OPINIONS

Πεδουλάκης, η τρίτη επιλογή του Γιαννακόπουλου

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού και τις τρεις βασικές επιλογές του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Η δύσκολη περίπτωση του Πιτίνο, η αξιόπιστη λύση του Πεδουλάκη και ο "φθηνός" coach που θα φέρει μεταγραφές.

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα βασικό πλάνο για τη θέση του προπονητή για τη νέα χρονιά και δύο εναλλακτικά πλάνα. Είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει καταλήξει στην περίπτωση Ρικ Πιτίνο και θα πάει έως στο τέλος για να τον πείσει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, για να του αλλάξει γνώμη και να καταφέρει να τον πείσει να παραμείνει στη χώρα μας.

Ο Ρικ Πιτίνο είναι ένα "θρύλος" του παγκόσμιου μπάσκετ, που οι συγκυρίες και οι δικαστικές "διαμάχες" του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον έφεραν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα έκανε αυτό το ταξίδι. Το ρίσκο το πήραν και οι δύο μεριές. Γιαννακόπουλος και Πιτίνο στην αρχή πήγαν στα τυφλά. Ο Αμερικανός προπονητής ερχόταν σε μια ιστορική ευρωπαϊκή ομάδα, η οποία δεν ήταν του επιπέδου του και ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού έφερνε σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ομάδας, έναν άνθρωπο που δεν ήξερε καθόλου τι σημαίνει ελληνικό πρωτάθλημα και Euroleague.

Το στοίχημα είναι από τις λίγες φορές που το κέρδισαν και οι δύο πλευρές. Και τώρα ο καθένας από τους δύο πρέπει να ζυγίσει τα πράγματα και να κάνεις τις επιλογές του.

ΠΙΤΙΝΟ, Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Ο Αμερικανός coach ξέροντας καλύτερα απ' όλους όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά στην Ευρώπη, σε μπασκετικό και επικοινωνιακό επίπεδο, δεν βιάζεται και περιμένει τον Παναθηναϊκό. Θα μιλήσει από θέση ισχύος, αλλά όχι με απορριπτικές τάσεις. Τα δεδομένα πάντως είναι αρκετά δύσκολα για το "τριφύλλι". Για πολλού λόγους.

  • Ο Πιτίνο θέλει τον πλήρη έλεγχο της ομάδας
  • Θέλει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις μεταγραφές
  • Θέλει ο Παναθηναϊκός να γίνει "αμερικάνικη ομάδα"
  • Το ΟΑΚΑ να είναι μόνο για τους αγώνες
  • Καλύτερες συνθήκες μετακινήσεων της αποστολής στο εξωτερικό
  • Να "κοπούν" παίκτες ακόμη κι αν έχουν συμβόλαια
  • Προσωπικό συμβόλαιο που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη

Αυτές είναι μερικές από τις προϋποθέσεις που θα θέσει ο Ρικ Πιτίνο στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Στη μεγάλη συνέντευξή του στο Sport24.gr o Πιτίνο (16/04/2019) μπορεί να ζήτησε αεροπλάνο και προπονητικό κέντρο για την ομάδα, όμως αυτή δεν είναι η βάση του. Και αυτά τα δύο αιτήματα μπορούν κάπως να παρακαμφθούν, εάν ο 66χρονος legend δει τρία πράγματα από τους διοικούντες τον Παναθηναϊκό. Θέληση, πίστη και όραμα για να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα στους "πράσινους".

Αν το δει αυτό τότε θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις. Και οι αλλαγές που θέλει να δει δεν αφορούν μόνο στον αγωνιστικό τομέα, αλλά και στις δομές, την φιλοσοφία, τη συμπεριφορά και το πάθος σε μία νέα σειρά μπασκετικών σκέψεων που έχει στο μυαλό του. Αυτομάτως όλο αυτό το πλαίσιο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να το υλοποιήσει οποιοσδήποτε ελληνικός σύλλογος. Μην ξεχνάμε εκτός των άλλων, ότι το life style του Πιτίνο είναι αρκετά δαπανηρό. Είναι ο μοναδικός προπονητής μπάσκετ της Ευρώπης που κυκλοφορεί με σοφέρ. Ήταν από τα βασικά αιτήματά του για να έρθει στη χώρα μας.

Ο ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΕΟΝ ΘΕΛΕΙ ΡΙΚ

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 είχαμε γράψει ότι: Πήρε Πιτίνο, θέλει Σάρας. Και όντως ο διακαής πόθος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ίσως και να παραμένει. Αλλά για άλλους λόγους δεν μπαίνει στην εξίσωση. Ο Σάρας θα ήταν πριν από λίγες εβδομάδες πρώτος στη λίστα του, εάν δεν είχε συνεργαστεί με τον Ρικ Πιτίνο. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ κατάλαβε ότι ο άνθρωπος που συνεργάζεται εδώ και 6 μήνες, αποτελεί μια ξεχωριστή, μοναδική μπασκετική περίπτωση. Και μαζί με τον Γιασικεβίτσιους και τον Ομπράντοβιτς είναι οι προπονητές που μπορούν να εμπνεύσουν ολόκληρο τον σύλλογο.

Ραντεβού οι δύο άνδρες επί της ουσίας δεν έχουν κάνει ακόμη. Έχουν συχνή επικοινωνία, αλλά δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζει πρόταση στον Πιτίνο, η οποία θα είναι εξωπραγματική για τα ελληνικά στάνταρ. Αλλά ακόμη και τότε δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έφερε έναν προπονητή τον προηγούμενο Δεκέμβριο, που στο αρχικό άκουσμα της είδησης έμοιαζε ως αστείο. Κι όμως έπεισε έναν από τους σπουδαιότερους προπονητές στην ιστορία του αμερικάνικου μπάσκετ, να τον ντύσει στα "πράσινα". Κάτι τέτοιο θα προσπαθήσει να κάνει και τώρα. Χωρίς όμως να έχει τον πρώτο λόγο.

Ο ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο "ΦΘΗΝΟΣ"

Ο Αργύρης Πεδουλάκης αποτελεί την τρίτη επιλογή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Οι σχέσεις έχουν αναθερμανθεί και ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη δεύτερη επιστροφή του. Ωστόσο δεν είναι καν η δεύτερη επιλογή στο μυαλό του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Αν και τον θεωρεί ικανότατο προπονητή, εξαιρετικό άνθρωπο και προσωπικότητα που είναι ψηλά στη συνείδηση των οπαδών του "τριφυλλιού", στη παρούσα φάση δεν είναι ο coach που βρίσκεται στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας. Και αυτό γιατί έχει στο μυαλό του να δοκιμάσει κάτι νέο. Αν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν καταφέρει. λοιπόν, να αποσπάσει την υπογραφή του Ρικ Πιτίνο, τότε προσανατολίζεται σε μία "φθηνή" αφενός κίνηση -Έλληνα ή ξένου προπονητή- προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για μία ακόμη μεγάλη μεταγραφή, με την οποία θα πλαισιώσει τον Νικ Καλάθη. Όλα θα ξεκαθαρίσουν με τη λήξη του πρωταθλήματος. Αν δεν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον Πιτίνο, δεν θα γίνει καμία επίσημη πρόταση σε άλλον προπονητή.

* Ο Ρικ Πιτίνο είχε δυσαρεστηθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν ο Παναθηναϊκός δεν αγωνίστηκε στην τελευταία αγωνιστική της Basket League με την Κύμη. Στο στενό περιβάλλον του έλεγε ότι ήταν εντελώς λανθασμένη κίνηση. Εννοείται ότι αν δεχθεί να συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας, τέτοιες αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται μόνο από εκείνον.

** Δεν είναι σίγουρο πάντως αν γίνει πρόταση στον Αργύρη Πεδουλάκη, ότι ο 55χρονος coach θα πει αμέσως το "ναι". Δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο από το ΟΑΚΑ και θα θέλει τις εγγυήσεις του ως προς το συμβόλαιό του και τον μεταγραφικό σχεδιασμό.

*** Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θεωρεί και έγραψε στα social media, ότι ο Πεδουλάκης είναι καλύτερος προπονητής από τον Ιτούδη. Σαφώς και είναι ένα υποκειμενικό σχόλιο, καθώς ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι ο πιο επιτυχημένος Έλληνας προπονητής στην ιστορία της Euroleague.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ