OPINIONS

Georges St. Pierre: Σταμάτησε γιατί δεν έπαιξε με τον καλύτερο

Georges St. Pierre: Σταμάτησε γιατί δεν έπαιξε με τον καλύτερο

Έχει πει πως είδε UFO, έχει πει πως έχει κενά μνήμης και ορισμένες φορές δεν αντιλαμβάνεται το χρόνο. Ο Georges St. Pierre είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου που σταμάτησε την καριέρα ως ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Ο Georges St. Pierre νίκησε τη μεγαλύτερη μάχη της καριέρας του, τη μεγαλύτερη μάχη που μπορεί να πάρει ένας αθλητής μαχητικών αθλημάτων. Ποια είναι αυτή; Να ξέρει πότε να σταματήσει και το λόγο που πρέπει να σταματήσει να παίζει.

Η περίπτωση του Καναδού θρύλου και το " ...the end..." που έβαλε στην σπουδαία πορεία του στο κλουβί θα μνημονεύονται όσο γίνονται μάχες. Είναι 38 ετών, έχει επικρατήσει επί των πάντων και στέφθηκε πρωταθλητής σε δύο διαφορετικές κατηγόριες του UFC, την welterweight και την middleweight.

Ωστόσο, αποφάσισε να σταματήσει πικραμένος και την έβγαλε την πικρία του, επειδή το UFC του έβαλε εμπόδια στο να μπει στο κλουβί και να παίξει με τον κατά 10 χρόνια νεότερό του, αήττητο και μαχητή που μοιάζει ακατόρθωτο να νικηθεί από κάποιον αυτή τη στιγμή, τον Khabib Nurmagomedov.

Ακόμη και ο Khabib στεναχωρήθηκε και προσβλήθηκε από τη στάση του promotion να μην επιτρέψει αυτόν τον αγώνα, να μην του δώσει και του ίδιου την ευκαιρία ν' αντιμετωπίσει το είδωλό του, αναφέροντας πως έχει διαφορετικά πλάνα για τον πρωταθλητή της lightweight. Το... τρίποντο, όμως, ο GSP το πέτυχε και στο μυαλό όλων είτε των φαν του είτε αυτών που δεν τον συμπαθούν θα είναι ο μαχητής που στα 38 του και πλούσιος, μάλιστα, αποφάσισε να σταματήσει επειδή δεν του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει με τον καλύτερο, διότι όπως εξήγησε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του, μόνο με τον Khabib θα μπορούσε να κάνει πιο λαμπερή την υστεροφημία του.

Ιδού τ' ανατριχιαστικά λόγια: " Δεν είμαι πια ο ίδιος που ήμουν στο παρελθόν. Παλιά, ήμουν φτωχός και έβγαινα για τρέξιμο μέσα στο χιόνι με πλαστικές σακούλες στα πόδια. Έτρεχα, δεν με ένοιαζε τίποτα γιατί ήθελα να τους διαλύσω όλους, να πάω στην κορυφή. Φώναζα 'πόλεμος' και συνέχιζα. Δεν έχω πλέον αυτό το θυμό, την... πείνα. Σωματικά είμαι τέλεια, νιώθω φορμαρισμένος, αλλά η... πείνα δεν είναι η ίδια. O Khabib ήθελε να παίξουμε το UFC είχε άλλα πλάνα."

Κατά την προσωπική μου άποψη ο τίτλος του GOAT των κλουβιών πάει αυτή τη στιγμή στον St. Pierre. Δικαιωματικά...

Και ξέρετε γιατί; Διότι θα μπορούσε απλά και όμορφα να κάνει ένα ματς στον Καναδά υπό την αιγίδα του UFC με κάποιον άλλο μαχητή, αντί του Khabib, σαφώς ευκολότερο και να σταματήσει την καριέρα του νικητής στα... χαρτιά, μ' έναν πακτωλό χρημάτων στην τράπεζα. Ο GSP είναι παίκτης που όταν έπαιζε στην πατρίδα του δεν έπεφτε καρφίτσα, ενώ γενικά τ' όνομά του πουλάει. Άρα, με όποιον και να αγωνιζόταν στην τελευταία μάχη, όλοι νικητές θα έβγαιναν. Δεν το έκανε όμως και αυτό είναι το μεγαλείο του.

Η απόφασή του είναι διδακτική για όλους τους αθλητές, ασχέτως στιλ, ως προς την πιο δύσκολη στιγμή, δηλαδή να βάλεις το μυαλό σου στο δρόμο του " ως εδώ ήταν" και να σταματήσεις. Έχουμε δει τρανά παραδείγματα ανθρώπων που δεν έλεγαν να σταματήσουν και εν τέλει τους... ξέβρασε το σύστημα και με το legacy τους ποδοπατημένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ