OPINIONS

Euro 2004: Όταν η ΕΡΤ έγινε μπάχαλο τη βραδιά του τελικού

ΑΘΗΝΑ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΚΑΙ  ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΣΤΗΝ ΕΡΤ-ΕΚΛΟΓΕΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΣΤΗΝ ΕΡΤ-ΕΚΛΟΓΕΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τις κωμικοτραγικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το βράδυ της 4ης Ιουλίου του 2004. Το "μοιραίο" λάθος με την μετάδοση του τελικού Ελλάδας-Πορτογαλίας, ο "πόλεμος" αρμοδιοτήτων στα γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης και η έντονη δυσαρέσκεια της UEFA.

Αγία Παρασκευή, Κυριακή 4 Ιουλίου 2004. Όλοι οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και τα διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ, δουλεύουν και προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη παραγωγή -ενδεχομένως- στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης. Στις 21:45 η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει την Πορτογαλία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Όλη η χώρα είναι καθηλωμένη στις τηλεοράσεις.

Η ΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι της καθ' όλη τη διάρκεια του Euro 2004, είχαν δώσει ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου να καλύψουν ένα τόσο σημαντικό γεγονός, το οποίο είχε και ένα αστάθμητο παράγοντα. Την πορεία της Ελλάδας έως στον τελικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος είχε πάρει τηλέφωνο την ΕΠΟ, την ημέρα που αναχωρούσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για την Πορτογαλία, για να ρωτήσει πότε θα επιστρέψουν οι διεθνείς μας μετά την πρώτη φάση των ομίλων. Ο υπάλληλος της ελληνικής ομοσπονδίας του έδωσε την απάντηση που ήθελε.

Την εποχή εκείνη -καλοκαίρι του 2004- είχαν προσληφθεί και τοποθετηθεί πολλά νέα πρόσωπα σε διευθυντικές και κομβικές θέσεις στη διοικητική πυραμίδα της ΕΡΤ. Τα πρώτα σημάδια του "πολέμου" αρμοδιοτήτων άρχισαν να διαφαίνονται από τις πρώτες ημέρες, με βασικότερο λόγο τις θέσεις παρουσιαστών σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Κορυφώθηκε όμως τη βραδιά του τελικού.

Η αναμέτρηση θα μεταδιδόταν από το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΤ1), όπως και όλα τα προηγούμενα παιχνίδια. Ωστόσο για έναν ακατανόητο λόγο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΡΤ, αποφάσισε ότι το παιχνίδι θα προβληθεί και από τη ΝΕΤ. Επικρατεί πανικός, τα τηλέφωνα πήραν "φωτιά". Το θέμα παίρνει πολιτικές διαστάσεις, καθώς ενημερώνεται και το αρμόδιο Υπουργείο. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι δεν μπορεί ο τελικός Πορτογαλία - Ελλάδα να μεταδίδεται LIVE και στα δύο κανάλια της ΕΡΤ, καθώς υπάρχουν χορηγοί και διαφημιζόμενοι οι οποίοι έχουν πληρώσει για το συγκεκριμένο προϊόν.

Οι διάδρομοι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής θυμίζουν "αρένα". Επικρατεί πανδαιμόνιο με φωνές και βρισιές. Το ματς αρχίζει, μεταδίδεται για πολύ λίγο και από τα δύο κανάλια αλλά μετά συνεχίζεται μόνο απ' την ΕΤ1. Είχε υπερτερήσει η εντολή από τον 4ο όροφο. Το αλαλούμ όμως δεν σταμάτησε εκεί.

Κάθε βράδυ και για όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης υπήρχε αθλητική εκπομπή στην ΕΤ1, μετά το τελευταίο ματς της ημέρας. Έτσι και το βράδυ της 4ης Ιουλίου μετά τον τελικό, είχε προγραμματιστεί να παίξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο πάλι για έναν ακατανόητο λόγο, λήφθηκε η απόφαση να προβληθεί έκτακτη εκπομπή στη ΝΕΤ, αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης. Ουσιαστικά η ΕΡΤ θα είχε στον τηλεοπτικό "αέρα", δύο εκπομπές οι οποίες η μία θα συναγωνιζόταν την άλλη. Έγιναν εκ νέου προσπάθειες να μην μεταδοθεί η συγκεκριμένη έκτακτη εκπομπή για το Euro 2004, οι οποίες όμως αυτή τη φορά έπεσαν στο κενό. Μάλιστα η εκπομπή της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης έκανε μεγαλύτερα νούμερα, τα οποία ήταν και από τα υψηλότερα στην ιστορία της ΕΡΤ, σε σχέση με τον... "ανταγωνισμό".

Γι' αυτές τις κωμικοτραγικές σκηνές την ημέρα του ιστορικού τελικού, ενημερώθηκε και η UEFA, η οποία ζήτησε εξηγήσεις και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς τη νύχτα της 4ης Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Euro 2004: Η Ελλάδα τρέλανε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη

Euro 2004: Έμειναν μόνο οι αναμνήσεις

Το στημένο Euro 2004 κι άλλα 11 ψέματα

Οι 15 TOP φωτογραφίες από τον τελικό Ελλάδα - Πορτογαλία

Τι κάνουν σήμερα οι ήρωες της Πορτογαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ