OPINIONS

Το στοίχημα του Σκίμπε

ΦΙΛΙΚΟ / ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πάνος Βόγλης αναλύει τη "βαθύτερη" σημασία του Nations League για τον Μίκαελ Σκίμπε και τους διεθνείς παίκτες "δείχνοντας" τον τελικό στόχο...

Οφείλω να ομολογήσω πως ακόμη δεν έχω καταλάβει αν ο Μίκαελ Σκίμπε είναι καλός προπονητής. Ωστόσο αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Αυτό που μετράει τελικά δεν είναι αν θα αποδειχθεί καλός, αλλά αν θα αποδειχθεί ο κατάλληλος για τη θέση.

Για μένα η διοργάνωση που έχει μπερδέψει πολύ κόσμο και ξεκινάει αυτό το Σάββατο για την Εθνική μας, το περίφημοNations League,είναι το μεγάλο στοίχημα του Γερμανού εκλέκτορα. Τώρα θα φανεί αν μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά... ανάπτυξης και φυσικά στο δρόμο των προκρίσεων.

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΦΑΒΟΡΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο όμιλος με Εσθονία, Ουγγαρία και Φινλανδία μόνο βατός μπορεί να χαρακτηριστεί για την Ελλάδα, η οποία καλείται να τερματίσει πρώτη, να παίξει καλό ποδόσφαιρο, να φέρει ξανά τον κόσμο στο γήπεδο. Με αυτήν τη σειρά. Οποιαδήποτε άλλη θέση πλην της πρώτης, εκτός του ότι καθιστά αμφίβολη την πρόκριση μας στοEuro 2020, θα θεωρηθεί αποτυχία από πάσης απόψεως. Και για λόγους ουσίας και για λόγους πρεστίζ.

Η Εθνική μας έχει καλύτερο πρωτάθλημα και καλύτερους παίκτες από τις τρεις αντιπάλους της και δεν μπορώ να σκεφτώ πως δεν θα κάνει τουλάχιστον πέντε νίκες. Για να μην πω το απόλυτο, 6/6 δηλαδή.

Βέβαια για να φτάσεις στη νίκη, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, δεν αρκεί η φανέλα, το όνομα και η πρόσφατη παρουσία των ομάδων στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Χρειάζεται πλάνο από τον προπονητή και δουλειά από όλους. ΗUEFAαποφάσισε να βγάλει από τη ζωή μας τα αδιάφορα και αντι-εμπορικά φιλικά, άρα δεν πρέπει και εμείς να τα αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον τρόπο τα παιχνίδια τουNations League.

ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ

Γενικά στην Ελλάδα έχουμε μία παράξενη λογική. Ό,τι δεν το καταλαβαίνουμε, το απαξιώνουμε. Αυτό συμβαίνει σήμερα με τη νεοσύστατη διοργάνωση. Προσωπικά περιμένω με ενδιαφέρον τα παιχνίδια και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, την προσέγγιση των Ελλήνων διεθνών.

Αν δεν επηρεαστούν από τον περίγυρο, που θεωρεί ένα φιάσκο αυτήν τη διοργάνωση, τότε οφείλουν να μπουν μέσα και να κάνουν δύο νίκες στα δύο πρώτα ματς και ας είναι εκτός έδρας. Έτσι στέλνεις το μήνυμα ότι "κύριοι εμείς το φαβορί, εσείς θα παλέψετε μπας και μας νικήσετε". Πολύ σημαντικό αυτό, για την ψυχολογία του ομίλου.

ΚΑΛΗ Η ΑΜΥΝΑ, ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Σκίμπε καλείται να εμφανίσει μία ομάδα νικήτρια και με επιθετικές διαθέσεις. Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ, δικαίως πήγαμε ως τα μπαράζ και πολύ φυσιολογικά μείναμε εκτός από τη φιναλίστ Κροατία. Παίξαμε όμως αμυντικά, όχι παθητικά, με έμφαση στην αντεπίθεση και στη σφιχτή άμυνα.

Είναι και αυτός ένας τρόπος. Ωστόσο τώρα ξεκινάει ένας διαφορετικός όμιλος, με εμάς το φαβορί στα χαρτιά και δεν πρέπει να δώσουμε δικαίωμα σε κανέναν να πιστέψει το αντίθετο.

Για να μην μακρυγορώ. Το έργο των ομοσπονδιακών προπονητών είναι δύσκολο, καθώς καλούνται να δουλέψουν λίγες ημέρες με πάνω από 20 παίκτες. Αυτό ισχύει, αλλά αν το επικαλείσαι ως δικαιολογία, τότε έχεις ήδη ηττηθεί.

Ο Σκίμπε δεν δείχνει τέτοια σημάδια. Αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Περιμένω να δω αν θα εμφανίσει και μία Εθνική νικήτρια και κυριαρχική. Τότε και η πρόκριση θα έρθει και ο κόσμος ξανά στο γήπεδο. Και ας μην έχει καταλάβει τι εστίNationsLeague.Δεν πειράζει. Ας προκριθούμε στοEuroμέσω αυτού και θα καταλάβει μετά.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ