OPINIONS

Ο Βιεϊρίνια είναι η μεταγραφή τίτλου

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI)
Βιεϊρίνια EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει πώς ο ΠΑΟΚ πέτυχε μία από τις πιο κομβικές νίκες της χρονιάς στο δρόμο για τον τίτλο και εξηγεί ποια είναι η μεγάλη προίκα που πήρε μαζί του από το Αγρίνιο.

Δεν ήταν Μπαρτσελόνα ο ΠΑΟΚ. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου περιέγραψε κάπως γλαφυρά την μέτρια παραγωγικά εικόνα των παικτών του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό. Είδε για ένα ολόκληρο ημίχρονο την ομάδα του να μην μπορεί να κάνει παιχνίδι από τον άξονα και να στηρίζεται μόνο σε κάποιες καλές προσωπικές στιγμές του Κάμπος και του Μπίσεσβαρ, ενώ ούτε στο β΄ μέρος μπορεί κανείς να πει ότι ο Ρουμάνος τεχνικός είδε τον ΠΑΟΚ όπως τον θέλει όταν έχει την μπάλα στα πόδια του.

Ωστόσο, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα δύο 45λεπτα για τον Δικέφαλο. Στο πρώτο ήταν μπερδεμένος, έξω από τα νερά του, χωρίς δύο πολύτιμα στελέχη του ως τώρα, τους Πέλκα και Τσίμιροτ και έχασε ακόμη περισσότερο την πυξίδα του όταν είδε νωρίς και τον Ελ Καντουρί να αποχωρεί τραυματίας. Αντίθετα, όταν επανήλθε στον αγωνιστικό χώρο μετά την ανάπαυλα, έβγαλε πάθος, θέληση και πολλή ψυχή για να φτάσει στη νίκη. Τα κατάφερε με ένα πέναλτι που θα μπορούσε να είχε δοθεί 20 λεπτά νωρίτερα στο χέρι που έκανε ο Μιχάι και να είχε αποφύγει όλο αυτό το θόρυβο που έχουν "σηκώσει" οι αντίπαλοί του επειδή απέφυγε την γκέλα στο πάρα-πέντε. Η κουβέντα περί διαιτησίας όμως δεν έχει τελειωμό και αν ο ΠΑΟΚ αναλωθεί πολύ σε αυτή κινδυνεύει να χάσει το πραγματικό νόημα του αγώνα με τον Παναιτωλικό. Και αυτό συνοψίζεται στις δύο μόνο λέξεις: σωστή νοοτροπία.

Ναι, ο ΠΑΟΚ ήταν αγχωμένος. Ναι του έλειψαν πάρα πολύ ο Πέλκας (ειδικά αυτός) και ο Τσίμιροτ. Ναι είχε τον Κάνιας σε πολύ κακή μέρα με την μπάλα στα πόδια και σπατάλησε μία αλλαγή με την άστοχη επιλογή του Ελ Καντουρί για την ενδεκάδα. Όλα αυτά, όμως, το τα κάλυψε με τη μαχητικότητά του. Υπάρχει μία χαρακτηριστική εικόνα από το ματς στο Αγρίνιο που αποτυπώνει ακριβώς αυτό που αναλύουμε: Στα μέσα του β΄ μέρους ο βοηθός του Παντελή Κωνσταντινίδη στον πάγκο, ο Δημήτρης Σαραϊδάρης έφτασε μέχρι τη γραμμή του πλαγίου για να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή για μία απόφασή του και ο Βιεϊρίνια τον έσπρωξε για να γυρίσει στον πάγκο και να μη χαθεί δευτερόλεπτο από την προσπάθεια για να φτάσει ο ΠΑΟΚ στο πολύτιμο γκολ.

ΗΓΕΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΟΛΑ ΤΟΥ Ο ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Ο Πορτογάλος αρχηγός του ΠΑΟΚ ήταν αυτός που "κέρδισε" αυθόρμητα την αποθέωση από την κερκίδα των... μεμονωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ (αλήθεια πόσο άστοχο και στην πράξη ανέφικτο είναι να θέλει κανείς σε μία δημοκρατία εν έτει 2018 να περιορίσει τους πολίτες μίας χώρας να κινούνται ελεύθερα όπου θέλουν μέσα σε αυτή;) που αναγνώρισαν την πολύτιμη συνεισφορά του στο να πάρει το τρίποντο η ομάδα τους. Κάτι τέτοιες στιγμές το μυαλό γυρίζει πίσω στον περασμένο Αύγουστο όταν ορισμένοι... ξερόλες αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα της επιστροφής του Αντελίνο στην Τούμπα. "Γέρασε, πήρε πάλι κιλά, φάρδυνε ο... ποπός του, σιγά μην παίξει μπάλα τώρα... χορτασμένος από χρήμα και δόξα είναι" ήταν οι κουβέντες που άκουγε κανείς συχνά-πυκνά όταν η μεταγραφή του είχε μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ. Χρειάστηκαν λίγοι μόνο μήνες για να αντιληφθεί και ο πλέον δύσπιστος οπαδός του ΠΑΟΚ πόσο εύστοχη ήταν η επιλογή του Ιβάν Σαββίδη να το πάρει προσωπικά πάνω του και να "τελειώσει" τη μεταγραφή μέσα σε λίγα 24ωρα. Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρχει ακόμη και τώρα κάποιος που να αμφισβητεί ότι έπρεπε να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ ο Βιεϊρίνια, ας σημειώσουμε συνοπτικά τα εξής:

-Είναι ο πιο ποιοτικός all around παίκτης που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της ενδεκάδας πλην αυτής του τερματοφύλακα και των στόπερ (λόγω ύψους).

-Έχει άψογο χαρακτήρα, μηδενικά ίχνη βεντετισμού και απόδειξη είναι ότι δεν γκρίνιαξε ούτε μία φορά όταν ο Λουτσέσκου του ζήτησε να παίξει αριστερός μπακ. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και από τα μετόπισθεν τα κάνει όλα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανεβαίνει ψηλά, αναλαμβάνει τις σέντρες προς τους επιθετικούς, κάνει περίτεχνες ενέργειες (θυμηθείτε το γκολ του Πέλκα κόντρα στον Ατρόμητο) και εκτελεί με σούπερ αποτελεσματικότητα τις στημένες φάσεις.

-Το κυριότερο όμως είναι η προσωπικότητά του και το ψυχικό δέσιμο που έχει με τον ΠΑΟΚ. Ο Βιεϊρίνια δεν ξεχνά ότι κάποτε ο ΠΑΟΚ του έσωσε την καριέρα (παίρνοντάς τον από τα αζήτητα της Πόρτο) και τώρα του το ανταποδίδει. Για αυτό άλλωστε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου πολύ εύστοχα κατάλαβε ότι πρέπει να τον χρίσει αρχηγό της ομάδας.

Με απλά λόγια ο Βιεϊρίνια είναι η τέλεια μεταγραφή τίτλου για τον ΠΑΟΚ. Και το πιο ελπιδοφόρο για τον Δικέφαλο είναι ότι αγωνιστική με αγωνιστική κάνει όλο και περισσότερους να συμφωνούν με αυτή την άποψη.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙ-ΤΣΙΜΙΡΟΤ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να καταλήξω σε δύο ακόμη συμπεράσματα μετά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό. Το πρώτο έχει να κάνει με τον... αντι-Τσίμιροτ για τον οποίο συζητά τις τελευταίες ημέρες όλος ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Για όσους "διάβασαν" προσεκτικά το ματς στο Αγρίνιο, ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από έναν παίκτη που δεν θα είναι μόνο καλός ανασταλτικά αλλά θα διαθέτει ταχύτητα στις κινήσεις του και σιγουριά στις πάσες του. Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα με αντιπάλους που παίζουν στο μισό γήπεδο, όπως έκανε ο Παναιτωλικός και οι περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα δεν διαφέρουν από αυτή του Τραϊανού Δέλλα.

Το δεύτερο και τελευταίο πόρισμα αφορά στον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει μέσω social media και προφανώς και άλλων μέσων μαζικής επικοινωνίας με ανθρώπους του Ολυμπιακού. Προφανώς στην Τούμπα έχουν σκοπό να μην αφήσουν τίποτα αναπάντητο αλλά θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι σε καμία περίπτωση αυτή η επικοινωνιακή μάχη δεν πρέπει να γίνει πρώτο θέμα και να ξεπεράσει αυτή καθαυτή την προσπάθεια της ομάδας να κερδίσει κάθε αγώνα.

Υ.Γ. Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ δεν έπαψε να είναι πολύτιμος για τον ΠΑΟΚ, ακόμη και ερχόμενος από τον πάγκο για λίγα ή περισσότερα λεπτά. Η ποιότητα του τον καθιστά μια εναλλακτική λύση κάτι παραπάνω από χρήσιμη για τον Λουτσέσκου.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ