OPINIONS

ΑΕΚ: Μαθηματικά με ολίγη τρέλα

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ / EUROPA LEAGUE / AEK - DYNAMO KYIV / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ / EUROPA LEAGUE / AEK - DYNAMO KYIV / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Καρντόσο θέλει το σύνολό του να έχει μουσικό ρυθμό. Η ΑΕΚ διαχρονικά είναι μία ροκ ομάδα που πετυχαίνει όταν οι "τρελοί" της βρίσκονται σε καλό φεγγάρι. Στο ματς με την Μπασάκ, τα "bad boys" έκαναν τη διαφορά.

Προετοιμασία ciao, ώρα για αλήθειες. Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το βασικό μοντάρισμα με θετικό πρόσημο και μπαίνει σε φάση προαγωγικών εξετάσεων στις 8 και στις 15 Αυγούστου. Στο μυαλό το δικό μου μόνο με αυτοκτονία μένεις εκτός 3ου προκριματικού από Κραϊόβα ή Χόνβεντ.

Θα μου πεις μπάλα είναι και γυρίζει, αλλά με όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, Καρντόσο και ποδοσφαιριστές πρέπει να κάνουν... μεγάλα πράγματα για ν' αφήσουν την ομάδα εκτός Ευρώπης αυγουστιάτικα, να πέσουν για ύπνο, πώς το λένε. Τα playoffs είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο. Βήμα βήμα.

Γκρίνια. Η γκρίνια θα υπάρχει πάντα και σε όλες τις ομάδες. Δεν συμβαίνει με την ΑΕΚ, το συναντήσαμε και στον Ολυμπιακό για παράδειγμα που μερίδα οπαδών είχε πρόβλημα με τον Γκερέρο, έναν παίκτη που σημάδεψε την πρόκριση των "ερυθρόλευκων" στην επόμενη φάση του Champions League. Το θέμα είναι γενικό οπότε και όχι αποκλειστικά "κιτρινόμαυρο".

ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ Ή ΜΗ ΔΕΙΣ ΜΑΤΣ

Όποιος, πάντως, περιμένει τέτοιες μέρες η ΑΕΚ και η όποια ΑΕΚ να πετάνε "φωτιές", καλύτερα να μην δει ξανά παιχνίδι μέχρι να μπει Σεπτέμβρης. Εάν ήταν όλες οι ομάδες του κόσμου να κρίνονται από τα φιλικά, τότε να καθιερωθεί και ένα τρόπαιο, να τους το δίνουμε εάν πετυχαίνουν μεγάλο ποσοστό νικών στα ματς που δίνουν το καλοκαιράκι και φυσικά ν' απολυθεί ο Ζιντάν από την Ρεάλ με τ' απανωτά χαστούκια που τρώει τώρα τελευταία.

Με την Μπασακσεχίρ ειδικότερα, κάποια στιγμή διαβάζοντας σχόλια (κακώς), σοβαρά πίστεψα ότι η Ένωση αγωνιζόταν με τους Τούρκους σε προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μπερδεύτηκα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στη φάση που βρίσκεται η ΑΕΚ, η υπομονή είναι το μεγαλύτερο όπλο που θα βοηθήσει τον οργανισμό. Υπομονή από τον τελευταίο οπαδό μέχρι την κεφαλή. Δεν είναι εύκολο αυτό που επιχειρεί να πετύχει ο Καρντόσο, αλλά παράπονο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές κανείς δεν μπορεί να έχει. Μεταγραφές έγιναν και θα γίνουν στο μέλλον κι άλλες. Είναι απαραίτητες, καθαρά ποδοσφαιρικά πάντα. Ένα παιδί 7 χρονών θα παρατηρήσει με άνεση ότι η Ένωση θέλει τουλάχιστον ένα στόπερ. Μην λέμε τα ίδια.

ΑΥΤΟΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ: Ο ΒΡΑΝΙΕΣ

Εκεί, βέβαια, που θέλω να εστιάσω περισσότερο είναι στους "τρελούς" που διαθέτει αυτή η ομάδα και από την απόδοσή τους θα εξαρτηθούν πολλά, θαρρώ. Ο Ογκνιέν Βράνιες, πρώτος και καλύτερος. Ναι, ήταν και χθες σε ασύστολο φλερτ με την κάρτα. Τον βλέπεις όμως, πρώτη φάση στο ματς, τάκλιν στο κορυφαίο όνομα του αντιπάλου. Έπεσε πάνω στον Ρομπίνιο ο Βόσνιος σαν να μην υπήρχε αύριο και όπως φαίνεται ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής θα τραβήξει μεγάλο κανάλι, γιατί με τους συνεχόμενους τραυματισμούς του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι θα χρειαστεί ν' αλλάξει τη νοοτροπία του, έστω να προσπαθήσει.

Δύσκολο, αλλά μέσα στη σεζόν η ΑΕΚ θα ζητήσει τον ηγέτη Βράνιες, αυτόν που θα κατευθύνει τον παρτενέρ του. Μεταγραφικά η ομάδα πρέπει να πετύχει μεγάλο λαχείο για να έρθει ένας ποδοσφαιριστής που ο Όγκνιεν θα τον αντιμετωπίσει όπως τον "Τσίγκρι". Όσο έμπειρος και να είναι ο "νέος", θα κοιτάζει στο πλάι του τον Βράνιες, εάν φυσικά δεν είναι διαθέσιμος ο Ουκρανός. Θα μπορέσει όμως ο πάντα παθιασμένος Βόσνιος να μετριάσει την ποδοσφαιρική του τρέλα και να δώσει το κάτι παραπάνω και να υπηρετήσει το απαιτητικό πλάνο του Καρντόσο για τα μετόπισθεν; Μεγάλο στοίχημα για όλους στην ομάδα και για την ίδιο βέβαια.

ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΛΙΒΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ & ΟΜΑΔΑ

Οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Σηκώθηκε ο Μάρκο Λιβάγια να κάνει ζέσταμα και κουνήθηκε όλο το γήπεδο. Βέβαια, ο κόσμος δεν παίζει μπάλα και ο προπονητής τις περισσότερες φορές γνωρίζει τι πρέπει να κάνε και πότε. Με τον Μιγκέλ Καρντόσο έχω πραγματικά τεράστια απορία να δω πώς θα χωρέσει όλους αυτούς τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που διαθέτει η ΑΕΚ οπλοστάσιο της επίθεσης.

Ο Λιβάγια, όμως, είναι μία άλλη ξεχωριστή περίπτωση, ίδια με αυτή του Βράνιες σε πιο ήπιο στάδιο. Κατά την προσωπική μου άποψη, λοιπόν, ο Κροάτης είναι η επιθετική πνοή της ΑΕΚ. Ο ρυθμιστής επιτρέψτε μου να πω σε όλο το κομμάτι που αφορά δημιουργία, φαντασία, ποδοσφαιρική αλητεία. Όσα μαθηματικά, όσες πάσες, όση θεωρία και να θέλει να περάσει ένας προπονητής στο σύνολο του (δεν αναφέρομαι στον Καρντόσο συγκεκριμένα) η "τρέλα" θα κάνει τη διαφορά.

Μην ξεχνάμε πως η ΑΕΚ στη χρονιά του πρωταθλήματος. Κυρίως βασίστηκε στους λεγόμενους "τρελούς" για να πανηγυρίσει αυτό που περίμενε πάνω από μία 20ετια. Εγώ είδα, χθες, έναν Λιβάγια που με την είσοδό του ανέβασε τον επιθετικό ρυθμό, μάζεψε αντιπάλους πάνω του και κέρδισε ένα σημαντικό φάουλ, σε καλή θέση στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Τέτοιες ενέργειες δίνουν νίκες και κάνουν τον κόσμο να γουστάρει.

Μέσα σ' όλα σημασία έχει η ουσία. Καταλήγουμε ότι η ΑΕΚ αντιμετώπισε μία καλή ομάδα, δεμένη που πέρυσι διεκδίκησε πρωτάθλημα στα ίσα. Η εβδομάδα πριν από το ευρωπαϊκό ματς είναι κρίσιμη, όχι γιατί η Ένωση πρέπει να τρέξει να κάνει μεταγραφές στην άμυνα και άλλα τέτοια υπερβολικά. Ξεκούραση θέλει το σύνολο και ψυχολογική ετοιμότητα. Συμφωνώ απόλυτα με τον Μιγκέλ Καρντόσο που έχει πει πάνω από 10 φορές, όσο βρίσκεται στα μέρη μας, ότι το σύνολό του πρέπει να μάθει πότε να πατάει γκάζι και πότε ν' αφήνει το πεντάλ και απλά να διαχειρίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ