OPINIONS

Ο Κορονοϊός αλλάζει τα δεδομένα

Ο Κορονοϊός αλλάζει τα δεδομένα

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρωλίγκα, τις ομάδες που πρέπει να κάνουν ανασχεδιασμό και τις οικονομικές συνέπειες στις μεταγραφικές κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Το πρόβλημα με τους Αμερικανούς, ο Μιλουτίνοβ και ο Σλούκας.

Μεταγραφές στα χρόνια του Κορονοϊού. Η σαιζόν είτε αρχίσει ξανά έστω και πετσοκομμένη είτε ολοκληρωθεί κανονικά, θα είναι μία χρονιά ειδικών συνθηκών λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Γεγονότα που σίγουρα θα επηρεάσουν την επόμενη αγωνιστική περίοδο και σίγουρα τις μεταγραφικές κινήσεις όλων των ομάδων.

Όταν βλέπεις παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Μπαρτσελόνα του Μέσι και η Παρί του Νεϊμάρ, να προσανατολίζονται σε μειώσεις μισθών αρχής γενομένης από τα μεγαλύτερα αστέρια τους λόγω Κορονοϊού, τότε είναι κατανοητό ότι σ' όλη την αθλητική κοινότητα τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Ευρωλίγκα.

Όλες οι ομάδες και οι προπονητές θα κληθούν να κάνουν ασκήσεις εργασίας. Και θα αρχίσουν άμεσα να το κάνουν με πολλά εναλλακτικά σχέδια. Τα μέλη της διοργάνωσης είναι μικροί ή μεγάλοι οργανισμοί, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Αν αλλάζει θα αλλάζουν και τα πλάνα των ομάδων. Αν μεταβάλλεται, σταθεροποιείται, πέφτει ή ανεβαίνει το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι επικεφαλής των μπασκετικών τμημάτων. Επί της ουσίας όλοι είναι στον "αέρα". Προπονητές, παίκτες, μάνατζερ. Και είναι δύσκολο να προβλεφθεί, ποιες θα είναι οι ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος. Όπως βέβαια και για την κοινωνία.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Στην παρούσα φάση είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις ή να προσεγγίσεις του Αμερικανούς παίκτες και τους μάνατζέρ τους. Οι περισσότεροι έφυγαν από την Ευρώπη ή θέλουν να φύγουν, προκειμένου να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους. Αυτή τη στιγμή το μπάσκετ δεν είναι η προτεραιότητά τους. Και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις - ξεσπάσματα που έκαναν πολλοί αθλητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες με πρώτο και καλύτερο τον Μάικ Τζέιμς. "Ανέβαλαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η VTB League και η EuroLeague θα τελειώσουν. Αυτό είναι αστείο. Η σεζόν τελείωσε. Σταματήστε να πιέζετε για κάτι που δεν υπάρχει. Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι θα δώσουν περισσότερη αξία στην υγεία απ' ότι στα χρήματα".

Οι ατάκες του γκαρντ της ΤΣΣΚΑ είναι γροθιά στο μαχαίρι και τις κάνει την ίδια στιγμή που είναι να υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τους πρωταθλητές Ευρώπης, με ετήσιες αποδοχές που θα ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Αλλά ο Τζέιμς είναι μία από τις εξαιρέσεις, καθώς υπάρχουν άλλοι και πολλοί παίκτες μάλιστα που βρίσκονται σε "αναμμένα κάρβουνα". Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Μιας και οι ομάδες αυτή τη στιγμή δεν έχουν να τους δώσουν καμία επί της ουσίας οικονομική πρόταση.

Ο ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ ΚΑΙ Ο ΣΛΟΥΚΑΣ

Σ' αυτή τη λίστα δεν ανήκουν οι πρωτοκλασάτοι (κοντοί - ψηλοί) παίκτες. Στο Live chat της Τετάρτης στο Sport24.gr, κάναμε μία μεγάλη κουβέντα με τους επισκέπτες του site για πολλά ονόματα. Σε περίοπτη θέση οι Νίκολα Μιλουτίνοβ και Κώστας Σλούκας. Για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Σαρούνας Γιασισκεβίτσιους σας γράψαμε τα δεδομένα στο κείμενο: Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν coach που μπορεί να εμπνεύσει.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ παραμένει ο πιο περιζήτητος σέντερ που θα βγει - βγήκε στην αφορά. Πριν την κρίση η τιμή εκκίνησης είχε κοστολογηθεί περίπου στα 2.5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Πόσο μπορεί να αλλάξει αυτό το ποσό; Η απάντηση όπως προαναφέραμε δεν μπορεί να δοθεί, όταν ο πλανήτης βρίσκεται στο μέσο μιας πανδημίας. Ωστόσο όταν οι προτάσεις και συζητήσεις πάρουν τυπικό χαρακτήρα, τότε φαβορί θα παραμείνει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Υπενθυμίζουμε ότι οι Ρώσοι για τον Κώστα Κουφό -τρίτο σέντερ στο ρόστερ- ξόδεψαν 6.000.000 δολάρια για δύο χρόνια. Ο Βατούνιν και ο Ιτούδης θέλουν διακαώς να αποκτήσουν τον Σέρβο σέντερ (30/12/1994, 2.16) και να κάνουν δικό τους το πιο ποιοτικό - κλασικό "5" που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωλίγκα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης πριν και μετά κρίσης θα έχουν το πλεονέκτημα απέναντι σε όλους τους ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να "χτυπήσουν" τον "ελεύθερο" Μιλουτίνοβ. Ο Ολυμπιακός σ' αυτή τη "μάχη" έχει 4 πλεονεκτήματα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι το φαβορί.

  • Τις φοροελαφρύνσεις με τον νέο αθλητικό νόμο
  • Την οικονομική ρευστότητα που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στην ΚΑΕ
  • Την αγάπη του παίκτη για τον Ολυμπιακό και την Αθήνα
  • Το πρότζεκτ Μπαρτζώκα για τα επόμενα χρόνια

Φτάνουν όμως όλα αυτά τα στοιχεία για να πείσουν τον Μιλουτίνοβ να παραμείνει στο "λιμάνι"; Δεν μπορεί κανείς ν' απαντήσει με σαφήνεια. Ωστόσο επαναλαμβάνουμε. Η ΤΣΣΚΑ είναι το φαβορί που μπορεί να δώσει στον αθλητή ακόμη και πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του συμβολαίου μπορεί να φτάσει το λιγότερο τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Όποιος άλλος σύλλογος ξεκινήσει από αυτό το ποσό (2 εκ. τον χρόνο) μπορεί να καθίσει στο τραπέζι.

Ο Κώστας Σλούκας είναι μια διαφορετική περίπτωση. Όμως κι αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη. Όπως δεν ήταν και πέρυσι. Ο διεθνής γκαρντ έχει συμβόλαιο για ακόμη ένα χρόνο με τους Τούρκους, το οποίο του αποφέρει 1.8 εκατομμύρια ευρώ. Τα δημοσιεύματα από τον τουρκικό τύπο όσον αφορά στα οικονομικά της Φενέρμπαχτσε έχουν μεγαλύτερη ένταση τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας και επενδυτής της Φενέρ, ο Αλί Κοτς, πρόσφατα ξεκαθάρισε με δική του προσωπική δήλωση και όχι με μία γενική τοποθέτηση ότι: "Δεν πρόκειται να μειώσουμε το μπάτζετ των 30 εκατομμυρίων της μπασκετικής ομάδας". Αυτό συνεπάγεται και παραμονή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Με τον Σέρβο coach στο τιμόνι ο Σλούκας είναι "δεμένος" στην Πόλη. Και αυτό γιατί έχει συμβόλαιο σε ισχύ και αφετέρου είναι ο ένας από τους δύο παίκτες που ο Ζοτς έχει θέσει βέτο προς τη διοίκηση. Ο άλλος είναι ο Νίκολα Κάλινιτς.

Συνεπώς οι δύο λόγοι με τους οποίους ο 29χρονος αθλητής μπορεί να αποχωρήσει από την Τουρκία είναι να μην τον θέλει η ίδια η ομάδα λόγω οικονομικών προβλημάτων ή να φύγει ο Ομπράντοβιτς. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει όρος στο συμβόλαιό του, που μπορεί να "πατήσει" και να θέσει θέμα αποχώρησης. Εάν γίνουν όλα αυτά, η ομάδα που θα προσεγγίσει τον μάνατζέρ του, θα πρέπει να καταθέσει μία προσφορά με μίνιμουμ διάρκεια δύο χρόνια και ετήσιο συμβόλαιο που θα ξεκινά από τα 1.8 εκατομμύρια ευρώ. Ρητά και αδιαπραγμάτευτα. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού θα θέσει ακόμη δύο ερωτήματα. Πρώτον που θα παίζει η ομάδα τη νέα σαιζόν και δεύτερον ποια είναι η προοπτική για το ρόστερ. Οι "ερυθρόλευκοι" πάντως γνωρίζουν ότι με παίκτες σαν τον Σλούκα, θα μπορέσουν να "χτίσουν" τη νέα ομάδα που ονειρεύονται.

* Ο Άντονι Γκιλ είναι ένας από τους παίκτες που έχει ο Μπαρτζώκας ψηλά στη λίστα του και ο Ζακ Όγκαστ είναι ένας ψηλός που βρίσκεται στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού. Αυτές όπως και άλλες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις καλών αθλητών για τους "αιώνιους" έχουν πάει πίσω λόγω της κρίσης με τον Κορονοϊό.

** Στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ πρέπει να πάρουν τις απόψεις απ' όλους τους φορείς, ώστε να ληφθούν και πιο συγκεκριμένες αποφάσεις. Ευτυχώς κάποιοι χτύπησαν "καμπανάκι" και εγκαταλείφθηκε -προς το παρόν- η σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ