OPINIONS

Γκάζι για να πάει στ' αστέρια

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός εκμεταλλεύεται την διακοπή του Πάσχα και εστιάζει στις ταχύτητες που αρχίζει να ανεβάζει ο οργανισμός ΠΑΟΚ για τον σχεδιασμό της νέας περιόδου με φόντο τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League.

Ζώντας καθημερινά σε μία κοινωνία (αυτή της Θεσσαλονίκης) που το ΠΑΟΚτσήδικο στοιχείο είναι πολύ έντονο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι σημαντικό κομμάτι του κόσμου του Δικεφάλου δεν έχει "χωνέψει" ακόμη ότι ο πολυπόθητος τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδας πηγαίνει στην ΑΕΚ και τρέφει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή της κατάστασης στο Εφετείο ή ακόμη και στο Διαιτητικό.

Η αλήθεια είναι ότι την αισιοδοξία αυτή τροφοδοτούν και οι εκτιμήσεις που γίνονται δημόσια από τον Λάκη Σημαιοφορίδη που εκπροσωπεί το νομικό τμήμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (Αχιλλέας Μαυρομάτης και Λάμπρος Μπίρδας είναι οι άλλοι δύο δικηγόροι) στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο πολύπειρος δικηγόρος και βετεράνος ποδοσφαιριστής εστιάζει στο καθαρά νομικό σκέλος της υπόθεσης και στο γεγονός ότι ο αθλητικός δικαστής της Λίγκας, Σπύρος Καποδίστριας-άγνωστο γιατί-δεν μπήκε στον κόπο να αξιολογήσει όλο-και όχι μόνο μέρος-το υλικό από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας της Τούμπας και ευελπιστεί ότι η τριμελής δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ θα λειτουργήσει διαφορετικά.

Το τι τελικά θα συμβεί θα φανεί στην εκδίκαση της υπόθεσης την Τετάρτη (11/4), ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα... παραπέμπει σε μία κατάσταση που αντιμετωπίζεται ως μόνιμη. Από πλευράς ΑΕΚ, η νίκη επί του Παναθηναϊκού πανηγυρίστηκε ως προεόρτιο τίτλου ενώ την ίδια ώρα, εντός ΠΑΟΚ, η συζήτηση έχει αρχίσει να στρέφεται στην έξοδο στο Champions League και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Απόδειξη είναι και το μήνυμα που μετέφερε εκ μέρους του Ιβάν Σαββίδη στους παίκτες του ΠΑΟΚ η Μαρία Γκοντσάρεβα, την παραμονή του αγώνα με τον Ατρόμητο: "Και εμείς και ο κόσμος θέλουμε την κατάκτηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League και να κατακτήσουμε ξανά το Κύπελλο. Γι' αυτό συνεχίστε την προσπάθεια σας με ψηλά το κεφάλι και μη σκέφτεστε τι πέρασε".

Την κουβέντα περί Champions League άρχισαν να την αναπαράγουν και οι ποδοσφαιριστές στις δηλώσεις τους και αρκεί να παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις ουκ ολίγες συνεντεύξεις που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Το θετικό για τον Δικέφαλο είναι ότι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ φαντάζει ξεκάθαρο φαβορί για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία.

Κόντρα στον Ατρόμητο απέδειξε ότι διαθέτει μία πολύ σοβαρή και ποιοτική ομάδα που δεν... εκτροχιάστηκε από την πολύ άδικη-για τον κόπο της μέχρι τώρα στη σεζόν-εξέλιξη των δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Κι αυτό, την ίδια ώρα που ο ανταγωνιστής της, ο Ολυμπιακός, φανέρωνε στη Λιβαδειά πόσο προβληματικός ως ομάδα είναι φέτος. Τα τέσσερα παιχνίδια μέχρι το φινάλε με Πανιώνιο, Ξάνθη (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός) και Πλατανιά (εντός) δημιουργούν στον ΠΑΟΚ την υποχρέωση να συγκεντρώσει 12 βαθμούς για να διεκδικήσει για πέμπτη φορά στην ιστορία του δυνατότητα να διεκδικήσει την πολυπόθητη συμμετοχή σε ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΤΡΕΧΕΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Διαβάζοντας κανείς αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από τη νέα φόρμα διεξαγωγής των προκριματικών του Champions League διαπιστώνει ότι μπορεί τα εισιτήρια από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών να είναι μόνο δύο, όμως, δεν υπάρχουν οι ομάδες που βάζουν απαγορευτικά στα όνειρα του ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που τέσσερις πρώτες χώρες της κατάταξης της UEFA (Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία) δεν θα έχουν εκπροσώπους τους στα προκριματικά, αν ο νέος ΠΑΟΚ είναι πραγματικά ένα αξιόμαχο σύνολο, με τη βοήθεια και της τύχης μπορεί να τα καταφέρει.

Σ' αυτό το συμπέρασμα είναι προφανές ότι έχουν καταλήξει και ο Ιβάν Σαββίδης με τους συνεργάτες του, γι' αυτό και φέτος δείχνουν ότι κάτι πάει να αλλαξει στους χρόνους με τους οποίους υλοποιείται ο προγραμματισμός. Ίσως να παίζει τον ρόλο του και το πολύ σοβαρό λάθος που έκανε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ "μπουκάροντας" με το όπλο στη ζώνη στον αγωνιστικό χώρο και να έχει αντιληφθεί ότι μόνο οι επιτυχίες της ομάδας θα το βάλουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όπως έλεγε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όπως και να ΄χει, ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου δείχνει διάθεση να επιταχύνει τον σχεδιασμό και αυτό αποδεικνύεται από τις πρώτες κινήσεις του:

-Πήρε άμεσα την απόφαση να επεκτείνει και να αναπροσαρμόσει το συμβόλαιο του Ραζβάν Λουτσέσκου για να του δώσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στην βελτίωση της ομάδας της νέας περιόδου και να στείλει και συμβολικά το μήνυμα ότι δεν έχει σκοπό να επαναλάβει επιπολαιότητες στο θέμα του προπονητή, όπως συνέβη πέρυσι με τον Στανόγεβιτς.

-Είναι έτοιμος να δώσει το "οκ" για τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις (Κόντε και ίσως και Χατσερίντι) και τις ανανεώσεις συμβολαίων που κρίνονται απαραίτητες (αναπροσαρμογή συμβολαίου Βαρέλα). Ειδικά η περίπτωση Κόντε μόνο τυχαία δεν βρίσκεται πρώτη στη λίστα. Ο ΠΑΟΚ θα αρχίσει στα τέλη Ιουλίου τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του και ο Πρίγιοβιτς θα είναι ανέτοιμος από τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Κατά συνέπεια, χρειάζεται μία ακόμη έτοιμη, αξιόπιστη, λύση στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του.

Με ανάλογες ταχύτητες θα επιδιώξει ο ΠΑΟΚ να κινηθεί και στα υπόλοιπα ζητήματα διαμόρφωσης του αγωνιστικού παζλ έτσι ώστε να πάει στην καλοκαιρινή προετοιμασία του έχοντας λύσει τα βασικά ζητήματά του και κυρίως, διατηρώντας την ταυτότητα που έχτισε όλη τη σεζόν. Φυσικά, λόγω του ότι ακόμη δεν έχει "κλειδώσει" την δεύτερη θέση δεν ανοίγει δημόσια τη συζήτηση περί αυτού και προσπαθεί να κρατήσει, όσο είναι εφικτό, όποιες κινήσεις κάνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Με τον ίδιο τρόπο κινείται και σε κάτι πολύ σοβαρό κατά την προσωπική άποψή μου. Την διαδικασία εσωτερικής αυτοκριτικής για να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν αδυναμίες που καταγράφηκαν στην εφετινή σεζόν που ο ΠΑΟΚ έκανε, από την αρχή ως το τέλος της, πρωταθλητισμό. Τα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ ήταν το απόλυτο crash test και ο Σαββίδης με το στενό κύκλο συνεργατών του δεν το άφησαν ανεκμετάλλευτο. Υπάρχει ήδη προχωρημένη κουβέντα για ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση σε στελέχη. Ο ΠΑΟΚ μέτρησε τις δυνάμεις του και είδε που χρειάζεται ενίσχυση.

"Τρέχει" και σ' αυτόν τον τομέα και γι΄αυτό τον λόγο οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ