OPINIONS

Σώστε τον Πέτρο

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΒΟΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΒΟΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πόνεσαν τα δάχτυλά μας να το γράφουμε, κουράστηκαν τ' αυτιά σας να το ακούτε αλλά ο Πέτρος Μάνταλος δεν πρέπει να ξαναπαίξει εξτρέμ. Στο Καραϊσκάκη, πάντως, εμπεριέχει ρίσκο η αλλαγή θέσης. Γράφει ο Μάνος Ναβροζίδης.

Λοιπόν για να μην περιμένετε άδικα, δεν θα διαβάσετε περί VAR, Ζαχαριάδη και διαιτητικών αποφάσεων στο ΑΕΚ - Βόλος. Εδώ, μόνο για μπαλίτσα.

Διότι στα δικά μου τα μάτια το VAR είναι χρήσιμο, αλλά μου χαλάει την ποδοσφαιρική αισθητική μου όταν ένας ποδοσφαιριστής σκοράρει, ο κόσμος γιορτάζει και δευτερόλεπτα μετά αγωνιά για την απόφαση του Video Assistant Referee. Ο προβληματισμός μου είναι πώς θα χωρέσουν ο Μάνταλος με τον Λιβάγια, χωρίς ο αρχηγός της Ένωσης να παίζει αναγκαστικά σε ρόλο αριστερού εξτρέμ.

Προτού, όμως, μπούμε στα της ΑΕΚ, αξίζουν τα εύσημα στον Βόλο. Η νοοτροπία αυτής της ομάδας είναι εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με των υπολοίπων, αυτού του βεληνεκούς. Ένα σύνολο που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο και κόντρα σε έναν μεγάλο αντίπαλο, παρότι αγωνίζεται με 10 παίκτες σε όλο το δεύτερο ημίχρονο κάτι κάνει, κάτι μας δείχνει στο χορτάρι και χωρίς καμία διάθεση να καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου. Συν η γκολάρα του Χοακίν Τόρες. Ωραίος αυτός ο Αργεντινός παρεμπιπτόντως.

Η "ΜΑΝΤΑΛΙΑΔΑ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΑ

Και τώρα εξισώσεις. Λιβάγια πάντα καλός, Ολιβέιρα με Βόλο εξαιρετικός έστω κι αν δε σκόραρε, Μάνταλος όπως πρέπει. Τι μας λείπει; Ένας εξτρέμ. Ο Ντανιέλε Βέρντε δεν ήταν κακός όσο αγωνίστηκε στην Ριζούπολη, καταλήγω όμως πως πρόκειται για έναν ακόμα ακραίο που δεν είναι αυτό που ζητάει η ΑΕΚ στο παιχνίδι της. Δηλαδή ο παίκτης που θα σου τρέξει στον ασβέστη και θα είναι σημείο αναφοράς για τις ενέργειες του ως αυτού κάθε αυτού winger. Εάν η Ένωση -που ψάχνεται- φέρει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή τον Ιανουάριο, τότε θα είναι... Ίβιτς δώρο ο ερχομός του.

Η σπαζοκεφαλιά για τον Νίκο Κωστένογλου είναι μεγάλη. Είναι δύσκολο για έναν προπονητή να βρει τον τρόπο να χωρέσει δύο δημιουργικούς όπως οι Λιβάγια - Μάνταλος, χωρίς κάποιος να βγει "ριγμένος". Ο Μάνταλος στην προκειμένη περίπτωση είναι ριγμένος προτού πάει ο Κροάτης στην ΑΕΚ για τα λέμε όλα. Κάπως πρέπει να βρεθεί μία λύση. Πώς να το κάνουμε;

ΡΙΣΚΟ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ

Ας μην ξεγελιόμαστε. Το να βάλεις τον Μάνταλο στο ματς με τον Ολυμπιακό δίπλα στον Σιμόες (σε μία διάταξη 4-4-2) κινδυνεύεις να έχεις πολλά θέματα στην ανασταλτική λειτουργία. Πολλοί οι κίνδυνοι στη μεσαία γραμμή των ερυθρόλευκων, ειδικά αν είναι ανεβασμένος ο Γκιλιέρμε και κάνει παιχνίδι. Το μαρκάρισμά του είναι δύσκολο. Από την άλλη αν η άμυνα του Ολυμπιακού πάρει μέτρα στο γήπεδο, τότε κερδίζεις σε ταχύτητα με τον Μάνταλο στη μεσαία γραμμή που σαφέστατα είναι πιο γρήγορος από τον Κρστίτσιτς και πιο προικισμένος στη δημιουργία από τον Γαλανόπουλο. Δεν βλέπω τον Κωστένογλου να τολμάει κάτι τέτοιο. Θα πάει με τους Γαλανόπουλο - Σιμόες χαφ και τον Μάνταλο αριστερά. Στα υπόλοιπα ματς της Super League 1, όμως, υπάρχει η άνεση για τέτοιες δοκιμές.

ΜΕ ΛΙΒΑΓΙΑ - ΟΛΙΒΕΪΡΑ ΔΙΔΥΜΟ, ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΑΦ

Εκτός από την απουσία ενός κλασικού εξτρέμ με την άνεση να διεμβολίζει τα ρήγματα της αντίπαλης άμυνας, για να "σώσεις" τον Μάνταλο και να τον βάλεις πίσω από Λιβάγια - Ολιβέιρα, στη μεσοεπιθετική γραμμή τέλος πάντων, θες έναν ακόμα χαφ.

Δηλαδή με ρόμβο στο κέντρο, δεν υπάρχει κάποιος να παίξει πίσω από Σιμόες - Γαλανόπουλο ή δίδυμο με τον "Γαλανό" αν ο Σιμόες χρησιμοποιείται σε ρόλο αμυντικού χαφ. Ο Σαμπανάτζοβιτς υποτίθεται πως υπηρετεί αυτό το ρόλο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά επειδή δεν τον έχουμε δει ακόμα, συμπεράσματα πώς θα βγάλουμε για την ετοιμότητά του; Εννοείται πως δεν κάνουμε λόγο χρησιμοποίησης του "Σάμπα Jr." σε ματς όπως στο Καραϊσκάκης την Κυριακή. Ας τον δούμε σ' ένα παιχνίδι χαμηλότερης ταχύτητας και έπειτα θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις δυνατότητές του.

Για να μην τον βλέπει όμως ο Κωστένογλου, μέχρι στιγμής, πιθανολογώ ότι ο παίκτης δεν είναι γενικά έτοιμος. Αποτελεί γεγονός πως η ΑΕΚ έχει πολλούς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ οι οποίοι αντικειμενικά, ακόμα, δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο στο γενικό πλάνο της ομάδας. Ο Σαμπανάτζοβιτς δεν παίζει, ο Σιμάο έχει εξαφανιστεί, ο Ζεράλντες επίσης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΙΒΕΪΡΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΟΛ

Δεν είναι μηχανή του γκολ ο Νέλσον Ολιβέιρα, αλλά θα τα κάνει τα σημαντικά τέρματα όταν έρθει η στιγμή. Δεν είναι ούτε ο Πόνσε, ούτε ο Αραούχο, όμως τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν ότι είναι πιο ποιοτικός απ' αυτούς τους δύο. Η αντίληψή του, ο τρόπος που κινείται στο γήπεδο είναι άξιος θαυμασμού.

Ο Πορτογάλος ξέρει μπάλα. Δείτε τον τι ματς έχει κάνει με τον Βόλο, τι ματς έχει κάνει την Τραπεζούντα. Αυτός είναι ο Ολιβέιρα. Οξυδέρκεια για να κερδίσει κάτι όταν παίρνει την τελική πάσα και αλτρουισμός όταν χρειάζεται να πασάρει. Ο Νέλσον σηκώνει κεφάλι και βλέπει γήπεδο, δίνοντας βοήθειες στον Μάνταλο και τον Λιβάγια. Για τον αρχηγό της ΑΕΚ που ήταν ο καλύτερος κόντρα στον Βόλο, ο Ολιβέιρα έχει κερδίσει το πέναλτι για το 2-1 και δίνει την ασίστ για το 3-1.

Όσοι προβληματίζονται για τα γκολ που δεν έχει βάλει ο Ολιβέιρα, ακόμα, και αναπολούν τους γκολτζήδες Αραούχο - Πόνσε, συνιστώ ηρεμία, ψυχραιμία και να δουν το ποδόσφαιρο αλλιώς. Ο παίκτης αυτός είναι σημείο αναφοράς για τη θέση που παίζει και περιμένει πως και πως ένα μεγάλο ματς. Έρχεται κι αυτό στο Καραϊσκάκης.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ - Βόλος 3-2: Κέρδισε την ηρεμία της με σούπερ Μάνταλο
ΑΕΚ - Βόλος: Tο σουτ του Λιβάγια, η μπάλα που δεν πέρασε τη γραμμή και το VAR
ΑΕΚ - Βόλος: Το "δολοφονικό" τάκλιν στον Μάνταλο και η αποβολή του Μουνίθ
Ολιβέιρα: "Δεν έχω δώσει ακόμα αυτά που μπορώ"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ