OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός ανήκει στην Euroleague

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος σταχυολογεί την τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι αποχωρεί από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και θέτει μία σειρά από ερωτήματα για το μέλλον της ομάδας.

Η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στα γραφεία της "Βιανέξ" είχε πολλούς συμβολισμούς και ειδήσεις. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν αποκαλυπτικός, την ίδια ώρα που οι δηλώσεις του προκάλεσαν αρκετά ερωτηματικά.

Στις 12 Μαΐου 2020, το Sport24.gr με το άρθρο "Ο Παναθηναϊκός στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας του", σας είχε ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ. Πλέον η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού -τουλάχιστον για την επόμενη σαιζόν- μπαίνει σε μία διαφορετική λογική. Η νέα τάξη πραγμάτων επιτάσσει σφιχτή οικονομική πολιτική και αλλαγή πλάνου.

Η μείωση του μπάτζετ είναι δεδομένη, όπως και η αποχώρηση του leader του Παναθηναϊκού, Νικ Καλάθη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Sport24.gr, ο διεθνής γκαρντ (31 χρονών, 1.96 μέτρα) έχει συμφωνήσει με τη Μπαρτσελόνα για συμβόλαιο τριών ετών. Εμμέσως πλην σαφώς την είδηση ότι ο παίκτης δεν θα φορέσει ξανά τα πράσινα, επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, όταν δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον του Καλάθη στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, θα πορευτεί τη χρονιά 2020-21 σε άλλες ράγες απ' ότι τον είχαν συνηθίσει οι οπαδοί του. Έχοντας επί της ουσίας GM τον Μάνο Παπαδόπουλο, ο οποίος θα αποφασίζει για τα αγωνιστικά θέματα της ομάδας και ένα πωλητήριο 25 εκατομμυρίων ευρώ. Μία συνθήκη που γεννά αρκετά ερωτήματα:

  1. Ποιος θα είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού τη νέα περίοδο;
  2. Σε ποια διοργάνωση θα αγωνίζεται;
  3. Ποιο θα είναι το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς;
  4. Θα έχουν επαφή Γιαννακόπουλος - Παπαδόπουλος για τα μεταγραφικά της ομάδας;
  5. Ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής;
  6. Γιατί διαχώρισε (οικονομικά) το μπάσκετ από τον Ερασιτέχνη; Γιατί θα βάζει χρήματα στο βόλεϊ ανδρών και όχι στην ΚΑΕ;
  7. Πόσα αναμένονται να είναι τα έσοδα, τα οποία θα καθορίσουν και το μπάτζετ;
  8. Είναι οριστική η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου;
  9. Θα επιστρέψει αν λυθεί το θέμα του Βοτανικού;
  10. Τι θα γίνει με τη ρήτρα της Euroleague (11.000.000) αν αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν μετά το τέλος των δηλώσεων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στα γραφεία της "Βιανέξ" στη Βαρυμπόμπη. Οι φίλαθλοι έχουν κυρίως την απορία εάν ο Παναθηναϊκός μπορεί να μεταπηδήσει στο Basketball Champions League. Το Sport24.gr εξήγησε ότι τα εγγυημένα έσοδα δεν έχουν μεγάλη διαφορά, αλλά στο θέμα των χορηγών, των εισιτηρίων (όταν επιτραπεί κόσμος στα γήπεδα) και κυρίως του πρεστίζ υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο διοργανώσεων. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Το πρωτάθλημα του BCL, έχει κάνει άλματα προόδου, έχει προσελκύσει κι άλλες ομάδες, ενώ ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Ζαγκλής έχει εξαιρετικό πλάνο για την προώθηση του παγκόσμιου μπάσκετ. Στην παρούσα φάση, όμως, ο Παναθηναϊκός ανήκει στην Euroleague. Ανήκει στο πρωτάθλημα των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, έστω κι αν ο Ζόρντι Μπερτομέου έχει αδυναμία να δώσει απαντήσει σε αρκετά σοβαρά ζητήματα, όπως να ανεβάσει τα έσοδα της διοργάνωσης.

Ωστόσο οριστική πρέπει να θεωρείται η ρήξη των Γιαννακόπουλου - Μπερτομέου. Η ατάκα του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός "Η Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι οι τρεις ομάδες που συντηρούν την Ευρωλίγκα. Μας το παίζει μάγκας ο Ζόρντι στο απόλυτο προτεκτοράτο του, εμείς συντηρούμε την Ευρωλίγκα", έσπασε μια και καλή το γυαλί των σχέσεων του Έλληνα παράγοντα με τον Ισπανό πρόεδρο και CEO της διοργάνωσης.

Όσον αφορά στα θέματα του Βοτανικού και της Λεωφόρου, εκεί τα πράγματα έχουν αρκετά "αν" και εμπλέκονται πολλοί φορείς για να μπορεί κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Εν τούτοις τα 300.000.000 ευρώ για τη Λεωφόρο, ακούγεται εξωπραγματικό ποσό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.

Εν κατακλείδι τα 25 εκατομμύρια ευρώ που ζητάει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για τις μετοχές της ΚΑΕ, είναι απαγορευτικό ποσό. Όταν θες να απαλλαγείς από ένα "βαρίδι" - όσο συναίσθημα κι αν υπάρχει - αποχωρείς και χαρίζεις τις μετοχές. Όπως έκαναν κι άλλοι διοικητικοί ηγέτες. Γι' αυτό και είναι ανοιχτό το παράθυρο της επιστροφής του, όταν και αν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στον αθλητισμό βελτιωθεί. Προς το παρόν ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε "μνημόνιο" για τη φετινή σεζόν και από το καλοκαίρι του 2021 μπορεί να αλλάξουν πάλι τα δεδομένα.

* Ο Γιώργος Βόβορας έχει αρχίσει να προετοιμάζει την ομάδα και μιλάει με παίκτες - μάνατζερ, αν και επίσημα δεν έχει πάρει το χρίσμα.

** Δύσκολη θεωρείται και η παραμονή του Ντεσόν Τόμας στους "πράσινους".

*** Όταν κάποιος ιδιοκτήτης έχει τις μετοχές στα χέρια του, δεν μπορεί να αποχωρήσει (νομικά - πρακτικά) μέχρι να τις μεταβιβάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ