OPINIONS

Αφεντικό στην πράξη ο Λουτσέσκου

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ιβάν Σαββίδης, Λουτσέσκου EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν κάνει εκπτώσεις στα "πιστεύω" του και ο οργανισμός ΠΑΟΚ έχει αποφασίσει να του αναγνωρίσει τον τίτλο του αφεντικού.

Δεν πάνε πολλές μέρες από τη συζήτηση που ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, στη διάρκεια της οποίας ανέλυσε το σκεπτικο με το οποιο θα "χτίσει" την ομάδα της νέας περιόδου. Από τα πολλά που είχε πει, ξεχώριζε μία συγκεκριμένη αναφορά: "Η χημεία είναι σημαντική, φέτος είχαμε καλή χημεία ως σύνολο. Είναι δική μου ευθύνη να διατηρήσω την ισορροπία, να μην κάνω λάθη και να βελτιώσω το επίπεδο της ομάδας".

Λίγες μέρες αργότερα ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ πέρασε από το πρώτο τεστ αλήθειας των λεγομένων του. Κλήθηκε να πάρει θέση για το-εκτός αρχικού πλάνου-ενδεχόμενο μεταγραφής του Ντάριο Σρνα και δεν απέκλινε ούτε στο ελάχιστο από τις προγραμματικές δηλώσεις του. "Δεν εγγυώμαι ότι θα παίζει, ο Μάτος έκανε τρομερή σεζόν πέρυσι και αποτελεί την πρώτη επιλογή", είπε προς τους διοικούντες την ΠΑΕ "αναγνωρίζοντάς" τους από εκεί και πέρα το απόλυτο δικαίωμα να κάνουν τις διαπραγματεύσεις με τον Κροάτη αμυντικό.

Από το ρεπορτάζ που από νωρίς την Παρασκευή (25/5) μετέφερε το Sport24.gr, το μήνυμα του 49χρονου κόουτς μεταφέρθηκε αυτούσιο προς τον πολύπειρο Κροάτη άσο που ζήτησε 5-6 μέρες προθεσμία για να απαντήσει.

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική απάντηση του Σρνα η ουσία είναι ότι μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα δοκιμάστηκε όλος ο μηχανισμός του ΠΑΟΚ και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν λόγια βγαλμένα από την ευθυμία της βραδιάς τα όσα είχε πει ο Ιβάν Σαββίδης το βράδυ του γλεντιού για την κατάκτηση του Κυπέλλου, χρίζοντας τον Λουτσέσκου ως το απόλυτο αφεντικό εντός αποδυτηρίων.

Όποιος θέλει να διαβεί την πόρτα τους θα πρέπει αρχικά να αποδεχθεί τους κανόνες του κόουτς που έβαλε τον Σρνα να σκεφτεί αν θα πρέπει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην ποδοσφαιρική καριέρα του να πάρει ρόλο δεύτερο.

Προσωπικά εκτιμώ ότι είναι δύσκολο ένας άνθρωπος, πόσο μάλλον ένας απόλυτα πετυχημένος στη δουλειά του άνθρωπος, να αλλάξει χαρακτήρα στα 36, αλλά ας μην προκαταλαμβάνουμε την απόφαση του Σρνα.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι αν θα ντυθεί ή όχι τελικά στα "ασπρόμαυρα" ο Ντάριο Σρνα. Αυτό που μετρά και αξίζει να υπογραμμιστεί με πολύ έντονα γράμματα είναι η απλόχερη στήριξη που είναι αποφασισμένος να δώσει ο Ιβάν Σαββίδης στον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Την στήριξη την κέρδισε με την δουλειά του, με την ομάδα που εμφάνιζε στα γήπεδα και προόδευε συνεχώς από παιχνίδι σε παιχνίδι, με αποκορύφωμα τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ που, κατά δήλωση Λουτσέσκου, είχε βάλει τεράστια πίεση στον Ρουμάνο κόουτς μετά τις ήττες στα ντέρμπι του πρώτου γύρου με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, πείστηκε ότι κάτι καλό γίνεται.

Προφανώς όχι μόνο από τα αποτελέσματα, όσο κυρίως από την ελκυστικότατη εικόνα που έβγαζε ο ΠΑΟΚ πάνω στο χορτάρι. Ειδικά η τελευταία παράσταση στο ΟΑΚΑ ήταν ο ορισμός του κυριαρχικού ποδοσφαίρου και μάλιστα σε εκτός έδρας ντέρμπι που επί πολλά χρόνια δεν είχε δώσει ανάλογα δείγματα.

ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ

Ακριβώς, αυτή η άκρως θελκτική εικόνα αποτελεί την προίκα που ο Λουτσέσκου κουβαλάει για τη νέα σεζόν και δεν θέλει να την χάσει με τίποτα. Επιτεύχθηκε μέσα από ένα ξεκαθάρισμα (και ξαναμοίρασμα αν δούμε την οπισθοχώρηση του Βιεϊρίνια στη θέση του αριστερού μπακ) ρόλων μέσα στην ομάδα που βοήθησε να ισχυροποιηθούν οι ισορροπίες και να αποκτήσει μεγαλύτερο δέσιμο η ομάδα.

Παίκτες όπως ο Πασχαλάκης, ο Βαρέλα, ο Μάτος, ο Βιεϊρίνια, ο Μαουρίσιο, ο Πέλκας, ο Κάμπος και ο Πρίγιοβιτς αποτέλεσαν τον σκληρό πυρήνα της ομάδας και μάλιστα με καθολική αποδοχή για το δίκαιο της επιλογής τους από τους συμπαίκτες τους, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι έπαιρναν τον χρόνο που τους αναλογούσε με βάση την προσφορά τους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Μπίσεσβαρ, που όσο φτάναμε προς το τέλος ανέβαζε στροφές και αύξανε τον χρόνο συμμετοχής του.

Ακριβώς σ' αυτόν τον κανόνα των ισορροπιών ήρθε να δοκιμαστεί η περίπτωση Σρνα και είναι βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ, είτε αποκτήσει τον Κροάτη είτε όχι, έδειξε ότι λειτουργεί με ξεκάθαρους κανόνες. Αυτούς που κυρίως ορίζονται από τον Ραζβάν Λουτσεσκου.

Υ.Γ. Τελικά αποδεικνύεται ότι ο τελικός του Κυπέλλου δεν ήταν μόνο για τον ΠΑΟΚ ένα crash test για το ποια είναι η καλύτερη ομάδα. Ανάλογη αντίληψη επικράτησε και στην ΑΕΚ και αυτό φαίνεται από τις αποφάσεις και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, κυρίως με την αποχώρηση Χιμένεθ. Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος για τον ΠΑΟΚ να πανηγυρίσει γι' αυτή την αποχώρηση, αντιμετωπίζοντάς την ως έμμεση παραδοχή ανωτερότητας.

Αντίθετα, οφείλει να την δει ως "φωτεινό" παράδειγμα πως όταν δουλεύεις διαρκώς καθημερινά, με σοβαρότητα και στόχο να απαντάς σε όλες τις προκλήσεις και τα ερωτηματικά εντός γηπέδου με την απόδοσή σου, τότε η αναγνώριση έρχεται με μαθηματική ακρίβεια, έστω κι αν ορισμένες φορές είναι "βουβή".

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ