OPINIONS

Τι σημαίνει Δημήτρης Διαμαντίδης

Τι σημαίνει Δημήτρης Διαμαντίδης
Διαμαντίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον "μπασκετικό μύθο" του Δημήτρη Διαμαντίδη. Τον αθλητή και τον άνθρωπο που πρεσβεύει μια άλλη Ελλάδα. Την προσωπικότητα που δείχνει τον (σωστό) δρόμο σε Δημήτρη Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, ρώτησα έναν φίλο μου Παναθηναϊκό: τι σημαίνει Δημήτρης Διαμαντίδης για σένα; Και η απάντησή του ήταν το έναυσμα γι' αυτό το άρθρο. "Είναι ένας από εμάς"! Αφοπλιστικά και πολύ αληθινά μου έδωσε να καταλάβω πώς ο Διαμαντίδης και ο Ομπράντοβιτς είναι οι μοναδικοί στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ, που έχουν συνδέσει το όνομά τους τόσο "βαθιά" με την φιλοσοφία της και έχουν μπολιάσει τους οπαδούς με τη έννοια της διαφορετικότητας.

Γκάλης, Γιαννάκης, Σπανούλης και Διαμαντίδης. Αυτοί είναι οι καλύτεροι όλων των εποχών. Ο Γκάλης πάνω απ' όλους βέβαια, αλλά οι υπόλοιποι με την δική τους ξεχωριστή ιστορία. Και σας προλαβαίνω: ο Παπαλουκάς ένα κλικ κάτω από τους τέσσερις. Ο Διαμαντίδης, όμως, είναι ο πρώτος που τιμήθηκε όπως του άξιζε.

Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού, γιατί πρεσβεύει μια άλλη Ελλάδα. Πρεσβεύει την Ελλάδα της σεμνότητας, της δουλειάς, της μετριοφροσύνης και της πίστης στα ιδανικά. Είναι ένας αυθεντικός τύπος, ο οποίος μέχρι και στο τελευταίο παιχνίδι προς τιμήν του από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν τόσο cool σαν να έπαιζε ένα ματς της σειράς στην Α1. Το μεγαλείο του όμως φάνηκε όταν ευχαρίστησε τους "αφανείς ήρωες" στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Μόνο εκεί έβαλε ένταση στον λόγο της φωνής του. Μόνο εκεί λύγισε. Και αυτό έγινε γιατί ξέρει από που ξεκίνησε, ποιος ήταν, ποιος είναι και τι του έχουν προσφέρει όλοι αυτοί οι άνθρωποι για να είναι ο νούμερο 1. Και είναι όντως ένας από αυτούς. Που τον χειροκρότησαν και τον αποθέωσαν. Γιατί πάντα πάνω από τον εαυτό του έβαζε τη φανέλα και οι οπαδοί δεν το ξεχνούν ποτέ αυτό. Η μορφή του θα μείνει ανεξίτηλη στο ΟΑΚΑ από την ώρα που έμπαινε στο parking του γηπέδου με το Mini Cooper του, μέχρι που φορούσε τη φανέλα με το "13".

ΔΕΝ ΕΙΧΕ "ΜΠΑΤΛΕΡ" ΚΑΙ "ΑΥΛΙΚΟΥΣ"

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν μόνος του. Αυτός και το ταλέντο του. Και αργότερα η σύζυγός του και η οικογένειά του. Δεν είχε ποτέ "κολλητούς" δημοσιογράφους ούτε "αυλικούς" για να του έλεγαν ότι είναι ο καλύτερος. Δεν είχε ποτέ μπάτλερ να του "κλείνουν" διακοπές και ξαπλώστρες στην παραλία. Δεν είχε επέμβει ποτέ στα εσωτερικά της ομάδας, δεν "πλάσαρε" ποτέ παίκτες και βεβαίως δεν είχε καμία εμπλοκή στη δουλειά του προπονητή. Ήταν κύριος μέσα στα αποδυτήρια και δεν άφηνε το οπαδισμό και τα χρήματα να τον καθοδηγούν. Ήταν αυτόφωτος και έδινε τις απαντήσεις του μόνο μέσα στο παρκέ. Έξω από αυτό ήταν εξαφανισμένος, "φευγάτος", ασυμβίβαστος.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ

Ένα λάθος έκανε στην καριέρα του ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Και δεν ήταν ούτε το φτύσιμο στον Τεόντοσιτς ούτε οι διαμαρτυρίες στους διαιτητές. Μέσα στο γήπεδο όλοι οι παίκτες μπορεί να ξεφύγουν και να κάνουν πράγματα ανεπίτρεπτα. Ο μεγάλος Ζιντάν έχει δώσει κουτουλιά σε τελικό Μουντιάλ. Το μοναδικό λάθος του Δημήτρη Διαμαντίδη δεν ήταν κάτι που έκανε, αλλά κάτι που δεν έκανε. Μια παράλειψη: δεν έφυγε ποτέ από το γήπεδο όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δημιουργούσαν επεισόδια και έβριζαν τις οικογένειες των αντιπάλων (κυρίως του Βασίλη Σπανούλη).

Είχα ρωτήσει κάποτε τον Παναγιώτη Φασούλα γιατί δεν έκανε το ίδιο όταν ήταν αρχηγός του Ολυμπιακού. Μου απάντησε ότι δεν είναι η δουλειά των αθλητών να αποτρέπουν επεισόδια. Μπορεί και να έχει δίκιο. Όμως οι μεγάλοι αθλητές πρέπει κάποτε να αναλογίζονται και το μέγεθος τους και εκτός μπάσκετ. Με τις ενέργειες τους να δίνουν το παράδειγμα. Γι' αυτό ο Διαμαντίδης όταν άκουγε εμετικά συνθήματα κατά της συζύγου του συμπαίκτη του στην Εθνική Σπανούλη στο ΟΑΚΑ, έπρεπε να τον πιάσει από το χέρι και να φύγουν για τα αποδυτήρια. Να απαιτούσε από τη διοίκηση της ΚΑΕ, ότι αν οι οπαδοί της ομάδας το κάνουν ξανά θα αρνηθεί να αγωνιστεί. Θα ήθελα πραγματικά να έβλεπα τις αντιδράσεις τους. Δεν το έκανε. Και γι' αυτό το λόγο το σχολιάζω.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον Βασίλη Σπανούλη. Και αυτός έχει ακόμη την ευκαιρία να το κάνει. Να αποδείξει στους αλήτες των εξεδρών ότι η οικογένεια είναι ιερό πράγμα και δεν μπορεί κανείς από αυτούς τους ανεγκέφαλους να την πιάνει στο στόμα του. Είναι ευκαιρία να αποδείξει ότι το γήπεδο είναι διασκέδαση και όχι πεδίο "μάχης". Και οι μεγάλοι αθλητές πρέπει να το κάνουν αυτό. Στην εκπομπή με τον Γιώργο Συρίγο στον Sport24 Radio 103.3 έχουμε ακούσει πολλές φορές από οπαδούς των δύο ομάδων να ζητούν από τους leader τους να πάρουν πρωτοβουλίες. Οι πρόεδροι και οι αθλητές πρέπει να μάθουν επιτέλους ότι υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι μέσα στα γήπεδά τους.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και οι συνεργάτες του "έστησαν" μια μοναδική γιορτή για τον μεγάλο ηγέτη του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Κανείς άλλος αθλητής στην ιστορία της χώρας δεν έχει τιμηθεί όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Πρέπει όλοι μας να δώσουμε συγχαρητήρια στην ΚΑΕ για τη συντονισμένη και καλά οργανωμένη δουλειά του "Diamonds Are Forever". Αυτό είναι αθλητισμός. Έτσι πρέπει να τιμούν τις σημαίες τους οι σύλλογοι.

Αυτή γιορτή έδειξε το δρόμο στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και στους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο πώς πρέπει να είναι το μπάσκετ στην Ελλάδα. Και πρέπει να το θυμούνται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ειδικά στο πρώτο ντέρμπι στις 17 Οκτωβρίου στο ΣΕΦ. Να θυμούνται ότι το μπάσκετ και ο αθλητισμός είναι υπέρβαση, σεβασμός, προσπάθεια, γενναιοδωρία. Δεν είναι ανακοινώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα, "μασάζ" στους οπαδούς και δηλώσεις που δεν συνάδουν με την ιστορία των "αιωνίων" αντιπάλων. Ας σκεφτούν και οι δύο πλευρές ότι μπορεί να τους γράψει η αθλητική ιστορία εάν πραγματικά δημιουργήσουν μία νέα τάξη πραγμάτων.

* Ένας έλειπε από το "Diamonds Are Forever" προς τιμήν του Δημήτρη Διαμαντίδη. Και είχε προσκληθεί.

** Και ένα αγωνιστικό: Η ΤΣΣΚΑ είναι η πιο "σεταρισμένη" ομάδα της Ευρώπης. Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει κάνει καταπληκτική δουλειά και αυτό φαίνεται με την διαφορετικότητα με την οποία αγωνίζεται η ομάδα του σε κάθε παιχνίδι. Ο Ιτούδης μαζί με τον Μπαρτζώκα προσπαθούν να σπάσουν το καλούπι της σέρβικης (old school) σχολής και να έρθουν πιο κοντά στον σύγχρονο τρόπο μπάσκετ. Βλέποντας με τον Σπύρο Καβαλιεράτο τα ματς των Ρώσων στο τουρνουά για τον Διαμαντίδη, παρατηρήσαμε ακόμη μια καινοτομία του Δημήτρη Ιτούδη. Το pick and roll μεταξύ του "4" και του "5". Το μπάσκετ πάει μπροστά και οι Έλληνες τεχνικοί δεν φοβούνται να τολμήσουν.

*** Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα πλέον με λύσεις σε όλες τις θέσεις. Για να γίνει ομάδα, όμως, πρέπει να βρει την κατάλληλη χημεία εντός και εκτός παρκέ (αποδυτήρια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ