OPINIONS

Ο Μιλουτίνοφ είναι η ουσία, όχι ο Σλούκας

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει ότι προτεραιότητα του Ολυμπιακού πρέπει να είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και όχι ο Κώστας Σλούκας. Οι διαπραγματεύσεις με τον Σέρβο σέντερ που θέλει Ελλάδα, οι μνηστήρες και οι "κοντοί" που είναι περισσότεροι στην αγορά.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αποτέλεσε μία από τις πιο σκληρές μεταγραφικές κόντρες μεταξύ Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2015. Πλέον οι "ερυθρόλευκοι" καλούνται σχεδόν τρία χρόνια μετά να πάρουν ακόμη μία μεγάλη απόφαση. Να προτείνουν ένα νέο συμβόλαιο στον Σέρβο σέντερ προκειμένου η ομάδα να "χτιστεί" πάνω του ή να δεχθεί μία από τις προσφορές που φθάνουν ή αναμένεται να φθάσουν στα γραφεία της ΚΑΕ.

Σύμμαχος του Ολυμπιακού στην υπόθεση ύψους 2.16 μέτρων 24χρονου σέντερ (30/12/94) ενδέχεται να αποδειχθούν οι Σπερς. Η γραμμή ψηλών στο Σαν Αντόνιο διαθέτει αυτή τη στιγμή ήδη έναν παίκτη που έχει αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά με τον σέντερ του Ολυμπιακού: Τον Αυστριακό Τζέικομπ Πετλ (23 χρονών, 2.13 μέτρα), ο οποίος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι μαζί με τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Καγουάι Λέοναρντ.

Ο Πετλ είχε μία συμπαθητική σεζον, αριθμώντας 5.5 πόντους και 5.3 ριμπάουντ μέσο ορο σε 16.5 λεπτά συμμετοχής σε 77 αγώνες (24 ως βασικός), πριν χριστεί βασικός στα playoffs, όπου είχε 7.3 πόντους και 7.7 ριμπάουντ μέσο όρο σε 25 λεπτά συμμετοχής.

Σε μία πρώτη ματιά οι αριθμοί του δε μοιάζουν εντυπωσιακοί, ωστόσο το Σαν Αντόνιο έχει επενδύσει πάνω του και δείχνει να πιστεύει σε αυτόν. Την δεδομένη στιγμή βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από τον Αυστριακό δεν υπάρχει άλλο "καθαρό" πεντάρι, με τη θέση αυτή να καλύπτεται την φετινή σεζόν επικουρικά από τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ. Κοινώς, είναι δεδομένο ότι το Σαν Αντόνιο θα ψάξει για τουλάχιστον έναν σέντερ.

Απλώς μοιάζει δύσκολο να επιλέξει να πορευτεί με δύο "δεινόσαυρους" σε μία εποχή που το ΝΒΑ γίνεται όλο και πιο γρήγορο. Εκτός αν το δεύτερο μεγάλο κορμί που θα αποκτηθεί θα έρθει με την προοπτική να είναι ο τρίτος σέντερ, αλλά πρακτικά τέταρτος αν συνυπολογιστεί ότι περνάει σε θέση σέντερ και ο Όλντριτζ. Θα ήταν διατεθειμένος ο Μιλουτίνοφ να έχει αυτό τον ρόλο; Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα.

Είναι δεδομένο ότι το επιτελείο του Πόποβιτς, αλλά και ο ίδιος ο τεχνικός των Σπερς, εκτιμά το ταλέντο και τις ικανότητες του Μιλουτίνοφ και είναι πιθανό να τον πείσει κάποια στιγμή να κάνει το μεγάλο άλμα. Τη δεδομένη στιγμή πάντως οι Σπερς δεν φαίνεται να έχουν ως προτεραιότητα τον ψηλό του Ολυμπιακού, ενώ και ο ίδιος ο Μιλουτίνοφ δεν φαίνεται ακριβώς να "καίγεται" να περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και να βρεθεί από πρωταγωνιστής σε κομπάρσο.

Ο Μιλουτίνοφ είναι η ουσία, όχι ο Σλούκας

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Αυτή τη στιγμή οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης παρακολουθούν το θέμα Μιλουτίνοφ και περιμένουν να "χτυπήσουν". Με πρώτη την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που σε πρώτη φάση είναι έτοιμη να δαπανήσει 1.5 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να κάνει τον Σέρβο σέντερ δικό της. Ο Ολυμπιακός δεν έχει βγάλει επίσημα τον παίκτη στην αγορά, αλλά η σιωπή της διοίκησης και τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν την χρονιά που φεύγει, έχει δώσει το δικαίωμα στους ισχυρούς της Ευρώπης να καλοβλέπουν αυτή τη μεταγραφή.

Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθεί και το εξής: Ο λόγος που ο Μιλουτίνοφ είναι περιζήτητος δεν είναι απλώς επειδή πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη, αλλά ότι είναι ένας από τους λίγους ψηλούς στην Ευρώπη που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Στο σύγχρονο μπάσκετ, όπου το παιχνίδι κινείται στην περιφέρεια, οι γκαρντ πάντα θα έχουν τον πρώτο λόγο. Οι ψηλοί κλάσης ωστόσο είναι ελάχιστοι, άρα είναι και πιο δύσκολο να βρεθούν, σε αντίθεση με τους γκαρντ, όπου είναι σαφώς πιο εύκολο (αλλά όχι και απλό βέβαια) να βρεθεί ένας παίκτης που θα κάνει την διαφορά.

Ο αθλητής έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με τους "ερυθρόλευκους" και στον τελευταίο χρόνο θα εισπράξει 550.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με τα προσόντα που έχει, είναι ο πιο περιζήτητος ψηλός της Euroleague. Του χρόνου τέτοιο καιρό θα μείνει ελεύθερος. Συνεπώς ο Ολυμπιακός έχει δύο επιλογές. Να του ανανεώσει το συμβόλαιο από τώρα ή να τον πουλήσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε ένα ποσό που μπορεί να φτάσει και πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης αφού δίνουν τώρα 1.5 εκ ευρώ, ενδεχομένως να μπορούν να φτάσουν και παραπάνω. Συν τοις άλλοις ο προπονητής τους, Δημήτρης Ιτούδης είχε δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς στον Sport24 Radio 103.3, την αναγκαιότητα της απόκτησης ενός κλασικού σέντερ.

Το θέμα είναι απλό. Ανανεώνει ή αποχωρεί μ' ένα μεγάλο αντίτιμο από το οποίο θα προσελκύσει καλούς παίκτες από την αμερικάνικη αγορά. Αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε μαζί με τον Γιώργο Συρίγο στην εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" (16:00-18:00)

Ο ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ ΘΕΛΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο παίκτης και ο μάνατζέρ του είναι σε θέση ισχύος και δεν βιάζονται. Γνωρίζουν ότι μαζί με τον Βέσελι της Φενέρ, αποτελούν τους καλύτερους σέντερ της αγοράς. Είτε μείνει ο Σέρβος σέντερ στο "λιμάνι" είτε φύγει, η πορεία του θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Σε περίπτωση που θα αποχωρήσει από εφέτος θα μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό του αρκετές χιλιάδες ευρώ παραπάνω από το υπάρχον συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Μιλουτίνοφ και Ολυμπιακός έχουν κάνει ήδη μία πρώτη συζήτηση για το μέλλον του, από την οποία δεν έχει διαρρεύσει τίποτα.

Ωστόσο ο ίδιος ο παίκτης θέλει Ελλάδα και Ολυμπιακό. Είναι πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο και την ποιότητα ζωής στη χώρα μας, έχει κάνει πλέον αρκετούς φίλους Έλληνες, έχει τα στέκια του στα Νότια Προάστια και είναι πολύ ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση του από τον Ντέιβιντ Μπλατ και τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ.

Ακόμη δεν έχει φύγει για διακοπές και επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά την παραλία στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ωστόσο μαζί με το θέμα του Μιλουτίνοφ, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η περίπτωση του Κώστα Σλούκα. Τα δεδομένα είναι τα ίδια όπως σας είχαμε γράψει στο Sport24.gr. Ο διεθνής γκαρντ θα αποφασίσει μετά το τέλος του τουρκικού πρωταθλήματος. Τον διεκδικούν Φενέρ, Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα.

Ο ΣΛΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Το θέμα Σλούκα, ωστόσο, έχει και μια ακόμη ανάγνωση. Ίσως πιο σημαντική από το τι θα προσφέρει στις τέσσερις γραμμές του παρκέ ο 29χρονος γκαρντ (15/01/1990). Η επιστροφή Σλούκα δίνει προοπτική. Πείθει τον απλό οπαδό του Ολυμπιακού ότι οι Αγγελόπουλοι έχουν σκοπό να μείνουν και να επαναφέρουν την ομάδα σε τοπ επίπεδο. Αντικαθιστούν ουσιαστικά τον μεγάλο Βασίλη Σπανούλη, άσχετα αν συνεχίσει για ακόμη έναν χρόνο ο αρχηγός, με τον πιο κατάλληλο Έλληνα διάδοχό του. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία, ιδιαίτερα μετά από μία χρονιά με χίλια προβλήματα και με τον περισσότερο κόσμο να αναρωτιέται ακόμη, αν έχουν σκοπό να επενδύσουν στην ομάδα και σε ποιο βαθμό.

Ο Μιλουτίνοφ είναι η ουσία, όχι ο Σλούκας

Η κομβική κίνηση του Σλούκα και η διατήρηση παικτών επιπέδου Μιλουτίνοφ, δίνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας. Και οι δύο περιπτώσεις θα αποτελέσουν εφαλτήριο για τον νέο Ολυμπιακό, ο οποίος πρέπει να χτιστεί από την αρχή και να αποβάλει βαρίδια των προηγούμενων ετών. Χρειάζονται, λοιπόν, ξεκάθαρες αποφάσεις όσον αφορά στο ρόστερ, τους ρόλους και τους στόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ