OPINIONS

Σοβαρευτείτε με τον Τζέιμς

Σοβαρευτείτε με τον Τζέιμς
Τζέιμς ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για την υπόθεση του Μάικ Τζέιμς, την κριτική στο Πεδουλάκη, τον Μπουρούση και την επόμενη ημέρα στον Παναθηναϊκό.

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πάνω απ' όλα. Ακόμη και στον επαγγελματικό αθλητισμό εκεί που οι τίτλοι, τα στατιστικά και η απόδοση ενός παίκτη καθορίζουν την πορεία του ίδιου και της ομάδας. Πρώτα απ' όλα μετράει η υγεία ενός αθλητή.

Και αυτή δοκιμάστηκε το Σάββατο (08/10) το απόγευμα όταν ο Μάικ Τζέιμς ήταν στο χειρουργείο. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ευτυχώς ο Αμερικανός μετά από κάποιο διάστημα θα επιστρέψει στα παρκέ. Όμως, όπως και στην περίπτωση του Πάτρικ Γιανγκ (διαφορετικός τραυματισμός) ο ψυχολογικός τομέας καθορίζει απόλυτα την επιστροφή του 26χρονου στα γήπεδα.

Η ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Στον "ανοιχτό" διάλογο που έχουμε κάθε ημέρα στον Sport24Radio 103.3 με τον Γιώργο Συρίγο ακούσαμε πολλούς φίλους του Παναθηναϊκού να "καταδικάζουν" τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον Τζέιμς. Μία ακραία λογική, στην οποία δεν χωράει κανένα πεδίο τεκμηρίωσης. Ο παίκτης δεν ακολούθησε τις οδηγίες του προπονητή του και ο Πεδουλάκης έκανε ότι κάνουν πολλοί συνάδερφοι του σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Προφανώς δεν ήξερε ότι θα δώσει μπουνιά στην τζαμαρία, προφανώς δεν ήξερε ότι θα χάσει τον καλύτερό του παίκτη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Ευρωλίγκας και φυσικά προφανώς δεν ήξερε ότι από την μία ημέρα στην άλλη θα αλλάξουν οι ισορροπίες στον Παναθηναϊκό. Είναι από τις ελάχιστες φορές στη ζωή και στον αθλητισμό που λες τη φράση: "ήταν η κακιά στιγμή". Κανείς δεν το ήθελε και κανείς δεν θα μπορούσε να το προβλέψει.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Πολλοί είπαν γιατί ο "απάνθρωπος" Πεδουλάκης έδιωξε το παιδί. Άλλοι είπαν δεν διώχνεις από την προπόνηση τον παίκτη του 1 εκατομμυρίου. Όλες οι απόψεις σεβαστές. Αλλά για να κρίνεις και να σχολιάσεις επ' ακριβώς το περιστατικό πρέπει να ήσουν μπροστά. Και όλοι μας αυτή την ευκαιρία δεν την έχουμε. Συν τοις άλλοις αγνοούμε οι περισσότεροι, την αμερικάνικη λογική απέναντι στους Ευρωπαίους προπονητές. Ωστόσο για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους ο "Αρτζι" δεν έχει προσωπικά με κανέναν και σε καμία περίπτωση δεν είναι κομπλεξικός.

Το απέδειξε περίτρανα πέρυσι με τον Νίκο Παππά. Ο παίκτης είχε εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια για τον Αργύρη Πεδουλάκη σε συνεντεύξεις του. Για το καλό του Παναθηναϊκού, όμως, ο 52χρονος coach έβαλε νερό στο κρασί του, τον έβαλε ξανά στην ομάδα, του έδωσε ρόλο και τελικώς κέρδισε ξανά το μεγάλο στοίχημα για τους "πράσινους" που λέγεται Παππάς. Αυτό θα έκανε και με τον Τζέιμς αν δεν τραυματιζόταν.

ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ

Το παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς στηρίζεται στις διεισδύσεις αλλά και φυσικά στο σουτ. Αυτή ήταν και η αιτία της "διαμάχης" μεταξύ του προπονητή και του παίκτη. Ένα από τα βασικότερα θέματα για τον Παναθηναϊκό δεν είναι μόνο πότε θα επιστρέψει ο αθλητής του, αλλά πώς θα επιστρέψει. Ο τραυματισμός είναι "ύπουλος" και δεν ξέρει κανείς -ούτε μπορεί να προβλέψει- σε τι κατάσταση θα βρίσκεται όταν θα επιχειρήσει να σουτάρει ξανά και να "βρει το χέρι του".

Είναι πρόσφατη η υπόθεση του Πάτρικ Γιανγκ του Ολυμπιακού, ο οποίος αν και δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον (σοβαρό) τραυματισμό του, εν τούτοις δεν είναι ο ίδιος "ψηλός" που ξέραμε, τουλάχιστον για την ώρα. Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει σπουδαίο ρόλο και σίγουρα πρέπει να μπει στην εξίσωση όσον αφορά στον τραυματισμό του Αμερικανού.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Στο επίκεντρο έχει έρθει πλέον ο αντικαταστάτης του Τζέιμς. Η προτεραιότητα είναι να αποκτηθεί κοινοτικός και ύστερα οι παράγοντες του "τριφυλλιού" θα ρίξουν τα δίχτυα τους στην αμερικάνικη αγορά. Όμως όποιος γκαρντ και αν αποκτηθεί, ο Παναθηναϊκός θα έχει χάσει τουλάχιστον για την αρχή της χρονιάς αυτή τη "μαγική συνεργασία" μεταξύ Μπουρούση-Τζέιμς. Η εκπληκτική χρονιά του διεθνούς σέντερ στην επίθεση της Μπασκόνια οφείλεται και στη εξαιρετική παρουσία του Αμερικανού.

Το pick and roll και γενικότερα η συνεργασία τους με "κλειστά μάτια" θα πονέσει πάνω απ' όλα τον Πεδουλάκη. Γιατί και καλύτερο γκαρντ να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός σε καμία περίπτωση δεν θα βρει την απόλυτη χημεία μεταξύ Τζέιμς και Μπουρούση. Και αυτό είναι ένα σημείο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

* Επικοινωνιακά η ΚΑΕ -την ημέρα του γεγονότος- χειρίστηκε το θέμα άκρως επαγγελματικά και δημοσιογραφικά. Δεν θα λέγαμε το ίδιο και για την εφημερίδα που έχει "πράσινη απόχρωση".

** Οι κόντρες και τα επεισόδια μεταξύ προπονητών-παικτών είναι κάτι παραπάνω από συχνές. Ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες προσωπικότητες. Γκάλης-Ιωαννίδης, Σπανούλης-Ιτούδης, Γιατζόγλου-Σκάρι, Ίβκοβιτς-Φασούλας και πολλές άλλες. Αρκετές από αυτές έφτασαν στα άκρα. Πολλά από αυτά τα περιστατικά και οι λεπτομέρειες τους δεν βγήκαν στο "φως" της δημοσιότητας. Και αυτό έγινε επειδή δεν υπήρχε τραυματισμός. Ευτυχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ