OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας του

Ο Παναθηναϊκός στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας του

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη νέα εποχή στον Παναθηναϊκό, τις κινήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, το μέλλον των Καλάθη - Φρεντέτ και την "καυτή πατάτα" που αναμένεται να δοθεί στον Γιώργο Βόβορα.

Ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο πλέον ότι βρίσκεται σ' ένα εξαιρετικά καθοριστικό σταυροδρόμι. Ενδεχομένως στο πιο κρίσιμο της σύγχρονης ιστορίας του. Ο κόσμος ανησυχεί μετά από τα δημοσιεύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό -τα οποία δεν διαψεύδονται- και ζητά απαντήσεις από τη διοίκηση της ομάδας.

Απαντήσεις για το μέλλον, τον σχεδιασμό, τις μεταγραφές, τον προπονητή και την προοπτική. Απορίες που προέρχονται κυρίως μέσα από τα social media, τα οποία είναι και ο σημαντικότερος εκφραστής των συγκεκριμένων ερωτημάτων. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αναρωτιούνται τι θα γίνει από τη νέα σαιζόν. Μάλιστα τα ερωτηματικά στον προσωπικό λογαριασμό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο Instagram, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Ένα είναι σίγουρο. Το καλοκαίρι για τους πρωταθλητές Ελλάδας θα είναι "καυτό".

Μέχρι στιγμής οι παράγοντες του Παναθηναϊκού, ο κύκλος γύρω από τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ, τα ΜΜΕ τα οποία του ανήκουν, αλλά κυρίως ο ίδιος ο ιδιοκτήτης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλει να τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες, με πιθανή ημερομηνία την Παρασκευή 15 Μαϊού 2020, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Ωστόσο ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να μιλήσει δημοσίως και να εξηγήσει στους οπαδούς και στους εκπροσώπους του Τύπου, τις επόμενες κινήσεις του.

Οι φίλαθλοι του συλλόγου περιμένουν πως και πως αυτή τη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ξεκαθαριστούν πολλά από τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Στη νέα εποχή πολλά πράγματα θα αλλάξουν λόγω της απόφασης που έχει ληφθεί για μείωση του μπάτζετ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ρόστερ αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι κατανοητό ότι με αυτή τη συνθήκη οι "πράσινοι" αλλάζουν επίπεδο και στόχους. Αλλά πέρα απ' αυτό υπάρχει και το μεγάλο κεφάλαιο που έχει την ονομασία Νικ Καλάθης. Εκεί τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά για το "τριφύλλι".

Ο ΚΑΛΑΘΗΣ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ

Είναι σαφές ότι τα τελευταία χρόνια οι ομάδες μας στην Ευρωλίγκα, ανήκουν στη δεύτερη κλίμακα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Πλέον ο πρώτος τους στόχος δεν είναι το F4, αλλά η είσοδος τους στην οκτάδα. Σ' αυτό το πλαίσιο λοιπόν και στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να πείσει τον Καλάθη να παραμείνει στο ΟΑΚΑ με μείωση αποδοχών, η ελληνική ομάδα ενδέχεται να κατέβει στο τρίτο επίπεδο. Και εκεί γεννάται το ερώτημα: πόσο μπορεί να το αντέξει η ψυχοσύνθεση των οπαδών, οι οποίοι έχουν ταυτιστεί με την επιτυχία τα τελευταία 26 χρόνια.

Συν τοις άλλοις παίκτη σαν τον Καλάθη, όπου και αν ψάξεις στην αγορά δεν θα βρεις. Ο διεθνής πόιντ γκαρντ (7 Φεβρουαρίου 1989) είναι από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία σε επίπεδο Euroleague και είναι ένας από τους αθλητές που έχουν καταλυτική επίδραση στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού. Αυτό το πακέτο, λοιπόν, δύσκολα το βρίσκεις και αν το βρεις πρέπει να το πληρώσεις ακριβώς με το συμβόλαιο που έχει τώρα ο Καλάθης. Θα του προταθεί μείωση των αποδοχών περίπου 30%. Και το ερώτημα είναι: μπορεί να βρει τα 2.000.000 ευρώ σε ομάδα της Euroleague. Η απάντηση είναι "ναι". Ωστόσο όπως έγραψε το Sport24.gr, οι συζητήσεις με τον μάνατζερ του παίκτη δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμη. Καταλαβαίνουν όλοι τι θα γινόταν, εάν είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αποχώρηση του Καλάθη και ο Παναθηναϊκός έπρεπε να ολοκληρώσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του.

Συνεπώς έως τον Ιούλιο θα δούμε ένα ακόμη μεταγραφικό μπασκετικό σήριαλ. Και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την κατάληξή του.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΕΝΤΕΤ

Ο Τζίμι Φρεντέτ είναι από τα μεγαλύτερα λάθη του Παναθηναϊκού στην ιστορία του συλλόγου. Όχι γιατί δεν είναι καλός παίκτης. Αλλά γιατί δεν ταίριαζε με το υπόλοιπο "χτίσιμο" του ρόστερ και τις νέες τάσεις του μπάσκετ στην Ευρωλίγκα. Η συνύπαρξη του Αμερικάνου με τον Ράις δεν θα μπορούσε σε κανένα σχήμα να αποδώσει. Δύο κοντοί, με μικρό μέγεθος και καμία σωματική επαφή. Συνεπώς το πρόβλημα δημιουργήθηκε απ' την αρχή των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Και τώρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, από τη στιγμή που έχει να εισπράξει 1.7 εκατομμύρια ευρώ για τον επόμενο χρόνο. Η διοίκηση έχει πάρει την απόφαση να τον αποδεσμεύσει και να στραφεί σε πιο "αθλητικές" και φθηνές περιπτώσεις παικτών. Θα αποδεχθεί όμως ο Φρεντέτ και ο ατζέντης του, να χάσουν "κλειστά" χρήματα σε μια τέτοια περίοδο λόγω κορονοϊού; Είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν αυτά τα χρήματα ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Κίνα και φυσικά ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η "ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ" ΣΤΟΝ ΒΟΒΟΡΑ

Όπως διαβάσατε και από το ρεπορτάζ του Γιώργου Οικονόμου, το πιο πιθανό είναι ο Παναθηναϊκός να δώσει το τιμόνι του στον Γιώργο Βόβορα. Έναν σοβαρό προπονητή, με πολύ καλές συστάσεις, δίψα για δουλειά και πίστη στον εαυτό του. Ο 43χρονος coach ξέρει πολύ καλά τα αποδυτήρια της ομάδας, έχει αναπτύξει γερές βάσεις με τη διοίκηση και φαίνεται ότι θα πάρει την ευκαιρία του. Το αρνητικό σε όλο αυτό είναι πως θα κληθεί να διαχειριστεί έναν εντελώς διαφορετικό Παναθηναϊκό.

Οι φίλαθλοι αναμένεται να τον στηρίξουν, καθώς αποτελεί αγαπημένο παιδί της εξέδρας, αλλά η πίεση θα είναι μεγάλη και καθημερινή. Αυτομάτως, λοιπόν, τίθεται ακόμη ένα ερώτημα: είναι ικανός και πνευματικά δυνατός να κρατήσει την "καυτή πατάτα" στα χέρια του;

* Και ο Ντεσόν Τόμας είναι από τους παίκτες που θεωρούν ότι μπορούν να βρουν ένα καλό συμβόλαιο σε ομάδα της Euroleague και αναμένεται να μην δεχθεί μείωση των αποδοχών του.

** Ο Ολυμπιακός θέλει δύο γκαρντ μεγάλης αξίας και εκεί αναμένεται να πάει το μεγαλύτερο ποσοστό του από το μπάτζετ της νέας περιόδου. Αλλά επαφή με τον Καλάθη δεν έχει κάνει ακόμη.

*** Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Μάνος Παπαδόπουλος, αναμένεται να έχει επί της ουσίας τον ρόλο του GM, στη δημιουργία του νέου Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ