε αυτό το θέμα και ο Τάσος Θέος μας δίνει τη δική του εκδοχή, παραθέτοντας μια χαρακτηριστική εικόνα που του είχε κάνει εντύπωση από την επίσκεψη του στο Μπιλμπάο.

"Όσα περισσότερα μπορείς να διδάξεις στα παιδιά, τόσο το καλύτερο. Ανταποκρίνονται πιο γρήγορα, όταν το απαιτήσουν οι καταστάσεις. Αν έχεις δουλέψει πάνω σε κάποια πράγματα, είναι πιο εύκολη η προσαρμογή στην πράξη.

Πρέπει να παίρνουν παραστάσεις είτε μέσα από μια προπονητική μονάδα, είτε στα φιλικά. Ωστόσο η ομάδα Νέων και η Κ-17 πρέπει να έχει σωστή δομή και πλήρη εικόνα του συστήματος της πρώτης ομάδας, αφού σε αυτή την ηλικία οι περισσότεροι είναι ήδη επαγγελματίες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κληθούν στην πρώτη ομάδα.

Μπορείς πάντως στη διάρκεια της χρονιάς να περάσεις και άλλα πράγματα, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες. Να τους προετοιμάζεις για τις συνθήκες που θα συναντήσουν σε κάθε σχηματισμό. Στη νεαρή ηλικία τα παιδιά είναι "σφουγγάρια", απορροφούν σχετικά εύκολα και γρήγορα ό,τι μαθαίνουν και έτσι έχουν την δυνατότητα να αντεπεξέλθουν όταν τους ζητηθεί.

Να αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις στο γήπεδο. Εμείς δίνουμε μια κατεύθυνση, από εκεί και πέρα οι παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο αναγνωρίζουν τις συνθήκες και προσαρμόζονται. Θα σου πω χαρακτηριστικά αυτό που συνάντησα στο Μπιλμπάο, όταν ήταν εκεί προπονητής ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Παρατήρησα λοιπόν ότι παροτρύνουν τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες.

Είναι και ιδιαίτερες οι συνθήκες, με Βάσκους να αποτελούν αποκλειστικά το ρόστερ. Οπότε πρέπει να βγάλουν ποδοσφαιριστές. Εκεί είναι η ολοκληρωμένη εικόνα μιας Ακαδημίας. Έχουν τη λογική ότι από αυτά τα παιδιά οφείλουν να βγάλουν παίκτες για την πρώτη ομάδα. Δίνουν μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της πειθαρχίας και της προσωπικότητας. Και έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μου έκανε εντύπωση ότι στα ματς της Κ-15 και της Κ-17, στο ημίχρονο δεν πηγαίνουν στα αποδυτήρια. Κάθονται στο κέντρο του γηπέδου και συζητούν οι παίκτες με τον προπονητή, για τον τρόπο που πρέπει να βελτιώσουν την απόδοση τους στο δεύτερο ημίχρονο. Είναι ένα γεγονός που με εξέπληξε".

Οι συνθήκες παραγωγής παικτών από στις μικρές ηλικίες είναι εξαιρετικά δυσμενείς στους περισσότερους μικρομεσαίους συλλόγους της Ελλάδας. Ο Τάσος Θέος μας έδωσε την εικόνα, εξηγώντας πως χρειάζεται υπομονή και πίστη των παραγόντων στα δικά τους παιδιά, τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας ομάδων Β' που θα συμμετέχουν στις εθνικές κατηγορίες.

"Σίγουρα έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης το κομμάτι των υποδομών στην Ελλάδα. Ήταν σημαντική πρόοδος ότι εντάχθηκαν οι Κ-20, Κ-17 και Κ-15 σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Δυστυχώς όμως μείναμε στις αρχικές κινήσεις. Πρέπει να βελτιώσουμε πολύ το θέμα των γηπέδων για τις υποδομές. Πέραν των "μεγάλων", υπάρχει πρόβλημα στις ομάδες μικρομεσαίας ταχύτητας, ειδικά στον τομέα της τεχνογνωσίας.

Δεν αξιοποιούν τα τμήματα υποδομής, δεν βοηθούν όπως πρέπει τα παιδιά. Πολλά πράγματα είναι παρατημένα στην τύχη τους. Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Ακόμη και ο Πανιώνιος που έχει σπουδαία παράδοση παραγωγής ταλέντων, τα τελευταία χρόνια παίρνει νεαρούς που δεν βρίσκουν χώρο στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τους εντάσσει στην ομάδα του. Μην τα ρίχνουμε όλα στο οικονομικό.

Πρέπει να πιστέψουν οι πρόεδροι, οι παράγοντες, στα δικά τους παιδιά. Αλλά θέλει υπομονή για να έρθει το αποτέλεσμα. Χρειάζεται και μια βοήθεια από την Super League και την πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση. Το άλλο σοβαρό κομμάτι έχει να κάνει με τις Β' ομάδες. Έχουν χαθεί ταλέντα γιατί δεν υπήρχε το μεταβατικό στάδιο. Δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις από την Κ-20 στις απαιτήσεις της πρώτης ομάδας.

Πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται έτσι άγαρμπα. Μια Β' ομάδα που θα συμμετέχει έστω στην Γ' εθνική θα έδινε την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν τριβή με την πίεση και τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλητισμού. Θα βοηθούσε και τις ίδιες τις ομάδες να έχουν καλύτερη εικόνα για τα ταλέντα τους.

Δεν υπάρχει μια σωστή δομή σε αυτό το κομμάτι. Πρόσφατα βρέθηκα για δύο βδομάδες στη Γερμανία, έχουν τις ομάδες Κ-23, υπάρχει η σωστή σειρά για την μετάβαση των παιδιών ώστε να ανταποκρίνονται σταδιακά σε μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως όσοι έπαιξαν δανεικοί στο εξωτερικό ή ακόμη και στη Football League, επέστρεψαν σε καλύτερο επίπεδο. Πάρτε για παράδειγμα τον Τσιμίκα, που βελτιώθηκε αισθητά μετά το πέρασμα του από Έσμπιεργκ και Βίλεμ.

Πήρε τις παραστάσεις και εμφανίστηκε σαφώς πιο έτοιμος να αντεπεξέλθει σε συνθήκες πρωταθλητισμού στον Ολυμπιακό. Βλέπουμε πως εξελίχθηκε ο Μάνος στη Football League".

Ένιωθα πως επάνω μου κρατούσα όλη την πίεση για την Ακαδημία. Ότι, ναι, ο Ολυμπιακός είναι εδώ

Τον περασμένο Μάιο ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα της Super League Κ-17, επικρατώντας στον τελικό του Final-4 του Παναθηναϊκού στην διαδικασία των πέναλτι. Εντύπωση προκάλεσε το ξέσπασμα συγκίνησης του Τάσου Θέου μόλις ο Γκοτζαμανίδης ευστόχησε στο πέναλτι - τίτλο και ο Έλληνας τεχνικός δεν είχε πρόβλημα να μας αποκαλύψει τον λόγο της αντίδρασης του.

"Βγήκε μια πίεση όλης της Ακαδημίας στο πρόσωπο μου. Στην Ακαδημία ήμασταν μια οικογένεια. Με τον κ. Καραταΐδη, τον κ. Βούζα, τον κ. Τοπολιάτη, με τους συνεργάτες μου, τον κ. Πάντο, τον κ. Κουτσογιάννη και τον κ. Θωμά. Ο Ολυμπιακός είχε μάθει πάντα να πρωταγωνιστεί στα τμήματα υποδομής, η Κ-20 έπαιξε με τεράστια ευρωπαϊκά κλαμπ και πέτυχε σπουδαία αποτελέσματα.

Η χρονιά δεν ήταν καλή, είχαν ακουστεί πολλά και με την Κ-17 ήταν ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία να κατακτήσουμε τίτλο, να αποδείξουμε ότι κάνουμε καλή δουλειά. Έτσι ένιωθα πως επάνω μου κρατούσα όλη την πίεση για την Ακαδημία. Ότι, ναι, ο Ολυμπιακός είναι εδώ. Παρά το γεγονός πως έχω κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα σε αυτή την διαδικασία με το Final-4, για εμένα το πρώτο μέλημα είναι να δούμε πως αντιδρούν τα παιδιά σε αυτές τις συνθήκες.

Γιατί εκεί που παίζουμε σε ένα πρωτάθλημα όλη τη χρονιά, μεταξύ λίγων γονιών, φίλων, κάποιων μάνατζερ -εκτός από τα ντέρμπι που έρχεται πολύς κόσμος- ξαφνικά τα παιδιά βρίσκονται σε ένα τετραήμερο με τηλεοπτική κάλυψη και όσο να 'ναι δέχονται μια πίεση, οι συνθήκες αλλάζουν και μέσα από αυτά τα δεδομένα εμείς βλέπουμε πως ανταποκρίνονται στο παιχνίδι στην επαγγελματική του μορφή.

Και αυτή η φουρνιά του Ολυμπιακού έχει ταλέντο, πιστεύω πως 3-4 παιδιά θα φτάσουν στην πρώτη ομάδα. Δεν θέλω να πω ονόματα, για ευνόητους λόγους. Χαρήκαμε ήδη για τον Νικόλη, που βρέθηκε σε ηλικία 16 ετών στην προετοιμασία και ανταποκρίθηκε, στεναχωρηθήκαμε με τον τραυματισμό αλλά θα επιστρέψει καλύτερος".

Τάσος Θέος: "Η τόλμη του Μπέντο και ο υπέροχος Βαλβέρδε"

Αφήνουμε στην άκρη το κομμάτι των Ακαδημιών και πάμε την κουβέντα σε επίπεδο πρώτης ομάδας. Με αφορμή τις σαρωτικές αλλαγές που έκανε στο ρόστερ του ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι, ζητήσαμε από τον Τάσο Θέο να μπορούμε να ορίσουμε έναν χρονικό ορίζοντα που χρειάζεται ένας προπονητής μέχρι να δώσει σε ένα καινούριο σύνολο την αγωνιστική ταυτότητα που έχει κατά νου.

"Εξαρτάται από το μέτρο των αλλαγών στο ρόστερ. Αν γίνεται ομαλά και σε σωστή ροή, τότε δημιουργώντας μια βάση στην περίοδο προετοιμασίας και μέσα από τα φιλικά, φτάνοντας ως τα πρώτα επίσημα ματς, μπορεί ο προπονητής να έχει χαράξει μια κατεύθυνση.

Χρειάζεται ένας βασικός κορμός σίγουρα, ωστόσο από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μια εποχή με συνεχόμενα ματς, πρέπει να έχεις πάντα ένα σχέδιο αξιοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του ρόστερ.

Και μέσα από την ομαδική λειτουργία να μπορείς να αναδείξεις τα ατομικά στοιχεία κάθε παίκτη. Μετά ανάλογα και με τη φιλοσοφία χρειάζεται περισσότερος ή λιγότερος χρόνος για να φτάσεις στην ιδανική χημεία.

Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός παίζει ένα ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας με ψηλά την άμυνα, τρόπος παιχνιδιού που έχει πολλές δυσκολίες τις οποίες και πρέπει να βρεις τρόπο να αντιμετωπίσεις. Και αυτό θέλει τον χρόνο του".

Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε ξεχωρίσει νωρίς στη σεζόν το δίδυμο Μπουχαλάκη - Καμαρά, το οποίο δείχνει και να εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλο μέχρι σήμερα. Ο Τάσος Θέος ανέλυσε μια σειρά δεδομένων που διαχειρίζεται ο προπονητής μέχρι να αποφασίσει ποιους παίκτες θα ταιριάξει και γιατί.

"Ότι και να βλέπει κάποιος από έξω, ο προπονητής έχει πλήρη εικόνα όλων των παικτών. Από την προετοιμασία και τις προπονήσεις ξέρεις τις ικανότητες του καθένα και τι μπορεί να προσφέρει. Όταν ξεκινά η σεζόν, το πόσο δεμένη είναι η ομάδα, αν υπάρχει ένας κορμός, παίζει μεγάλο ρόλο. Να μην έχει πολλές προσθαφαιρέσεις η ενδεκάδα, για να βρεθεί χημεία και πατήματα, ώστε κάθε παίκτης ατομικά να βγάζει τον καλύτερο του εαυτό και μέσα από το σύνολο να παρουσιαστεί έτοιμη η ομάδα.

Ο Μπουχαλάκης με τον Καμαρά είναι δύο διαφορετικοί παίκτες, που ως δίδυμο κάνουν αυτό που τους ζητάει ο κόουτς. Γι' αυτό τους χρησιμοποιεί περισσότερο. Ο άξονας της μεσαίας γραμμής είναι αυτός που συνδέει όλη την ομάδα. Μην βλέπουμε τους δύο παίκτες που παίζουν εκεί, αλλά τις ιδιαιτερότητες γύρω τους. Αν για παράδειγμα κάποιος ακραίος δεν έχει καλές επιστροφές ή στα στόπερ υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πώς ο προπονητής θεωρεί ότι όλα αυτά λύνονται με την χρησιμοποίηση ενός συγκεκριμένου διδύμου στον άξονα.

Είναι πολλές οι παράμετροι που βλέπει ο προπονητής, ειδικά στις νευραλγικές θέσεις της ενδεκάδας. Πώς αντιλαμβάνεται τη δομή της ομάδας, τι θέλει να προστατεύσει, τι χαρακτηριστικά θέλει να βγάλει στο χορτάρι με βάση τα ατομικά προσόντα και πώς αυτά μετατρέπονται σε σύνολο.

Πολλές φορές μπορεί να λέμε γιατί παίζει αυτός και δεν παίζει ο άλλος, ωστόσο ο προπονητής έχει την πλήρη εικόνα και προσπαθεί να συνδυάσει τα υλικά του για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε ομάδας".

Ο Γκερέρο στη Λεγανές είχε μάθει σε ένα άλλο στυλ παιχνιδιού. Το ίδιο ο Χάσαν στη Μπράγκα. Ήρθαν στον Ολυμπιακό και πρέπει να προσαρμοστούν

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί έντονα τον Ολυμπιακό αυτή την περίοδο αφορά τη δυστοκία των ερυθρολεύκων μπροστά από την αντίπαλη εστία. Η συνοχή, η χημεία, οι αυτοματισμοί και η ανάγκη να προσαρμοστούν οι επιθετικοί σε ένα νέο στυλ παιχνιδιού από αυτό που είχαν συνηθίσει στις προηγούμενες ομάδες τους, είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να εξηγούν το πρόβλημα των Πειραιωτών, με τον Τάσο Θέο να τονίζει πως πρόκειται για παραμέτρους που απαιτούν χρόνο μέχρι να βρεθεί η σωστή φόρμουλα.

"Το πιο σημαντικό για μια ομάδα είναι να παράγει φάσεις. Ο Ολυμπιακός το κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό για την εποχή. Πράγματι δυσκολεύεται να αξιοποιήσει σε μεγάλο ποσοστό τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Ίσως είναι θέμα των επιθετικών, ή απλά μια κακή περίοδος που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα κομμάτι πολύ ιδιαίτερο και έχει σημασία πώς θα το χειριστεί ο προπονητής.

Η ομάδα λειτουργεί καλά, επομένως χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη αντιμετώπιση για να βρεθεί η λύση στο σκοράρισμα. Ευκαιρίες θα χαθούν. Είναι και ο τρόπος που χειρίζεται κάθε παίκτης την πίεση του γκολ. Ρόλο παίζει και πόσο καιρό είναι μια ομάδα μαζί. Είναι διαφορετικό να μιλάμε για ένα σύνολο που είναι χρόνια μαζί, που είναι έτοιμο. Ο Ολυμπιακός είναι καινούργια ομάδα. Θέλει χρόνο, θέλει ομοιογένεια, χημεία.

Να βρουν οι παίκτες κώδικες επικοινωνίας στο χορτάρι. Να βρουν αυτοματισμούς, να μάθει η ομάδα πώς κινείται ο Γκερέρο ή ο Χάσαν με τον Μάνο. Είναι πράγματα που αποκτάς με την τριβή των αγώνων. Όταν υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα δεν είναι εύκολο. Έχεις να ενώσεις ξεχωριστούς χαρακτήρες, διαφορετικές εθνικότητες, με διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία στα κλαμπ που αγωνίζονταν πριν.

Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο φίλαθλος κόσμος. Για παράδειγμα, ο Γκερέρο στη Λεγανές είχε μάθει σε ένα άλλο στυλ παιχνιδιού. Το ίδιο ο Χάσαν στη Μπράγκα. Ήρθαν στον Ολυμπιακό και πρέπει να προσαρμοστούν σε κάτι διαφορετικό. Όλο αυτό το παζλ πρέπει να το ενώσει ο προπονητής για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη".

,  .  30  2018



: Sport24.gr /
, . 30 2018 : Sport24.gr / SPORT24.GR /

Ο Γιάννης Φετφατζίδης έχει πρωταγωνιστήσει σε κάμποσες από τις κλασικές χαμένες ευκαιρίες του Ολυμπιακού μέσα στη σεζόν και θα πρέπει να φανεί ψυχολογικά δυνατός για να ξεπεράσει αυτή την φάση.

"Σίγουρα υπάρχουν περίοδοι στην αθλητική ζωή του παίκτη, που όλα πηγαίνουν πρίμα ή στραβά. Τώρα ο "Φέτφα" είναι σε μια φάση που έχασε ένα - δύο γκολ, ενώ έχει θετική παρουσία στα ματς. Σίγουρα η τροφή του επιθετικογενή παίκτη είναι το γκολ. Ειδικά όταν χάνεις μια ευκαιρία που μπορεί να κρίνει ένα παιχνίδι, επηρεάζεσαι, σου μένει.

Ψάχνεις την εξιλέωση στο επόμενο ματς και πολλές φορές είναι θέμα ψυχολογικής δύναμης του παίκτη να το ξεπεράσει. Έχει στο μυαλό του ότι πρέπει να βρει ένα τέρμα για να "ξεμπουκώσει". Είναι θέμα παιχνιδιών, να έρθει το πρώτο γκολ που θα τον απελευθερώσει".

Τα παιχνίδια αυξάνονται, το ίδιο και ο βαθμός δυσκολίας στον αγωνιστικό χώρο, η ένταση και ο υψηλός ρυθμός είναι ζητούμενα απόλυτης προτεραιότητας στο σημερινό ποδόσφαιρο. Δεδομένα που έχουν φέρει την αθλητικότητα των παικτών σε πρώτο πλάνο. Ο Έλληνας τεχνικός μας μίλησε γι' αυτές τις διαφορές, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Κώστα Φορτούνη.

"Το μόνο σίγουρο είναι πως σήμερα το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό. Με τα σημερινά δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο βλέπουμε ότι το άθλημα έχει ξεφύγει, τόσο στα τρεξίματα και τις αντοχές, όσο και στη δύναμη. Έχει πάει πολύ στο physical. Σήμερα πρέπει να είσαι πρώτα αθλητής και μετά ποδοσφαιριστής. Κάποτε ήταν το αντίθετο.

Πλέον -και ανάλογα τη θέση- είναι απαραίτητο να είσαι ένας ολοκληρωμένος αθλητής, βγάζοντας παράλληλα την ποιότητα σου. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το άθλημα, είναι μια πρόκληση για τον προπονητή που ψάχνει λύση την περίοδο της προετοιμασίας. Άλλοι παίκτες έρχονται "φορτωμένοι" από το προηγούμενο πρωτάθλημα, άλλοι από το Παγκόσμιο Κύπελλο ή το Euro, άλλοι προέρχονται από διάστημα με μεγάλη αποχή.

Έχουν αλλάξει τα δεδομένα γενικότερα. Πολλοί παίκτες πλέον έχουν προσωπικούς γυμναστές, που τους βοηθούν στην αποθεραπεία και την αποκατάσταση, ειδικά μετά από μεταβατικές περιόδους, όπως τη χειμερινή ή καλοκαιρινή διακοπή.

Βλέπουμε για παράδειγμα πόσο διαφορετικός προς το καλύτερο είναι ο Φορτούνης, που δούλεψε με προσωπικό γυμναστή πριν την προετοιμασία. Στα πατήματα του, τις προσωπικές μονομαχίες, την έκρηξη στα πρώτα μέτρα. Είχε βάλει τις βάσεις πριν μπει στο καλοκαιρινό πρόγραμμα μαζί με την ομάδα. Είναι σημαντικό γιατί έχει αλλάξει και η δομή τις προετοιμασίας, δεν υπάρχουν πλέον τα τρεξίματα στα βουνά, μετά από μια βδομάδα προπονήσεων ξεκινούν τα φιλικά".

Μετά την κατάκτηση επτά σερί πρωταθλημάτων και 19 από τα 22 τελευταία συνολικά, ο Ολυμπιακός απώλεσε τον περσινό τίτλο. Ρωτήσαμε τον Τάσο Θέο αν για μια ομάδα γεμάτη διακρίσεις ο στόχος πρέπει να είναι η άμεση επαναφορά στην κορυφή, ή η προσπάθεια να δημιουργήσει τις βάσεις που θα της δώσουν μεγαλύτερη προοπτική για το μέλλον.

"Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να τα πετύχει μαζί. Από εκεί και πέρα πάντα το βασικότερο μέλημα είναι να μπουν οι βάσεις, που θα δίνουν διάρκεια.

Να στηριχθεί ο προπονητής, να δώσει μια ταυτότητα σε συνάρτηση με την φιλοσοφία της ομάδας, να δημιουργηθεί ένα ρόστερ που δεν θα έχει πολλές προσθαφαιρέσεις και ανάλογα τις συνθήκες να γίνουν ποιοτικές προσθήκες εκεί που χρειάζεται. Σε συνδυασμό με αρκετή υπομονή, τα αποτελέσματα θα είναι τα καλύτερα για τον σύλλογο".

Η παρουσία Ελλήνων στο ρόστερ είναι νόμος

Ο αριθμός των Ελλήνων παικτών που βρίσκονται στο ρόστερ μιας ομάδας είναι επίσης μιας συνήθης κουβέντα στα ποδοσφαιρικά στέκια, ειδικά όταν πολλοί από τους ξένους ποδοσφαιριστές δεν είναι αυτοί που μπορούν να προσφέρουν την ποιοτική αναβάθμιση ενός συνόλου. Η άποψη του Τάσου Θέου είναι ξεκάθαρη.

"Για εμένα η παρουσία Ελλήνων παικτών στο ρόστερ δεν είναι απλά απαραίτητη, αλλά νόμος. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει και φιλότιμο και αγωνιστικότητα, ξέρει την εγχώρια πραγματικότητα και τη φιλοσοφία της ομάδας. Είναι ένα πακέτο δεδομένων που βοηθά όχι μόνο στα ντέρμπι, αλλά και πως θα ενταχθούν γύρω τους οι υπόλοιποι και ειδικότερα παιδιά της Ακαδημίας.

Σε μια δύσκολη περίοδος της ομάδας ο Έλληνας είναι, θα σταθεί και για το σύνολο και για τον προπονητή και για την διοίκηση. Είναι απαραίτητη όχι μόνο η παρουσία Ελλήνων στο ρόστερ, αλλά και να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του κορμού. Είτε μεγαλύτεροι σε ηλικία προσφέροντας εμπειρία, είτε μικρότεροι με ταλέντο, δίψα και ενθουσιασμό. Πολλά ματς έχουν ιδιαιτερότητες και ο Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι αυτός που μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα, ειδικά στο εγχώριο πρωτάθλημα".

Αν κάτι παράγει η Ελλάδα σε ικανοποιητικό βαθμό είναι ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν στην άμυνα. Και αυτούς είναι που εξάγει σταθερά. Την ίδια στιγμή, τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και οι ΠΑΟΚ (περισσότερο), ΑΕΚ (λιγότερο) ψάχνουν συχνά τη λύση της άμυνας στο εξωτερικό. Θα ήταν ουτοπικό να φτιάξουν μια γραμμή άμυνας αποκλειστικά με Έλληνες παίκτες;

"Είναι μια σκέψη, ένα κεφάλαιο στο οποίο μπορείς να έχεις καλά αποτελέσματα. Είναι θέμα αξιολόγησης όσων παίρνουν τις αποφάσεις. Αν έχεις π.χ. τον Μέλμπεργκ, ας είναι ξένος, δεν έχεις πρόβλημα, ήταν μεγάλος παίκτης. Σίγουρα είναι ένα θέμα που χωράει συζήτηση και ανάλυση. Πράγματι ίσως οι σύλλογοι της χώρας μας να μπορούσαν να συνθέσουν μια αμυντική γραμμή αποκλειστικά με Έλληνες παίκτες και να ρίξουν το βάρος της ενίσχυσης στις θέσεις της επίθεσης".

Η ίδια κουβέντα μεταφέρεται και σε επίπεδο εθνικής ομάδας, όσον αφορά τη διάταξη της στο γήπεδο και αν θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις σε ένα σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και full back, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που υπάρχει έλλειμμα σε ακραίους επιθετικούς, ικανούς να δώσουν λύσεις από τις πτέρυγες.

"Ωραία ακούγονται αυτά, όμως αυτό που χρειάζεται πρώτα είναι να βάλουμε μια σωστή ιεραρχία σαν χώρα. Ακόμη και στο σύστημα. Κάποια στιγμή, επί ημερών του Φερνάντο Σάντος, κάτι πήγε να γίνει. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα από τις μικτές ομάδες των Ενώσεων, να αφομοιώνουν τα παιδιά ένα σύστημα, ώστε να εντάσσονται πολύ πιο εύκολα και άμεσα στα εθνικά κλιμάκια. Για κάποιο λόγο αυτό δεν συνεχίστηκε.

Οι προπονητές έρχονται και φεύγουν, ωστόσο είναι αναγκαίο κάποια πράγματα να μπουν σε βάσεις, να δομηθούν σωστά. Όποιο κι αν είναι το σύστημα που θα υπηρετήσει η εθνική ομάδα, θα πρέπει να είναι απόρροια ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, που θα βρει εφαρμογή σε όλα τα κλιμάκια.

Για να υπάρχει μια λογική συνέχεια από τις μικτές μέχρι τις "μικρές" εθνικές και με τελικό στόχο την εθνική ανδρών. Χρειάζεται οργανόγραμμα στο αγωνιστικό κομμάτι. Θα γίνει πολύ πιο εύκολη και η δουλειά του προπονητή. Μπορεί να ακούγεται φιλοσοφική η κουβέντα, ωστόσο μπορεί να γίνει πράξη".

Σε μεγάλες περιόδους της σεζόν τα παιχνίδια των ομάδων είναι συνεχόμενα. Πολλές φορές ανά 3-4 μέρες για ένα διάστημα 1,5 - 2 μηνών. Πόσο δυσκολεύει αυτή η πραγματικότητα το έργο ενός προπονητή, σχετικά με την έλλειψη κανονικών προγραμμάτων εκγύμνασης στο ενδιάμεσο των αγώνων; Και ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση αντιμετώπισης του; Σύμφωνα με τον Τάσο Θέο, η αλήθεια είναι κάπου μεταξύ της διαχείρισης του προπονητή, της επαγγελματικότητας των παικτών και της (μη) οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο.

"Υπάρχουν πράγματι αυτοί οι μικρόκυκλοι. Μέσα εκεί πρέπει να εντάξεις το εβδομαδιαίο και μηνιαίο πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει η σωστή πρόβλεψη για τις επιβαρύνσεις και την απαραίτητη αποθεραπεία. Δουλεύουμε όλη την εβδομάδα για να είναι καλά ο ποδοσφαιριστής.

Όταν την Κυριακή η ομάδα αποδίδει, τρέχει, έχει ένταση, τότε έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά, άσχετα με το αποτέλεσμα. Στην αντίθετη περίπτωση, κάτι δεν έχει πάει σωστά. Αρχίζεις ψάχνεσαι, μιλάς με τους συνεργάτες σου, να δεις σε ποιο κομμάτι δεν δούλεψες καλά. Και ο προπονητής φυσικά κάνει λάθη, πρέπει να τα αναγνωρίζει για να μπορεί να βελτιώνεται και να προετοιμάζει καλύτερα την ομάδα του.

Στα συνεχόμενα ματς λοιπόν διαχειρίζεσαι τον τομέα των προπονήσεων και το ρόστερ σου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο ένα διάστημα με συνεχόμενα ματς, από την άλλη σου δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσεις την ετοιμότητα των παικτών που δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Κάποτε λέγαμε ότι η ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Με τα σημερινά δεδομένα και την εξέλιξη του ποδοσφαίρου, κάθε ματς έχει διαφορετικές ανάγκες, επομένως και οι αλλαγές στο βασικό σχήμα κρίνονται επιβεβλημένες. Είτε για λόγους ξεκούρασης, είτε για τακτικούς.

Τα σερί παιχνίδια σίγουρα δεν σου δίνουν την δυνατότητα να δουλέψεις όπως θα ήθελες στο μεσοδιάστημα. Εδώ πάλι κολλάνε όσα είπαμε και πριν. Στη Στουτγκάρδη ο προπονητής έχει γρήγορα στη διάθεση του όλο το καλεντάρι των αγώνων μέχρι το τέλος της σεζόν. Πότε έχει διακοπή, πότε θα παίξει Κύπελλο, μέχρι το τελευταίο ματς του πρωταθλήματος.

Είναι μεγάλο συν για τον προπονητή και την ομάδα η πλήρης γνώση του αγωνιστικού προγράμματος, σου δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσεις την κορύφωση και την αποφόρτιση των παικτών, τους προετοιμάζεις με ακρίβεια. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.

Στη χώρα μας ουσιαστικά ο εκάστοτε προπονητής έχει να διαχειριστεί πολλούς αστάθμητους παράγοντες, σκληραγωγείται, έτσι αναγκάζεται να βάζει στο μυαλό του διάφορα σενάρια για την προετοιμασία. Φυσικά σπουδαίο ρόλο παίζει και ο ίδιος ο παίκτης, πώς χειρίζεται τον οργανισμό του, αν ξεκουράζεται σωστά, η επαγγελματική του ευσυνειδησία. Για να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε μια σειρά αγώνων".

,  .  30  2018



: Sport24.gr /
, . 30 2018 : Sport24.gr / SPORT24.GR /

Το να ψάξει μια ελληνική ομάδα την διάκριση στο Champions League, ίσως να μοιάζει και ουτοπικό, τουλάχιστον σήμερα. Αντίθετα το Europa League έχει αποδειχθεί ως η διοργάνωση που δίνει την ευκαιρία σε συλλόγους που έρχονται από πρωταθλήματα χαμηλότερης ταχύτητας, να γράψουν μια αξιοπρόσεκτη πορεία. Εντούτοις ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες, δεν συναντάμε κάποια ελληνική, με τον Τάσο Θέο να εστιάζει κυρίως σε έναν λόγο.

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με τον πολύ μικρό ανταγωνισμό στο εγχώριο πρωτάθλημα. Έχουμε μόνο 3-4 ομάδες που μπορούν να "τσιγκλήσουν" η μια την άλλη. Τώρα, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε ούτε αυτό... Είναι ευχάριστη έκπληξη ο Ατρόμητος.

Όταν βελτιωθεί κι άλλο το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολο του και ανέβει ο συναγωνισμός, ο βαθμός δυσκολίας στα εγχώρια ματς, τότε πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε καλύτερα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το Champions League είναι μια άλλη ιστορία, στο Europa League μπορούν να διακριθούν οι ελληνικές ομάδες".

Παράδειγμα για τις low budget ομάδες ο Παναθηναϊκός

Η σεζόν για τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε γεμάτη με αγωνία, αμφισβήτηση και ερωτήματα για το μέλλον της ομάδας, εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετώπιζε η διοίκηση. Η οποία και στάθηκε αφορμή να καταρτιστεί το ρόστερ των πρασίνων με πολλούς παίκτες της Ακαδημίας, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Δώνη. Η συνέχεια έκρυβε ευχάριστες εκπλήξεις για τους φίλους του Παναθηναϊκού, βλέποντας την ομάδα τους να αποδίδει πολύ καλύτερα από όσο περίμεναν και οι ίδιοι. Θα τους αντιμετώπιζε ανάλογα ο κόσμος αν η διοίκηση μπορούσε να κάνει μεταγραφές ή αν φορτωνόταν η πίεση του "πρέπει" στα παιδιά των Ακαδημιών του Παναθηναϊκού; Ο Τάσος Θέος στάθηκε στη δουλειά του Δώνη, τονίζοντας ότι έτσι θα πρέπει να λειτουργούν οι ομάδες με χαμηλό μπάτζετ.

"Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε ως φιλοσοφία, ως χώρα, ως κόσμος. Όλα μαζί δεν γίνονται. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα παράδειγμα για τις ελληνικές ομάδες. Όταν έχεις ένα μεγάλο μπάτζετ, εντάξει, θα κάνεις και τις μεταγραφές που χρειάζεσαι για να σταθείς και σε υψηλότερο επίπεδο. Για να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα και να μπορείς να σταθείς στην Ευρώπη. Όπως ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ. Το παράδειγμα είναι για όλες τις υπόλοιπες ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο οι μικροί σε ηλικία παίκτες. Έχει ένα κράμα έμπειρων παικτών όπως οι Κουρμπέλης, Διούδης, Κουλιμπαλί, Γιόχανσον, Μακέντα, Κολοβέτσιος, Ινσούα, που είναι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές και βοηθούν αυτά τα παιδιά. Είναι ένα σωστό "πάντρεμα" για να υπάρχει όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο στις ομάδες. Με 11 ξένους δεν γίνεται. Είναι σαν προμηθεύεις το μαγαζί σου με προϊόντα μιας ημέρας και την επομένη τα ράφια είναι άδεια.

Γι' αυτό λέω ότι είναι παράδειγμα ο Παναθηναϊκός. Ρόστερ με ισορροπία και σωστή δομή για low budget ομάδες. Να πω ότι αξίζουν τα μπράβο στον Γιώργο Δώνη για τον τρόπο που έχει χειριστεί την κατάσταση. Αν δεν υπήρχαν τα οικονομικά προβλήματα; Επειδή μιλάμε για έναν μεγάλο σύλλογο, δεν θα είχαν αυτό τον αέρα, σίγουρα θα υπήρχε πίεση για νίκη σε κάθε ματς.

Τώρα όμως ξεκίνησε με χαμηλά τη μπάλα και αυτό βγαίνει πάντα υπέρ του ποδοσφαιριστή. Είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τους μικρούς του Παναθηναϊκού το γεγονός ότι αγωνίζονται με ελευθερία, απαλλαγμένοι από την πίεση του "πρέπει" και το ευχαριστιούνται. Βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Στην Ελλάδα έχουμε την ξενομανία, μας αρέσει το... αεροδρόμιο, να υποδεχθούμε τον παιχταρά. Ναι, οι μεγάλες ομάδες θέλουν και τον σπέσιαλ ποδοσφαιριστή, αλλά όχι να γεμίζουν το ρόστερ με ξένους και να αγνοούν τους Έλληνες, ειδικά τα ταλέντα σε νεαρή ηλικία.

Και έχουμε πολλά τέτοια, το βλέπουμε και στις εθνικές Κ-15, Κ-17. Ο Νικοπολίδης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, η φουρνιά που δουλεύει είναι εξαιρετική. Χρειάζεται να τους προσέξουμε γιατί έχουμε παίκτες με μεγάλη προοπτική και μεσοεπιθετικά".

Οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο είναι ραγδαίες και απαιτούν τη συνεχή παρακολούθηση τους από τους προπονητές, αφού παρουσιάζονται συνεχώς καινούριες πτυχές του αθλήματος. Οι αλλαγές έρχονται μέσα από τα προηγμένα πρωταθλήματα του εξωτερικού, όπου δίνεται μεγάλη προσοχή στην εκπαίδευση των προπονητών που βρίσκονται στα τμήματα υποδομής, γεγονός που τους βοηθά πολλές φορές να φτάσουν ως τον πάγκο της πρώτης ομάδας.

"Αν πιστέψεις ότι τα ξέρεις όλα, έχεις μείνει πίσω την επόμενη μέρα κιόλας. Όταν ήμουν στον Άρη συχνά ρωτούσα τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ για θέματα της προπόνησης, ήταν τεχνικός με φοβερές παραστάσεις. Μου είχε πει κάποια στιγμή ότι κι εκείνος μπορεί να πράγματα από το δικό μου πρόγραμμα στην Κ-17 και να το εφαρμόσει στην πρώτη ομάδα. Και ήμουν πολύ νέος τότε. Μου έχει μείνει. Θέλω να πω ότι συνεχώς είσαι σε μια διαδικασία μάθησης.

Από τότε θέλω να ψάχνομαι, να ενημερώνομαι, να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο άθλημα. Κάθε χρόνο αλλάζουν τα δεδομένα του ποδοσφαίρου, είτε μιλάμε για συστήματα και τακτικές, είτε για τα τρεξίματα, δύναμη κτλ. Άρα πρέπει ένας προπονητής να είναι σε εγρήγορση, να παρακολουθεί τα προηγμένα πρωταθλήματα, την τεχνογνωσία που προσφέρουν τα μεγάλα κλαμπ.

Από την παρουσία μου στη Γερμανία, στη Στουτγκάρδη, τη Λεβερκούζεν, την Χέρτα, διαπίστωσα πως δεν υστερούμε στις προπονητικές μονάδες ή τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό. Αλλά είμαστε πίσω σε εγκαταστάσεις, στην παροχή τεχνογνωσίας στους προπονητές και τους παίκτες.

Τάσος Θέος: "Η τόλμη του Μπέντο και ο υπέροχος Βαλβέρδε"

Εκεί δεν επαναπαύονται. Στην Στουγκάρδη είχαν έναν γυμναστή και έναν προπονητή που έφεραν από την Αμερική, ειδικά για το κομμάτι ενδυνάμωσης και αποθεραπείας. Το ποδόσφαιρο τρέχει. Αν δεν το ακολουθήσεις μένεις πίσω.

Στο εξωτερικό, ειδικά σε Γερμανία και Ισπανία, δίνουν μεγάλη προσοχή στους προπονητές των Ακαδημιών. Πιστεύω πως στα τμήματα υποδομής το έργο είναι πιο δύσκολο των προπονητών. Έχεις να κάνεις με παιδιά, επομένως δεν τους πλάθεις μόνο ως ποδοσφαιριστές αλλά και ως χαρακτήρες. Δημιουργείς το πλήρες προφίλ του παίκτη.

Στην πρώτη ομάδα έχεις να κάνεις με έτοιμους παίκτες. Εκεί παίζει ρόλο η διαχείριση των προσωπικοτήτων, σε σχέση με την όλη δομή και φιλοσοφία της ομάδας. Στην Ακαδημία η τριβή είναι καθημερινή. Ομολογώ πως υπάρχει μεγάλη ηθική ικανοποίηση.

Όταν βλέπω παιδιά όπως ο Γιαννιώτας και ο Διούδης που δουλέψαμε στον Άρη ή τον Ρέτσο, τον Νικολάου, τον Καμπετσή, τον Μανθάτη, τον Ανδρούτσο, να ανταποκρίνονται, αισθάνομαι την ικανοποίηση ότι προσπαθήσαμε με αυτά τα παιδιά και έφτασαν να στέκονται σε ένα υψηλό επίπεδο. Μπορούν οι προπονητές των Ακαδημιών να αντεπεξέλθουν στην πίεση και τις ανάγκες της πρώτης ομάδας".

...όταν οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του προπονητικού κέντρου και οι εργαζόμενοι στην κουζίνα στάζουν μέλι για κάποιον άνθρωπο, είναι η αλήθεια

Τέλος, ρωτήσαμε τον Τάσο Θέο για τα μελλοντικά του σχέδια και η κουβέντα έφτασε μέχρι τον Ερνέστο Βαλβέρδε, τον οποίο αποθέωσε. Όχι μόνο για τις προπονητικές του ικανότητες, αλλά για την εν γένει συμπεριφορά του.

"Μου αρέσει αυτό που κάνω, να δουλεύουμε με τα παιδιά, με γεμίζει σαν προπονητή και ως άνθρωπο. Μετά από πέντε χρόνια και άλλα πέντε στον Ολυμπιακό, έχω πάρει τα εφόδια, έγινα καλύτερος. Η τεχνογνωσία που υπάρχει στον Ολυμπιακό, όλες οι παροχές της ομάδας, με βοήθησαν πολύ να βελτιωθώ. Η λειτουργία στην καθημερινότητα, οι παραστάσεις πρωταθλητισμού, τα ευρωπαϊκά τουρνουά στα οποία συμμετείχαμε με πολύ καλή παρουσία, ήταν πολύτιμες εμπειρίες.

Είναι πολύ ωραίο να δημιουργείς, να πλάθεις τα παιδιά σε χαρακτήρα και σαν παίκτες, να σε κοιτάνε στα μάτια και να περιμένουν να τους δείξεις τον τρόπο που θα γίνουν καλύτεροι. Σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω την πιθανότητα να ασχοληθώ με πρώτη ομάδα. Αυτή τη στιγμή πάντως θέλω να ξεκουραστώ, να γεμίσω μπαταρίες αλλά και να επιμορφωθώ.

Όπως πήγα στη Γερμανία, τώρα θέλω να μεταβώ στην Ισπανία, στον Ερνέστο Βαλβέρδε. Να τον συναντήσω ξανά μετά το Μπιλμπάο, στην Μπαρτσελόνα. Είναι τρομερός προπονητής και καταπληκτικός άνθρωπος. Με απόλυτο σεβασμό στη χώρα και την ομάδα. Η συμπεριφορά του είναι άψογη.

Όταν πήγα στο Μπιλμπάο με την Κ-17 φορούσα τη φόρμα του Ολυμπιακού και στην φωτογραφία ο Βαλβέρδε έδειχνε το σήμα. Είναι ταπεινός, έδειχνε σεβασμό σε όλους, χαιρετούσε τους πάντες στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και το ένιωθε. Να ξέρεις, όταν οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του προπονητικού κέντρου και οι εργαζόμενοι στην κουζίνα στάζουν μέλι για κάποιον άνθρωπο, είναι η αλήθεια. Φοβερή προσωπικότητα. Αυτό το στυλ είχε και ο Μίτσελ".

Τάσος Θέος: "Η τόλμη του Μπέντο και ο υπέροχος Βαλβέρδε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ