OPINIONS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Δεν τον θέλετε στην Εθνική;

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Δεν τον θέλετε στην Εθνική;

Ο Παντελής Βλαχόπουλος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που σπάει το καλούπι στο ΝΒΑ και αλλάζει τις ισορροπίες. Το ταβάνι που δεν υπάρχει, το παιχνίδι του αλά Μάτζικ Τζόνσον, η υπέρβαση που προέρχεται μέσα από την επιτυχία των Μπακς και το μεγάλο κεφάλαιο Εθνική ομάδα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση μετά από μόλις τέσσερις αγώνες στο αμερικάνικο πρωτάθλημα μπάσκετ. Και το βασικό ερώτημα είναι ένα: Μπορεί να γίνει ο απόλυτος σταρ στη μετά-ΛεΜπρον εποχή; Σε τέτοιες προσεγγίσεις δεν χωρούν προβλέψεις. Αλλά η τάση δείχνει ότι ο Έλληνας παίκτης μπορεί να γίνει ο παίκτης που μπορεί να αλλάξει το ΝΒΑ. Η σκηνή άλλωστε με τους συμπαίκτες του αγκαλιά και την ατάκα "Είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ανατολή", μαρτυρά τις διαθέσεις του.

Οι Αμερικανοί πλέον είναι πεπεισμένοι ότι ο Giannis είναι το μεγαλύτερο project των επόμενων 10 χρόνων. Η χρονιά που άρχισε θα είναι κομβική για τον άσο του Μιλγουόκι, ο οποίος έχει δύο στόχους. Πρωτίστως να βελτιώσει τις λίγες αδυναμίες που έχει στο παιχνίδι του, αλλά κυρίως να ανεβάσει επίπεδο τους Μπακς. Και αυτό θα συνεπάγεται μόνο με πρόκριση της ομάδας στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας. Είναι ένα επίτευγμα πάρα πολύ δύσκολο καθώς πολλές ομάδες θα διεκδικήσουν αυτή τη θέση, ενώ ο Γιάννης δεν έχει καταφέρει ακόμα καλά-καλά να περάσει το "φράγμα" του πρώτου γύρου. Όμως αυτή η υπέρβαση θα δώσει το πραγματικά πρώτο παράσημο στην ολοκληρωτική πορεία του Αντετοκούνμπο στο παγκόσμιο μπάσκετ.

ΠΑΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΤΖΙΚ

Η μπασκετική συμπεριφορά του αυτή τη στιγμή ορίζει το παιχνίδι των Μπακς και του πρωταθλήματος. Παίζει όλες τις θέσεις από το 1 έως το 5 σε άμυνα και επίθεση. Μπορεί να τα βάλει από τον Κάρι μέχρι τον Εμπίντ στην άμυνα και στην επίθεση είναι ένα "κτήνος" που δεν μπορεί κανείς να τον αντιμετωπίσει. Πλέον στην επίθεση η μπάλα είναι διαρκώς κολλημένη στα χέρια του. Αρχίζει ως playmaker και τελειώνει ως "5". Αντιλαμβάνεται το παιχνίδι καλύτερα και γι' αυτό πασάρει καλύτερα.

Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται μοιάζει με αυτόν του Μάτζικ Τζόνσον. Την ίδια ώρα που παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες μέσα στο παρκέ, παράλληλα κάνει και τους συμπαίκτες τους να αισθάνονται εξίσου σημαντικοί στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο θρυλικός "Big O". Ο άνθρωπος των triple-double που μαζί με τον μεγάλο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έφεραν το μοναδικό πρωτάθλήμα στο Μιλγουόκι (1971). Πλέον στην πόλη η λέξη τίτλος έχει μπει ξανά στα χείλη των φιλάθλων.

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ

Ο χειρισμός της μπάλας για τα 2.11 είναι εξωφρενικός και η δύναμη του κάτω από το καλάθι φοβίζει τους αντιπάλους. Πάνω από όλα ο Γιάννης όμως είναι ξεχωριστός επειδή ώρες-ώρες μοιάζει να μην έχει αντίπαλο στο ενας εναντίον ενός. Δεν έχει σημασία αν τον μαρκαρει ψηλός ή κοντός, αν του δίνει χώρο για το σουτ ή όχι. Έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο που μπορεί να πάει όπου θέλει στο παρκέ, όποτε ο ίδιος το θέλει. Αυτός ορίζει πλέον το παιχνίδι, όπως ακριβώς όλοι οι πραγματικοί σταρ του ΝΒΑ.

Αυτό βέβαια που θα τον πάει σε δυσθεώρητα ύψη και θα κάνει σχεδόν αδύνατο να τον μαρκάρει κάποιος θα είναι να βελτιώσει το σουτ του πίσω από την γραμμή του τριπόντου. Προς το παρόν αυτό είναι το μοναδικό ψεγάδι του, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι έπειτα από 4 αγώνες έχει 1/15 τρίποντα. Οι αντίπαλοι του δίνουν το σουτ, ο Γιάννης θέλει να το πάρει, ο - προπονητής του - Μπαντ Μπούντενχόλζερ του ζητάει να το κάνει. Γιατί; Επειδή ξέρει πως όταν ο Γιάννης καταφέρει να γίνει απειλητικός από την περιφέρεια απλώς δεν θα υπάρχει παίκτης να τον σταματήσει.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗ

Συναντήσαμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο τον Ιούλιο προκειμένου να μας μιλήσει για τα σχέδια του ενόψει της νέας χρονιάς. Η συζήτηση αφορούσε μόνο στο ΝΒΑ, αλλά ήταν αδύνατο να μην το ρωτήσουμε για το μέλλον του στην Εθνική. Από την πρώτη στιγμή καταλαβάμε την επιθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα στις επόμενεις διοργανώσεις. Και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αλλά και από την off the record συνομιλία που είχαμε. Τα μάτια του λάμπουν όταν αναφέρεται ότι ο Γιάννης μπορεί να κατακτήσει μετάλλιο με την Εθνική.

Επίσης θεωρεί ότι με την παρουσία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπορεί να βοηθήσει αγωνιστικά και τον αδερφό του, Θανάση Αντετοκούνμπο. Για φανταστείτε μια πέντάδα με αμυντικό μέταλλο όπως οι Καλάθης, Σλούκας, Παπανικολάου ή Παπαπέτρου, Θανάσης, Γιάννης. Η επιθυμία του όπως την εκλάβαμε σ' αυτή τη συνέντευξη είναι ότι θέλει να είναι ο ηγέτης για τα επόμενα 15 χρόνια στην Εθνική. Μιλάμε για τη θέληση του παίκτη και όχι για τα "θέλω" των Μπακς. Πέρυσι η ομάδα του, η ομοσπονδία και ο ίδιος ο αθλητής έκαναν τεράστια λάθη. Αν θέλουμε τον Αντετοκούνμπο στην Εθνική πρέπει η ΕΟΚ και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος να ενεργήσουν με ρεαλισμό και να καταλάβουν ότι το Μιλγουόκι έχει το πάνω χέρι σε αυτή την κατάσταση. Αν το καταλάβουν, τότε θα ωφεληθούν όλοι.

Όσο για τους "ειδικούς" και τους φιλάθλους που λένε ότι ο Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να παίξει στην Ευρώπη, η απάντηση θα πρέπει να δοθεί μέσα στο γήπεδο. Ακόμη και έτσι να είναι πρέπει να πάρουμε το ρίσκο να αγωνιστεί και να δείξει τη μεγάλη αξία του. Ο Αντετοκούνμπο αλλάζει τις ισορροπίες στο ΝΒΑ, μπορεί να τις αλλάξει και στην ελληνική ομάδα. Όπως είχαμε γράψει και τον Νοέμβριο του 2015 είναι ο Έλληνας αθλητής που μπορεί σε βάθος χρόνου να συγκριθεί ή ακόμη και να ξεπεράσει τον Νίκο Γκάλη. Ο Giannis έχει ήδη καταφέρει να βάλει μέσα στα γήπεδα του μπάσκετ τα νεά παιδιά στη χώρα μας και η ιστορία του συγκλονίζει όλο τον κόσμο. Ένα παιδί που που πουλούσε CD, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή. Και φαίνεται ότι έχει τη δύναμη να ακουμπήσει τον ουρανό του ΝΒΑ.

* Η ελληνική ομοσπονδία πρέπει να βρει τον προπονητή που θα εμπνεύσει και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τα κωμικοτραγικά που έγιναν στην προετοιμασία της Εθνικής για το Ευρωμπάσκετ του 2017 απομακρύνουν τον παίκτη από την ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους Μπακς.

** Εννοείται ότι σ' αυτή τη νέα Εθνική πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ