OPINIONS

Με την άμυνα κερδίζεις τα ντέρμπι

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

ΟΣάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ σε μεγάλο παιχνίδι στο φετινό πρωτάθλημα που ήρθε και την πρώτη φορά που κράτησε σε ντέρμπι ανέπαφη την εστία του.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε σε ντέρμπι και αυτό είναι το πιο σημαντικό που θα μπορούσε να προκύψει για τον Αμπέλ Φερέιρα από τον αγώνα με την ΑΕΚ. Όσο και αν δεν το παραδέχονταν στον ΠΑΟΚ το γεγονός ότι δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν κάποιο από τα "μεγάλα" παιχνίδια φέτος στο πρωτάθλημα τους είχε δημιουργήσει άγχος. Και αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του Αμπέλ Φερέιρα στο flash interview όπου ο Πορτογάλος τόνισε πως αυτή είναι η πρώτη του χρονιά στην Τούμπα και δεν είχε ακόμη, απόλυτα τουλάχιστον εξοικειωθεί με το πώς παίζονται τα ντέρμπι στην Ελλάδα.

Ο Φερέιρα κατάλαβε ότι για να κερδίσεις ένα ντέρμπι στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα από όλα να έχεις πάθος, θα πρέπει να κυνηγάς με προσήλωση το αποτέλεσμα και να μην εφησυχάζεις όταν παίρνεις το πρωτάθλημα. Πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι μπορεί να… υποφέρεις όπως υπέφερε ο ΠΑΟΚ στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού με την ΑΕΚ και θα πρέπει πάνω από όλα για να κερδίσεις ένα ντέρμπι να κρατήσεις την εστία σου ανέπαφη.

Πρώτο ντέρμπι με "μηδέν" παθητικό πρώτη νίκη για τον ΠΑΟΚ που μπορεί να μην έπιασε και κάποια πολύ καλή απόδοση απέναντι στην ΑΕΚ, ωστόσο έδειξε αντίδραση και ξεπέρασε με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα μετά από 51 αήττητα παιχνίδια. Με νίκη – ουσιαστικά πρόκριση- στον αγώνα με τον ΟΦΗ και με το πρώτο του τρίποντο σε ντέρμπι…

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΕΣΙΤΙ ΚΑΙ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Αν μια από τις επιλογές του Αμπέλ Φερέιρα εμπεριείχε το στοιχείο της έκπληξης στην ενδεκάδα που επέλεξε για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ και αυτή ήταν η χρησιμοποίηση του Άντερσον Εσίτι στη μεσαία γραμμή δίπλα στον Γιόζιπ Μίσιτς. Είχε όμως τη λογική της… Στην ουσία ο Πορτογάλος τεχνικός ήθελε να παίξει όπως και στον αγώνα με τον ΟΦΗ στην Κρήτη με τον Νιγηριανό στο "6", ένα "οκτάρι" και ένα παίκτη στη θέση "10" σε ένα σχήμα, που στο παιχνίδι κυπέλλου απέδωσε τα μέγιστα. Από την άλλη πλευρά και ο Ντόουγκλας Αουγκούστο στην αρχή της εβδομάδας είχε ενοχλήσεις και για αυτό δεν ταξίδεψε στην Κρήτη για τον αγώνα κυπέλλου και ο Μαουρίσιο μπήκε τελευταία στιγμή στην αποστολή καθώς είχε ενοχλήσεις στο προσαγωγό που τις ξεπέρασε μόλις την προηγούμενη του ντέρμπι. Από αυτήν την άποψη ο Εσίτι ήταν ο πιο ετοιμοπόλεμος από τους υπόλοιπους διεκδικητές της θέσης δίπλα στο Μίσιτς.

Η πιο… ρισκαδόρικη επιλογή του Πορτογάλου ήταν ο Ζίβκοβιτς αλλά και αυτή ήταν μάλλον λογική. Η Τούμπα δεν ξέχασε την κακή απόδοση του ντέρμπι στον αγώνα με τον Άρη αλλά και αυτό ήταν τόσο αναμενόμενο που ακόμη και ο Ιβάν Σαββίδης κράτησε λίγο παραπάνω τον Ζίβκοβιτς από τους υπόλοιπους παίκτες του ΠΑΟΚ στο καλωσόρισμα της αποστολής στην Τούμπα. Ακόμη και αν η επιλογή ήταν διαφορετική, αν δηλαδή ο Αμπέλ Φερέιρα έδινε φανέλα βασικού στον Πασχαλάκη το ρίσκο ίδιο θα ήταν πάντως. Ο Ζίβκοβιτς έδειξε πάντως ότι είχε την ψυχολογία για να ξεπεράσει στο σκόπελο και έδειξε πως ήταν στην καλή κατάσταση.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Όπως και να έχει ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν καλός. Έχασε αρκετό χρόνο μέχρι να αντιληθφεί ότι το παιχνίδι της ΑΕΚ στηριζόταν στην πίεση που ασκούσαν οι παίκτες της στην προσπάθεια των γηπεδούχων να χτίσουν επιθέσεις από την άμυνα τους και δεν είχε δημιουργικά σε καλή κατάσταση ούτε το Βιεϊρίνια ούτε και το Μίσιτς. Έτσι ότι καλό δημιουργήθηκε για τον ΠΑΟΚ στο πρώτο 45λεπτο προήλθε από τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Ο Σουριναμέζος ήταν αυτός που δημιούργησε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ με την μπαλιά του στο Σβιντέρσκι στο 16΄και έχασε τη δεύτερη όταν άνοιξε το κοντρόλ στη φάση του 30΄και έδωσε τη δυνατότητα στο Μπάρκα να τον προλάβει με ένα τάκλιν και να μην τον αφήσει να εκτελέσει.

Τελικά βρήκε το γκολ στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βιεϊρίνια – που ξεκίνησε τη φάση, κέρδισε το πέναλτι και το έκανε ο ίδιος γκολ- και έφτασε στην πρώτη του νίκη σε ντέρμπι έστω και με αυτό το ισχνό 1-0 σκορ που επέτρεψε στην ΑΕΚ να του δημιουργεί πίεση στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού. Έστω και έτσι όμως αυτή η νίκη είναι πολύ σημαντική καθώς βγάζει από τον ΠΑΟΚ το στίγμα ότι δεν μπορεί να κερδίσει παιχνίδια που έχουν το χαρακτήρα ντέρμπι και τον κρατά σε τροχιά για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική, τουλάχιστον, περίοδο του φετινού πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0: Αρχηγική νίκη
SuperLeague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ
Φερέιρα: "Μας έλειπε αυτή η νίκη"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ