OPINIONS

Ολυμπιακός: Παίζουν με το μυαλό του Σπανούλη

Ολυμπιακός: Παίζουν με το μυαλό του Σπανούλη

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρει ο Μπλατ με τον Σπανούλη, τους "παρκαρισμένους", το σχέδιο Σφαιρόπουλου, τους κοντούς αλά Μάικ Τζέιμς, την ενίσχυση με δύο παίκτες και όχι με έναν γκαρντ και τους αντιπάλους που σημαδεύουν επιδεικτικά τον αρχηγό του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός καλείται να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, μόλις τέσσερις μήνες από τη στιγμή που κάθισε στον πάγκο της ομάδας ο Ντέιβιντ Μπλατ. Κινήσεις που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον των "ερυθρόλευκων" και εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο. Οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν θα ωφελήσουν τον Ολυμπιακό ή θα τον αποσυντονίσουν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά στο ΣΕΦ, είναι ο ρόλος του Βασίλη Σπανούλη. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι οι αντίπαλοί του παίζουν με το μυαλό του.

Στις 4 Ιανουαρίου του 2018, είχαμε γράψει το άρθρο "Δεν άλλαξε ο Γκάλης, θα αλλάξει ο Σπανούλης;", προσπαθώντας να εξηγήσουμε ότι ο Σφαιρόπουλος τότε και ο επόμενος προπονητής τώρα πολύ δύσκολα θα άλλαζε τις συνήθειες του "Kill Bill". Η νοοτροπία του ίδιου του παίκτη είναι τέτοια που δεν μπορεί ακόμη να αποβάλλει τη στοιχεία του ηγέτη. Ο μοναδικός που θα μπορούσε να τον κάνει είναι ο Ντέιβιντ Μπλατ. Και αυτός όμως έχει "παγιδευτεί" μέχρι στιγμής στο μικρό ρόστερ, την έλλειψη αθλητικών γκαρντ που θα βοηθήσουν τον αρχηγό και τους μη διακριτούς ρόλους στη θέση των "κοντών".

ΘΑ "ΠΕΘΑΝΕΙ" ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού σίγουρα δε θα "ζήσει" με τον Βασίλη Σπανούλη και θα "πεθάνει" αν συνεχίσει να τον χρησιμοποιεί σα να είναι ο ηγέτης της ομάδας. Μία φορά δεν το έκανε στο ματς με την Φενέρμπαχτσε και πήγαν να πάρουν "φωτιά" τα αποδυτήρια. Αν ο Μπλατ συνεχίσει να έχει σε πρώτο πλάνο τον 36χρονο παίκτη, η ομάδα του κατά πάσα πιθανότητα θα παλέψει για την είσοδο της οκτάδας. Είναι πλέον σαφές, ότι οι αντίπαλοι προπονητές, σημαδεύουν σε κάθε φάση τον Σπανούλη. Το έκανε επιδεικτικά ο Ομπράντοβιτς στο ματς με τη Φενέρ στο ΣΕΦ, το κάνει ο Πασκουάλ από πέρυσι στα ματς με τον Παναθηναϊκό. Όταν παίζει ο "Kill Bill" υπάρχει αμυντική ανισορροπία. Προσπαθούν να τον κουράσουν, να τον εκνευρίσουν και επί της ουσίας παίζουν με το μυαλό του.

Οι λύσεις είναι δύο: ο Ολυμπιακός να ενισχυθεί με ακόμη πιο αθλητικούς παίκτες που να καλύπτουν το γήπεδο και τις αδυναμίες του και δεύτερον να μειωθεί κι άλλο ο χρόνος συμμετοχής του. Γι' αυτό τον λόγο λήφθηκε και η απόφαση για την απόκτηση κι άλλου γκαρντ. Και εκεί είναι το ρίσκο. Με την έλευση κι άλλου "κοντού", κάποιος αναγκαστικά από τους υπάρχοντες θα πάει πολύ πίσω. Θα είναι ο Σπανούλης που έτσι κι αλλιώς είναι ο αδύναμος κρίκος στην άμυνα; Θα είναι ο Μάντζαρης που φαίνεται να μην υπολογίζεται και είναι παρκαρισμένος εδώ και καιρό; Θα είναι ο Στρέλιενκς που δεν έχει βρει τον ρόλο του; Θα είναι ο ασταθής και όχι τόσο σκληρός για την Ευρωλίγκα Γκος; Βεβαίως δεν γίνεται λόγος για τον ταλαντούχο Τολιόπουλο, ο οποίος δεν παίζει καν στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Όποιος και να είναι με την έλευση νέου γκαρντ, ο Μπλατ θα διορθώσει κάποιες αστοχίες από τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, όμως, θα πρέπει να ανακατέψει ξανά την τράπουλα για να βρει τη χημεία που τόσο λείπει από την περιφερειακή γραμμή των "ερυθρόλευκων". Η ισορροπία σ' αυτή την κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για τον 59χρονο coach. Γιατί ουσιαστικά θα παραδεχθεί το λάθος του και αφετέρου δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους υπάρχοντες.

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ Ο ΨΗΛΟΣ

Πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό, οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι στο "Λιμάνι" θα κινηθούν για την απόκτηση σέντερ. Μετά το ματς στο ΟΑΚΑ η συζήτηση πήγε και στον κοντό. Η αλήθεια είναι ότι οι Αγγελόπουλοι είναι διατεθειμένοι να διορθώσουν το λάθος με δύο αθλητές, αλλά το δύσκολο είναι πού θα τους βρουν τέτοια εποχή. Είναι σίγουρο ότι θα αναζητήσουν έμπειρους παίκτες, καθώς οι λύσεις με περιπτώσεις όπως οι Γκος, Λεντέι και Τουπάν στη δύσκολη και απαιτητική Ευρωλίγκα, δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να καρποφορήσουν. Και στις δύο περιπτώσεις -του ψηλού και του κοντού- ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κινηθεί με γνώμονα τη νέα τάξη πραγμάτων. Ειδικά στα γκαρντ θέλει έναν παίκτη τύπου Μάικ Τζέιμς. Να περνάει στα ίσα τον αντίπαλό του (ότι έκανε παλιά ο Σπανούλης), να είναι το ίδιο καλός στο σουτ μετά από ντρίμπλα και να πιέζει τη μπάλα. Άκουγα με απορία όλους όσοι έλεγαν ότι ο Τζέιμς δεν κάνει για τον Παναθηναϊκό. Αλλά οι προσταγές του νέου μοντέλου μπάσκετ, θέλουν μόνο τέτοιους παίκτες. Και ο Ολυμπιακός έναν τέτοιο θέλει. Οι παίκτες αυτοί, όμως, στοιχίζουν πάνω από 1.5 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή στην αγορά να πάρεις τον παίκτη που θέλεις και σε προσιτή τιμή. Ένας υπήρχε που θα μπορούσε να δώσει άμεσες λύσεις και μάλιστα φτηνός, αλλά τον πήρε με συνοπτικές διαδικασίες ο Ομπράντοβιτς στην Τουρκία (Έρικ Γκριν). Το ίδιο ισχύει και με τον σέντερ, Μόνο που εκεί το πρόβλημα είναι διπλό. Ο Μπλατ πρέπει αφενός να βρει έναν ψηλό που θα του καλύψει άμεσα τα κενά και αφετέρου να δει και το μέλλον. Ο Μιλουτίνοφ είναι δύσκολο να μείνει και του χρόνου στην Ευρώπη. Συνεπώς ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ψάχνει από τώρα έναν παίκτη που θα έχει τα στοιχεία του Σέρβου και φυσικά αυτός ο τύπος σέντερ κοστολογείται πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ

Κατά τη διάρκεια της περυσινής εκπομπής "Είναι να γελάει κανείς" στον Sport24 Radio 103.3 με τον Γιώργο Συρίγο, ένα από τα αγαπημένα θέματα των ακροατών ήταν η εμμονή του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην άμυνα και την επιλογή να παίζει pick and roll με τον Βασίλη Σπανούλη. Σε μεγάλο ποσοστό και τα δύο στοιχεία είχαν μπασκετικό υπόβαθρο. Όμως υπήρχε-υπάρχει ένας παράγοντας που δεν είχαμε υπολογίσει και ο Ολυμπιακός ενδεχομένως θα το βρει μπροστά του. Το σχέδιο Σφαιρόπουλου όντως μπορεί να μην ήταν ελκυστικό και όταν έχανε να δεχόταν κριτική -από λίγους δημοσιογράφους, αλλά πολλούς οπαδούς- η αλήθεια είναι όμως πως με το μπάτζετ που διαχειρίστηκε και το ρόστερ που είχε 4 χρόνια, έφτασε τον Ολυμπιακό να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, να συμμετάσχει δύο φορές σε τελικό F4 και να χάσει το κύπελλο μέσα στις έδρες των αντιπάλων. Εκ των υστέρων μπορείς να κρίνεις εύκολα, όμως, ο προπονητής της Μακαμπί πλέον έκανε τα αυτονόητα στον Ολυμπιακό και δικαιώθηκε απόλυτα.

* Ο Μπλατ είδε για πρώτη φορά την προηγούμενη Πέμπτη τι εστί να είσαι προπονητής του Ολυμπιακού. Προφανώς όπως έγραψε και το Sport24.gr δεν έγινε κάποιο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Σπανούλη. Ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν "ηλεκτρισμένη" και γι' αυτό "σφραγίστηκαν" και οι πόρτες των αποδυτηρίων.

** Το μεγαλύτερο λάθος του Ολυμπιακού στις ανανεώσεις συμβολαίων δεν ήταν ο Κάιλ Χάινς. Η μεγαλύτερη αστοχία του ήταν η φυγή του Κώστα Σλούκα. Τότε όλοι πίστεψαν στη ρήση "ουδείς αναντικατάστατος". Έλα όμως που δεν υπολόγισαν ότι το μπάσκετ αλλάζει. Τώρα το "παιδί" του Ζοτς στοιχίζει 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αλλά πάνω απ' όλα ο 28χρονος γκαρντ έχει την ηθική υποχρέωση στον καλύτερο προπονητής της Ευρώπης, ο οποίος τον έκανε top class αθλητή της Euroleague και του έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ