OPINIONS

Ο Λιβάγια είναι σταρ, πώς να το κάνουμε

EUROPA LEAGUE / ÊÑÁÉÏÂÁ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÊÑÁÉÏÂÁ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Λιβάγια έκανε τη δουλειά από σπόντα, η ΑΕΚ νίκησε την Κραϊόβα χωρίς να παίξει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και ο τίμιος Σβάρνας που δεν πρέπει να "χαλάσει" την απόκτηση στόπερ. Γράφει ο Μάνος Ναβροζίδης.

Ο Μάρκο Λιβάγια εάν δεν είχε σκαμπανεβάσματα στο συμπεριφορικό κομμάτι, δεν θα έπαιζε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αυτό το καταλαβαίνουν και οι πέτρες, ακόμα και οι φαν του σόφτμπολ, δύσκολα δεν θα δουν πως αυτός ο παίκτης δεν αγγίζει "ελληνικά" τη μπάλα, αλλά με τρόπο τέτοιο που είναι για παραπάνω. Τώρα, όμως, παίζει στην ΑΕΚ. Είναι το "αναγκαίο κακό" της ομάδας. Καλή ηλικία, τεχνική, φαντασία. Τα... κατασκευαστικά του να μπορέσει να διορθώσει και η Ένωση θα βγει διπλά κερδισμένη εν καιρώ.

Αυτός ο ποδοσφαιριστής αποτελέσματα θα φέρει στην ομάδα του ( όπως συνέβη με την Κραϊόβα) και χρήματα από προκρίσεις και ενδεχόμενη μεταγραφή σε καλύτερο πρωτάθλημα. Η μπάλα είναι πιο απλή απ' ότι φαίνεται. Εντάξει, ο Λιβάγια δεν είναι όλη η ΑΕΚ και κανείς παίκτης πάνω από κανένα κλαμπ.

Ενδεχομένως και μερικές φορές η διαχείρισή του χρειάζεται proderm. Τι να κάνεις όμως; Είναι απαραίτητος. Ακόμα και στη γκρίνια του κόσμου, χωρίς καμία δόση υπερβολής, δύο - τρία κόλπα να κάνει στο χορτάρι σου δίνει βοήθειες και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Μπορεί να βρισκόμαστε στον γαλαξία της Super League 1, ο Μάρκο Λιβάγια, όμως, για τα δικά μας τα λημέρια είναι αυτό που λένε στο εξωτερικό: Σταρ. Και ως σταρ θα συμπεριφέρεται ορισμένες φορές και ως σταρ πρέπει να του συμπεριφέρονται. Θέλει τρόπο βέβαια αυτό για να πετύχεις την ισορροπία.

Ο ΣΒΑΡΝΑΣ ΗΤΑΝ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Αρκετά με τον Λιβάγια. Δεν χρειάζεται να γράψουμε περισσότερα. Τα έδειξε μέσα στο γήπεδο αυτά που χρειάστηκαν και η ΑΕΚ νίκησε. Πάμε παρακάτω. Πρώτο επίσημο ματς στη σεζόν και η Ένωση ήταν μουδιασμένη στο ξεκίνημά της. Η Κραϊόβα με οκτώ αγώνες στην πλάτη και μόλις μία ήττα, φυσικό και επόμενο να πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν τρέλαναν κόσμο οι Ρουμάνοι, αλλά είχαν τσαγανό. Ωστόσο, και στα σημεία που έδειχναν ότι πήραν το πάνω χέρι έπαιζαν σαν αουτσάιντερ. Δεν το πίστεψαν ποτέ ότι μπορούν να νικήσουν την Ένωση και... δικαιώθηκαν. Ούτε η ΑΕΚ έδειξε κάτι σούπερ εντυπωσιακό πάντως.

Είχε όμως χαρακτήρα. Θέλετε παράδειγμα; Ο Στράτος Σβάρνας. Όταν διαβάζεις κάθε μέρα στα Μέσα ότι είσαι ο τελευταίος της παρέας, ότι ψάχνουν αμυντικό γιατί εσύ δεν είσαι ακόμα έτοιμος (κοντεύει τα 22 το παιδί) να ανταποκριθείς, ότι θα πας δανεικός και άλλα τέτοια αντιποδοσφαιρικά, κάτι πρέπει να δείξεις. Δεν χάλασε κανέναν η εμφάνιση του φαινομενικά τέταρτου στόπερ του Μιγκέλ Καρντόσο. Και πραγματικά μπράβο στον Πορτογάλο που παρότι είχε έτοιμο τον πιο έμπειρο Οικονόμου, προτίμησε να παίξει με τον πιο έτοιμο στο πλάνο του, Σβάρνα δίπλα στον Ογκνιέν Βράνιες. Προσωπικά, ο Σβάρνας μου θύμισε τον τίμιο, Βασίλη Λαμπρόπουλο. Αυτό, βέβαια, δεν καλύπτει την επιτακτική ανάγκη για απόκτηση στόπερ.

ΕΙΠΕ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

Ματς στην αρχή της σεζόν με αντιπάλους κατώτερου επιπέδου όταν χάνονται είναι ικανά να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Η ΑΕΚ δεν υπέστη κάτι τέτοιο. Θα διαφωνήσω με τον Μιγκέλ Καρντόσο ότι ήταν θέμα ομαδικής δουλειάς. Ήταν θέμα προσωπικοτήτων το διπλό στην Κραϊόβα.

Η Ένωση παρουσίασε κενά μεταξύ των γραμμών της και χαμηλές ταχύτητες στο πάνω κάτω. Δεν βγήκαν συνεργασίες και ορισμένες φορές στη μεσαία γραμμή υπήρχε "τρύπα" που επέτρεπε στους επιπόλαιους Ρουμάνους να ονειρεύονται. Επιμένω, όμως, ότι σε βάθος χρόνου ο Πορτογάλος θα βρει αυτό που θέλει στον τομέα της ομαδικότητας.

Είναι νωρίς ακόμα για να πει κανείς πως η ομάδα είναι δεμένη και έτοιμη. Όχι, ίσα ίσα απαιτείται χρόνος και υπομονή. Μην μπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε σχόλια στα social media, τα οποία μετά το 60' σβήστηκαν. Ποδοσφαιρικά θέλω να τα λέμε και όχι με εικασίες. Εμένα αυτά που ζητάει ο Καρντόσο μου αρέσουν και θα ήθελα να το δω στην πράξη. Γι' αυτό κιόλας γράφω περί υπομονής. Και οι στραβές στο πρόγραμμα είναι μόνο που τότε σχόλια δεν θα σβήνονται και δυστυχώς θα αναπαράγονται.

Ξέρω πως δεν θ' αρέσει στους φίλους της ΑΕΚ, αλλά θα φέρω ως παράδειγμα τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν πάνω από έναν λόγους για να διώξουν τον Πέδρο Μαρτίνς και να πορευτούν με κάποιον άλλον στον πάγκο. Δεν το έκαναν, αποφάσισαν να επενδύσουν και μέχρι στιγμής δικαιώνονται με τ' αποτελέσματα. Οι Πορτογάλοι είναι δουλευταράδες και απαιτητικοί. Συνήθως "βαριοί" χαρακτήρες που αν τους δείξεις εμπιστοσύνη αλλάζουν και γίνονται χαλί να τους πατήσεις. Πιστεύω πως στα κακά ο οργανισμός ΑΕΚ θα στηρίξει τον Καρντόσο, γι' αυτό αποφασίστηκε άλλωστε η αλλαγή του Χιμένεθ. Τότε που ο Πορτογάλος της Ένωσης θα νιώσει μέσα του πραγματικά την εμπιστοσύνη του κλαμπ (γιατί φάση γνωριμίας είμαστε ακόμα), ποντάρω πως θα το μεταδώσει στ' αποδυτήρια και η δική του ΑΕΚ, έτσι όπως την σκέφτεται θα έχει μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ