OPINIONS

Φορ, εξτρέμ και ένα στόπερ για να κάνει τη διαφορά

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ 2018 / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ 2018 / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ ικανοποίησε ως ένα βαθμό με την Νετάνια, όμως το καλύτερό της παιχνίδι φανέρωσε πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για Ολιβέιρα - Βέρντε και έναν "κλώνο" του Τσιγκρίνσκι στο ρόστερ.

Η ΑΕΚ συνδύασε δύο μεταγραφικές επιτυχίες με την καλύτερή της εμφάνιση στα τρία φιλικά που έχει δώσει μέχρι στιγμής στην Πολωνία, καθώς εκκρεμεί ένα ακόμα, αυτό του πρωινού της Τρίτης. Ολιβέιρα και Βέρντε βρίσκονται με το ένα πόδι στα Σπάτα, ο Καρντόσο είδε μία δόση αυτών που θέλει να περάσει στην ομάδα στην αναμέτρηση με την Νετάνια και η ζωή συνεχίζεται στον "κιτρινόμαυρο" οργανισμό.

Δεν θα πούμε πως η ΑΕΚ απέναντι στους Ισραηλινούς πετούσε φωτιές. Το παιχνίδι της έχει κενά, χρειάζεται περισσότερη δουλειά μέχρι το Europa League, ενώ με μεγάλη αγωνία αναμένουμε πώς θα "κουμπώσουν" στο ρόστερ και στο πλάνο οι Βέρντε - Νέλσον Ολιβέιρα.

Για παράδειγμα η Ένωση έκανε... 100 ευκαιρίες με την Νετάνια, αλλά έβαλε μόλις ένα γκολ και δεν νίκησε. Εδώ, είναι το σημείο που η κουβέντα πάει στον Νέλσον Ολιβέιρα. Οι φάσεις δημιουργήθηκαν όμως δεν μπορούμε από τη μία ημέρα στην άλλη να απαιτήσουμε από τον Λιβάγια και τον Κλωναρίδη να γίνουν γκολτζήδες (αυτό το αναφέρω κυρίως για τους μαχητές του πληκτρολογίου που δεν ικανοποιούνται με τίποτα ή δεν ξέρουν να διαβάζουν το ποδόσφαιρο σωστά).

Ο ΜΑΡΚΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟ

Ο Κροάτης έχει συγκλονιστική συμμετοχή σε όλο αυτό που παρουσιάζει η ΑΕΚ επιθετικά, σκόρερ όμως δεν είναι και γι' αυτό του χρειάζεται άμεσα το άλλο του μισό, που εφέτος ακούει στ' όνομα Ολιβέιρα. Όταν η Ένωση θα είναι πλήρης, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το τι ξημερώνει στο σύνολο του Καρντόσο. Εικασίες θα κάνουμε και πάλι γιατί είναι νωρίς και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να προσαρμοστεί ο Πορτογάλος. Επίσης, η μπάλα έχει ένα φετίχ, μπορεί να σε εκθέσει ανά πάσα στιγμή με τα παιχνίδια της, οπότε θα επιμείνω για μία ακόμα φορά στη λέξη: Υπομονή.

ΒΕΡΝΤΕ, ΚΑΛΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Παραμένω στην άποψή μου ότι ο Καρντόσο πρέπει να βρει μία φόρμουλα για να φέρει πιο κεντρικά τον Μάνταλο που ήταν ο κορυφαίος της ΑΕΚ με την Νετάνια. Ο αρχηγός της ομάδας δεν αποδίδει αυτά που μπορεί στο "φτερό" και ώρες ώρες τ' ακούει τσάμπα από τον κόσμο. Με την προσθήκη του Βέρντε αλλάζει η τάξη πραγμάτων. Κι εδώ, βέβαια, δεν θα μπω στη διαδικασία να τρέξω μπροστά από τις εξελίξεις, φωνάζοντας ότι ο Ιταλός θα κάνει ό,τι θέλει στα πλάγια της επίθεσης. Υπομονή και πάλι, διότι για τους εξτρέμ ειδικότερα το πλάνο Καρντόσο είναι περίπλοκο και χρειάζεται χρόνο για να αφομοιωθεί η ομαλή λειτουργία του.

Ο "ΚΛΩΝΟΣ" ΤΟΥ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο θέλω να σταθώ και πιστεύω ότι είναι σημαντικό, αφορά την απόκτηση ενός στόπερ για να γίνουν οι τέσσερις, πέντε. Κάτι που οι άνθρωποι της ΑΕΚ σκέφτονται να το κάνουν. Αξιόπιστες λύσεις για πρώτη γραμμή οι Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου (δεν θέλω να αδικήσω τον Σβάρνα, για βασικός δεν λογίζεται άρα δεν τον συμπεριλαμβάνω) παρατηρώ όμως ότι ο Καρντόσο έχει ανάγκη έναν στόπερ που θα είναι καλός χειριστής της μπάλας, όπως ο "Τσίγκρι".

Ο Βράνιες, "εξολοθρευτής" στην άμυνα, δυσκολεύεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον να κινηθεί όπως απαιτεί ο κόουτς του, δηλαδή ηρεμία και καθαρό μυαλό στις συνεργασίες με τον κίπερ και την πρώτη πάσα στους μέσους για να κάνουν εκείνοι με τη σειρά τους το παιχνίδι με το "10αρι" ή τους ακραίους σε άμυνα και επίθεση. Ο Ουκρανός παίζει βασικό ρόλο στο πώς θα δουλέψει η αμυντική γραμμή, ωστόσο ελοχεύει ο κίνδυνος με τους συχνούς του τραυματισμούς, άρα ένα τύπου "Τσίγκρι" στόπερ θα τον χρειαστείς κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν.

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Αν η ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια βασιζόταν σε κάτι και έκανες επιτυχίες ήταν τ' αποδυτήρια της, η υγεία που απέπνεε. Πέρυσι το έχασε και είδαμε τ' αποτελέσματα. Φέτος, παρότι νωρίς ακόμα, ακούμε ποδοσφαιριστές που δεν έχουν δα και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα τρία φιλικά να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή τους. Το λες και νίκη αυτό για τον Μιγκέλ Καρντόσο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσοι από τους παίκτες μιλούν στα Μέσα, δηλώνουν ικανοποιημένοι και γεμάτη διάθεση να μάθουν πράγματα από τον Πορτογάλο, να ταυτιστούν με τις σκέψεις του και ν' αποδώσουν τα μέγιστα. Οι προπονήσεις του "καθηγητή" μαθαίνω είναι σκληρές, η αντιμετώπισή πάντως των ποδοσφαιριστών δείχνει ικανοποίηση απ' αυτά που απαιτεί ο Καρντόσο. Ο Γαλανόπουλος για παράδειγμα είπε ότι του αρέσει η φετινή προετοιμασία και Οικονόμου ότι το πλάνο του κόουτς είναι πιο επιθετικό και πιο όμορφο. Όλα αυτά βέβαια και όταν είναι πλήρης η ομάδα θα πρέπει να φανούν στο χορτάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ